Fit you too
Fit you too

Pari aamupalavinkkiä (etenkin nirsoimmille lapsille)!

Mitä teillä syödään aaupalaksi? Ja mitä lapset syövät?
Meillä on nyt nelivuotiaalla sellainen vaihe, että hänelle ei välillä kelpaa mikään aamuisin! Tiedän, että syy ei ole se, ettei hän pitäisi ruoasta, vaan ehkä kyse on vain siitä, että pitää sanoa ”ei” sanomisen ilosta. Joidenkin vanhempien tyyli on, että aamupalalla on mitä on, eikä siitä neuvotella. Itse tarjoan yleensä 2-3 eri vaihtoehtoa, josta lapsi saa valita. Silti usein mikään niistä ei kelpaa. Yleensä aamuisin aikaa ei ole liikaa, joten mitään kovin monimutkaista en ala laittamaan!
Moni nyt ajatteleen, että ei lapselle pitäisi antaa mitään vaihtoehtoja. Mulla on kuitenkin pari periaatetta: 1) Jotain täytyy syödä aamulla ja 2) En ikinä pakkosyötä lapselle mitään! Meillä oli avoimen yliopiston kurssilla puhetta siitä, että lapsi säätelee eri tavalla syömistään kuin aikuinen. Jos hän on syönyt esimerkiksi todella paljon, niin seuraavalla aterialla lapsi saattaaa kieltäytyä syömästä. Tää siis kaikki on tahdosta riippumatonta, eli tällä tavoin pieni ihminen ei syö itseään ähkyyn. Ruoan jatkuva tuputtaminen voi sekoittaa tämän säätelyn.
Meillä isompi poika on kuitenkin aika hoikka ja sen takia olisi tärkeää, että hän syö jokaisella aterialla. Ja sen lisäksi hän ei jaksa ilman aamiaista sinne klo.11 asti kun dagiksessa on lounas. 
Puuro olisi tietysti ihan tosi hyvä vaihtoehto aamupalalle, mutta ainakaan meillä muksut ei syö sitä ilman voita ja kookossokeria. Ja puuron pitää nimenomaan olla sitä omena-kaneli versiota. Pienempi ei ole ihan niin kranttu, mutta isommalle pitää puuro olla tuunattu viimeisen päälle. Tuorepuuro on ehdoton nou nou, koska lapsen mielestä se on limaista.
Ollaan siis koitettu etsiä erilaisia vaihtoehtoja aamulle, jotka on kuitenkin nopeita ja suht terveellisiä. Ruisleipä onneksi menee useimmiten (tai ainakin voi ja juusto päältä) ja he tykkää myös kananmunasta. Sokeriset murot ja jugurtit on poissuljettu, vaikka ne toki lapsille maistuu.
Olen koittanut löytää vähän terveellisempiä muroja, mutta nykyään se on vähän haastavaa. All bran -muroja koitettiin, mutta niille tuli täystyrmäys ja lisäksi niissä on tosi paljon sokeria. Cornflakesista lapset tykkää, mutta mun mielestä ne on vähän tyhjää energiaa, kun niissä ei oikein ole ”mitään”. Sitten löydettiin aivan superhyvä tuote eli Taivalkosken Myllyn ”Talk muru”, joka on talkkunajauhoista valmistettu sokeriton täysjyvämuro! Kuituja muroissa on ihan älyttömän hyvin, eli 20,7g /100g!
Toinen, ei niin terveellinen, mutta ei mikään aivan huonokaan vaihtoehto on Weetabixit ja näistä nimenomaan banaaniversio. Itsekään en tykkää niistä perus-versioista, mutta näistä on tullut lasten suosikkeja! Sokeria näissä on 15g/100g, joka on just se määrä, minkä alle sokerin pitäs jäädä. Kuitua on ihan mukavasti, eli 9,7g/100g vaikka ei se tietenkään pääse läheskään samaan kuin Talk Muru. Nää on meillä sellainen vaihtoehto, että jos mikään muu ei maistu, niin nää Banaani Weetabixit ainakin uppoaa!
Ajatuksia näistä vaihtoehdoista?? Teidän lasten aamupalasuosikit?

Kommentit (6)

 1. AnnikaMi

  Meillä poika 1 v 4 kk syö vielä aamuisin puuroa marjoilla ja välillä raejuustoa lisäksi. Iltapuurosta luovuttiin ja silloin saa jotain täysjyväleipää. TalkMuruja on syönyt silloin tällöin välipalaksi siitä asti kun kouran pohjaan liimautuivat, niissä on kyllä hyvät ravintoarvot (pieni pilkkuvirhe tosin tekstissä).
  Syödäänkö teillä mysliä? Tulevia kausia varten (ja muutenkin) olen ilolla pistänyt korvan taakse Nallen täysjyvämyslin, jossa on sokeria 4,8 g ja kuituja 14 g per 100 g, kuulemma vielä hyvän makuista.

 2. fityoutoo

  Hei kiitos huomiosta, aika paljon oli tosiaan kuitua lipsahtanut tekstiin! 😀
  Tuota mysliä ei olla koitettu, mutta kiitos vinkistä!

 3. ninna

  Talk muroja tuli opiskeluaikana vedettyä niin paljon että ei kiitos enää ja maistuvat mielestäni pahville. riippuu tietty mitä lisukkeita sen lisäksi. lapsena hitti oli cornflakesit, riisimurot ja weetabix. varsinkin tuo weetabix uppoaisi varmasti lapsillesi? niitä kun on erimakuisia. muromyslit? elovena kauramurot on myös hyvä. entä mannapuuro? sokeripommit kuten weetos, cocopops ja muut suklaajutut jättäisin hyllylle kuten sanoit vaikka kuinka maistuisi. säästää muuten rahaa jos ostat weetabix natural ja kuivattuja banaanilastuja erikseen.

 4. Tiina/Fit Fat Mama

  Weetabixi voisin Eetulle ostaa,kiitti vinkistä 🙂 Sällin aamupala lemppari on hänen sanomanaan herkkumössö eli maustamaton jogu+mehukeittoa +marjoja+talkmuroja

 5. Anna

  Meillä 2v 2kk syö iltaisin puuroa mutta aamuisin haluaa jotain muuta. Kokeilin juuri tehdä kookosmaidosta, kaurajauhosta ja kananmunista pannukakkua ja hyvin upposi. Oli pehmeää ja toimi lämmitettynäkin seuraavana päivänä. Ei maistunut liikaa kookokselle.

 6. Hanna

  Mää oon menny kyl sillä mentaliteetilla et kun lapsi oppi kieltäytyyn ruoasta ni tolle meidän hoikkikselle tarjoon mitä tahansa mitä se vaan suostuu syömään 😂 oon kyllä näissä ruokajutuissa huono äiti 😄

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.