Fit you too
Fit you too

Onko yli kolmekymppisen painonhallintapeli jo menetetty??

 

Huomasin, että ensi keskiviikkona alkaa Avalla Olet mitä syöt – sarja, jossa lääkäri Pippa Laukka laittaa ohjelman päähenkilöiden elintapoja uuteen uskoon. Aika mielenkiintoista nähdä, millainen ohjelma on, koska moni päähenkilöistä näytti aika nuorilta. Kuten olen kertonutkin blogissani, niin olen ollut itsekin nuorempana ylipainoinen. En paljon, mutta BMI:ni oli siellä ylipainon puolella. Omaa ylipainoani ei selittänyt mikään muu kuin se, että söin hyvin epäterveellisesti (olin pikaruokapaikassa töissä) ja liikuin minimaalisesti. Lisäksi biletin kuin viimeistä päivää ja alkoholi tuskin ainakaan paransi terveyttäni. Jos en jossain vaiheessa olisi ottanut itseäni niskasta kiinni, niin epäilen, että olisin nyt hyvin ylipainoinen. Söin usein vain kerran päivässä ja joskus saatoin syödä pelkkää patonkia ja irtokarkkia!
Nykyään ylipainolle etsitään usein liikaa syitä ulkopuolisista tekijöistä, mutta ainakin omalla kohdalla se oli ihan laiskuus ja herkuttelu. Aloin laihduttamaan 2009 eli vajaa kymmenen vuotta sitten. Noin kolme vuotta siinä opettelin uutta elämäntapaa. Siis kolme VUOTTA. Hyvä kun nykyään ihmiset jaksaa odottaa kolmea VIIKKOA!

Kuva blogin alkuajoilta vuodelta 2012

Ekaa kertaa raskaana viikolla 38 vuonna 2013. Paino nousi yli 25kg.

2014 painoin saman verran kuin nyt.

Oma laihdutusprojektini kesti useamman vuoden, siis lähinnä henkisesti. Välillä tuli takapakkejakin ja kokeilin varmasti kaikki maailman oikotiet onneen. No, sellaista ei ollut.
Kun paino putoaa tarpeeksi hitaasti, niin yleensä siihen uuteen elämäntapaan ehtii pääkin paremmin mukaan. En oikein osaa antaa yksittäistä syytä siihen, miksi painonhallinta on ollut viime vuosina niin vaivatonta, mutta suurin tekijä on varmasti ollut ruokavalio. Tietynlaisen rutiinin ylläpitäminen syömisessä on kaiken aa ja oo ja se sallii myös vähän huonommat kaudet, eikä mässäily jää päälle. Välillä muakin kiinnostaa enemmän, välillä vähemmän, mutta koskaan en voisi päästää elintapoja täysin retuperälle.
Liikunta on myös asia, josta joko tulee tai ei tule elämäntapa. Liikunta voi tuntua aluksi vastenmieliseltä, mutta siitäkin voi oppia pitämään. Uskokaa pois!
2015 K&T lehden kuvaukset

2015 raskaana toista kertaa viikolla 38, paino nousi ”enää” 20kg. 

 
2016

On aivan kamalaa, kun joku ikäiseni sanoo, että ”peli on jo menetetty, kun olen päästänyt itseni näin huonoon kuntoon!”. No ei todellakaan ole! Sehän kuulostaa siltä, että yli 35-vuotias on jo suunnilleen elämänsä ehtoopuolella!?
Kannattaa tehdä pieni ajatusmatka kymmenen vuoden päähän tästä ja miettiä mikä mahtaa olla tilanne silloin? Onko lähtötilanne silloin helpompi? Tuskin. Aivan varmasti sitten 10-vuoden päästä miettii, että miksi hitossa en aloittanut aiemmin. Vaikka aineenvaihdunta alkaisikin hieman hidastua, niin sekään ei vielä ole mikään viimeinen naula arkkuun. Itse näin työssäni ihmisiä, jotka olivat vielä 80-vuotiaina todella hyvässä fyysisessä kunnossa. Oma unelmani onkin olla oikea teräsmummo vanhana!
Kun kuvioon tulee lapsia ja elämässä on vähän liian monta liikkuvaa osaa, niin samassa omat arvotkin menee uusiksi. Oma hyvinvointi jää helposti taka-alalle ja painonhallinnan kokee niin vaikeaksi, että sen aloittamiseen on korkea kynnys. Alkaa ne puheet ”kyllä mä nuorempana jaksoin” ja ”silloin nuorena kun olin hoikka ja kaunis”. Etenkin jos ei silloin nuorempana ole joutunut koskaan miettimään painoaan, niin saattaa tulla tunne, että painonhallintapeli on totaalisesti menetetty.
Meillä naisilla oma kokemus kropastamme on myös suorassa yhteydessä hyvään itsetuntoon. Tämäkin on asia, josta ei ole oikein totuttu puhumaan kunnolla ääneen. Painonhallinta vaikuttaa niin paljon myös henkiseen hyvään oloon, parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen.
Tasan vuosi synnytyksestä

2017 

2018

Jos mulla meni painonpudotusurakassa kolme vuotta, niin anna itsellesi ainakin se kaksi vuotta aikaa äläkä etsi ainaisia pikavoittoja! Ikinä ei ole myöhäistä, vaikka oma pää sanoisikin toista. Pointti ei ole se laihaksi tuleminen (koska se ei tee ketään autuaaksi tai onnelliseksi), vaan tasapainoinen elämäntyyli, jossa kehon on hyvä olla. Panostaakaa omaan hyvinvointiinne elämäntilanteesta riippumatta.

Olisi kiva kuulla muiden yli 30-vuotiaiden mietteitä siitä, onko painonhallinta vaikeampaa kuin parikymppisenä? Tuntuuko sinusta, että peli on jo menetetty?

Kommentit (6)

 1. Nimetön

  On paljon vaikeampaa, parikymppisenä laihdutin 15 kiloa tuosta vain, näin 10 + v vanhempana ei samoilla metodeilla laihdu yhtään, ainoa selittävä tekijä on ikä.

  • Tina

   Ikä ei lihota. Vaikka aineenvaihdunta keski-ikäsenä alkaaki vähän hidastua, se hidastuminen on niin minimaalista et se ei ylikiloja selitä. Asiat mitkä saa ihmisen lihomaan/painon jumittamaan (ihan iästä riippumatta) on huono ruokavalio, liikaa ruokaa kulutukseen nähden – tai aivan liian vähän ruokaa jolloin kroppa menee säästöliekille ja pitää tiukasti niistä rasvoista kiinni), vähäinen liikunta ja arkiaktiivisuus. Myös huonot unet ja pitkään jatkunu stressi voi vaikuttaa kun menee hormonitoiminta ja kroppa sekaisin eikä se toimi enää optimaalisesti. ja jotkut lääkitykset jotka lihottaa aiheuttamalla hallitsematonta nälkää ja/tai vaikuttamalla juurikin noihin hormonitoimintaan ja aineenvaihduntaan, samoin jotkut sairaudet.
   Mutta kyllä suurin osa ihmisistä lihoo ihan justiinsa siksi etä syövät liikaa ja usein vielä kaikkea kakkaa ja liikkuvat ihan liian vähän. Ikä ja geenit sun muut on tekosyitä, ne ei yksinään kenestäkään lihavaa tee. Jos esimerkiksi se ikä lihottais, niin eihän maailmassa olis jumankekka ainuttakaan hoikkaa keski-iän ylittänyttä ihmistä.
   Onhan se varmaan helppoa syyttää ikää tai vaikka niitä geenejä ja nostaa kädet pystyyn et ei tää mun vika oo eikä tälle mitään voi ja mättää sit hyvällä omatunnolla pullaa ja mäkkiruokaa kun on saanu vastuun siirrettyä pois itseltä. Mut se on vaan itsensä huijaamista. Elämä on toki valintoja täynnä ja kukin tekee niin kuin tykkää, mutta olis sit rehellinen, edes itselleen.

 2. Tina

  Ei todellakaan ole. Se aineenvaihdunnan hidastuminenkin on niin minimaalisen pientä et naurattaa ku sitä usein käytetään tekosyynä siihen et sen takia kiloja kertyy, ei niille mitään voi ku oon yli 30! kyllä se kilojen kertyminen ennemminkin johtuu huonosta ja liiasta syömisestä ja aktiivisuuden vähenemisestä. Myös lihaskunnostaan huolehtimalla pitää sen aineenvaihdunnan käynnissä. Jos ikä tois automaattisesti lisää kiloja, niin eihän täällä olis olemassakaan hoikkia ja terveitä yli viiskymppisiä. ”Iän tuomat kilot” on samanlainen tekosyy kuin geenit tai ne kuuluisat isot luut!
  itse oon 42, ja mitat 175/59, enkä oo millään kuurilla tai kiellä itseltäni mitään tai rajoita. Liikun paljon, oon arjessa aktiivinen ja syön terveellisesti kulutukseni mukaan, ei siihen sen kummempaa tarvita (toki nää asiat voi olla tosi vaikeita jos niitä ei oo opetellu ja sisäistäny yhtään tai on ongelmia esim. syömisen kanssa). Moni nainen juurikin tekee sen virheen, että yrittää laihduttaa/hallita painoaan skippaamalla kunnon ruuat ja sit napostellaan pitkin päivää kaikkea pientä ihan huomaamatta kun totta kai on nälkä, suklaapatukoita, keksi tai pari, valmisleipä yms. joista loppujen lopuksi tulee paljon enemmän energiaa kuin kunnollisesta terveellisestä ruuasta – ”en tajua miks mä en laihdu ku en koskaan syö mitään” 😀

 3. Nik

  Minä pudotin just painoa vajaa 10 kiloa about vuodessa. En mikään iso ollut vuosi sittenkään, mutta olen pitkä, niin rasvaa mahtuu tälle varrelle mukavasti kun levittelee tasaisesti ympäri kroppaa, vaikka se ei kovasti leveydessä näkyisikään. Käytännössä tuo kymmenen kiloa näkyy parempana lihaserottuvuutena ja pikku pömppiksen katoamisena. Aloin syömään kala-kasvispainotteisesti ja pienensin herkkujen volyymia. Arki on mennyt aiemminkin aika skarpilla linjalla mutta viikonloppumätöt usein meni aika överiksi. 😀 En siis varsinaisesti päättänyt alkaa hulluna pudottamaan painoa. Omaksuin muutamia uusia tapoja syödä ja ajattelin, että painoa olisi kiva ehkä pudottaa jokunen kilo. Pudotuksen määrä oli vähän ylläri. Ja itseasiassa olin yllättynyt että kymmenen kilon ero oli kehossani niin pieni. Tämä siis hyvällä tavalla. Ajattelin että 82:sta 72:een olis mulle a) ihan mahdottomuus ilman nälkiintymistä ja b) näyttäisin sairaalloisen rimpulalta. Noh, olinpa väärässä. Saa syödä ja nykykroppa on oikein jees. Näyttää myös pysyvän yllä helposti. Salia jatkoin kokoajan samaan malliin kuten viimeiset 7 vuotta. Olen siis 35v. ja lapsia on kaksi. Että joo, vanhakin oppii 😉

 4. Nimetön

  No eihän se aineenvaihdunnan hidastuminen tarkoita että se hidastuisi kokonaan, vaan että KOSKA se ihan todistetusti hidastuu iän myötä niin pitää tehdä ENEMMÄN töitä painonpudotuksen, lihaskunnon ylläpidon ym vuoksi. Ei ole mahdotonta mutta paljon vaikeampaa kuin nuorempana. Lääkärit ovat tämän minullekin kertoneet (eräiden lääkkeiden aiheuttamaan aineenvaihdunnan hidastumiseen ja nesteen kertymisen vuoksi). Ihmisiltä on perusfaktat nykyään aivan hukassa.

 5. Mimasa

  20 v ja 40v naisten aineenvaihdunnan ero on noin 10%. Eli nelikymppisen aineenvaihdunta on sen verran hitaampi keskimäärin… eli jos 20 vuotias laihtuu 10 kg, laihtuu samassa ajassa ja 40 vuotias 9 kiloa. Joten tuo aineenvaihdunta on todellakin marginaalinen.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.