Fit you too
Fit you too

Onko tässä piinaavin liikkuvuutesti ikinä??

Opin jo vuosia sitten erään ihanan kamalan liikkuvuusharjoitteen eräältä valmentajalta. Sillä sitten kiusaan itseäni säännöllisesti ja testaan omaa liikkuvuuttani (vai pitäisikö sanoa, jäykkyyttäni) aina toisinaan. Olen huomannut tämä liike ei kyllä tunne armoa! Jäykkyys iskee ihan väkisin ilman tehokasta liikkuvuustreeniä! Koitan joka ikinen päivä tehdä jotain kehonhuoltoa, eli venytellä, rullata tai tehdä liikkuvuusharjoituksia. Ja koska teen istumatyötä, niin sitä pitäisi tehdä pitkin päivää.

Istun nykyään enemmän kuin ennen ja mun ristiselkä on ollut aivan pirun jäykkä ja kipeä viime viikkoina. Aina sitä välillä rusautellaan, mutta varmaan ongelma on jossain syvemmällä. Mulla ei normaalisti ole mikään paikka jatkuvasti kipeä tai jumissa, eikä sen niin pitäisi ollakaan! Täytyy löytää syy siihen miksi keho reagoi niin kuin se reagoi.
Mutta mennäänpä itse otsikkoon! Joko arvaatte liikkeen?
Kyseessä on liike, jonka nimi voisi olla esimerkiksi seinäkyykky. Virallisesta nimestä ei ole siis tietoa! Jos olet tuttu crossfit piireistä, niin tämä varmaan onkin sinulle helppoa kuin mikä. CF tyypit ainakin kokemukseni mukaan tekevät ties mitä liikkuvuuskikkoja ja kiinnittävät siihen puoleen paljon enemmän huomiota. Ja hyvä niin!
Tämä seinäkyykky on testinä ja treeninä hyvä monestakin eri syystä

 • Et tarvitse välineeksi kuin seinän!
 • Se on turvallinen niin kauan kuin et tunne kipua ja tiedät mihin polvesi menevät
 • Liike kertoo koko vartalon liikuuvuudesta
 • Se on hyvä oheisharjoite treeniin
 • Aivan loistava lisä niille, jotka haluavat parantaa kyykkytekniikkaa
 • On helposti modattavissa helposta vaikeampaan

Liike aloitaan menemällä seinän eteen, kasvot seinään päin. Etäisyys seinästä riippuu omasta liikkuvuudestasi; Mitä jäykempi olet, sitä kauempana joudut olemaan. On hyvä aloittaa esimerkiksi oma jalan mitta irti seinästä. Jalkojen leveyden tulee olla normaali kyykkyleveys, eli ei mikään sumokyykkyasento! Sellainen asento, jossa tekisin normaalisti kyykyn, varpaat osoittaen hieman sivulle.

Lähde kyykkäämään alaspäin pitäen koko ajan kädet ylhäällä. Tarkoitus on mennä niin syvälle kuin pääsee ILMAN että mikään ruumiinosa osuu seinään, etkä kaadu taaksepäin. Huomaat varmasti hyvin selvästi mistä kiristää. Mulla ei ollut mitään saumoja päästä niin alas, että polvet olisivat olleet 90-asteen kulmassa! Oikein nolottaa… Mulla kiristi ihan pirusti alaselästä. Ja lonkista. Ja yläselästä. Okei. Joka paikasta!
Juju on myös siinä, että teet liikkeen hiiiiiiitaaaaaaaaasti. Sillon pääset oikein fiilistelemään ja tunnistat omat heikkoutesi. Jos et saa pidettyä polvia samassa linjassa varpaiden kanssa (eli jos ne väkisin vääntyvät keskelle) niin älä mene alemmas!  Voit vaikka pyytää paikalle virallista valvojaa, joka tarkistaa, että

 • Polvet menevät sivuille – ei sisälle
 • Rinta pysyy auki ja selkä suorana. Selän turha notkistaminenkin on tosin turhaa, lisää liikkuvuutta, ei notkoa selkään.
 • Kantapäät pysyvät lattiassa (liike on helpompi, jos laitat kantapäiden alle laudan pätkän).

Kannattaa kokeille vaikka heti tätä ihanan kamalaa liikettä ja valita päällensä jotain hyvin joustavaa 😉 .

Onko tämä liike sinulle tuttu? Pääsetkö alas asti?

 
PS. Täydellinen fitness -päiväni postaus siirtyy ensi viikolle! Teillä oli niin paljon hyviä ehdotuksia, että niiden etukäteisjärjestelyt vievät hieman aikaa…. Mutta anyway, palkintojen saaja on valittu ja hänelle infottu henkilökohtaisesti 🙂 !

Kommentit (6)

 1. Mari

  Aloitin viime yksinään säännöllisen crossfit-harjoittelun ja seinäkyykky on tullut hyvinkin tutuksi. Liikkuvuuden paraneminen on yksin parhaista jutuista mitä crossfitin myötä on tapahtunut ja en osannut sellaista edes lajilta odottaa.

  • fityoutoo

   Vaikka CF on saanut paljon kritiikkiä, niin tähän puoleen siellä kyllä kiinnitetään tosi paljon huomiota!

 2. Jonna / Palasia arjestani

  Crossfittiä treenatessa liike oli suhteellisen helppo jopa minulle, jonka yläkroppa ja olkapäät on todella jäykät! Noh, enää ei olekaan ihan niin helppoa 😀

  • fityoutoo

   Se ylläpito pitäs kyllä olla lähes päivittäistä. Itse huomaan kans että pelkkä venyttely ei tosiaan auta vaan sen pitää olla monipuolista kehonhuoltoa ja liikkuvuusliikkeitä!

 3. Kerttu

  Minä pääsen ihan kätevästi ihan asstograss asentoon eikä kiristä mistään mutta liikkuvuus on aina ollut huippuluokkaa. En ole venytelyt varmaan 2 vuoteen juuri yhtään, aiemmin venyttelin ja rullasin viikottain mutta yhtä hyvä on liikkuvuus venyttelen tai en. Teen salillakin kyykyt hackit ja prässit kaikki ihan niin alas kun laitteet liikkuu eikä minulla ota kiinni mistään.
  olenkohan turhaan potenut huonoa omaatuntoa kun kehonhuolto on jäänyt lähes nollaan:)
  -k-

  • fityoutoo

   Jotkut ovat luonostaan tosi liikkuvia ja se säilyy hyvällä tasolla ilman extra-ponnistelua. Tosin onhan kyykkääminenkin liikkuvuustreeniä! Mun äiti on 72 eikä hänellä kans syväkyykyt tuota mitään ongelmaa! Eli kyllä se vaan on tosi yksilöllistä! Mulla on tosi jäykkä lantio ja alaselkä, en tiedä sitten onko se vaan rakenteellinen juttu.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.