Fit you too
Fit you too

Onko ruokavalio”venkoilu” meidän naisten juttu?

Tuntuuko teistäkin siltä, että nykyään joka toisella on jokin erityisruokavalio tai ainakin jokin dieetti meneillään???
Ja yleensä, 99,9% näistä on naisia.

Onkos tässä gluteenia??? Ai on, no ei kai se oo niin justiinsa…

Tiedän, että tämä postaus tulee herättämään monessa ärsytystä, mutta en voi olla kirjoittamatta aiheesta! Tää on mun mielestä myös aika uusi ilmiö, koska ainakin itsestäni tuntuu, että kun olin parikymppinen ei ketään oikeesti kiinnostanut omat syömiset näin paljon.
Nyt en siis puhu allergioista ja esimerkiksi laktoosi-intoleranssista, joka on muistaakseni jopa joka 3. suomalaisella. Niihin ei tietenkään voi itse vaikuttaa. Tarkoitan siis sitä, että itse omasta halustaan haluaa olla syömättä jotain ja vaatii ”erityiskohtelua” valintojensa takia. Syynä voi olla terveydelliset, eettiset tai puhtaasti makukysymykset (ts.ei pidä jostain ruoasta). Kuitenkin jollain tavalla tätä ”erityisyyttä” käytetään huomion saamiseen sopivissa tilanteissa, mutta omista periaatteista voi myös tarpeen tullen joustaa! Luin tosi mielenkiintoisen artikkelin Karjalaisesta liittyen tähän ilmiöön ja sen nimi onkin osuvasti Näkökulma : Keliaakikko söi toisten leivät. Tässä suora lainaus jutusta, jonka kirjoittaja on kokki:
”Tyypillinen keksitystä allergiasta kärsivä asiakas on keski-ikäinen tai sitä vanhempi nainen. Hän tekee ensin hirveän haloon siitä, että saa varmasti oikeaa ruokaa. Sen jälkeen erityisruokavalioilla ei ole enää väliä, jos jossain näkyy jotain tarpeeksi herkullista.”
Nykyään etenkin maidottomuus on todella trendikästä. Tiedän, että kaikki maidottomat ihmiset vihaa sitä sanaa, mutta kuinka moni oli parikymppinen keksi olla 80-luvulla maidoton, gluteeniton ja söi ”vaan mahdollisimman puhtaasti”…?

Jokunen vuosi sitten olimme isommalla porukalla eräällä mökillä pienellä paikkakunnalla ja teimme yhdessä ostoksia paikallisessa S-Marketissa. Porukassa oli eräs henkilö, jolle ei vaan löytynyt koko kaupasta sopivaa ruokaa ja jumankauta se oli rasittavaa! Liha oli vääränlaista, kala oli vääränlaista ja erikoistuotteita ei ollut riittävästi. Tosi yllättävää, että Peräjormalan ääsmarketissa ei ole Quinoa-maitoa!? Mä en luultavasti koskaan haluaisi kestitä omissa juhlissani tällaista vierasta, koska tiesin, että hänellä ei mitään terveydellistä perustetta ihmeellisille vaatimuksilleen ole. Jos tietää, että ei voi yleensä syödä oikein mitään, niin suosittelen omien eväiden viemistä.
Pitäisi olla puhdasta luomuruokaa, gluteenitonta ruokaa, maidotonta ruokaa, vegaanista ruokaa, rasvatonta ruokaa ja mitä vielä.  Mietin juuri näin omien häidenkin alla, että caterging-alan yrittäjillä ei oo mikään aivan helppo rasti, kun joka toisella vieraalla on jokin erityistoive, joka pitää ottaa huomioon. Ja minulle se tietysti firman palkkaavana maksaa extraa. Jos esimerkiksi peruskakku on 5€/pala, niin vegaaninen ja gluteeniton kakku voi olla 8€/pala. Ylimääräisen työn ymmärtää vasta sitten, kun on laittanut itse isolle joukolle ruokaa ja ottanut kaikkien erityistoiveet huomioon.
Tietysti on ihan selvä, että jos on allerginen tai keliaakikko niin silloin on eikä asialle voi mitään. Toivottavasti kukaan ei nyt tahallaan ymmärrä tätä väärin. Kasvissyönti ja vegaaniuskin on sellainen valinta, joka yleensä ei ole henkilön arjessa ”silloin tällöin” vaan sitä periaatetta noudattaa vuodesta toiseen. Jos ilmoittaa erityisruokavalionaan ”80%vegaani” niin mitä se sitten muka tarkoittaa?? Voi syödä ”pikkuisen” eläinkunnan tuotteita…?
Mä ymmärrän myös, että keliaakikko toivoisi, että joka paikassa olisi ilman erillistä pyyntöä jo valmiiksi gluteenitonta ruokaa. Tai että vegaani toivoisi, että kun hän on vaikka häissä vieraana, niin koko menu olisi vegaaninen. Ehkä se onkin tulevaisuutta, ken tietää…?
En käytä maitotuotteita… Paitsi silloin kun niite tekee oikein kovasti mieli!

Mikä on myös aika erikoista on se, että mä en oikeesti tiedä yhtään miestä, jolla olisi joku vapaaehtoinen erityisruokavalio!  Mistä se voi johtua? Kuinka usein tapaatte miehen, joka ilmoittaa ravintolassa, että”tässä listassa ei oo oikein mitään, mikä sopis mun dieettiin”.
Tiedän (ehkä) yhden miehen, joka syö pääasiassa kasvisruokaa (mutta kuitenkin joskus myös lihaa). En myöskään ole koskaan nähnyt juhlissa tai illanistujaisissa miestä, joka syö omista pakasterasioista 😀 .
Ei kai siinä mitään, jos omat motiivit on oikeat. Mutta jos taustalla on oikeasti vain oma huomion kerjääminen, niin se on kyllä mun mielestä aika noloa suoraansanottuna! Tämä vaikuttaa myös ympäristön suhtautumiseen; Sellaiset ihmiset, jotka ovat aidosti allergisia joutuvat entistä enemmän selittelemään, että kyseessä ei ole mikään ”dieettikokeilu”  tavallisen leivän syöminen vie sairaalaan. Harva allergikko haluaisi rajoittaa syömistään vapaaehtoisesti, joten heistä tuntuu varmaan oudolta, että joku tekee sitä vapaaehtoisesti. Itse myös uskon siihen, että itselleen voi myös hankkia yliherkkyyksiä ihan tieten tahtoen. Ihan pohjanoteeraus on tietysti se,  jos keksii itselleen jonkun vakavan allergian. Valitettavasti tähänkin törmää aina silloin tällöin.
Anyway… Kannattaa lukaista tuo Karjalaisen juttu! Mitä mieltä olette, onko tää ruokavaliokikkailu vain meidän naisten juttu?
Laittakaas kommenttiboxi kuumaksi :D!
 

Kommentit (22)

 1. Epe

  Ai että! Tää teksti oli ihan kuin miun ajatuksista! 😃 Eniten ärsyttää kun joku yrittää tuputtaa siulle esim. gluteenitonta tai maidotonta ruokavaliota oudoin perusteluin! Argh! 😆

  • fityoutoo

   Joskus kieltämättä itsekin mietin, että onko perusteet ihan järkeviä vai onko taustalla vain se, että joku nettiguru sitä suosittelee 😀 … Tän huomaa etenkin fb:n keskustelupalstoilla….

 2. henna

  Hmm ymmärrän pointtisi, mutta en ihan täysin hyväksy sitä. Kyllä, ärsyttäviä ovat ihmiset jotka vaativat kovaan ääneen erikoiskohtelua, vaikka ei olisi pakko. Mutta esimerkiksi ravintolassa maksavalla asiakkaalla on oikeus vaatia mitä haluaa, ja jos ei henkilökunta voi sitä tarjota, niin heillä on velvollisuus se kertoa. Jos asiakas tästä hermostuu, se on vain huonoa käytöstä. Sellaisiakin löytyy. Minusta erikoisruokavalio ei vaadi allergiaa, jotta sen voi perustella terveydellisillä syillä. Jos haluaa syödä puhtaasti ja elää ilman maitotuotteita, siihen on täysi oikeus. Eikä se tarkoita että esim häissä on pakolla syötävä sitä maitoa, ettei leimata hankalaksi. Erikseen ovat toki ne snobbailijat, jotka varmasti ärsyttävät kaikkia. Mutta huonotapaisia ihmisiä löytyy joka asiassa.
  Juttuhan on yksinkertainen: minä en syö gluteenia, valkoista sokeria enkä maitoa, vaikka en ole niille allerginen. Voin paremmin ilman niitä. Ravintolassa pyydän vaihtoehtoja, kylässä kerron asiasta etukäteen ja korostan, ettei minulle tarvitse hankkia erikseen mitään – pärjään hyvin vaikka salaatilla. Tai voin itse tuoda jälkiruokaa. En tiedä, ehkä monen mielestä humpuukia, mutta onko niitä pakko syödä muiden miellyttämiseksi? En tee asiasta ongelmaa niin ei muidenkaan tarvitse. Olen myös sitä mieltä, ettei elämässä tarvitse olla sellainen nurkassa piilotteleva hiirulainen, joka ei uskalla pitää puoliaan kun pelkää olevansa muiden mielestä hankala. Asiallisella toiminnalla kenenkään ei tarvitse pahoittaa mieltään.
  Ja kyllä, tiedän aika montakin miestä jotka ”huijaavat” allergioilla. Ehkä miehet eivät noudata ns isoja linjoja kuten gluteenittomuutta, mutta kyllä ravintolassa vaaditaan ilman paprikaa kun siitä ei tykätä tai sienistä. Ja kuten sanottu, se on ihan ok. Aikuinen ihminen varmaan osaa itse päättää syökö vai jättääkö syömättä, ja jos siitä pitää itkeä ettei saanut sellaista kuin haluaa, niin on aika kasvaa isoksi ja lopettaa ruikutus.

  • fityoutoo

   Ymmärrän kyllä mitä tarkoitat. Kokeilin itsekin maidotonta&gluteenitonta ruokavaliota ihon takia, vaikka ei olisi ollut mikään ”pakko”.
   Nimenomaan asiallinen toiminta on sitä, että ei nosta asiasta älytöntä meteliä. Eikä se tarkoita, että pitäisi syödä jotain väkipakolla, mikä ei sovi tai maistu itselle.

 3. MK87

  mulla on yksi tuttava jolla on juuri tällaisia vähän erikoisia ”ruokavaliorajoitteita” joista voi tinkiä kun mieli tekee. Yleensä pitää kovaa meteliä ruokavalio-ongelmistaan ja siitä että ”mulle ei ainakaan löydy täältä mitään” kun ollaan ulkona syömässä. Oltiin esim ruotsinlaivan buffassa ja sieltä ei kuulemma hänelle löydy ”mitään”. Tästä hirveä haloo jo päiviä ennen reissua. Näytti kuitenkin saavan lautasen täyteen paikan päällä. Kuitenkaan ei koskaan esim. ilmoita ravintolaan ennakkoon ruokarajoitteistaan tai kysy tarjoilijoilta korvaavaa tilalle. Tuntuu siis että nämä rajoitteet ovat vaijn yksinkertaisesti keino saada huomiota osakseen. Niin raivostuttavaa. Ja auta armias mikä meteli jos onkin saanut vahingossa esim näitä tulisia mausteita jotka eivät sovi.

  • fityoutoo

   Meillä kävi niin, että oli ilmoittettu maitoallergia joka ei koske maitosuklaata… hmm…

 4. m

  Mä harvoin jaksan ilmottaa rajotteitani, koska no, osaan kyllä valikoida ja siirtää sivuun jos en pysty syömään. Nykyään joutuu tosin valkosipulin ilmottamaan ja se hatuttaa.. mutta muuten on sänkykunnossa. Ja pahinhan tässä on että oikeesti pidän valkosipulista, mutta allergia on pahentunut vuosi vuodelta 😯 se siinä ärsyttääkin ku ihmiset aina vastaa, että niin et tykkää vai? No kyllä prkl tykkäisin 😂
  Myös laktoosin kanssa oon tiukka päivällä, mutta aina sillon tällön menee kyllä kotona illalla normi jätski. se nyt vaan on hiukan eri asia paukutella kotona yksin kuin vaikka esim seminaarissa 😁

  • fityoutoo

   Allergioille ei mitään voi ja esim omalla äidilläni on hengenvaarallinen allergia, joten haluan kyllä varmistua että ne huomioidaan hyvin. Joskus riittää pelkästään se, että vaikka salaattiotin on koskenut väärää ruokaa ja sitä kautta allergeeniä tulee lautaselle ja se aiheuttaa reaktion.

 5. Maikku

  Lapsellani on ihan oikeasti monta ruoka-ainetta, joita ei voi syödä allergian vuoksi. Allergiat ovat niin vakavia, että voi tulla anafylaktinen reaktio ja kalan hajustakin jopa astmakohtaus. Kummallisinta tässä on se, että esim. kouluissa tätä ei oteta vakavasti, vaikka on lääkärintodistukset ja kaikki. Lapsi joutuu pelkäämään kouluruokailuja jne. Diabeetikot kyllä otetaan vakavasti, mutta allergioita ei, vaikka ovat hengenvaarallisia. Johtuneekohan juuri siitä, että vanhemmat haluavat noita erityisruokavalioita lapsilleenkin ihan vain muodin ja ”terveellisyyden” vuoksi.
  Tällaiset allergiat rajoittavat koko elämää. Kun tällaisessa tilanteessa joutuu itse elämään, ei paljon edes huvittaisi alkaa rajoittamaan jonkun keksityn tekosyyn nojalla rajoittamaan ruokiaan.
  Pistäisiköhän myös miettimään se, että allergisia yritetään siedättää sopimattomille ruoka-aineille ja kun taas turhaan rajoitetaan jotain, voi sille ajan mittaan oikeasti allergisoitua, koska keho ei ole tottunut käsittelemään ainetta ja kokee sen vieraana. Monilla ei ole terveydestä oikeasti todellista tietoa, vaan mennään näiden ”gurujen” ohjeiden mukaan. Isot rahat näissä liikkuu.

  • ”kun taas turhaan rajoitetaan jotain, voi sille ajan mittaan oikeasti allergisoitua, koska keho ei ole tottunut käsittelemään ainetta ja kokee sen vieraana.” oon itse huomannut tämän. Olen allerginen eläimille. Jos tasaisesti altistuu (itse esim. harrastan ratsastusta) niin muutaman viikon päästä nuha hellittää tallilla eikä ole mitään oireita. Monta vuotta meni oireettomana. Sitten pidin ratsastuksesta taukoa pari vuotta ja allergia palasi. Nyt taas olen saanut itseni siedätettyä siitä pois. Samoin miesystäväni kissalle olen siedättynyt, kun olen joutunut sille altistumaan. Nykyään tosin kissa ei asu enää luonamme, ihan muista syistä kuin allegian vuoksi 🙂 Tuttavapiirissä on myös näitä, jotka on jättäneet jonkun ruoka-aineen pois ihan muusta syystä kuin allergiasta ja nyt jos syö niin ”tuntuu vähän oudolta”.
   Mielestäni siis jos kyse on lievästä allergiasta tai ehkä ennemmin yliherkkyydestä, voi siitä tasaisella altistuksella päästä eroon ja tauon jälkeen iskee sitten takaisin. Eri asia tietysti jos on tosi allerginen ja pienestäkin altistuksesta saa iskeä epipeniä.

  • fityoutoo

   Myös mun mies siedättyi koirille! Toki on eri asia jos saa lievempiä oireita, mutta tietysti jos on hengenvaarallisesti jollekin allerginen niin ei varmasti tee mieli alkaa siedättämään etenkin kun kyse on lapsesta (eikä varmasti sitä lääkärit edes suosittele??).
   Päiväkodeissa on kyllä vähän ongelmallista…oon itse huomannut, että usein siellä allergisille korvaavat ruoat voi olla aika onnettomia. Ystäväni lapsi saa tietysitä lisäaineista pahoja iho-oireita ja tuntuu, että keittiön on tosi hankalaa keksiä mitään korvaavaa tilalle ja tyttö saa ihan kummallisia vaihtoehtoja….

 6. Ana

  Sä tunnet vääriä miehiä 🙂

  • fityoutoo

   Vai oikeita 😀 ??

 7. Hanna

  Mietin itse just pari päivää sitten, että kaveripiirissäni on kaksi sellaista henkilöä, joiden suolistot ei kestä gluteenia. Molemmat kestivät kyllä nuorena, mutta jossain parinkympin puolessa välissä jättivät viljan pois, toinen paleoruokavalion ja toinen karppauksen vuoksi. Ja kun nämä loppuivat ja vilja tuli taas mukaan, alkoi ilmetä suolisto-ongelmia eikä kumpikaan enää kestä gluteenia. Mietin että ovatko ”sairastuttaneet” itse itsensä eli suolisto ei pysty enää käsittelemään gluteenia kun sitä ilman oli niin pitkään? Nämä kaksi ihmistä ovat myös kaveripiirissä ainoita,jotka ovat viljan jossain vaiheessa omasta halusta jättäneet pois.
  Itse olen pahasti allerginen suurimmalle osalle hedelmistä ja raaoille juureksille. Pähkinöistä olen diagnoosin että niitä ei missään nimessä saa syödä. En syönyt näitä ruokia yli 15 vuoteen ennen kuin muutama vuosi sitten päätin että jos siitepölyyn on siedätyshoito, miksi en voisi siedätää itseäni ruoka-aineille? Aloitin syksyllä suomalaisista omenoista pikkuhiljaa maistelemaan ja lisäsin sitten muitakin ajan saatossa. Nyt talvella uskaltauduin ensimmäistä kertaa sitten ala-asteen maistamaan kiwiä, eikä minkäänlaisia oireita! OK, eri asia siinä vaiheessa jos yhdestä haukusta kurkku turpoaa umpeen ym., mutta uskoisin että moni allerginen pystyisi siedättämään itsensä ruoka-aineille, jos vaan haluaisi.

 8. Sipsi

  Itse syön autoimmuunisairauteni takia gluteenittomasti, ja yritän että se ei ikinä edes nousisi esiin ruokakeskusteluissa:D se on maailman nolointa. en olisi ruokarajoitteinen, mutta itse uskon että gluteenilla voi olla yhteys autoimmuunisairauksien tulehduksiin (esim. reumaa on parannettu gluteenittomalla ruokiksella). silti jos menen mummolaan ja siellä on pullaa enkä saa tilannetta kierrettyä kauniisti, kyllä syön sen pullan enkä mukise (vaikka se ärsyttäisikin koska en haluaisi autoimmuunitulehdusta takaisin, kerran jo tuli kun viikon söin miten teki mieli). Enkä todellakaan vaadi ketään näkemään vaivaa oman juttuni eteen. Kotona syön gluteenittomasti ja koska en ole keliaakikko, ei maailmani kaadu jos jossain ei ole muuta tarjolla. En halua olla se huonokäytöksinen, joka kieltäytyy ja kukaan ei kuitenkaan ymmärrä syytä

 9. HeidiK

  Olen itse moni-allerginen ja olen kyllä kummastellut monien ”terveiden” ruokarajoitteita! Eivät ne minua ärsytä, mutta ihmetyttävät ennemminkin 😀 juuri viikonloppuna piti kutsua ambulanssi, kun olin vahingossa saanut noutopöydästä hippusen kalaa… Koska itse olen näin allerginen kalalle, sekä lievemmin tosi monelle ruoalle, ?inun on vaikea ymmärtää miksi joku ehdoin tahdoin tahtoo rajoittaa ruoka-aineita ruokavaliostaan? Toki ymmärrän suolisto-ongelmat, laktoosi-intoleranssin ja keliakian, mutta muuten vaan rajoittaminen on vähän, noh, rajoittavaa 😅
  ~Heidi K.
  https://heidikinnunen.wordpress.com

 10. beada hepola

  Enpä ole koskaan miettinyt mutta sinäpä sen sanoit! Montako miestä olen nähnyt buffetissa ronkkimassa salaattia ja kyselemässä onko siinä persiljaa tai tilaamassa ravintolassa pyytäen jättämään porkkanat pois.. hmm.. no en yhtäkään. Hah. Ollaan me eukot hankalaa kansaa.

 11. Kaisa

  On myös paljon ihmisiä, jotka oikeasti reagoivat juuri gluteeniin( tarkemmin ottaen se on kaiketi jokin gluteenin osa!?) tai maitotuotteisiin. Niidenhän uskotaan ja sanotaan ylläpitävän elimistössä kroonista tulehdustilaa. Ei kaikilla, mutta joillekkin. En ole allerginen, keliaakikko, enkä laktoosi-intolerantikko, mutta mä reagoin. Uskon että tähän on syynä mm. Monet antibiootit, jota aikoinani jouduin syömään iho-ongelmiin, tuhoten oman suoliston bakteerikannan joka ei ole ikinä palautunut… Iho-ongelmia( aknea/hormonaalista aknea ruokkii maitotuotteet erityisesti rasvaton ja myös gluteeni ja sokeri ja suoliston bakteerikannan epävakaus taas puolestaan myös saa ihmisen voimaan todella huonosti. Kunnon oravanpyörä.
  Mutta kun aloin itse hankalaksi ja aloin välttämään maitotuotteita, viljoja (kaura sopii) niin ongelmat väheni, mitä puhtaampi ruokavalio sen ongelmattomampi elämä 😂 nykyään kun pääsääntöisesti pyrkii välttämään edellä mainittuja, niin kroppa ei reagoi hairahduksesta. Maito on pahempi ja ikävä on maitorahkaa 😁
  Bonuksena multa katosi myös kaikki kausiflunssat, joita oli vähintään 4 megalomaanista räkätautia/vuosi. Yli 2vuotta ilman flunssia. Oon paljon perehtynyt myös funktionaaliseen lääketieteeseen oman kropan oikkujen vuoksi ja sitä myötä silmät on auennut ihan totaalisesti enkä enää yhtään ihmettele, että ihmiset on niin sairaita. Kyllä niillä maituotteilla ja gluteenilla ja prodessoidulla ruualla vaan on ihan järkyttävä elimistöä tuhoava vaikutus. Ja tulehdusta ylläpitävä vaikutus. sairauksia ei voi parantaa ruokavaliolla,mutta tiedön monia ihmisiä joiden sairauksia on pystytty paremmin hallitsemaan ja hoitamaan myös puhtaan ruokavalion avulla.
  Se mikä itseä syö on fitnessdieetit 😂 ei sillä että joku diettaa, mutta jumaliste kun sitten on some pullollaan kuinka ei voi syödä sitä ja ei vois syödä tätä because of diet. Eri asia kisaajat (Terveellistä siitä touhusta ei saa tekemälläkään), mutta sitten tämmöiset muuten vaan parempaa kuntoa metsästäjät, miksi sekin pitää vetää ihan överiksi. Joo, fine jos haluat dietata niin diettaa, mutta miks *piiiiiip* sillä pitää kerjätä huomiota Ja mainostaa kun ei saa syödä ja on houkutuksia ym… Sitten esitellään niitä protskujäätelöitä ja patukoita ym. Jotka on ravintoarvolta ihan hirveää kuraa suurin osa ja makeutusaineilla pumpattuja healthy-lifestyle-foodia. Makeutusaineet luokittelen itse jopa myrkyllisemmäksi elimistölle kun valkoisen sokerin. Koska yleensä tälläiset ihmiset pumppaa kroppaansa ihan järkyn määrän just esim. makeutysaineita ym sokerihimoissaan.. Itse olen ollut myös tälläinen firgirl kunnes järki tuli päähän ja häpeän omaa entistä healthy lifestylea yli kaiken 😂😂 en siis kannata mitään överiksi vedettyä mustavalkoista ajattelua. Mutta pyrkimistä puhtaaseen ruokavalioon en voi kun lämmöllä suositella, etenkin jos kropassa on ongelmia/tulehduskierteitä tms. Tätäkään ei äärimmilleen vedettynä. Kun perus ruokavalio on puhdasta niin ruisleipä päivässä/ herkku viikossa tms. Ei tee sun kropalle mitään…

 12. N.N.

  Ilmeisesti liikutaan eri piireissä kun minä ainakin olen törmännyt miehiin, joille ei jotkut ruoka-aineet kelpaa. Julkisuudesta tulee heti mieleen esim. Tomi Kokko ja kumppanit ja toisaalta esim. bloggarikollegasi Metallisydän, joka on ristiretkellä parsakaalia vastaan. Omasta elämästänikin löytyy paljon esimerkkejä. Esim. eräs italialainen vieras kertoi olevansa allerginen juustolle, mutta muut maitotuotteet kelpasivat. Eräänä aamuna hän halusi kokeilla suomalaiseen tapaan juustoa voileivän päälle ja kävi ilmi, että juustoallergia tarkoitti, että hän ei pitänyt homejuustoista. Sitten on näitä kaikenmaailman kasvissyöjiä, kuten suurin osa intialaisista, jotka eivät uskonnollisista ja kulttuurisista syistä syö lihaa ja toisaalta muslimeita, joille ei kelpaa sika ollenkaan ja muun lihan tulee olla halalia. Sitten tulee vielä mieleen kotimaiset karjut, jotka tuntuvat kuolevan lihanpuutokseen, jos ravintolassa ei ole tarjolla pihviä tai vähintään makkaraa. Omassa suvussani on paljon miehiä, jotka valittavat juhlissa ruoasta, jos tarjolla ei ole karjalanpaistia ja piirakoita.
  Ymmärrän, että on helppoa kritisoida nimenomaan naisia, koska suomalaisessa kulttuurissa naisten julkinen arvosteleminen on OK. Myös kasvissyönnin kritisoiminen turhaksi nipottamiseksi on sallittua, sillä meidän kulttuurissa ateisti ei voi tehdä itsenäisiä moraalisia valintoja, koska kirkko on monopolisoinut moraalin. Tän alustuksen perusteella arvaat varmaan, että sun teksti vaikutti mun mielestä aika pinnalliselta analyysiltä tästä asiasta ja kertoo siitä kenen ruokavalinnat on kulttuurisesti hyväksyttyjä ja kenen ei. Itse olen sitä mieltä, että ruoan valintaperusteena saa jokainen käyttää mitä tahansa kriteerejä kunhan on itse niiden kanssa sujut.

  • Nimetön

   Hyvin sanottu!

 13. fitpölö

  On se joidenkin hyvin tienaavien terveydestään erityisen kiinnostuneiden miesten harrastus myös, sehän on sitten eri asia vaikuttaako se hifistely terveyteen millään tavalla vai ei.. tylsää kuunneltavaa se ainakin on jos ei muuta.

 14. Minka

  Musta taas on hassua etta juuri lihansyonti on jotenkin se normaalius ja esim kasvissyonti tai vegaaniruokavaliot koetaan ”Erikoisruokavalioina”.. Siis etta olisi jotenkin erikoista ettei halua syoda elaimia. En siis mitenkaan poyristellen vaan huvittuneena ajattelen asiaa ja sita kuinka normit syntyy ja kaikki ’ostavat’ ne : )
  Mutta joo, mieheni on kasvissyoja. Ihan omavalintaisesti ja ilman vaimon kaulinta : D

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.