Fit you too
Fit you too

Onko kukaan nähnyt naista, joka treenaa kovaa??

Treenaaminen luonnollisesti on jo pitkään kiinnostanut mua ja usein kiinnitän salilla ja tietysti erityisesti ohjatessani jumppaa huomiota siihen, kuinka ja millä tekniikalla ihmiset treenaavat. Enkä nyt tarkoita arvostelevasti vaan mielenkiinnosta! Aina kun ihminen on ylittänyt sen kynnyksen, että on lähtenyt liikkumaan, on terveyttä edistävä valinta tehty! Itse ajattelen, että kaikista parasta liikkuminen on silloin, kun se on omalle tasolle ja kunnolle sopivaa ja siitä saa iloa ja hyvää fiilistä – eli toisinsanoen se ei tunnu suorittamiselle tai asialle, joka vain ”pitää” tehdä. Toki joskus liikkumattoman alku voi olla joskus aika kankeaa, kun siitä ei ole muodostunut tapa.
Mutta epäilen, että moni haluaisi sillä treenillä myös ihan konkreettisia muutoksia kuntoon, kehonkoostumukseen, voimatasoihin ym liittyen…?0611_1
Yksi asia, joka on mun mielestä aika harmillista on se, että tosi usein naiset eivät uskalla treenata tarpeeksi tehokkaasti! Oon tosi usein miettinyt, että mistä se johtuu ja varmasti syitä on monia. Treenin ei missään nimessä tarvitse olla aina mitään ”hikirääkkiä”, älkää ymmärtäkö väärin, vaikka toki useille silloin tällöin sellainenkin treeni olisi paikallaan. Mutta moni saisi treenistä NIIN paljon enemmän irti ja siitä niin paljon parempia vaikutuksia, kun uskaltaisi haastaa itseään hieman enemmän! On fysiologinen fakta, että urheilun vaikutukset saavutetaan vasta kun sen intensiteetti on tarpeeksi korkealla. Jos haluaa esimerkiksi kasvattaa lihasmassaa ja polttaa rasvaa (eli siis kansankielellä ”kiinteytyä”), niin kahden kilon käsipainojen heiluttelu ei vaan yksinkertaisesti riitä! Tai että oman kehon painolla kyykkäillään parikymmentä toistoa ja lähdetään kotiin.
Jos lihaskuntotunnin tai salitreenin jälkeen kainalot eivät ole kostuneet eikä pulssi ole juurikaan kohonnut, niin mikä idea sillä liikkumisella on…? Ymmärrän, että jollain kehonhuolto tai chi ball -tunnilla ei välttämättä kädet ala tärisemään, mutta ehkä se ei olekaan niiden tuntien idea. Ja toki (joskin varmaan aika harvoin) taustalla on vaikka loukkaantuminen jota kuntoutetaan.kauneusjaterveys3
Mun oman epäilyksen mukaan moni nainen kuitenkin vain haluaa pysytellä siellä mukavuusalueella, jossa ei tule liian hiki eikä lihaksia ala liioin polttelemaan! Varmasti monella on myls ikäviä kokemuksia siitä, kun liikuntaa seuraavina päivinä lihakset ovat arat ja kipeät ja siitä on jäänyt ”kammo”. Etenkin jos liikkuu harvakseltaan.
Sitten varmasti yksi syy etenkin siihen, miksi niin usein naiset ei salilla uskalla nostaa kuin niitä kevyitä rautoja on se, että edelleen niiden lihasten pelätään kasvavan liian nopeasti liian isoiksi! Tämähän on ihan absurdi ajatus, mutta törmään siihen edelleen. Lihasmassan räjähdysmäinen kasvu ei tapahdu yhden treenin aikana. Ei kellään, eikä missään lajissa.
Yksi juttu joka itseäni harmittaa näin pt:n näkökulmasta on se, että moni nainen häpeilee jollain tavalla itseään urheillessa ja haluaa siksi näyttää mahdollisimman ”normaalilta”. Ja häpeä johtaa siihen, ettei oikein kehtaa tehdä mitään, ettei muut kiinnitä huomiota. ”Näytänkö hölmöltä? Näytänkö siltä etten osaa mitään?”
Kyllä itsekin myönnän, että välillä kun naama on kuin tomaatti niin ei olo ei välttämättä ole kovin sensuelli. Tai joskus kun tiukimmassa loppurutistuksessa suusta pääsee oikein naisellinen ähinä, niin muutama outo katse saattaa tulla kanssatreenaajilta. Kyllä, kuulitte oikein! Täällä treenataan ja kovaa!
Haluaisin sanoa kaikille teille, että tällaisten asioiden miettiminen on turhimmista turhinta, eli siellä salillakaan ei tarvi aina olla niin siivosti ja ”naisellisesti”! Siellä ei tarvitse olla näkymätön tai  näyttää täydelliseltä. Nainen saa hikoilla, irvistellä ja myös ottaa ison painon, jonka jaksaa hädin tuskin nostaa. Tai vetää salilla laitetta väärästä vivusta tai mennä siihen jopa täysin väärin päin istumaan. 😀 Kaikki se on inhimillistä ja kaikki saa treenata treenaamista.pystypunnerrus
Mikä teidän mielestä on se syy, miksi kovaa treenaavia naisia näkee niin harvoin? Miksi miehet uskaltaa usein treenata naisia kovempaa?

Kommentit (19)

 1. miltsu

  mä uskon että suurin osa naisista käy salilla koska ”se on siistiä ja trendikästä” eikä näin ollen ole tietoa tai motivaatiota treenata kunnolla. ainakin omalla salilla kun kattelen naisten tekemiä treenejä niin huhhuh mitä satujumppaa 🙂 jokainen toki tyylillään ja ei kaikkien tarvii siellä huhkiä ja ähkiä hikihatussa niinkuin itse teen, mutta kovista treeneistä saa vaa niin sikahyvän fiiliksen ja lihakset tykkää! mulle moni ventovieras kanssatreenaaja on sanonut että ei oo nähny monen treenaavan näin kovaa ja ovat selkeestikin ihmeissään. no ihmetellä saa, mä nautin ku lihaksia hapottaa ja saa pistää kaikki voimat peliin 🙂

  • fityoutoo

   Ihan varmasti tämäkin ”ilmiö” on totta! Huomaan, että kuntosalilla käyminen (siis nimenomaan ”käyminen”) on trendikästä etenkin nuorempien naisten keskuudessa. Meidänkin salilla käy itseasiassa aika paljon arvioilta lukioikäisiä. Toki jostain se on aloitettava ja ehkä kun tulee ikää lisää niin se harrastus siitäkin sitten muuttuu pelkästä istuskelusta oikeaan treenaamiseen 🙂 .

 2. Pomppu

  Hei! Done that! Mutta pt startissa kohdalle osui semmoinen pt että päädyin ostamaan reilusti treenikertoja jotka jatkuu jaksoitttain edelleeen. Opin todella treenaaman ja tulosta on tullut. Hissukseen ja varmasti. Ikinä en olisi itse jatkamalla päässyt tähän. O miesten punnerrusta vaihtui 15 miesten punnerrukseen ja leukoja tulee omalla painolla viisi jne. Armotonta treeniä hyvässä otteessa 😅

  • fityoutoo

   Huikeat tulokset, upeaa! Ja hienoa, että sun kohdalle on sattunut sellainen pt joka on osannut motivoida sua oikein ja on tehnyt toimivat treeniohjelmat!

 3. mari

  Itse olen hakeutunut kaupungin kuntosalille, jotta saan treenata kovaa ja pää punaisena. Mä ainakin huomaan, että ympäristö vaikuttaa paljon, kuinka kovaa kehtaa treenata (aka kuinka räjähtäneeltä treenin jälkeen saattaa näyttää).
  Nyt on kuitenkin kovat treenit jääneet vähemmälle. Epäilisin, että anemia on taas nostanut päätään, mutten ole jaksanut tehdä asialle mitään, että alkaisin metsästää lähetettä labraan. 😀

  • fityoutoo

   Voi, no toivottavasti saat itsesti treenikuntoon!
   Paljon salin ilmapiiri vaikuttaa myös treeneihin. Itse tykkään siitä, että meidän salilla käy kaikenlaisia ihmisiä ja ketään ei katsota oudosti tai vinoon.

 4. Punttimimmi

  Onpa kiva toi sun toppi kuvissa, mistä se on? 🙂

  • fityoutoo

   Kiitos! Se tais olla ihan Ginasta!

 5. Emilia

  Mä en ymmärrä niitä, jotka meikkaa salille, ja tässä tapauksessa en meinaa niitä, jotka tulevat illalla esim. töistä vaan nimenomaan klo 8-10 aikoihin. Jotkut naiset taitaa vaan olla epävarmoja ulkonäöstään eikä siksi uskalla treenata naama punaisena hiukset hikisinä liimattuna ihoon. Salille tullaan nimenomaan kehittämään omaa luukkia (ja kuntoa yms.), jota voi sitten muualla näytellä muille.

  • fityoutoo

   Toki se miten punainen tai hikinen ei oo mikään mittari sille kuinka kovaa treenaa, eli jokainen tyylillään. Toki harvoinpa mäkään mitään meikkailemaan alan, jos tarkoitus on mennä vain salille. Ripsipidennykset pelastaa paljon. Mutta jos olen jo aamulla meikannut, niin en pese ennen treeniä kyllä niitä poiskaan. Heti treenin jälkeen sitten tietysti.

 6. Reija

  Mun täytyy myöntää että mä vedän sellaisen rääkin joka päivä salilla että oksat pois. Joka toinen päivä kädet ja joka toinen jalat. Hiki valuu mutta niin sen pitääkin. Moni mies katsoo pitkään mutta mitä siitä. Katsokoot. Olen 50 vee. Eikä haittaa. En mä siitä rikki mene. Moni vaan kysyy tavoitettani. Vastaan timmimpi kroppa ei muuta. Joten siskot hiki lähtee suihkussa pois. Antakaa palaa.

  • fityoutoo

   Hei upee asenne, you rock!!!
   Antaa ukkojen töllöttää. Kyllä ne välillä meidänkin salilla saattaa olla vähän ihmeissään, mutta eipä se mua haittaa. Ajatelkoot mitä lystää.

 7. Ninna

  Uskon että mukavuusalueella on vaan niin kiva olla ja sitten myös se, ettei välttämättä tiedosteta mitä se kunnon kohoaminen/kehitys vaatii. Uskotaan, että pieni hiki ja hetken hengästyminen riittää ja kyllä ne lihakset kiinteytyy pienellä kotikuminauhajumpalla. Tietoa ei välttämättä ole tai sitten sitä ei (haluta)uskoa. ”eihän se voi olla niin että kävely ei riitä” tai ”ei pilates voi kuluttaa vaan 100kaloria tunnissa” Miehillä on vaan enemmän egoa treenata kovaa ähistä puhista ja kiroilla, jos nainen sitä tekee saa paheksuvia katseita ”mitä toi nyt”

  • fityoutoo

   Varmasti ihan treenitietouden puute on yksi iso syy. Eli juuri se, millaista treeniä ja kuinka paljon tarvitaan kehitykseen. Itse oon ryhmäliikuntatunneista vähän ristiriitaista mieltä, koska siellä etenkin se pointti on usein vähän kateissa. Toki siitä saa sitten muunlaisia elämyksiä ja ryhmässä tekemisen kokemuksen.

 8. Oona

  Muistan kun aloitin salilla käymisen säännöllisesti joskus lukion alussa ja silloin ”uskalsin” mennä sinne vain silloin kun tiesin että sali on melkeinpä tyhjä, vaikka kyseessä oli lukion oma sali. Itsellä vaikutti isosti se että tiesin etten vielä osaa kaikkea ja oli jotenkin noloa myöntää etten välttämättä olisi osannut käyttää kaikkia laitteita. Mitä jos joku nauraa mun väärälle tekniikalle? Mitä jos oon salilla vaan muiden edessä?
  No nyt viitisen vuotta jälkeenpäin kun menen salille niin en enää mietikkään että ”apua jos joku kattoo” tai että onko mulla näpyt peitetty naamasta. Vaan nykyään kokeilen mitä ihmeellisempiä variaatioita mitä olen instagramista löytänyt ja iloiseksi mut tekee oikeasti onnistunut treeni jossa sykkeet ovat nouseet, hiki lentänyt ja lihaksia poltellu.
  En myöskään enää tunne häpeää siitä että mun naama on kuin joulupukin takki, punainen ku mansikka salilta lähtiessä, sillä silloin yleensä tiedä antaneeni kaikkeni mitä sinä päivänä pystyin antamaan. Ja se on todella todella palkitseva fiilis!
  Mulla on muutama kaveri joka on sanonu ettei kehtaa mennä salille kun ei jaksa tehdä hauiskääntöä tietyllä painolla, vetää leukoja tai kyykätä raskailla painoilla. Mutta oon kovasti koittanut sanoa että salilla, ei siellä oo muut tullut tuomitsemaan kanssatreenaajia vaan yleensä ihmiset keskittyvät omaan treeniinsä. Ja jos sä et nyt jaksa tehdä sitä leukaa niin kelaa kuinka hyvältä tuntuu kun sä nyt aloitat säännölliset treenaamisen ja se leuka meneekin x ajan kuluttua. Ja jos meikkivoiteet vähän leviää niin mitä sitte, suihkuun sitä kuitenkin mennää treenin jälkeen ja voin kertoa että kun kuona aineet lähtee kropassa liikkeelle ja tulee ulos hikoillessa niin se on kyllä worth it vaikka ne meikit leviäiskin.
  Mutta niin mun mielestä jokainen saa treenata kuten itse haluaa ja kokee parhaakseensa, mutta jos sä et ole valmis tekemään treeniä all in asenteella niin se on sitte turha odotella all in asenteen tuloksiakaan. Tärkeintä on kuitenkin että sulla on itsellä hyvä olo kropassa ja että oot tietonen siitä mitä omalla tekemiselläsi tulet saavuttamaan tai mitä on mahdollista saavuttaa 🙂

 9. Mimosa

  Olen pyörtynyt kaksi kertaa lyhyen ajan sisään reisiprässin ja askelkyykky-HIITin jälkeen. Vähän jäi kyllä kammo, mutta mä luulen että mä tarviin nyt vaan vähän kevyempiä ja enemmän toistoja että kunto nousee taas.

 10. Nimetön

  Ihanaa, että joku sanoo, että saa treenata lujaa ja haista hielle! Mulle nimittäin jätettiin pukkarissa muutama kuukausi sitten kassiin lappu, jossa valitettiin siitä, että mä haisen. 🙁 Kyllä, minulla on ärhäkän hajuinen hiki ja se ei ole kivaa itsellenikään, mutta en minä siellä salilla joka ilta ole haisemassa. Kaikki apteekin tripledryantiperspirantit on kokeiltu jo vuosia sitten ja ne ei tehoa. Eipä ole ollut enää kovin kiva mennä salille.

  • Mr. Bean

   Naurettavaa. Sama kuin kirjastossa valitettaisiin että siellä on liian hiljaista. Jos ei salilla saa haista hielle niin missä sitten?
   Rupesi v****amaan kommentoijan puolesta niin paljon että on pakko heittää myös tämmöinen miehinen näkökulma tähän. Ensinnäkin, kiitos blogistille hyvästä pointista. Toisekseen, itse olen sitä mieltä että monella, valitettavasti usein naisilla, on vääristynyt kuva siitä miksi salille mennään. Salille ei mennä näyttämään (tai kuulostamaan tai haisemaan) hyvältä, sinne mennään siksi että salin jälkeen, myös pidemmällä tähtäimellä, näytetään hyvältä. Useimmiten juuri tuollaiset lappujen jättäjät ovat niitä ketkä eivät tätä sisäistä.
   Itseäni joskus hämmästyttää nähdä nainen täysissä meikeissä (eikö ne valu jotenkin silmiin ja aiheuta sokeutta tms.?) ja 200€:n merkkitreenivaatteissa lippistä ja Nike Aireja myöten istumassa salilla jonka kk-maksu on pari kymppiä. Olisit vetänyt jalkaan pieruverkkarit, pistänyt hiukset kiinni ja ostanut itsellesi vuosikortin tuolla rahalla. Niin minä olisi tehnyt.
   Painoista, mistä niistäkin moni tuntuu olevan karseissa paineissa, sen verran että sekin on täysin sinun oma asiasi. Ensinnäkin, kukaan niistä fitness/bodarityypeistä siellä salilla ei ole syntynyt sen näköisenä. Toisekseen, se ei ole mikään universaali laki että salille mennään vain näyttääkseen siltä. Itse olen nostellut pieniä painoja selkävammani takia. Nykyisinkin menen maltillisilla painoilla koska harrastan lajeja, joissa isoista ja nopeasti väsyvistä lihaksista on enemmän haittaa kuin hyötyä.
   Älkääkä ymmärtäkö väärin, minusta on tosi kiva nähdä kauniita ihmisiä, mutta sali on se paikka jossa treeni menee kaiken edelle. Sekä niiden kauniiden ihmisten katselun edelle että niiden kauniiden ihmisten kauniille näyttämisen edelle.
   PS. Anteeksi pitkästä avautumisesta eikä kommenttini ole suunnattu mitenkään erityisesti edellisen kommentin kirjoittajalle, hänen kirjoituksensa meni vaan sen verran tunteisiin että oli pakko päästä avautumaan.

 11. Amanda S

  Mä oon ihmetellyt kuntosaleilla ihan samaa! Mä kaipaan treenatessa sitä tekemisen meininkiä eikä sitä saa samalla tavalla jos on itse ainut kuka siellä oikeesti treenaa.
  CrossFitsaleilla ei onneksi ole tätä ilmiötä ainakaan kovin näkyvästi, naiset saattavat vikan tiukan kyykkytoiston kohdalla karjaista siinä missä miehetkin eikä siinä ole mitään outoa. Harva lähtee muutenkaan kovin freesinä pois treeneistä. Ja musta se on paljon coolimpaa kuin olla treenin jälkeen sen näköinen ettei mitään ois tehnyt.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.