Fit you too
Fit you too

Onko asiakaspalvelussa ulkonäöllä väliä?

Kävin viikonloppuna äitini kanssa mielenkiintoisen keskustelun. Hän on jo yli 70-vuotias ja useissa asioissa aika… No, vanhanaikainen, mutta monista asioista olemme myös samaa mieltä. Äitini on myös todella tarkka siitä miten pukeutuu ja kiinnostus tyyliin ja kauneuteen on meitä molempia yhdistävä juttu.
Huomaan kyllä silti itsekin, että omatkin mielipiteet on muuttuneet tässä matkan varrella…

Puhuttiin tästä vallitsevasta tatska- ja lävistystrendistä ja äiti oli vakaasti sitä mieltä, että tatuoinnit, kuin sen paremmin lävistyksetkään eivät kuulu asiakaspalvelutehtävissä olevalle. Siis hän suorastaan inhoaa tatuointeja! Nykyään toki moni paikka kieltääkin näkyvät tatuoinnit asiakaspalvelijoilla ja olen osittain samaa mieltä, että ne eivät välttämättä istu ihan jokaisen firman imagoon. Lävistyksistä olen sitä mieltä, että jokainen saa rei’ittää omaa lärviänsä miten huvittaa, mutta omaan mieleeni ne tuo vaan jotenkin mielikuvan sellaisesta taiteilijasta ja oman tien kulkijasta.
Kohta aukeaa kesätyöpaikat hakuun, ellei ole jo auenneet! Nykyään on tosi kova kilpailu paikkoihin ja koitin antaa omallekin 18-vuotiaalle kummitytölle vinkkejä paikkojen hakemiseen. Mieleenjäävä hakemus, reipas asenne ja siisti ulkonäkö on ainakin niitä asioita, joihin itse kiinnittäisin työnantajana huomiota. Toivottavasti voin vielä itsekin tulevaisuudessa palkata jonkun kesätyöntekijän!
Kovassa kilpailussa pienet jutut on ne, jotka voi ratkaista. Esimerkiksi juurikin ne näkyvät tatskat voi olla työnantajalle totaalinen turn off! Myös epäsiistit vaatteet, rypyssä oleva paita, pesemätön tukka ja röökin haju on yhdistelmä, jota ei kannata koittaa työhaastattelussa. Itseasiassa itse en edes palkkaisi röökiltä haisevaa työntekijää (vaikka tässä enemmän puhuttiinkin ulkonäöstä).
Nykyään monessa ammatissa myös meikki on asia, joka vaikuttaa siihen saako paikan vai ei. Tosi vahva ”bilemeikki” sopii todellakin vaan sinne bileisiin. Monilla työpaikoilla on myös ohjeet meikin käytöstä, eli kevyt arkimeikki sallitaan. Silloin voi suosiolla unohtaa smokey eyet tai paksut highlighterit. Olen ollut tosi paljon iäkkäiden ihmisten kanssa työn puolesta tekemisissä ja etenkin heitä liian meikattu asiakaspalvelija saattaa jopa pelottaa, eikä he välttämättä palaa liikkeeseen enää uudestaan!

Mulla on itselläni pari tatuointia ja sen lisäksi mulla on (uskokaa tai älkää) ollut lävistys korvien lisäksi huulessa, nenässä, kielessä ja navassa. Yllätys yllätys, vain korviin jäi pysyvästi reiät. Nykyään en enää ajattele, että ne sopis mulle ja aika usein ne menee vähän nuoruuden hölmöilyn piikkiin. Vaikka mäkin joskus ajattelin, että ”ihan sama mitä muut sanoo, jos en kelpaa johonkin duuniin, niin niiden häviö!”, niin nykyään oon kyllä täysin eri mieltä. Se, että ulkonäkö(kin) voi ratkaista työmarkkinoilla on tätä päivää ja töihin halutaan mahdollisimman edustavaa porukkaa. Tietysti voi hakeautua alalle, jossa ne lävistykset eivät samalla tavalla ole mikään ongelma. Mutta on hyvä tiedostaa, että omat ulkonäkömieltymykset voi olla joskus työelämässä asia, josta voi joutua joustamaan. Kuten juuri asiakaspalvelussa.
Olisi kiva kuulla teiltä asiakaspalvelua tekeviltä, että kuinka tarkat ohjeet teillä on työnantajan puolesta ulkonäön suhteen? Koetteko, että ulkonäöllä on mekitystä työssänne?

Kommentit (9)

 1. Caro

  Olen ollut asiakaspalvelu tehtävissä jo yli 11v ja nykyisin on harvinaista että tatuoinnit olisi ongelma työnantajalle. (Toki eriasia jos on tatuoitu päästä varpaisiin). Myöskään lävistykset eivät ole ongelma ellet sitten tee töitä avonaisten elintarvikkeiden kanssa. (Kahvilat, ravintolat, keittiö..) Toki tuokin riippuu yrityksestä. Itselläni on tatuointi (ei näy työpaidan alta) ja kasvoissa 1 lävistys ja se sopii hyvin nykyiselle työnantajalleni. Jokainen työntekijä saa olla yrityksessä oma itsensä ja arvostan sitä kovasti. Olen työskennellyt myös yrityksessä joka määrittää sukan väreistä lähtien mitä päällä saa olla, ei tatuointeja eikä lävistyksiä eikä hiuksia saa värjätä ja se on minusta liikaa. Annetaan kaikkien kukkien kukkia vaan. Ja jos työnsä hoitaa hyvin, ulkoinen olemus on siisti, vaikka niitä lävistyksiä tai tatuointeja löytyisi niin miksi ei sopisi asiakaspalveluun. ❤ Itse tykkään katsoa persoonallisia ihmisiä jotka ovat sinut itsensä kanssa. 😍

 2. Anonyymi

  Olen valmistunut ensimmäiseen ammattiini hotellivirkailijaksi kymmenen vuotta sitten. Työharjoittelupaikoissa tuli selvät ohjeet ei liikaa meikkiä, pienet korvikset ja hiukset kiinni. Ymmärrän paremmin kuin hyvin tuon ohjeistuksen 😊

 3. Rahkamuija

  Itellä oli teini-iässä irokeesia ja vaikka mitä tukkaviritelmää, mutta koskaan se ei haitannut kesätyön saamista. Olin reipas ja aktiivinen ja varmaan siksi nappasin kesätyön itselleni joka vuosi ja aina jostain asiakaspalvelutyöstä. Mä en suoraan sanottuna hirveästi edes kiinnitä asiakaspalvelijan ulkonäköön huomiota, siihen kylläkin, että miten asiakasta kohdellaan. Siinä ei paljon nätti naama ja kiva tukka auta, jos työ ei tunnu nappaavan ja asiakaspalvelu ei lainkaan kiinnosta. Siinä muuttuu vähän koreampikin myyjä rumaksi mun silmissä.
  https://rahkamuija.blogspot.fi/

 4. Kataja

  Menin muutama vuosi sitten näöntarkastukseen. Optikko oli viimeisen päälle pinup-tyylissä: paljaat käsivarret kokonaan tatuointien peitossa, fiftarimekko päällä, paljon meikkiä ja rusetti pään päällä. Minulle on ihan sama, mitä ihmisillä on päällä vapaa-aikana, mutta ei tee hyvää vaikutelmaa, jos optikko on melkeinpä naamiaisasussa töissä. Nykyään suosin läheistä Silmäasemaa, missä optikoilla on työpusero ja hillitty meikki. Kyllä se vaan tekee pätevämmän vaikutelman.

 5. muhku

  En hanki käsivarsiin tatuointia, koska työssäni pidetään aina lyhyt hihaista. Työkavereiden tatskat eivät haittaa.

 6. PP

  Mä kävin just joku aika sitten ostamassa kampaamotuotetta ja myyjällä oli upea sinisävyinen meikki, jopa kulmat olivat siniset. Meikki oli niin taidokkaasti tehty, että oli pakko kehua sitä myyjälle. Ymmärrän kyllä, että esimerkiksi Stockmannin myyjällä sellainen meikki olisi ”too much”. Siisti ja puhdas ulkonäkö on mun mielestä tärkeintä. Se ei mielestäni poissulje tatuointeja, jotka ovat niin auttamattoman yleisiä, että niiden paheksuminen alkaa olla vähän viime vuosisataista. Ehkä tiettyihin duuneihin on jopa helpompi päästä, jos jää vähän mieleen. Ottaen huomioon, että sun pukeutumistyyli on värikäs ja rohkea, olen yllättynyt konservatiivisesta asenteestasi tähän asiaan. Siis silleen hyvällä tavalla 🙂
  Työskentelen paljon vanhusväestön kanssa, eivätkä he tunnut kauheasti hätkähtävän tatuoinneista nykyään. Niiden paheksunta on mun mielestä snobbailua. Itselläni on muutama tatuointi, joista yksi on näkyvillä kädessä. Se on otettu 18-kesäisenä ja jos nyt saisin valita, niin ottamatta jäisi. Se ei ole kuitenkaan koskaan ollut este työnhaussa.

 7. taru

  Itse en kiinnitä huomiota ulkonäköön, kunhan hygienia on kunnossa. 😀 Mulle merkitsee enemmän se palvelu. Oon samaa mieltä, että työelämässä ulkonäkö vaikuttaa, mutta mun mielestä sen ei pitäisi olla niin.
  Taru
  stuffabout.fitfashion.fi

 8. Tuikku

  Ei varsinaisesti liity ulkonäköön, mutta nykypäivän käyttäytymiseen kylläkin, nimittäin kännykän käyttö työajalla! Mulla on ollut pari kesää nuoria ihmisiä töissä ja vaikka olin ohjeistanut että kännykkää ei saa käyttää kuin omalla taolla, niin kummasti ne vaan pikkuhiljaa kulkeutui asiakastiloihin ja niitä räpellettiin heti kun oli hiljaista.
  Joskus nuorelta voi myös pettää tyylitaju sen suhteen mikä on sopiva vaate asiakaspalveluun. Kerran yksi tyttö tuli lyhyissä urheilushortseissa töihin… olin tosi häpeissäni hänen puolestaan kun hän siinä reidet paljaana oli sisätiloissa kassatyössä.

 9. Clarissa

  Tykkään meikata ja käyttää eläinkuoseja ja muuta. Mutta työskentelen sporttimyyjänä, joten uskoisin että liika meikki ja eläinkuviot eivät hirveästi tue sporttista ympäristöä ja osaamistani, joten jätän ne suosiolla vapaa-ajalle, vaikkei sen kummempaa ohjeistusta ole saanut.
  Olisi myös tosi outoa (ja epäkäytännöllistä) jos tepsuttaisin korkkareissa työssäni…
  https://www.poseland.fi/clarissa-pajukoski/

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.