Fit you too
Fit you too

Ne pienet, mutta ihanat jutut täällä Suomessa (jotka tajuaa vasta ulkomailla..)

Onnea rakas kotimaani!

Aina sanotaan, että asioita oppii arvostamaan vasta kun menettää ne. Ja niinhän se taitaa olla. Musta tuntuu, että Suomessa on sellainen valituksen kulttuuri, vaikka oikeasti meillä on 90% asioista hyvin. Ei sellaista maata olekaan, jossa kaikki toimii (nopeasti), ei ole byrokratiaa, kaikilla on samat oikeudet ja ihmiset saavat yhteiskunnalta nopeasti apua ja tukea tiukoissa tilanteissa. Toki jos joutuu täällä vallitsevista olosuhteista jotenkin kärsimään, niin tulee helposti olo, että Suomi on surkea maa eikä täällä toimi mikään. Mutta pääasiassa tämä on hyvä ja turvallinen maa.

Kun matkustelee saati asuu ulkomailla (jota siis en itse ole valitettavasti saanut kokea), niin todella vähäpätöisenkin kuuloisia asioita oppii arvostamaan Suomessa. Toki meillä on ne itsestään selvät asiat kuten koulutus ja sosiaaliturva, joista paljon Suomea kiitellään. Mutta on myös hirveästi paljon pienempiäkin juttuja, jotka täällä Suomessa on vaan niin hyvin. Kysyin seuraajiltani Instagram-storiesissa, että mitä asioita he ovat kaivanneet Suomesta ”ruisleivän ja fazerin sinisen” lisäksi? Sain todella paljon vastauksia ja kokosin tähän sekä suosituimpia, että hauskimpia!

Kengät pois eteisessä

Ainakin USA:ssa asuneet tietävät, että kengillä kävellään sisällä, huolimatta kokolattiamatoista. Näin Suomalaisen näkövinkkelistä ajatus on aika karsea, vaikka heillä ei varmaan samalla tavalla sitä loskakakkaa olekaan, eli kengissä ei kantaudu rapaa tai hiekkaa yhtä tehokkaasti sisälle mitä Suomessa. Itseäni jotenkin järkyttää ajatus siitä, että joku seisoisi ulkokengillä olohuoneen matolla. Olenko ainoa??

Toimiva, liikkuva netti

Yksi suosituimmista kommenteista yllättäen liittyi liikkuvaan nettiin, jota tietysti itse Suomalaisena on pitänyt jotenkin itsestäänselvyytenä. Sain ainakin viisi viestiä Australiassa asuneilta, jotka sanoivat, että netti siellä on luokkaa 90-luku, hemmetin kallis ja hidas. Ei puhettakaan mistään rajattomista datapaketeista!

Suihku, josta tulee kunnolla vettä!

Suihku on asia, jota usein ulkomailla kaipaan Suomesta! Siis suihku josta tulee a) paineella vettä ja b) sitä veden lämpötilaa voi säätää itse. Meillä suomessa suihkuissa on sekoittaja, jonka avulla suihkussa käyminen on todella miellyttävä kokemus. Näin ei joka maassa ole. Extra pojot siitä, että Suomessa suuta ei tarvitse pitää kiinni sen pelossa, että saat suihkuvedestä jonkun ihanan vatsataudin. Josta pääsemme seuraavaan Suomalaiseen innovaatioon 😀 …

Vessanpönttö ja vessapaperi

Tai oikeastaan ”pöntöttömyys” on monen maan speciaaliteetti. Kun sen turreripulin saa, niin sehän on hauskaa toimittaa kyykkyssä jonkin lattiassa olevan reiän päällä… APUA! Kyllä mä myös Aasiassa jonkun verran matkanneena sanon, että aika usein etenkin ne yleisövessat on joko todella siistejä tai sitten niin hirveässä kunnossa… Siinä Suomalainen metroaseman vessa tuntuu niiden vessojen rinnalla steriililtä tilalta!

Mitä tulee vessapaperiin, niin useinhan se on ulkomailla niin ohutta, että sillä pyyhkiessä lähtee järki! Tekee mieli kääräistä hanurinsa oikein kunnolliseen kotimaiseen Emboon!

Jonottaminen

Suomalaiset ovat hemmetin kohteliaita tietyissä asioissa ja jonottaminen on yksi niistä. Jos olet nousemassa metroon, niin annat ensin ihmisten tulla ulos. Suomalainen odottaa aina omaa vuoroaan. Vaan näin ei ole joka paikassa! Rynniminen ja ohittelu on joissain maissa enemmän tapa kuin poikkeus. Kuten yksi kaverini sanoi, että sakon maksuunkin ohitellaan. Usein se kyynerpäätaktiikka toimii parhaiten.

Keittiö, pakkaukset ja keittiövälineet

Tähän kategoriaan liittyen tuli monia viestejä. Kuivauskaapit mainittiin ainkin viisi kertaa ja yksi hauska oli juustohöylä, joka on usein ulkomailla todella epäkäytännöllinen malli ja leikkaa järkyttävän paksuja siivuja 😀 . Myös eräs Kanadassa asunut seuraajani kiitteli suomalaisia maitotölkkejä, koska Kanadassa maito tulee pusseissa (joka kuulostaa oikeasti todella oudolle…..).

Tuleeko teille mieleen muita outouksia ulkomailla, jotka meillä Suomessa rokkaa??

Kommentit (9)

 1. Tuuli

  Ovien lukot! Abloy-lukko on suomalainen keksintö, jonka nerokkuutta ei tajuamaan kun on joka päiväistä täällä. Ulkomailla joutuu usein lukitsemaan ovet avaimella. Täällä vaan läimästään ovi kiinni, niin on ja pysyy!

  • Aikku

   Hei, joo tämä! Asun tällä hetkellä Espanjassa ja täällä joutuu myös ”lukitsemaan” itsensä sisälle… todella turvallista tulipaloa ajatellen. Paloturvallisuudesta puheenollen, täällä ei myöskään ole palohälyttimiä!

 2. JN

  Olen asunut kolmessa maassa Suomen lisäksi ja yksi ihanin asia on se, että voimme hoitaa asioita netissä. Jopa Saksassa, muka niin tehokkaassa maassa, kaikki asiat muuttoilmoituksesta lähtien pitää käydä tekemässä kasvotusten.

  Näiden lisäksi tulee mieleen: lämmin ja kuiva ilma asunnossa sisällä (UK ehkä pahin tässä, kokemistani asuinmaista).

  Silloin kun asuin vielä ulkomailla, olisin varmasti osannut listata useita muitakin. Muistan kun palasin Suomeen aikalailla päivälleen tasan 3v sitten ja elämä tuntui yhtäkkiä niin helpolta ja sujuvalta. Rakastin sitä ulkomailla asumista, mutta Suomessa on silti helpompaa. Ehkä jokin raja tuli vastaan ja nyt elämäni Suomessa on ollut parempaa kuin koskaan ennen, moni unelmani ja haaveeni on täyttynyt näissä parissa vuodessa. En todellakaan pidä talvesta, mutta kai se vain täytyy kestää sillä moni asia täällä on just täydellistä. Ihana Suomi <3

 3. Nimetön

  Tuntuu että on joku erityisesti fitness- bloggaajien juttu valittaa siitä, että Suomessa valitetaan liikaa ja suomalaiset on niin negatiivisia jne: kannattaa ehkä tällöin miettiä, onko se oma iloinen ja pirteä ”minä” kenties vain kuori ja oikeasti ITSE on se negatiivinen valittajaa, ja siksi näkee sitä joka puolella ympärilläänkin? Sitä nimittäin vetää puoleensa sitä energiaa mitä itse lähettää sisimmästä, ei sitä mitä itse luulee ”säteilevänsä”. Veikkaan, että juuri tästä on kyse näillä valittajista vähintään kerran kuussa valittajilla. Oma pää kuntoon ensin!

  • katrigruner

   Aikamoinen analyysi 🙂 . En kyllä tajua miten onnistuit kääntämään tästä postauksesta negatiivisen, mutta itse en ainakaan sitä sellaisena tarkoittanut. Mutta hyvää joulunodotusta sulle!

 4. Suvi

  Jenkeissä kaipaa myös ihan kävelyteitä ja sitä että kävelemistä pidettäisiin ok vaihtoehtona paikasta toiseen siirtymisessä. Siellä on myös alueita, joissa ei pysty elämään ilman autoa eli ikävä tulee ihan suomalaista julkista liikennettä! Nykissä ja SF:ssa nämä asiat ovat kunnossa, mutta löytyy paaaaljon kaupunkeja missä näin ei ole. Vaikka kylläpä SF:ssakin kaipaa suomalaisia junia, kun eksyy BART:n kyytiin (aivan järkyttävää ääntä pitävä Bay-alueella liikkuva juna). 🙂

 5. Muikkeli

  Ulkomailla kauan asuneena sanoisin, että se mikä Suomessa on parasta on se, että siellä ei tarvitse olla miljoonääri, jotta voi elää hyvää elämää. Siellä melkein kaikilla on kauniit ja kivat toimivat kodit, vaikka palkkapussi olisi pieni. Monessa muussa länsimaassa pitää olla tuhdit tulot, jotta saavuttaa samanlaisen asumistason kuin Suomessa. Muuten joutuu tyytymään siihen, että kaikki ei välttämättä toimi asunnossa kunnolla, jos ei ole varaa hankkia hyvää asuntoa. Eli tasa-arvo Suomessa on myös sitä että niin rikkaalla kuin köyhällä on toimiva koti, toki rikkaalla isompi ja köyhällä yksiö. Muissa maissa usein näin ei ole, vain rahalla saa hyvää. Siksi raha merkkaa monelle muissa maissa niin paljon, kun Suomessa on helppo sanoa että raha ei tuo onnea, mutta kyllä se vaan tuo ainakin asumisasioissa ; )

 6. HM

  Kanadassa kaipaan tiskikaappia, julkista liikennettä, sitä että esim. perhekahvilassa otettaisiin kengät pois sisätiloissa, heijastimia ulkonaliikkujille, ja kyllä kiitos Abloy-lukkoa ja suomalaisia jauhoja.

 7. Pia

  Lämmin, kuiva koti (Briteissä ja Välimeren maissa asuvat tietävät).
  Kenkien riisuminen eteiseen (USA).
  Tasa-arvo, eikä pelkästään sukupuolten välistä, vaan koulutus mukaanlukien.
  Kunnallinen, miltei ilmainen päivähoito lapsille.
  Kouluruoka.
  4 vuodenaikaa. Itse tulisin hulluksi ikuisessa kesässä tai sateessa tai talvessa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.