Fit you too
Fit you too

Näissä asioissa olen tiukkis mutsi!

Minusta on tärkeämpää se, että on jotain periaatteita lastensa kasvatuksessa mieluummin kuin se, ettei ole mitään ohjenuoraa, josta pitää kiinni. Katsoin tässä yksi päivä ihan vahingossa telkkarista dokkarin, jossa kerrottiin perheistä, joissa ei ole mitään sääntöjä. Okei, tämä oli Englannissa, enkä ihan jaksa uskoa, että tuollainen meininki olisi Suomessa edes mahdollista. Lapset tekivät tietysti mitä halusivat ja milloin halusivat. Aikuiset ”opettivat” lapsiaan kotikouluissa, koska oikea koulu oli tietysti liian rajoittava, eikä lasten ollut pakko mennä sinne jos eivät halunneet.

Mä oon itse mielestäni äitinä aika rento, tai no, nyt jos tarkemmin mietin, niin ehkä en olekaan? Mun mielestä lapsilla pitää olla rajat ja selkeät sellaiset! Mulla oli kotona tavallaan paljon vapauksia, mutta toisaalta taas kunnioitin isääni yli kaiken auktoriteettina, enkä halunnut suututtaa häntä. Liekö sitten sekään terve suhtautuminen omaan isään, vaikea sanoa, kun en ole edes keittiöpsykologi. Koin kuitenkin kodin aina hirmu turvalliseksi paikaksi, jossa ei tarvinnut arvailla, miten asiat menevät. Varmaan tästä syystä mulla on itsellänikin muutamien asioiden suhteen kasvatuksessa ainakin lähes nollatoleranssi.
1. Anteeksi pyytäminen ja antaminen
Tiedättekö millaista on olla sellaisen ihmisen kanssa parisuhteessa, joka ei koskaa ole kotona saanut anteeksi pyytämisen ja antamisen mallia? Minä tiedän (en tosin tällä hetkellä). Se on todella raastavaa! Asioiden puinti kiitos heti, anteeksi pyyntö ja etenkin sen antaminen. Eikä niin, että vanhoihin asioihin palataan joskus kuukausien päästä ja niitä puidaan sitten oikein juurta jaksaen kun silloin joskus sanoit näin ja näin. Tää on yksi sellaisista asioista, joka tulee todellakin ihmissuhteisiin sieltä omasta lapsuudesta. Toki sitä voi harjoitella sitten vanhemmallakin iällä.
2. Kiroilu
Äitini tapasi sanoa, että sivistymättömät kiroilee. Meillä ei koskaan, ei ennen eikä nyt kotona kiroiltu vanhempieni kuullen. En saanut myöskään koskaan haukkua vanhempiani tyyliin ***** idiootti. Mielestäni mikään ei oo niin kamalan kuuloista kuin kiroileva lapsi! No, heitä ei voi toki syyttää.. Vaan vanhempia. Kyllä mäkin myönnän, että sitten kun mulla keittää yli ja rajusti, niin saatan kirota ja kappas vaan, heti tulee 5-vuotiaalta välitön kuitti.
Kiroilemiseen liittyy mun mielestä myös toisten kunnioittaminen, eli se tapa miten puhuu toisille ihmisille. Jossain vaiheessa se kiroilu varmaan tulee teini-iässä osaksi coolia puhetyyliä, mutta toivottavasti hyvin nopeasti myös häipyy sieltä pois.

3. Päälle puhuminen ja jatkuva esillä oleminen
Mikään ei oo niin rasittavaa, kun puhua jonkun vanhemman kanssa niin, että hän käytännössä puhuu samaan aikaan lapselleen. ”Niin kulta, kyllä kulta, ihan kohta kulta”. Jokaiseen pieneenkin ihahdukseen reagoidaan heti ja juttu keskeytyy. Mulle tulee sen keskustelun toisena osapuolena sellainen olo, että palataanko asiaan sitten, kun sun lapsi ei enää asu kotona 😀 ?? Mä en juuri tästä syystä halua puhua mitään syvällisiä puheluita just silloin kun oon yksin lasten kanssa, koska en jaksa sitä jatkuvaa keskeyttämistä. Tollanen 5-vuotias jo tajuaa, että nyt ei oo hänen vuoronsa päpättää, mutta 2,5-vuotias ei vielä oikein. Meillä kuullaankin usein seuraava lause; Kun aikuiset puhuvat, niin lapset ovat silloin hetken hiljaa.
4. Rahan arvo
Mä oon ajatellu näin aikuisiällä, että olisin ehkä kaivannut omassa lapsuudessani vähän parempaa ohjausta rahankäyttöön. Oon ollut aina kova ostelemaan ja muistan jo pienenä kun isä sanoi, että ”Katrilla se polttelee taas raha taskuissa”. Ei siis puhettakaan, että olisin osannut säästää. Lisäksi halusin nuoren tytön tavoin aika paljon kaikenlaista ja tiesin kyllä keinot kuinka saada vanhempani suostumaan.
Mun mielestä on outo ajatus, että lapsen ei tarvii käyttää omia rahojaan ikinä. Siksi Ben nykyään ostaa aika usein lauantaikarkkinsa itse ja jakaa niistä vielä pikkuveljelleen osan. Kyllä tuollainen pikku nappulakin jo älyää, ettei 2€ riitä kaikkiin pusseihin ja kannattaako ostaa joku pieni juttu 1,5€:lla vai joku isompi 2€:lla.

5. Kaikkea maistetaan, mistään ei ole pakko pitää!
Palaan taas omaan lapsuuteeni. Muistan aina miten kovasti mua loukkasi se, että jos en pitänyt jostain ruoasta, niin se oli omaa ”tyhmyyttäni”. Inhosin esimerkiksi savukalaa yli kaiken ja meillä oli sitä yleensä ainakin kerran viikossa (isäni kalasti). Koin suoranaista halveksuntaa siitä, etten pitänyt ruoasta koska ”savukala on NIIIIIIIIIIIN ihanaa!”. Ainoa vaan, että se oli ja on edelleenkin pahaa, siis omasta mielestäni.
Koitan selittää pojille, että kaikkea pitää maistaa, mutta toiset ruoat on omaan makuun, toiset ei. Minä en myöskään vanhempana määrittele mikä on hyvää lapseni mielestä ja mikä ei! Siksi ollaan sovittu miehen kanssa, ettei sanota mistään ruoasta, että se on pahaa tai ”hyi”. Antaa heidän itse päättää mitä mieltä ovat. Ja on tietysti paljon ruokia, jotka alkaa maistua vasta aikuisiällä.
Onko teillä omien lastenne kanssa samanlaisia periaatteita?
 

Kommentit (6)

 1. Meeva

  Meillä on lapsi vasta 3kk, mutta allekirjoitan kaikki mainitsemasi kohdat. Saa nähdä sitten, kuinka hyvin saan niistä pidettyä kiinni lapsen kasvaessa.

  • fityoutoo

   Kyllä minusta periaatteista saa pidettyä lasten kanssa kiinni, jos niin päättää. Toki jos jotain päättää, niin siitä pitää pitää kiinni. Ja tietysti ei voi odottaa sellaista lapselta, mitä ei itsekään voi toteuttaa. Onnea vauvan kanssa <3 .

 2. Leena

  Hyviä periaatteita ja hyvin perusteltu! Noilla eväillä pääsevät pojat jo pitkälle 😊 T. Lto

  • fityoutoo

   Kiitos kommentista! Katsotaan miten pitkälle päästään, mutta jos nyt ainakin suht terveellä järjellä varustettuja aikuisia saisi kasvatettua niin sekin riittää.

  • Nimetön

   Ihan mielenkiinnolla haluaisin Leena sulta kysyä tuosta puhumisesta. Kerrot olevasi Lastentarhanopettaja ja mielenkiinnolla kysynkin ootko Katrin kanssa samaa mieltä: ”kun aikuiset puhuvat, lapset ovat hiljaa”? Kotielämä toki voi olla eri, mutta mun, myös Lto:n korvaan toi lause vähän särähti. Kysymys siis onkin, että aatteletko samalla tavalla työelämässä?
   Ja Katri; rajat ja rakkaus, mikään ei tee lapsesta rikkinäisempää kuin tietämättömyys. Selkeät säännöt ja niistä kiinni pitäminen on se juttu!

 3. Ppp

  Mielenkiintoisia periaatteita. Osa ihan käypiä, mutta osalle ei meidän perheessä löydy kotia.
  Rahasta ajattelen osittain samoin, mutta isäni on aina opettanut, että raha pitää laittaa töihin. Sitä pitää ansaita ja sitä pitää sijoittaa.
  Äiti taas opetti että ei ne suuret tulot, vaan pienet menot. Hyviä ohjenuoria molemmat.
  Helsingin asuntokaupoissa on ollut pitkäjänteinen sijoitustoiminta eduksi. Eipähän tarvitse enää maksaa suurta asuntolainataakkaa.
  Vauraus, sitäkin haluan opettaa. Se ei tule tuhlailemalla, vaan järkevällä rahankäytöllä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.