Fit you too
Fit you too

Myrkytänkö omaa kehoani?

Jos joku asia on tullut tänä keväänä todistettua itselleni, niin se on ruokavalion vaikutus terveyteeni. Vehnätön kokeilu antoi todella positiivisia tuloksia ihoni suhteen ja sen jälkeen pari retkahdusta veivät tilannetta taas monta askelta taaksepäin. Huomasin myös, että vehnä ei vaikuta ihoon heti – vaikutus näkyy yleensä useamman päivän viiveellä ja se tekee asiasta paljon monimutkaisempaa. Olen todellakin ruoskinut itseäni viime päivät siitä, että en ole 100% pystynyt noudattamaan täysin vehnätöntä ruokavaliota. On vaikeaa muistaa, että ihminen minäkin olen ja en vaan kestä katsoa, kun toiset vetää vieressä aivan uunituoretta croisantia… Joka sattuu muuten olemaan mun suurin herkku! MIKSIIIIIIII????

Sokerin vaikutus terveyteeni on varmasti vähintään yhtä suuri (ellei jopa suurempi)! En ole halunnut lukea yhtään sokeripropaganda-kirjaa koska tiedän, että ahdistuisin omasta selkärangattomuudestani. Välttelen FB:n terveyskiihkoja ryhmiä, koska ne saavat kaiken kuulostamaan niin helpolta; Herkuttelua taateleilla ja maca-jauheella! Minkä mä mahdan sille, että vaikka itselläni niitä paheita onkin melkoisen vähän, niin ne ovat juuri ne pahimmat sokrupommit, eli irtokarkit! Toki pidän myös raakasuklaasta, hedelmistä, kuivatuista hedelmistä, pähkinöistä, marjoista ym. Mutta pidän myös ihan perinteisistä karkeista ja tosi tosi paljon pidänkin!
Olen menossa huomenna kohdunkaulansyövän seulontaan ja kirjoittelen siitä ja itse toimenpiteestä enemmän loppuviikosta. Mutta kun lueskelin kohdunkaulansyövän oireita paperista, niin yllätys yllätys: Löysin itseltäni vähintään puolet oireista! Toki oireet olivat sellaisia, että ne voivat liittyä oikeastaan mihinkä vaan. Ja koska mulla on kierukka, niin senkin piikkiin menee osa niistä oireista, joita mulla on (tai joita kuvittelen mulla olevan).

Kaksi tätiäni on kuollut syöpään ja jollain tapaa seulonta-aikaa varatessa lähti ajatus taas lievästi sanottuna laukalle! Olen kiinnostunut ruokavalion vaikutuksesta terveyteen, mutta tiedän samalla, että homma saattaa heilahtaa aika helposti yli. Lopulta uskoo vain niitä ihmisiä, jotka ovat samaa mieltä ja totuus (jos sellaista edes on) vääristyy. Olen 100% varma, että jos seulonnasta selviäisi jotain ikävää, niin miettisin miljoona kertaa miksi en voi elää terveellisemmin (eli ilman vehnää ja sokeria).
Jos ruokavaliolla on niin iso vaikutus ihooni, joka on kuitenkin suurin elin, niin entäs jos tietämättäni myrkytän omaa kehoani..?

Koitan TAAS jatkaa vehnättömällä linjalla ja onneksi jo kolme vehnätöntä päivää helpottaa selvästi kutinaa. Olen ollut myös ilman ruista. Seuraava koetinkivi tulee olemaan pääsiäinen, jolloin Pohjois-Karjalassa olis tarjolla aitoja karjalanpiirakoita… Voin kertoa, että välillä tää nakertaa naista, mutta onneksi ongelmani on aika pieni kuitenkin! Nyt vaan pitää tsempata ja koittaa ajatella sitä onnen tunnetta, kun iho alkaa parantumaan!

Uskotteko te, että vehnä ja sokeri myrkyttävät kehoa? Vältteletkö sokeria tai vehnää jonkun sairauden takia?

Sua saattaisi myös kiinnostaa…

Madafakin hormonikierukka

Onko vehnätön ruokavalio vastaus rukouksiini?

Kommentit (19)

 1. K

  Todellakin uskon! Vatsa/suolisto-ongelmien vuoksi nelisen vuotta fodmappausta takana, eli gluteenitonta ja mahdollisimman vähäsokerista mutta myös paljon muuta nounou -listalla olevaa ilman. Oon tosi tarkka fodmapin noudattaja, koska oma olo on aika kamala jos syön jotan ”väärää”. Huomaan myös sokerin vaikuttavan omaan vointiin, niin vatsaan kuin myös mieleen ja väsymykseen. Herkuteltua kyllä silloin tällöin tulee, mutta pyrin pitämään lähes sokerittomia tai kokonaan sokerittomia päiviä useita viikossa.
  Sulta on varmasti tutkittu keliakian mahdollisuus? On nimittäin olemassa myös ihokeliakiaa, joka siis aiheuttaa enemmän oirehdintaa ihossa kuin suolistossa/vatsassa.

  • fityoutoo

   Mulla ei ole tutkittu keliakiaa, mutta mun iholla on ollut pitkiä (siis vuosienkin) hyviä kausia. Epäilen, että jos mulla olis keliakia, niin se olisi oireillut tasaisesti..?
   Sokerittomien päivien pitäminen on muuten todella hyvä idea, eikä tunnu niin ehdottomalta kuin täysin sokeriton ruokavalio!

 2. Maija

  Lapsesta asti atopiasta kärsineenä (varhaislapsuudessa sairaalahoitoon asti ihottuman takia joutuneena)ja nuoruudessa kovista vatsavaivoista kärsineenä voin todellakin omasta kokemuksesta sanoa, että ainakin mun kohdalla sillä on iso merkitys. Nyt yli viisi vuotta vehnätöntä noudattaneena(muutaman kerran testi mielessä altistuneena) huomaan että ei sovi. Nyt olen yrittänyt pitää sokerittomia kuukausia ja huomaan senkin positiivisen vaikutuksen, mutta siihen helposti sorrun ja koukkuunnuN. Tänään taas day2, kun yritän jälleen kerran olla ilman sokeria.
  Itse huomasin kierukan vaikuttavan ihoon huonontavasti. Kysyin yhdeltä lääkäriltä sen mahdollisuutta vaikuttaa atopiaan, niin teoriassa on mahdollista, koska itsellä hormonien vaikutuksesta toisessa raskaudessa iho oli todella hyvä ja toisessa taas aivan kauheassa kunnossa koko raskauden.
  Välillä tuntuu, että kaikki hyvä on kielletty, mutta hyvä olo ihossa ja vatsassa on niin hyvä tunne sekin, että aika pitkälle sen voimalla pystyy myös sokerille sanoa EI.

  • fityoutoo

   Mulla molemmat raskaudet olivat ihon kannalta tosi raskasta aikaa. Etenkin synnytyksen jälkeen oli ihan hirveä jakso. Onneksi hormonit on nyt sen verran tasaantuneet, että pahin jakso on takana päin ja ruokavalio auttaa, kun sitä vaan jaksaisi noudattaa! No, sortumiset kuuluu elämään ja tiedän itsekin, että sokerin kanssa on todella vaikeaa välillä..

 3. Helmi

  En usko. Toki jos olisi esim. keliakia, niin silloinhan vehnä ei tekisi hyvää.
  Toki sokeri on suurissa määrin haitallista eikä hyväksi, mutta pieni määrä ei ainakaan itselleni tee mitään. Olo on kyllä karsea, jos monta päivää on vetänyt karkkeja kaksin käsin..
  Vehnää vatsani sietää hyvin. Harvemmin tulee syötyä vehnää kerralla isoja määriä, mutta esim. pullalla voi herkutella hyvällä omallatunnolla.
  Pajusen Piia kirjoitti sokerista tässä muutama päivä sitten hyvän tekstin!

  • fityoutoo

   Oon ihan samaa mieltä siinä, että ei kaikilla vehnä vaikuta todellakaan oireita ja toisten keho sietää paremmin eri ruoka-aineita kuin toisten. Tämäkin tietysti voi muuttua ajan myötä, koska oon itse sietänyt (ainakin mielestäni) vehnää ennen paremmin!

 4. Helmi

  En tiedä hävisikö aiempi kommenttini bittiavaruuteen, toivottavasti mielipiteeni ei tule kahteen kertaan..
  Itse en usko. Toki jos minulla olisi esim. keliakia, niin vehnähän olisi silloin pahasta eikä sitä tule syödä. Tai muita vatsaongelmia.
  En usko pienen määrän sokeria tekevän hallaa, toki jos irtokarkkiöverit vetäisi parina päivänä putkeen, niin kyllä se olossa tuntuu.
  Vehnääkään ei tuli syötyä kerralla paljoa, mutta pystyn herkuttelemaan pullolla tai syömään esimerkiksi mannapuuroa ilman että koen tunnontuskia tai huomaan sen olevan pahaksi kropalleni.
  Oma ruokafilosofiani onkin kohtuus kaikessa 🙂

 5. Uskon että sokeri ja vehnä on pahimpia kehon myrkyttäjiä. Itsekin olen nyt koittanut olla ilman vehnää ja sokeria. Välillä on tullut silti syötyä joitakin sokeri/vehnä juttuja, mutta kyllä sen olossaan heti huomaa. Uskon, että nuo pikkuhiljaa jää lähes kokonaan pois, kun aina huomaan uudestaan niiden negatiiviset vaikutukset. Fodmap ruokavaliolla kaikkein paras olo 🙂

  • fityoutoo

   Kun syön karkkia, niin mulle tulee usein sen jälkeen aivan kauhee humalainen olo, päässä suhiseen 😀 .Sokerihumala ei ole mikään myytti!

 6. Annika

  Mä uskon myös, että vehnällä ja sokerilla on vaikutusta!!
  Ja tiedätkö, mulla on IBS, joten en siedä liutaa eri raaka-aineita. mm. sokeri ja just karkit yms on paha.
  Mutta silti en pysty olla ilman! Se on niin rasittavaa ja samaistun täysin. Tiedän, että mun maha ja tätä kautta koko minä voitais paremmin ilman gluteenia ja karkkeja yms., mutta ei vaan meinaa millään pystyä. Argh. Tosi rasittavaa.
  Eli samaistun niin täysin!! Mä haluaisin olla se, joka herkuttelee taatelilla ja raakalakritsijauheella. Ja niinhän mä toki teenkin, mutta kun sen lisäksi haluan irtokarkkia ja suklaalevyjä yms säännöllisesti ja liiankin usein. 😀 Rasittavaa!

  • fityoutoo

   Kamalaa sanoa, mutta lohdullista kuulla! Ymmärrän, että tuollaisen sairauden kanssa välillä on todella turhauttavaa, etenkin jos on tosi paljon ruoka-rajoitteita. Toivon sulle kovasti tsemppiä ja vahvaa selkärankaa 😀 .

 7. ninna

  maca on nin hyvääpitäisi taas ostaa miten yleensä syöt sitä missä muodossa?lempikarkit?mites mämmi pääsiäisenä?syönyt ylitse nitro asti kahden vuoden ajan ja ollut hyvä vatsalle ehkä iholle parempi sokerittomuus ja maidoton ruokavalio.ja tietty unet!ihanaa pääsiäistä ja tsemppii testiin!

  • fityoutoo

   Laitan macaa puuroon… Mutta en kyllä kutsuisi sen makua hyväksi 😀 .

 8. Ansku

  Itse olen kans atoopisen ihon takia koittanut vaikka mitä ruokavalioita, mutta mikään ei oo tuonu selvää muutosta. Allergiatesteissä ei näy mitään vaikka tosi paha ihottuma ollu lapsesta saakka kämmenissä, sormissa ja aika ajoin taipeissa. Noin kuukausi sitten vaihdoin kaiken kosmetiikan, meikit, hiushoito- ja ihonhoitotuotteet, pesuaineet, puhdistusaineet, saippuat, shampoot ym. ihon kanssa kosketuksissa olevat tuotteet ja aineet luonnonmukaisiin ja myrkyttömiin tuotteisiin kun tuli mitta täyteen yöllisen kutinan ja tulehtuneiden käsien kans. Ja en usko tätä vieläkään todeksi, mutta mun kädet on nyt täysin parantuneet, sileät ja pehmeät! Joten suosittelen kokeilemaan jos kaikki muu on kokeiltu.

  • fityoutoo

   Ei hitsi, mahtava juttu!!! Tiedän muitakin, joille tuo on tuonut helpotuksen. Mähän koitin esim luonnonmukaista shampoota ja hoitoainetta, mutta en pitänyt lopulta siitä miltä hiukset tuntui niiden jälkeen. Meikkejä pitäisi kokeilla enemmänkin, koska tarjolla on jos jonkinlaista merkkiä eli valikoimaa on!

 9. Heidi

  Pystyn samaistumaan tähän! Ärsyttää, kun ei voi syödä samoja ruokia/herkkuja kuin muut sairastumatta. Itselläni gluteeniton ruokavalio autoimmuunisairauden takia. Kyllä todellakin uskon (ja ainakin omalla kohdallani myös tiedän), että vehnällä ja sokerilla on merkitystä. Mitä vähemmän, sen parempi. Itselleni gluteeni on kuitenkin suurempi pahis kuin sokeri, jopa niin että voidaan todella puhua myrkystä, kun seurataan sen vaikutuksia suolistoon, ihoon ja AI-sairauden etenemiseen. Vehnä on yleensä kaikille se pahin, ruista ja ohraa voi joku sietää ihan ok ja toiset joutuvat nekin karsimaan saadakseen itsensä kuntoon.

  • fityoutoo

   Oon nyt koittanut testata ruista, mutta epäien, että sekään ei oikein sovi mulle. Huomaan ihan ekana silmäluomista, että ne reagoi. Eli varmaan olis paras olla ihan ilman mitään gluteeniviljoja! Sokerin vähentäminen auttas varmaan sitten ihan muuten yleiseen oloon.

 10. Nimetön

  Olen lukenut myös että parsakaali ”myrkyttää” kehoa..

 11. Annika

  Tulin vielä uusiksi kommentoimaan, kun tein oman päätöksen blogiini 😀
  Kirjoittelin tuossa ylempänä taatelista ja lakritsijauheesta sekä IBS-mahasta 🙂
  Nyt päätin, että tulee stoppi! Sen verran oireitakin jo kertyi sokerin syömisen jälkeen, aika hurjiakin sellaisia!
  https://www.poseland.fi/annika-rintala/irti-sokerikoukusta/

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.