Fit you too
Fit you too

Miten minimoin stressin lasten kanssa matkustaessa?

Terkut Thaimaasta! Täällä on niin ihanaa, siis NIIN ihanaa. Lämmintä, stressitöntä, helppoa. Lapset nauttii, aikuiset nauttii!
Thaikut kohteena on erinomainen juuri lapsiperheille, eikä sää petä koskaan villasukissa hytisevää suomalaista.

Mun on pakko myöntää, että mua tietyllä tavalla hermostuttaa ja stressaa ennen reissuun lähtöä se, meneekö kaikki hyvin, siis joka kerta. Yhden lapsen kanssa reissaaminen oli vielä aika iisiä, mutta kahden kanssa on jo ihan tekemistä. Kuitenkin loman pitäisi olla sellaista mistä myös vanhemmat nauttii, eikä niin, että lähdetään 10000km:n päähän vääntämään samoista aiheista kuin kotona ja kuuntelemaan huutoa 😀 .
Mutta miten se muka onnistuu?
Väitän silti, että on myös vanhemman omalla vastuulla osata rentoutua lomalla vaikka lapsetkin ovat mukana. Jos tietää jo etukäteen, että stressaa ihan koko matkan, niin kannattaako lähteä…? Nimittäin se on selvä, että lapsen hoito samanlaista teki sen Helsingissä tai Uluwatussa!
Kuka nauttii siitä, että äiti on kireä kuin viulunkieli? Ja jos pienikin juttu ei mene kuten suunniteltiin, niin koko päivä menee pilalle? Lomalla mun mielestä voi todella hyvin joustaa monestakin asiasta, mistä ei kotona välttämättä jousta. Pitää myös varautua siihen, että esim. kuuma ilma ja aikaero voivat vaikuttaa lapseen, niin takapakit on helpompi hyväksyä. Sitten on tietysti se, että aina joku voi sairastua! Ulkomailla bakteerikanta on erilainen ja lapset voivat helposti saada käsien kautta suuhunsa jonkun pöpön tai se tulla vaikka ruoasta. Meillä lapset ovat saaneet pari kertaa vatsapöpön, ekan kerran Englannissa ja tokan kerran Dubaissa. Eihän se mukavaa ole, mutta aina mahdollista.
Kokosin tänhän sellaisia asioita, joilla saan omaa elämää helpotettua niin, ettei koko aika mene vain murehtiessa ja stressatessa. Tietysti se, että ollaan matkustettu aika paljon helpottaa elämää kun tietää vähän mitä odottaa. Mutta ehkä näistä voi olla hyötyä sellaiselle, joka ei varsinkaan lasten kanssa ole vielä matkustellut.
 
1. Yölento – avain stressittömään meno- ja tulomatkaan!
On tietysti ihan sama matkustaako muutaman tunnin lentomatkan päivällä vai yöllä, mutta tänne Thaikkuihinkin lentää sen lähes 10h. Jos yölennosta joutuu maksamaan vaikka 100€ enemmän per pää, niin suosittelen, kannattaa maksaa! Yölento on niin paljon helpompi, ellei ole oikeasti jo sen ikäiset lapset, että he jaksaa sen 10-tuntia katsella vaikka leffaa. Meillä Theo on oikeastaan pahimmassa iässä, eli menee vielä sylissä mutta ei todellakaan jaksa istua. Sanoisin, että matkustaminen 1-2-vuotiaan kanssa on kaikista raskainta. Lisäksi lentokoneen käytävät ovat useinkin niin kapeat tai tukossa, että lapsi ei pysty käytännössä kävelemään siellä yhtään ja voivat olla jopa lentoemojen tiellä.
2. Annan lasten syödä lomalla mitä haluavat
Kotona meillä syödään aina melko terveellisesti, mutta näin lomalla en jaksa nillittää. Karkkia emme osta tai herkuttele hotellihuoneessa, mutta nelivuotiaskin saa tilata ravintolan listalta mitä haluaa (siis sellaisen määrän mitä oletettavasti jaksaa syödä). Lapset ui täällä joka päivä tunteja, joten tärkeintä on, että he saavat energiaa. Meillä tietysti tuo pienempi ei vielä osaa kertoa niin hyvin mitä haluaa, mutta ainakin ranskalaiset uppoaa aina. ”Kuhan syö”.
3. Hotelli, jossa on hyvät uima-altaat!
Me ei koskaan olla oltu samassa paikassa toista kertaa ennen tätä! Koitettiin etsiä samantyylistä hotellia täältä Krabilta kuin tämä Holiday Inn, mutta missään ei vaan ainakaan kuvien perusteella ollut yhtä kivat altaat! Veden lämpötilan lisäksi tärkeää on se, että noille pikkuvekaroille on tarpeeksi matalaa. Täällä on todella iso lastenallas ja siinä on korkeimmillaan 1m vettä. Lisäksi altaassa on neljä vesiliukumäkeä. Pojat jaksaa uida ihan tuntitolkulla ja illalla nukahtavat hetkessä! Riittää, kun toinen vanhemmista katsoo heidän perään altaassa ja toinen voi vaikka lukea. Ostettiin isommalle sellainen kelluttava haalari joka osoittautui todella käteväksi!

4. Tarpeeksi vähän aktiviteetteja
Se mitä haluaa paikanpäällä harrastaa pitäisi aina sopia lasten ikiin. Kannattaa etukäteen tutustua onko esimerkiksi jollekin veneretkellä mitään järkeä lähteä pikkuvauvan kanssa. Päiväreissut voi olla kivempia isompien lasten kanssa, mutta ainakin tämän kaksikon kanssa ne on nou thank juu. Usein reissut voi olla monta tuntia pitkiä ja meidän pitää ottaa aina päiväunet huomioon. Ilman lapsia kun reissatiin hurrin kanssa, niin käytiin suunnilleen joka päivä jossain. Ollaan nähty legendaariset ”glassbottom boatit” ja valitettavasti myös norsusafari, jota en suosittele KELLEKKÄÄN! Ihan kauhea paikka!
Usein on vaan siisteintä vuokrata skootteri ja painaa sillä menemään auringonlaskuun. Eli ei muuta kuin äiti ja mukulat tarakalle…
5. Helppous-ajattelu
Oon todella onnellinen, että reissatiin kuitenkin aika paljon ennen lapsia. Silloin tuli nukuttua myös aika kyseenalaisissa majoituksissa ja kerrankin söin Malesiassa sellaisessa ”ravintolassa”, jossa juoksi rotta pitkin seinää 😀 … No, mitä luulette, lähdenkö sinne enää nykyään? EN. Tänä päivänä arvostan kahta asiaa lasten kanssa reissatessa 1. Siisteyttä ja 2. Helppoutta.
On niin paljon itselle helpompaa ottaa hotelli, josta ei käytännössä tarvi poistua kuin syömään. Toinen juttu koskee lentoja, eli en kyllä jaksaisi välilaskuja enää näiden pienten kanssa, ellei nyt kysymys ole jostain todella nopeasta vaihdosta (kuten meillä oli Bangkokista lento Krabille).
Totuus on kuitenkin se, että niin kauan kuin lapset viihtyy, niin aikuiset viihtyy. Mun asenne on todella paljon muuttunut, koska ennen pidin kaiken maailman bamseklubeja joinain niiiiiiin turremestoina, ettei mua sais niihin kirveelläkään. Mutta niin sitä muuttuu ja nykyään ensimmäisenä tarkistan hotellia valitessa onko lapsille hyvät altaat ja riittävästi tekemistä.

 
Mitä asioita te arvostatte lasten kanssa reissatessa? Onko jotain reissua josta olisitte viisastuneet tai jonka ehdottomasti haluaisitte kokea uudelleen?
 

Kommentit (4)

 1. ninna

  Nauti Katri! *kateus*Täällä Helsingissä on pimeää ja sataa vettä. Ehdoton yölento mullekin saa nukkua jos pystyy ellei lapset metelöi tai joku kuorsaa. Nukkuminen hyvä tapa ”tappaa aikaa” Uima allas myös ehdoton paikalla miel. lämmitetty. Onko siellä lämmitetty? Ruoka asiasta olen eri mieltä, jokin tolkku sentään ja hygienia kunniaan esim ei irtojäätelöä, jääpaloja ja tuorejuustoja. Pistä lisää kuvia tulemaan!

 2. Ella

  Minkälainen tuo norsusafari on, miksi et sitä suosittele? Itse olen harkinnut, mutta pitää miettiä jos onkin paha.
  Nauti lomasta! 🙂

  • fityoutoo

   Norsuja kohdellaan tosi inhottavasti ja niitä hakataan kepeillä ihan turistien nähden. En haluaisi oman lapseni todistavan tollaista eläinten kohtelua :(. Olis pitänyt lukee paikasta ennen kuin meni! Oli saanut paljon negatiivista palautetta.

 3. Jussu

  Lasten kanssa voi myös matkustaa business-luokassa. Se on kätevä etenkin yölennoilla. Ainoa miinus on, kun istuu melko kaukana toisesta, joten ei pysty auttamaan ruokailuissa jne. Jos ei ole varaa business luokkaa, kannattaa lunastaa ne paikat, joihin saa ne vastamelukuulokkeet.
  Lapsen kanssa matkustaessa kannattaa satsata toden teolla hotelliin. Pelkkä uima-allas ei ehkä riitä. Huoneen pitää olla tarpeeksi iso, että siellä on mukava olla. Ja mielellään makuuhuone ja erillinen oleskelutila, sviittti tms. Yleensä em huoneilla on access business loungeen, jossa on tarjolla virvokkeita ja snackejä pitkin päivää. Suosittelen kokeilemaan.
  Määränpäähän kannattaa myös tilata auto valmiiksi odottamaan, ettei tarvitse etsiä kyytejä jne.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.