Fit you too
Fit you too

Miksi erosin FB:n #meetoo -ryhmästä?

Huomasin eräänä päivänä, että mut oli liitetty facebookissa #meetoo -henkiseen ryhmään, jossa naiset voivat jakaa kokemuksiaan aihealueen ympärillä. En tiedä kuka mut ryhmään liitti (eikä sillä ole edes merkitystä) ja ilmeisesti tarkoitus olikin kutsua ryhmään kavereita ja kaverin kavereita. Iso ryhmä, paljon näkyvyyttä!
Koska ryhmään tuli paljon julkaisuja, niin yht äkkiä koko fb-feedini olikin täynnä toinen toistaan kamalimpia tarinoita ahdistelusta, hyväksikäytöstä ja sopimattomasta käytöksestä.

Aika nopeasti tajusin, etten halua enää olla tässä ryhmässä. Eikä todellakaan siksi, etten kokisi keskustelua tai aihetta tärkeänä! Olen itsekin kokenut aikoinaan nuorena työssäni häiritsevää käyttäytymistä erään miespuolisen esimiehen toimesta. Hän mm. kehui rintojani ja kaikenlaista muuta ala-arvoista käytöstä, joka ei todellakaan kuulu työympäristöön. Olin nuori, enkä uskaltanut tai ehkä edes osannut kyseenalaistaa hänen käytöstään. Nykyään mulla on nollatoleranssi tuollaiselle käytökselle, vaikka toki osaan itseäni myös paljon paremmin puolustaa. Tuosta asiasta olisi pitänyt puhua jo silloin enemmän, etenkin kouluissa. Työpaikat ovat potentiaalisia paikkoja nuorille naisille joutua häirinnän kohteeksi.
Kuitenkin se asia mikä mua häiritsi tuossa ryhmässä, tai siis lähinnä niissä julkaisuissa oli niiden ahdistavuus. Tarinat olivat todella rankkoja ja en suoraan sanottuna halunnut lukea edes niitä. Mietin myös, että miksi juuri minun, aivan tuntemattoman ihmisen täytyy tietää niistä? Siksi, että tietäisin niiden olemassaolon?
No, tiedän sen ilman ryhmääkin. Olen aika herkkä, joten usein tuollaiset kertomukset, tai vaikka järkyttävät kuvat voivat syöpyä mieleeni kuukausiksi. Saatan myös nähdä painajaisia.
Ryhmähän on aivan loistava vertaistukiryhmä samaa kokeneille ihmisille ja väylä löytää keskusteluapua. Mutta itse koin sen ahdistavaksi ja siksi erosinkin ryhmästä. Korostan kuitenkin vielä, että on tosi tärkeää, että nämä ihmiset jotka ovat kohdanneet kamalia asioita saavat äänensä kuuluvaksi.

Pakko muuten mainita yhdestä ilmiöön liittyväst jutusta. Nimittäin yksi asia mikä mua myös hieman ärsyttää, on tämä kaikesta loukkaantumisen ilmiö. Kukaan ei toki ole oikea ihminen arvioimaan sitä, että mikä on esimerkiksi sopimatonta huumoria ja mikä ei. Mutta se, että joku miespuolinen työkaveri kehuu mun paitaa ja käyn heti hakkaamassa siitä loukkaantuneen purkautumisen faceen… Se on jo vähän ylireagointia! Etenkin kun vertaan sitä siihen, että joku on oikeasti esimerkiksi hirveän hyväksikäytön uhri.
En halua mitenkään puolustella kenenkään käytöstä, mutta minusta tuo ryhmän jotkut jutut on vähän liioittelua ja sellaista ikävää negatiivisuuden lietsomista, josta koitan pysyä itse kaukana.
Mitä mieltä olette tästä koko #meetoo -ilmiöstä?

Kommentit (15)

 1. Eve

  Moi, oon samaa mieltä sun kanssa. Musta koko kampanjalta meni vähän maku, ymmärrän tottakai hyväksikäytöt yms kajoamiset, työpaikalla pitää myös saada olla rauhassa… Mutta just toi et joku heittää läppää (joka on oikeasti viatonta) niin on #metoo:t käynnissä ja kunnon ristiinnaulinta.

  • fityoutoo

   Alkuperäinen idea on todella hyvä, mutta samalla tuntuu, että suunnilleen kaikki miehet on kamalia sikoja ja esimerkiksi naisen ulkonäön kehuminen on automaattisesti ahdistelua.

 2. Milou

  Voi olla, että nykyään aletaan jo vähän ylireagoimaan miehiltä saatuun huomioon. Kaikki ei toki ole seksuaalista häirintää, vaikka tuntemattoman ihmisen lähestyminen jollain tapaa häiritsisikin. Suuri osa näistä ”lähestyjistä” on kyllä ihan asiallisia, vaikka huomio ei sinänsä olisikaan kaivattua.
  Mutta on niissä loukkaantujissakin miehiä ihan yhtä lailla. Vaikka näitä häirintätarinoita jaetaan ja asiasta keskustellaan niin ei kukaan nyt sitä tarkoita, että kaikki miehet olisivat häiritsijöitä, monet miehet kun tuntuvat ottavan vähän itseensä asiasta, vaikka keskustelu pysyisi ihan yleisellä tasolla.
  Ilmiö on kyllä siitä hyvä, että ihmiset rupeaa huomaamaan kunnolla kuinka isosta ongelmasta on kyse, jolloin toivottavasti ruvetaan toimimaan asioiden parantamiseksi. En ole itsekään liittynyt mihinkään ryhmiin ko. aiheesta tai kertonut omakohtaisia kokemuksia, koska en vaan halua avautua niistä, mutta on hienoa, että asiasta on puhuttu näinkin laajasti. Muistaa vaan pitää järjen mukana, koska siitäkään ei ole mitään hyötyä kenellekään, jos keskustelu on sitä tasoa, että ”kun miehet aina” ja ”kun naiset aina”..

  • fityoutoo

   Oon kyllä täysin samaa mieltä! Ja vaikka omista asioista ei haluaisikaan niin avautua, niin ilmiö on varmasti tosi laaja. Kuten itsekin sanoin, niin olen todellakin kokenut häirintää, vaikken sitä sen enempää haluakaan avata.

 3. Mallu

  Sama ahdistava fiilis oli täälläkin kun minut liitettiin yhteen salaiseen ryhmään. En eronnut ryhmästä, koska tunsin sen olevan jollain tavalla väärin. Sen sijaan koitin vältellä facebookia sen viikon verran kun ryhmässä kerrottiin tarinoita. Edelleenkin osa tarinoista kummittelee mielessäni, en vain osannut jättää lukematta jos aloitin jonkun tarinan lukemisen..
  Katsekohtivaloa.blogspot.com

  • fityoutoo

   Kannattaa suojella itseään, etenkin jos on herkkä. Ei mitenkään lisää omaa hyvinvointia pahoittamalla mieltänsä ja kuten kirjoitin, niin ei kiellä asioiden olemassaoloa vaikka ei niistä haluaisikaan lukea. Maailmassa on kamalasti pahaa ja varmasti meistä jokainen sen tietää ilman, että muistuttaa itseään siitä jatkuvasti.

 4. Jenni

  Mua ei oo missään vaiheessa kehut miespuolisilta henkilöiltä häirinneet, eivätkä tule häiritsemään. Minusta jotkut miehet (ja naisetkin) ovat lähteneet tässä aivan sivuraiteille. Äiti sanoi mulle joskus pienenä, että ”älä heittäydy hölmöksi” kun en jotain asiaa olevinaan tajunnut. En tiedä onko tässä kyse siitä, vai eivätkö jotkut vaan ymmärrä. ”Naisia ei saa enää katsoa” ”ei ihme jos syntyvyys laskee, kun naisille ei saa enää puhuakaan” ”paljastava pukeutuminen on seksuaalista häirintää”. Mun on vaikea ottaa näitä kommentteja tosissaan ja melkein toivon, että niitä ei ole tosissaan kirjoitettukaan 😀

  • fityoutoo

   Juurikin näin. EIköhän täällä edelleen saa katsoa toisia ihan vapaasti 😀 . Ja ihan kaikesta ei tarvitse loukkaantua. Ihmisillä on erilaiset sosiaaliset taidot ja esimerkiksi paljon senioreiden kanssa toimineena voin sanoa, että he ovat välillä todella suorapuheisia, hyvässä ja pahassa.

 5. Annie

  Moikka! Mun mielestä on todella tärkeä taito rajoittaa sitä, mitä kaikkea aivoillenssa syöttää. Meillä on kuitenkin rajoitettu kapasiteetti tilaa käsitellä asioita ja jos me täytetään se satoje ja tuhanisen muiden ihmisten tarinoilla, meillä ei ole tilaa niille meidän läheisille. Ja ahdistavien juttujen energia vie helposti meidätkin alas. Hyvä sinä ja tärkeä aihe myös ihan tavallisessa sosiaalisen median käytössä!
  Ja jos saa kuitenkin vähän kehua, sä oot tosi freesshi ja upea ilmestys. Hyvää joulunaikaa!

  • fityoutoo

   Oi kiitos, ihanasti sanottu :)!
   Ja oon sun kanssa TÄYSIN samaa mieltä tuosta itsensä suojaamisesta. Joka paikasta tulee niin paljon koko ajan ärsykkeitä ja itse en katso nykyään esimerkiksi mitään väkivaltaisia elokuvia tai todella järkyttäviä dokkareita. Niiden katsominen ei todellakaan lisää hyvinvointiani, sen verran itsekäs on pakko olla.

 6. Nimetön

  Apua juuri vähän aikaa sitte miespuolinen työkaveri kehui mun puseroo ja ei tosiaan käyny mielessäkään että siitä vois loukkaantua tai kokea jotenki ahdisteluna 😀 Kyllä jotku on sitte herkkänahkasia.

  • fityoutoo

   Siis toi oli keksitty esimerkki mutta mun mielestä menee juurikin osastolle ”kaikesta loukkaantuminen” … 😀

 7. Jenna

  Mulla on vähän ristiriitainen mielipide tän kampanjan suhteen. Toisaalta on erittäin hyvä, että tulee ilmi kuinka laajasta ongelmasta on oikeasti kysymys, ja kuinka toivottavasti osa on lähtenyt hakemaan apua käsittelemättömille asioille. Sitten taas nurjana puolena on tämä että osa tarinoista kuulostaa vähän liioideltulta, samaten tuntuu että nyt loukkaannutaan helpommin asioista.
  Itseä ei esim. onpas nätti tyttö yms. kommentit haittaa, usein ne ovat ihan viattomia kehuja. Välillä taas tuntuu että osa laskee nämäkin ahdisteluksi… Sitten taas ne kun joku tuntematon ohimennessään läppäisee/kouraisee takapuolesta tai baarissa alkaa hinkkaamaan vasten, vaikka on käsketty jo pois menee jo yli. Raiskaus, hyväksikäyttö ja seksiin painostaminen kiristämällä menee jo itsellä sitten ihan omaan kategoriaan.

  • fityoutoo

   Varmaan liittyy myös meidän kulttuuriin… Täällähän ei saa puhua kellekään tuntemattomalle…. Eli olemme myös tosi sulkeutuneita eikä toisen kehuminen todellakaan kuulu luonteeseen. Eli kehun kuuleminen voi tuntua myös kiusalliselta ja sen helposti tulkitsee häirintänä. Siis tämä on vain tällainen mun oma analyysi….

 8. pineapple

  Mun mielestä tää kampanja on erittäin tervetullut, ja vihdoin asia, josta valitettavan moni on joutunut kärsimään tulee päivänvaloon ja siitä puhutaan. Eniten mua tässä kampanjassa häiritsee se, että meidän uhrien on pakko olla tullut ulos tän asian kanssa, jotta sen vakavuus ymmärrettäisiin ja on otettu keskusteluun.
  Toinen, mikä särähtää mun korvaan on, että (miehet) ovat ihmetelleet että miksi tästä asiasta ei ole puhuttu aiemmin. Siinä ehkä tulee esiin, jos ahdistelua ei ole kokenut, kuinka tämä aihe on vakava ja vaikea. Olen kuullut niin paljon mitätöintiä, ”miksi olette olleet hiljaa niin pitkään”. Fakta on, että seksuaalissävyteiset asiat on aina hankalia ihmisten puhua. Vielä kun kyse on negatiivisesta sellaisesta, asiasta puhuminen on vielä vaikeampaa.
  Mutta siis, kyllä myös ihmettelen ihmisten hämmennystä flirtin ja seksuaalisen ahdistelun erottamiseen. Flirttailu ei tee kenellekään epämukavaa oloa. Sain tähän hyvän neuvon: älä sano mitään, mitä et haluaisi itse kuulla vankilassa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.