Fit you too
Fit you too

(Mielen)rauha iholle.

IMG_3076
Olen täällä blogissa availlut mun tuntoja näistä iho-ongelmista ja aikamoista taistelua on taas ollut viime viikot. Yks päivä on hyvä ja toisena mä herään aamulla naama turvonneena. Myös ennen toiminut gluteeniton ruokavalio ei ole nyt tuonut minkään valtakunnan apua. Eikä varmaan tarvi kertoa, että tää kutina on ehkä maailman ärsyttävintä!!!
Tänään mulla oli sit aika Kampin Terveystaloon Pekka Erkolle, joka on ihotautien erikoislääkäri ja kuulin hänen olevan todellinen atopia-spesialisti! Mulla olikin siis todella korkealla odotukset ja täytyy sanoa, että sain kyllä joka sentille vastinetta!
Voinkin suositella kaikille iho-ongelmaisille Herra Erkkoa lämpimästi, koska hän oli erittäin empaattinen ja mukavan oloinen herrasmies ja ”ymmärsi tuskani”. Eli vissiin pieni psykologin istuntokin tuli siinä sivussa hoidettua 😀 ! Halpaahan tää ei ole, mutta kun on oma terveys kyseessä niin sen minkä häviän rahassa niin luultavasti säästän *itutuksessa. Niinkun tälleen ihan suoraan sanottuna.
Tilanne pumpin ja suihkun jälkeen eilen aamulla. Eli tosi kiva.
Sehän mulle ei ollut mitään uutta, että koska tää atopia käyttäytyy kuin autoimmuunisairaus, niin luultavasti en koskaan tästä eroon pääse. Suurin osa pääsee ennen kolmeakymppiä ja sitten ollaan me loput, joille jäi tyhjä arpa. Lääkäri epäili, että mulla on vielä veressä joku vasta-aine, joka pahentaa oireita. Periaatteessa verikokeiden tekeminen ei tilannetta muuta miksikään, mutta toki silloin löytyy joku ns.ymmärrettävä selitys tälle kaikelle. Hän sanoi että moni asiakas on kokeillut jo miljoonaa juttua ihonsa hoitoon ja on ihan valmista kauraa oireidensa kanssa!
Oli myös lohduttavaa kuulla että minkään ruoka-aineen syöminen tai syömättä jättäminen ei tule poistamaan ongelmaa ja se mikä sopii mulle nyt, voi aihettaa allergiaa kahden kuukauden päästä. Hän epäili, että jos menisin nyt prick-testiin, niin luultavasti monesta kohdasta tulisi positiivinen tulos, koska jotenkin se atopian ”vaihe” vaikuttaa myös niihin allergioihin. En tajunnut, mut jos joku tajus niin kertokaa ihmeessä 🙂 ! Kerroin, että gluteenittomuus on auttanut, mutta hän silti epäili että se voi auttaa vain kausittain. Milloin kausi on, sitä ei voi kukaan tietää. Oireilu on täysin ennalta-arvaamaton.

kuva (3)
Tässä kunnossa silmät oli perjantain…

Ongelma on se, että olen antanut ihon mennä liian huonoon kuntoon! En ole ymmärtänyt, että kun atopia menee liian pitkälle, niin sen hoitaminen vaikeutuu kovasti! Iho paksuuntuu, eikä silloin ota vastaan niin tehokkaasti voiteita. Mulla on ns.jäkäläatopia, eli aina samat kohdat tulehtuu (sormet ja etenkin sormen sivut, kämmenet, niska, kaula, silmäluomet, kainalot, kyynertaipeet, korvien tausta ja päänahka). Erilaisilla perus- ym. voiteilla voi vaan pahentaa tilannetta, eli rikkoutuneelle iholle ei pitäs hölvätä tavallisia voiteita (jollai nyt olen tehnyt). Vaikka olen kovasti ollut kortisonia vastaan, niin tajusin, että ihon ollessa näin suoraansanottuna paskassa kunnossa ei nyt ole muuta vaihtoehtoa. Kortisoniahan saa ottaa vain 10pvän kuurin ja sen jälkeen muut voiteet käyttöön. Joudun myös vakavasti miettimään jatkoani ryhmäliikunnan parissa, koska valitettavasti hiki (ainakin mulla) käy ihoon kovasti ja aiheuttaa juuri kutinaa. Myös tässä kunnossa ollessani en voi oleilla auringossa joka selittää sen, miksi kesä oli niin vaikea. Auringonvalosta on hyötyä, jos atoopikon iho on rauhallisessa vaiheessa. Muuten sekin voi vaan pahentaa tilannetta.
Nyt alkaa sitten ihon rasvailu suunnitelman mukaan ja toivotaan, että Thaimaan matkaan mennessä tilanne helpottaa.
Ai niin, lisäksi olen luultavasti allergisoitunut myös oman ihoni hilseelle – tätä ennen olin allerginen vain hurrin ihon hilseelle! Voitteko kuvitella mitään romattisempaa alkua parisuhteelle kuin se, että allergisoidutte omalle kumppanillenne??
Eli tässä on monta monessa ja kaikkien tilanne on erilainen. Jos sulla on vaiketa iho-ongelmia, niin ei kannata ehkä odottaa ihan näin kauaa vaan mennä oikeasti jonkun spesialistin puheille. Mä ainakin ymmärsin sen, että vaikka joku saa avun jostain X-tuotteesta tai X-ruokavaliosta, niin mulla ne ei välttämättä toimi.
Kiitos silti kaikille neuvoista ja sähköposteista joita olen saanut! Olette ihania! Mulla on kuitenkin nyt jotenkin niin huojentunut olo ja mä uskon, että nyt mä pääsen ainakin tästä pahimmasta vaiheesta eroon!
IMG_1621

Kommentit (28)

 1. Sonja

  Heips! En tiedä oletko kokeillut jo mineraali suolaa. Siitä löytynyt suuri apu moniin iho-ongelmiin. Täysin luonnon tuote. Toivottavasti löydät avun! 🙂

  • fityoutoo

   Moikka Sonja! Kysy mieluummin mitä mä EN ole kokeillut 😀 !! Siitä tulis piiiiiitkä lista!

 2. Tytti

  ”Hän epäili, että jos menisin nyt prick-testiin, niin luultavasti monesta kohdasta tulisi positiivinen tulos, koska jotenkin se atopian ”vaihe” vaikuttaa myös niihin allergioihin. En tajunnut, mut jos joku tajus niin kertokaa ihmeessä 🙂 !” = Kehosi on nyt jatkuvassa ”ärsytys-/puolustustilassa”, jolloin se hyökkää eli reakoi jokaista vierasta asiaa vastaan eli ei tunnista, mikä on hyvää/huonoa. Tai näin mä ajattelisin asian… BTW onkohan tää syksy jotenkin erilaisempi/vaihtelevampi, kun tuntuu, että itsellenikin ja monille muillekin tulee ihme iho-oireita, vaikkei aiemmin allergioita yms olisi todettukaan. Tsemppiä jatkossa ja eiköhän ne oireet sieltä ala helpottamaan, vaikkei siltä tuntuisikaan aina 🙂

  • fityoutoo

   No jotenkin noin mä sen myös ymmärsin! Kiitos selvennyksestä, tuli sitä asiaa siellä vastaanotolla siihen malliin et puolet ehkä unohtui… 😀

 3. Mari

  Niin tuttua, niin tuttua! Sekä ihon kunto, kortisonin välttely, että ihon hoitoyritykset ruokavaliolla. Kunnes menin erikoislääkärille, ja kuuntelin, ja kokeilin ja totesin, että kannatti uskoa! Kortisoni lopulta paljastui sopimattomaksi itselle, käytän sen sijaan takrolimuusia, joka on uudempi juttu ja vähemmän tutkittu pitkäaikaiskäytössä. Se kuitenkin pelasti muutamassa kuukaudessa ja tällä hetkellä n. vuosi eteenpäin ihoa ei atooppiseksi päälle päin tunnista ja pärjään perusvoiteella 😉 Lääkevoide on todellakin joskus se paras apu.
  Itselläkin milloin helpotti maidoton milloin gluteeniton, toisella kertaa ei tai paheni vain.. En usko, että merkittävää yhteyttä on muuta kuin sillä, että syö terveellisesti ja puhtaasti, eikä anna sokerin ruokkia tulehdusta.
  Pointtina on, että tsemppiä! Kannatan lääkärisi ohjeita 🙂

  • fityoutoo

   Moikka Mari! Mä sain myös protopiccia, mutta käytettäväksi vasta sitten, kun pahin tulehdus on hoidettu kortisonilla!

 4. Ninni

  Tästä nyt ei sinulle ehkä ole apuq, koska elämöntapasi ovat muutenkin niin terveelliset… mutta poikaystäväni kanssa olemme vitsailleet, että minä paransin hänen ihottumansa! Poikaystävälläni ihottuma oli niskassa ja sormissa niin paha, ettei iho sietänyt minkäänlaista kosketusta kivun vuoksi, ja usein ihottuma myös märki. Hän on kertonut, että yöllä ei voinut kuvitellakaan nukkumista tuskien vuoksi, eikä mitkään rasvat ja linimentit auttaneet kipuun ja kutinaan. Kun aloimme seurustella, taisi hänellä tapahtua aika suuri muutos ruokavaliotottumuksissa ja ehkäpä elämänlaatukin parani jokusen asteen, koska nyt ei tuota ihottumaa ole ollut enää vuoteen… tai sitten mulla on maaginen kyky parantaa atopia, tiedä häntä!
  Tsemppiä sinulle ihosi kanssa. Vierestä tuota samaa seuranneena en voi muuta kuin toivoa sinullekin helpotusta iho-oireisiin. Miten niin ”pieni” vaiva kuin ihottuma voikin vaikuttaa niin valtavasti elämään pahaksi äityessään…

  • fityoutoo

   No kiva kuitenkin että kommentoit 🙂 !
   Mä uskon 100% että myös ruokavaliolla ja yleensäkkin elintavoilla on varmasti vaikutusta, vaikka ne eivät täysin ongelmaa poistakkaan. Esim mun ennen rutikuiva iho on varmasti nykyään parempi siksi, että syön paljon hyviä rasvoja!
   Kiitos tsempeistä Ninni!

 5. Akka

  Moi, Mulla on stressiperästä atooppista ihottumaa ja olen kokeillut ties sun mitkä konstit, mutta kerran luontaistuote kaupassa myyjä suositteli jättihelokki + sinkki yhdistelmää. Pelkkä sinkki ei ole riittänyt. Viime keväänä, multa loppu jättihelokit just kun iho alko oireilemaan ja ennen kuin taas tajusin, niin oli mennyt kuutisen viikkoa edellisistä pillereistä. Kortisoni helpotti, mutta iho ei palautunut normaaliksi. Vasta kun vetäsin parin viikon tehokuurin jättihelokkia iho alko palautumaan ja kutina loppui. En enää uskalla olla ilman jättihelokkia kuin ehkä kesällä. Nyt kun iho ei oireile, olen puolittanut annoksen suosituksesta, että on sitten varaa lisätä jos yhtäkkiä iho alkaakin menee huonommaks.

  • fityoutoo

   Mulla on myös helokkikapselit käytössä ja toki sinkki myös. Nyt ihan viimeaikoina nostin vielä tuota helokin määrää niin, että otan neljä kapselia joka päivä ja omegaa lisäsin myös. Uskon että ne on hyvä lisä ja auttavat etenkin sitten, kun saan hieman tätä pahinta tulehdusta etenkin käsistä pois! Mutta siis kaikekenkaikkiaan toi jättihelokki on esim. kuivaihoiselle todella hyvä tuote!

 6. jaana

  Minulla on vaivannut ruusufinni.Lukuisia kertoja otin antibiootti-kuurin.Aina vaiva palasi,aina vain nopeammin kuurin lopettamisesta.Lopuksi meni myòs silmààn.Keksin,ettà asialla on varmaan yhteys suoliston kanssa.Hoidatin hiivan.Candida Albicans tulee helposti jo noista antibiooteista ja mutta myòs viljoista ja sokerista ja muista makeista.Ja jàtin siis ne pois.Iho pysyy hyvànà,jos ruokavalio ei lipsu.Nyt taas huononi..kiitos pizzan ja niin,maitotuotteet vaikuttavat myòs!
  Yksi tuote,jota tààllà ei ole vielà mainittu,on minulle ollut ehdoton ensiapu.Eli siis ruokasooda.Luin netistà artikkelin,jossa eràs isà kertoi saaneensa sillà avun lapsen atopiaan.Sità siis sekoitetaan veteen ja sitten sivellààn iholle.Itse teen aika tukevan ”mònjàn”.Italiassa tuo on yleinen akne ”lààke”,joten pààtin kokeilla ja se auttoi.Sen ph-arvo on sellainen ettà pòpòt ei siinà menesty.Oiva apu myòs hyttysen puremissa.
  Ai niin ja kasvojen puhdistuksessa kàytàn Marseillen saippuaa.Ja rasvauksessa kookosòljyà.Uskon,ettà meikkien lisàaineet voivat myòs laukaista ja koitan olla varovainen.Vàhempi parempi.Joskus on tullut myòs perioraalidermatiitti,joka on samaa perhettà ruusun kanssa.
  Parissa viikossa nàillà ohjeillaa on taas iho paremmassa kunnossa.Toivottavasti sinàkin lòydàt avun!

  • fityoutoo

   Mä kokeilin viime vuoden kesällä tota ruokasoodaa luettuani paljon siitä hyvää. En tiedä mikä oli, mutta mulla se sai aikaan aivan järkyttävän kutinan, jota ei hillinnyt mikään! Oli vähän harmi, koska tuosta on ollut telkkarissakin juttua ja vaikuttaa todella toimivalta (ja halvalta) keinolta, mutta mua kutitti entistä enemmän! 🙁
   Kookosöljy sen sijaan on kuivan talvi-ihon pelastaja! Laitan usein sitä koko kroppaan just suihkun jälkeen ja annan imeytyä hyvin (ts.kekkuloin öljyttynä puoli alasti pitkin asuntoa 😀 )
   Mulla on nyt käytössä mineraalimeikit ja ne selvästi sopiikin mulle paremmin!!

 7. Paula Hokkanen

  Moikka Katri!
  Suosittelen lukemaan Ollin kirjoituksen ajatuksella, kun mietit tuota gluteenin ”häilyvää” vaikutusta: http://ollisintegrallife.com/2012/11/15/autoimmuunisairaudet-ja-patofysiologiset-mekanismit-hoito-ravinnolla-seka-stressinhallinnalla/
  Tosi hienoa, että pääsit asiantuntevalle ihotautilääkärille! Voin kyllä lämpimästi suositella, että hakeutuisit selvittämään tilannetta antioksidanttiklinikalle, jossa pääsisit funktionaalisen lääketieteen lääkärien pakeille selvittämään tilannetta. Siellä ykkösprioriteetti on selvittää syy. Jos kiinnostuit, kannattaa ihan soittaa klinikalle suoraan. Testit ovat usein hinnakkaita, joten siitäkin kannattaa sanoa suoraan, jos (ja useimmilla meistä kun) on jokin hintakatto. Voit esimerkiksi suoraan kysellä, että mitkä jutut on välttämättömiä, millä pitäis lähtee liikkeelle ja kysyä niihin hintaa niin ei tule yllätyksenä.
  Itse käyn funktionaalisen puolen ravintovalmentaja opintoja Paula Heinosen opinnoissa (terveyden tukipilarit, kirjoittanut suolisto-kirjoja,luennoija..) ja sitä kautta tutustunut funkkaripuoleen. Sen voin sanoa, että sillä puolella saa todella rahoilleen vastinetta ja vaikeatkin jutut pyritään selvittämään testein ja poissulkumenetelmin.
  Paljon tsemppiä <3

  • fityoutoo

   Moikka Paula!
   Antioksidanttiklinikka kyllä houkuttelee ja paljon olen hyvää kuullut. Mutta kuten sanoit, niin näin yrittäjänä ja velallisena noi hinnat on kyllä liian korkeat. Ymmärrän toki, ettei mikään hinta periaatteessa ole liian iso omasta terveydestä, mutta ajatus siitä, että laitan tällä hetkellä tuhansia euroja esim johonkin tutkimukseen on kyllä ihan mahdoton. Eräs ystäväni kävi hoidatuttamassa itseään klinikalla ja hänen mukaansa 500€ ei vielä riitä mihinkään. Lottovoittoa siis odotellessa.
   Paula Heinonen toki on tuttu ja tulevaisuudessa toivon myös pääseväni tuohon koulutukseen! Olen häntä seuraillut vuosia ja käynyt luennoilla!

 8. Nimetön

  Heh, ei liity postaukseen.. lueskelin joitain sinun vanhempia postauksia ja täytyy sanoa että sinulla on kyllä hauska tapa kirjoittaa! Huumorilla sävytetty, ei liian tosikko tms. 🙂 luin myös muutaman postauksen ennen kisojasi, kun ihmettelit kuinka ihmiset kyselevät milloinka ajoit ”lisääntyä”.. 🙂 ja tää oli hauska, lainattu jostain postauksesta:
  ”Menomatkalla junassa vieressäni oli kolmen pojan porukka, jotka olivat matkalla Turkuun jonnekkin hemmetin tietokonepelikisoihin.. Yksi pojista ei voinut mitenkään kysyä, josko hän voisi istua vierelleni penkille, vaan hän istui käytävänpuoleisen penkin käsinojalla. Hänen takamuksensa(ei ihan pieni) roikkui siis koko ajan vieressäni penkillä ja muutaman kerran hänen kaivaessaan kassistaan jotain, iloinen rekkamiehen hymy nauroi suoraan minua kohti! Ja miehillä kun toi karvankasvu on jollain tuolla takaosastolla hiukkasen lähtenyt käsistä, niin kyllä siinä piti kääntää katse äkkiä jonnekkin muualle!! Please…”
  tällaista tyyliä on kiva lukea! 😀

  • fityoutoo

   Hehheh kiitos kovasti! Muistan kyllä ton ko.tilanteen edelleen….
   Koitan pitää oman tyylini ja olla sille uskollinen koska tällainen mä oikeasti olen! 🙂

 9. Eija Ü

  Onko sinulle jo tuttuja apteekista saatavat la roche posay -tuotteet? Kun pääset kortisoni-kuurista, niin kannattaa kokeilla (jos et ole jo kokeillut…). Sarjassa on juuri atooppiselle iholle soveltuv(i)a pesuneste ja voide.

  • fityoutoo

   Moikka! Ei oo tuttu sarja, mutta nopeasti vilkaistuna kuulosti ihan kokeilemisen arvoiselta! Olen käyttänyt apteekkisarjasta Avenea!

 10. Mira

  Täällä kanssa yksi atoopikko. Tällä hetkellä iho niin kamalassa kunnossa että ilman kutinalääkettä ei pysty nukkumaan. Maidon jätin pois kokonaan. Mulla on laktoosi-intoleranssi, mutta jos auttais jossain määrin kun ei käytä ollenkaan. Ei tätä kestä Erkkikään ;). Kortisonit auttaa ja niitä onkin aika liuta. Mulla kädet ja kainalot on pahimmat. Kilpirauhasen liikatoiminta kun todettiin niin lääkityksen myötä ihottuma hävisi hetkellisesti mutta on taas takaisin.
  Mulla auttaa sisäisesti syötynä helokkiöljy+sinkki. Sinkkiä saa hetkellisesti iho-ongelmissa syödä reilusti ja pitää sitten taukoa.
  Tsemppiä sulle. Toivotaan, että iho rauhoittuu ja elämänlaatu sen myötä paranee ❤️

  • fityoutoo

   Kiitos tsempeistä! Niin tuttua huttua sunkin tarina… mulla on nyt kortisoni auttanut TODELLA hyvin ja iho on rauhoittunut selvästi! Vielä kolme päivää olisi kuuria jäljellä. Sinkkiä menee mullakin ja helokkia.. siis aina kun muistan ottaa sitä piru vie 🙂 !

 11. minni

  Kiitos tästä postauksesta. Sain jo viime viikolla perseellepotkimista tuon ihotautilääkärin ja kortisonireseptin hankinnan suhteen, mutta ei sitä tyhmä näköjään kerrasta usko.. Hydrokortisonia olen hölvänny ja se on AINA auttanyt vähän tähän atooppiseen ihoon, mutta kohta se on kahta kauheampi. MIKSI SITÄ ON NIIN TYHMÄ eikä tajua että ne aqualanit (plussat, miinukset, duot, mitänäitänyton) ei vaan auta 😀 Eli huomenna soitto ihotautilääkärille ja kortisonivoidereseptiä hakemaan.
  Itsellä on kyynärtaipeet, kaula, leuan pielet ja silmän yläluomet kans ihanan ihottumaisia. Eräs kahdeksasluokkalainen opasti tänään että ”kannattais varmaan peittää noi fritsut kaulasta” kun huomasi meikän ihottumaläikät. Että joo.
  Mutta kiitos vielä kerran takapuolelle potkimisesta 😉

  • fityoutoo

   Soititko jo???

 12. Mari

  Siis apua, kui voi olla allerginen hilseelle?

  • fityoutoo

   Kuule mä en ylläty enää mistään!

 13. Mrs.K.

  No voi ei! Siis että kun ei löytynyt mitään kertalaakista vastausta…
  Ei tule enää mieleen muuta kuin valohoito ? Oliko teillä siitä puhetta ? Minulle se auttoi kun olin pikkutyttönen…
  Miltä kookosöljy tuntuisi iholla? ..sillä puhutaan olevan ”desinfioiva” vaikutus – tiedä sitten..! Jokatapauksessa, hurjasti tsemppiä!
  Olet varmaan miettinyt kaikki keinot jo läpi mutta mielessä lärään listaa mikä se voisi olla..jokin lisä-aine ravinnosta, home/joku sisäilmassa oleva asia, pesuainehommia :/ and the list goes on! Itselläni tuli joskus nokkosrokkoa kun olin jumpassa – se oli kammottavaa..oma hiki sen laukaisi ja luulen, että silloin myös ruoka-aine allergiat, jotka paljastuivat kunnolla vasta vuosia sen jälkeen…!
  Hymyilyttää kun kaikki kommentoijat yrittävät jakaa auttavia keinoja, seurailemme tilannetta ja lähetämme sympatiaa sinne 🙂

  • fityoutoo

   On valohoitoakin kokeiltua nuoruudessa. Mutta ihon täytyy olla rauhallisessa vaiheessa, että valohoidosta voi olla hyötyä.
   Kookosöljykin on ihan säännöllisessä käytössä, mutta ihottuma-alueelle sillä ei ole ollut vaikutusta. Ihon se muuten kosteuttaa tosi hyvin!
   Mä epäilen, että tää mun atooppinen iho on vain mennyt liian pahaan kondikseen, kun en tajunnut sitä aiemmin hoitaa. Nyt nimittäin olo on jo aivan eri maata ja kaikki naamanturvotukset on poissa!

 14. Tuhkimo76

  Onko luonnnonkosmetiikka tuttu? Laveralla on neutral-linja, jonka kehittäjä on atoopikko. Ainakin käsirasva loistavaa kuiville käsille. Maahantuojalta kannattaisi varmaan kysellä tarkemmin. Omalle atoopikko lapselle basis sensitive-linjan lotion ollut kropalle mainio. Kannattaa ravinnon lisäksi kiinnittää huomio kosmetiikkaankin, esim. Pesuaineet. Tämän päivän kemikaalikuormitus on suuri. Tsemppiä!

  • fityoutoo

   Käytän ja tykkään – etenkin meikeistä!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.