Fit you too
Fit you too

”Madam, maybe you are size large…?”

Sovittelin eilen bikinin yläosaa eräässä ostoskeskuksessa ja koska mitoitus oli vieras, niin otin summanmutikassa rekistä eri kokoja. Ensimmäinen eli koko 10 oli hieman ahdas ja kainalot tursuilivat rumasti ulos. Seuraava koko eli 12 oli jo paljon sopivampi.

bikniylaosa1
Koko 10, eli M. Ja pienihän se on, kun kainalot tursuaa…

Kun astuin sovituskopista ulos kiiruhti myyjä heti kysymään oliko sovittamani tuote mieluinen? Näytin toista yläosaa ja sanoin, että koko 10 oli pieni. ”Yes, it’s medium. Madam, maybe you are size large?”. Olin hieman hämmentynyt ja nappasin myyjää kiittäen sopivan yläosan mukaani. Olin siis ”size large”. Eli iso. Eli isokokoinen. Eikun hetkinen.
Jos vaate on kokoa ”large”, niin se ei kerro MITÄÄN minun vartalostani tai koostani! Miksi mun pitäisi olla edes kokoa S, siis sitä kokoa mitä poikkeuksetta aina olen ollut??
Haluanko edes olla small, pieni? En. Haluan olla oman kokoiseni, viihtyä vartalossani ja haluan, että terveellinen elämäntyylini näkyy minusta ulospäin.
Jäin kuitenkin miettimään vielä tuota kokoasiaa. On paradoksaalista, että kaupat myyvät hirmu pieniä vaatteita kun täkäläiset ihmiset ja valtaosa turisteista ovat järjestään kaikki todella isokokoisia. Ymmärrän, että jossain Japanissa minun kokoiseni nainen on iso. Siellä vaatteetkin ovat arvatenkin pienikokoisia. Japanissa en ole käynyt, mutta esimerkiksi niissä Aasian maissa joissa olemme matkustelleen miehelleni on aivan mahdotonta löytää tarpeeksi isoja paitoja vaateliikkeistä. Täkäläiset miehet ovat niin pieniä ja mieheni on ”vain” 186cm, eli ei mikään jättiläinen!
Epäilen, että tuohonkin aikuisille tarkoitettuun bikinitoppin S-kokoon mahtuu korkeintaan 6-vuotias, jos minä olen Quicksilverin mittaristolla iso (ja esimerkiksi liivien ympärysmittani on 70, eikä tissejä enää nimeksikään)!
Miksi siitä vaatteen kokolapusta tulee sitten itselle joku mittari omasta koosta…?
Vaatteiden mitoitus vaihtelee kovasti ja etenkin ulkomailla shoppaillessa voi olla lähes mitä koko vain! Eikö ole tärkeintä, että vaate on sopiva ja istuu hyvin? Ainakin pitäisi olla. Eikä tuijottaa vain kokolappua.
Olisi hullua ostaa jokin vaate liian pienenä vain siksi, että minä nyt vaan satun olemaan S-kokoinen. 
Olin sitten minkä kokoiset vaatteet päällä tahansa, niin olen onneksi aika sinut kroppani kanssa. Vaikka varmasti meillä kaikila on ajoittain omat kriiseilymme omaan vartaloon liittyen. Vaatteen kokoa enemmän minua harmittaa usein esimerkiksi housuissa se, että lahkeet ovat auttamattomasti liian lyhyet tappijaloilleni! Sen takia esimerkiksi nettikaupoissa, joissa kerrotaan ”mitä kokoa malli käyttää” ei voi yhtään luottaa siihen, koska luultavasti päälläni vaate on liian pitkä tai muuten vaan näyttää aivan kököltä (siis mitä, eikö 178cm mallilla oleva vaate näytä samalta, kuin 165cm pitkällä ja persjalkaisella 😀 ???).
Tämä on myös syy, miksen uskaltaisi koskaan tilata hääpukua netistä näkemättä sitä ensin päälläni ja kuinka se istuu kroppani muotoihin.
Tää on silti jotenkin kaikessa turhamaisuudessaan monelle varmaan ihan tuttu fiilis. ”Olen koko x – en voi olla kokoa y.” Vaatekokoon jumahtaa ajatuksen tasolla ja pahimmillaan ostaa jatkuvasti aivan vääränkokoisia ja mallisia vaatteita! Parhaimman näköinen vaate istuu hyvin, oli se sitten kokoa S tai XL.
Muistakaa siis, että ei kannata liikaa tuijottaa vaatteen kokolappua! Mullakaan ei enää kainalot tursuile 🙂 !
 
 

Kommentit (4)

 1. Jenna

  Tämä on huomattu jopa suomalaisissa kaupoissa. Saman merkin sisälläkin mulla on koko vaihdellut välillä m-xl… Vähän ärsyttävää siinä mielessä, että joutuu joka kerta ottamaan samasta vaatteesta 3 eri kokoa, jotta se oikea löytyy.
  Mulla kyllä muutenkin vartalossa vaihtelee koot s-xl väliltä riippuen ruumiinosasta 😀 Tän takia mulle persjalkaselle ei ikinä löydy sopivia housuja, kun kaikissa on auttamatta 5-10cm liian pitkät lahkeet. Niitäpä sitten joutuu lyhentelemään tai käärimään, ellei sitten ole resorit silloin ei tartte tehä mitään.

 2. Saana Hintsanen

  Heippa! Eksyin lukemaan juttusi ja näin vaatemyyjänä halusin lohduttaa ja painottaa että varsinkin bikinien kohdalla joutuu aina ottamaan isompaa kokoa. Bikinin yläosa on mitoitettu rintojen koon mukaan ja tällöin jos on vähänkin tissiä niin koko menee helposti L tai Xl vaikka muuten käyttäisi kokoa S. Näin myös omalla kohdalla 😄 Mutta tosiasiahan on että mitoitukset myös vaihtelee eri merkkien välillä, ja eroja voi olla myös ihan normivaatteissa. Joskus taas istuvuus on parempi isommassa koossa, syystä tai toisesta. Eikä sillä oikeastaan ole mitään merkitystä mitä siellä kokolapussa lukee, mielestäni pääasia että vaate istuu hyvin ja tekee kantajastaan entistäkin upeamman 😊

  • fityoutoo

   Just näin! Usein bikinien yläosassa on ainakin itselläni se hankaluus, että jos ottaa koon L tai jopa XL, niin ympärysmittaon hullun iso. Jossain S-koossa sitten taas kangasta on edessä niin vähän, että voidaan puhua jo narubikineistä 😀 . Tuo oli eka toppimallinen bikineiden yläosa, joka oli just napakka myös ympäryksestä ja ihana kun ei tarvi pelätä vilauttamista, kun kangasta on riittävästi.

 3. H

  Eihän toi oo edes paha vielä. Itse kävin ihan Espoossa vaateliikkeessä ja myyjä kun kysyi ovella mitä etsit ja kerroin, että juhlamekkoa niin myyjä kertoi ystävällisesti minun olevan kokoa 40 ja menevänsä etsimään sopivat mallit. En saanut sanaa suusta, koska oon kokoa 34, mutta kiltisti sitten sovitin mekkoa ja näytin myyjällekin, että hieman iso on.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.