Fit you too
Fit you too

Madafakin hormonikierukka!!!

Aluksi ajattelin, että en kehtaa kirjoittaa näin henkilökohtaisesta aiheesta – eli ehkäisystä.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mutta tulin toisiin ajatuksiin! Olenhan kirjoittanut blogissa myös minipillereistä ja se postaus on ollut hurjan luettu, eli aihe selvästi  kiinnosti monia! Nämä asiat on varmaan meidän naisten (ja tietysti myös miestenkin) mielessä jossan vaiheessa elämää. Tai ainakin niiden, jotka eivät halua hankkiutua raskaaksi tai hoitavat hormonivalmisteilla jotain terveydellistä ongelmaa. Lisäksi ajattelen, että jos jonkun mielestä ehkäisy on vielä aiheena tabu vuonna 2017, niin kannattaa kaivautua vielä syvemmälle sinne poteroonsa 😀 …
Tämä on siis jo toinen kerta, kun mulla on Mirena-merkkinen hormonikierukka, eli se oli mulla myös ekan lapsen jälkeen. Kuten blogissani kerroin, niin kokeilin myös minipillereitä heti synnytyksen jälkeen erittäin  huonolla menestyksellä! Hormonikierukan ”ongelma” on sen kallis hinta (n.200€ kaikkinensa), paitsi että ainakin täällä Helsingissä sen saa ekalla kerralla ilmaiseksi. Toisella kerralla joudut kaivamaan kuvetta. Vaihtoehtoina oli noin vuosi sitten jonottaa ehkäisyneuvolassa (jonot n.2-3kk) tai mennä yksityiselle, jonne pääsee tietysti hyvinkin nopeasti ja hinta on sen mukainen. Joku yksityisellä kierukan laittanut voi varmaan kertoa, mitä sen laitto siellä maksoi kaikkinensa.
Kolmas vaihtoehto oli koittaa saada aika Naistenklinikalta, jossa kandit laittavat ilmaiseksi toisinaan hormonikierukoita lääkärin ohjauksessa. Sain kun sainkin ajan ja olin erittäin tyytyväinen koko toimenpiteen kulkuun.
Kun halusin hormonikierukan ekan synnytyksen jälkeen, niin sen laitto oli sanalla sanoen perseestä (koska erittäin epämiellyttävä lääkäri) ja sen jälkeen vatsa oli kaksi päivää aivan helvetillisen kipeä. Sitten myrsky sisälläni rauhoittui ja mulla ei ollut mitään pahaa sanottavaa kierukasta sen koommin! Vuotoa ei juuri tullut, enkä tiennyt muutenkaan sen olemassaolosta juuri mitään. Olin todella tyytyväinen!
Tällä toisella kerralla asiat eivät ole kuitenkaan menneet ongelmattomasti.
Olen kärsinyt koko syksyn välillä erittäin kovista vatsakivuista ja pahoinvoinnista. Lisäksi alavatsa on tosi usein turvonnut ja esimerkiksi farkut päällä istuminen tuntuu ihan kamalalta. Hakeuduin hoitoon syyskuussa, kun pari päivää meni hirveiden kouristusten kanssa. Yksi kohtaus tuli kun olin häämessuilla, enkä meinannut päästä sieltä kotiin! Kävin mielessä ihan kaikki vähänkään mahdolliset vaihtoehdot.
Tutkimuksissa ei todettu kuitenkaan mitään poikkeavaa. Olin aivan varma, että kierukka oli liikkunut ja suunnilleen puhkaissut reiän sisälmyksiini. Mutta ihan se oli paikallaan siellä missä pitikin.
Mitään järkeenkäypää syytä pahoinvointi- ja vatsakipukohtauksille ei siis löytynyt, vaikka kuinka tutkittiin ja hutkittiin! Kuukautisvuotoa ei ole ollenkaan, vaikka kivut ovat hyvin samanlaisia kuin silloin, kun mulla epäiltiin vuonna 2008 endometrioosia.
Olen ollut monta kertaa sitä mieltä, että poistan kierukan, mutta sitten on taas mennyt viikkoja ilman mitään ikäviä tuntemuksia. Lisäksi pillerit eivät sovi mulle, joten ne eivät tule kysymykseen.
Pahoittelen, jos joku koki aihealueen liian henkilökohtaiseksi. Ei liene mikään shokkiuutinen, että emme halua lasta ja silloin jokin ehkäisykeino on oltava olemassa. Muuten on pidettävä housut jalassa 😀 .
Millaisia kokemuksia teillä on hormonikierukasta? 
Etenkin teillä, joilla se on jo toista kertaa…? 
Olen viittä vaille epätoivoinen tämän asian kanssa, joten jotain näkökulmaa kaipailen!

Kommentit (51)

 1. Ninsu

  Itsellä sama mirena molempien raskauksien jälkeen, eikä mitään ongelmia! Ei vuotoja, ei mitään 😃

  • fityoutoo

   Mulla oli kans ekan raskauden jälkeen todella vaivaton ja olin tyytyväinen!

 2. Heini

  Mulla menossa 3. Mirena ja toisrn kanssa oli ongelmia. Poisotettaessa lääkäri sanoi, että poistolangat tai mitkä lie oli jätetty pitkiks ja ne saattoi aiheuttaa vihlaisuja yms kipuja ja vuotoja. Kolmatta laittaessa (välissä olo raskaus) pyysin langat niin lyhyeksi kuin mahdollista ja auttanut kyllä!

  • fityoutoo

   Hei kiitos vinkistä – tällaisesta ei kyllä ollut hoitavan (tk) lääkärin kanssa mitään puhetta… Pitääpä muuten ottaa puheeksi tämä!!!

  • Hanna

   Tuohon täytyy kyllä näin lääkärin näkökulmasta todeta, että mikäli kierukan langat leikataan oikein lyhyiksi, on vaarana että ne vetäytyvät pois näkyvistä kohdunkaulaan, ja silloin ollaanpulassa kun poiston aika koittaa. Nimimerkillä juuri itse jouduin tk:sta lähettämään 2 potilasta poistoon erikoissairaanhuoltoon koska lankoja ei löytynyt. 😐 Toki ne sieltä pois saa silloinkin, mutta pitkällisempi ja kivuliaampi prosessi kuin jos langat näkyvissä ja vaan vedetään kierukka pois. Siksi itse jätän aina mieluummin alkuun liian pitkät langat kuin liian lyhyet, voihan niitä tarvittaessa sit lyhentää.

  • fityoutoo

   Okei, kiva kuulla myös ammattilaisen näkökulma asiaan! Minusta kierukan poisto ei ollut homma eikä mikään ekalla kerralla (laittoon verrattuna..).

 3. Pee

  Mulla ”supisteli” eka mirena kierukka ulos. Tunsin oikein sen pään emättimessä kierukan ulostauduttua. Sain uuden asennuksineen ilmaiseksi. Siinä toisessa leikattiin langat lyhyemmiksi ja se pysyi sisällä ja toimi hyvin. Tuli kyllä säännöllinen kuukautisvuoto…alkuun tosin vuosin vähän koko aika, mut sit rauhottui. En ehtinyt kovin kauan kierukkaa pitää, kun haaveet toisesta lapsesta nostivat päätään lääkärin näytettyä raskaudelle vihreää valoa (mulla eräs sairaus vaikuttaa näihin raskaussuunnitelmiin ja siksi piti olla ns. lupa raskaudelle). Aion ottaa mirenan aikanaan uudetaan käyttöön. Mut vitsi nää ehkäisyasiat on hankalia… huoh. Kortonki pitemmän päälle. Hohhoijaa.

  • fityoutoo

   No hohhoijaapa hyvinkin… Veit sanat suusta! Onhan näitä vaihtoehtoja mutta koska ekan kerran kierukka oli niin helppo niin oli ihan selvää, että otan sen toisenkin kerran (etenkin kun pillerit ei sovi…).
   Mutta onpa sulla käynyt huono tuuri 🙁 .

 4. Nimetön

  Minulla on ensimmäinen Mirena. Alussa kaikki sujui kun rasvattu! Kuukautiset jatkuivat mutta todella todella niukkoina. Siteellä pärjäsi hyvin 3 päivää ja 2 päivää tamppoonilla. Ennen ei mikään tuntunut riittävän, oli kipuja ja kouristuksia. Olin lähestulkoon kerran kuukaudessa sairaslomalla kaksi päivää kipujen takia. Kierukan jälkeen elämä jatkui hyvin tyynenä.
  Kesällä 7kk jälkeen alkoi oireet. Kuukautiset tulivat 2 viikon välein. Ei mitään suurempaa vuotoa, mutta kuitenkin niin että asia vaivasi. Hakeuduin 2kk jälkeen lääkäriin jossa kyseltiin kaikkea mahdollista sukupuolitaudeista sekä kierukkahäiriöistä. Lääkäri oli vahvasti sitä mieltä että kierukka heti pois. Itse olisin halunut apua hormoonivoiteitten kanssa sillä epäilin limakalvojen olevan niin ohuet. Lääkäri ei edes kuunnellut minua vaan ajoi suoraan omaa mielipidettään ja näkemystään.
  Jätin kylmästi Kierukan poisto-ajan varaamatta ja jäin katsomaan tilannetta.
  Ja ongelma on nimenomaan ohuet limakalvot. Tuhruvuotoa voi tulla hyvin kesken kierron, mutta opin tunnistamaan ne ja käyttämään liukastetta tarpeen vaatiessa. Koskaan en saanut sitä apua mitä lääkäriltä kaipasin. Minulle tuli suurena yllätyksenä se että nykyään langat leikataan suoraan lyhyeksi. Jopa niin ettei lankoja tunne, ja gynekologin mukaan niitä ei edes kuulu ”etsiä” vaan puhtaasti luottaa siihen että kierukka on siellä missä pitää.
  Eli jos ongelmaa todella on ja koet että tunnet kehosi niin tee itse päätöksen Pidätkö kierukan vai et 🙂

  • fityoutoo

   Mulla on välillä mennyt viikkoja tosi hyvin. Mietin myös että voiko kivut olla ovulaatiokipuja, kun jostain luin, että nekin voi olla helv…. kivuliaat. Ehkä kuitenkin vielä käyn siellä ultrassa ennen kuin otan tän lopullisesti pois.

 5. Nimetön

  Hei!
  Olen n.puolisen vuotta kärsinyt samanlaisista kivuista. Kävin toki lääkärillä monesti. Milloin epäiltiin keliakiaa, milloin ärtyneensuolenoireyhtymää jne…Sitten kivut vaan paheni lähellä niitä endiometrioosikipuja, sillä itsellä ollut kans sitä. Menin lääkärille ja käskin ultrata. Löytyi kaksi tennispallonkokoista kystää munasarjoista. Tai yksi ja myöhemmin Jorvissa toinen. Kierukka lisää riskiä joillekin saada noita kystia. Halusin heti pois kyseisen laitteen. Nyt yhdistelmäehkäisypillerien syöntiä puolivuotta putkeen. Parinkuukauden kuluttua kontrollia katsotaan onko häipyneet itsestään. En halua maalata piruja seinille, mutta….ota pois. Mulla ainakin noi oireet liittyi kaikki tohon kierukkaan, joka aiheutti niitä kystiä….

  • Nimetön

   Itsellä kanssa ollut kierrukka joka muuutamassa kuukaudessa aiheuttanut munasarjakystia, jotka puhjetessaan olleet äärettömän kivuliaita. Kuulemma joillan niin kivuliasta, että pitää sairaalaan hakeutua, itsellä ei onneksi niin paha. Kystat hävisivät kun kierrukka poistettiin. Kierrukan haittavaikutuksina on yleistyneet hyvänlaatuiset munasarjakystat.

  • fityoutoo

   Eikä 🙁 !! Mulla ei kyllä mitenkään nää kivut ole suolistoperäisiä, koska kuten sanoin niin kivut on samaa luokkaa kuin silloin, kun mulla epäiltiin endoa.
   Mulla ei siis nyt ultrattu, koska sinne ultraan ei niin vain täällä mennäkään ja jonot on pitkät (kun ei tietenkään missään tk:ssa ole mahdollisuutta ultrata, vaan pitää mennä naistenklinikalle). Ehkä voisin mennä yksityiselle, vaikka se toki maksaakin aika hemmetisti enemmän. Endoa silloin hoisin yksityisellä, mutta oli helpompi kun meillä oli silloisessa duunissa niin hyvä ja kattava työterveys.

 6. Anneli

  Auts kuulostaa pahalta.
  Mulla ei siis vielä kokemusta ole, mutta aika varattu parin viikon päästä kierukan laittoon. Meen sinne muutenkin ”vastahakoisesti”. En haluais mitään hormonaalista käyttää, mutta muuta ratkaisua en oikeen enää keksi.

  • fityoutoo

   Niin, vähän niitä onkin olemassa jos hormonitonta miettii….
   Mä olin kyl ekalla kerralla tosi tyytyväinen!!!

 7. AP

  Eikö ehkäisykapseli toimi vähän samaan tapaan, mutta on käsivarressa? Itsellä semmoinen eikä ole ollut valittamista.. 🙂

  • fityoutoo

   No pakko myöntää etten ole tuohon kapseliin edes tutustunut! Nyt on ehkä pakko….

  • Minttu

   Mulla ollu joulukuusta asti kapseli. Menkat kestää28 päivääja sit on 4päivän tauko. Kyllä tää vauvvojen tulemisen ainaki estää ku ei kaheesti haluta 😄😂 iha kamala vekotin. Kohta poistoon ja aijon kokeilla tuota kierukkaa.

 8. SD

  Mulle laitettiin vuosi sitten toinen mirena eikä mitään ongelmia ole sen kanssa ollut. Mulla ekassa oli langat niin lyhyet, että niitä ei näkynyt ja tässä toisessa taas pidemmät. Tosin tässä toisessa on ehkä oletettujen menkkojen aikaan hieman selkeämpiä alavatsa tuntemuksia, mutta ei kyllä mitään elämää häiritsevää. Mirenahan jonkin verran herkistää ph tasapainon heilahtelun aiheuttamalle emätintulehdukselle, joka vaatii antibioottia, ettei mistää sellasesta sitte voi olla kysymys? Tosin kuulostaa nuo kivut siihen nähden turhan voimakkailta.

  • fityoutoo

   Se suljettiin pois! Ja mä sain sen synnytyksen jälkimainingeissa ja silloin oireet oli aivan erilaiset.

 9. J

  Yksityisellä (ei pks-seutu, mutta Etelä-Suomessa) kierukan laitto yksityisellä meni lääkärinkäynnin (30min) piikkiin noin 80€ ja päälle kierukan hinta noin. 100€ Kelan korvauksen jälkeen, kun oli määrätty hoitona runsaisiin vuotoihin. 🙂 Lääkärin käynnin hinta sisälsi myös puudutteen käytön. Tuon yhteishinnan kun jakaa viidelle vuodelle, niin kierukka on edullinen verrattuna esim. minipillereihin, jotka ovat noin 30€/3kk.
  Olen itse ollut kierukkaan tyytyväinen. Ei enää jokapäiväisiä migreenikohtauksia, joita pillerit alkoivat aiheuttaa. Ei enää tiputteluvuotoja eikä 2-3 viikkoo jatkuvia runsaita kuukautisia. Eikä stressiä siitä, että muistiko ottaa pillerin ja onko resepti voimassa 😀

  • fityoutoo

   Mun mielestä kierukka oli myös ekalla kerralla hyvin kätevä. Etenkin sen maailman järkyttävimmän minipilleriepisodin jälkeen… niitä en kyllä ota enää mistään hinnasta!
   Tuo on ollut edullinen tuo laitto, mutta ilmeisesti vaatii ”diagnoosin”…? Naistenklinikan lääkäri arvioi muistaakseni, että n.300€ maksaisi yksityisellä??

 10. Milla

  Mulla on ollu hormonikierukka nyt puoli vuotta ja oon katunut joka päivä sen laittamista….. jäätäviä kipuja ja vuotoja ja supistuksia koko ajan. Soitin ehkäisyneuvolaan nii vastaus oli vasta et ”juuu eeeiiii se kellekään sovi aluksi! koita vaa kestää, kyllä se siitä..”
  Mietin vain. Että vieläkö puolen vuoden jälkeenkin.
  ps. kiva kun kirjoitit aiheesta!

  • fityoutoo

   No tää onkin herättänyt hyvin keskustelua! Ja varmasti monelle lukijallekin ajankohtainen aihe!
   Mutta aika jännä kommentti neuvolasta… 🙁 Ei tuon jälkeen kyllä tee mieli laittaa koko kierukkaa! Sanoisin, että odota puoleen vuoteen asti. Mulla on nyt ollut 9kk ja epäilen, ettei tää tästä kyllä helpotu….

 11. Lissu

  Eka kierukka laitettiin muutama kuukausi sitten. Nyt vasta vatsakivut ja turvotus tuntuu helpottavan, ekat viikot oli sellaista tasaista kipua. Soitinkin jo lääkärille ja ilmoitin, että ota mieluummin pari päivää kestävät helvetinmoiset kuukautiskivut kuin jokapäiväisen pienemmän kivun. Mutta en sitten poistattanut, koska kaikista kokeilluista ehkäisykeinoista tämä kuitenkin siedettävin, enkä yksinkertaisesti uskalla edes kuvitella miltä se poistaminen tuntuu. Laittaminen oli nimittäin ihan oma juttunsa. Loppujen lopuksi se jouduttiin laittamaan nukutuksessa. Ja sen jälkeen olin viikon tosi kipeä.

  • fityoutoo

   Olen myös kuullut, että joillakin kivut kestää viikkojakin laiton jälkeen 🙁 . Itsellä meni onneksi parissa päivässä ohi.
   Ekalla kerralla asentava lääkäri oli todella kovakourainen ja täysin empatiokyvytön!! Tällä toisella kertaa mua pidettiin kuin kukkaa kämmenellä, vaikka kyseessä oli miespuolinen (jos sillä sukupuolella nyt mitään väliä edes on) kandi ja mun fjoosaa tuijotti samaan aikaan 6 ihmistä :D. Laitto meni ongelmattomasti ja olin todella tyytyväinen!

 12. Hansku

  Mulla eka kierukka, laitettiin lokakuussa. Ainoa positiivinen juttu on, että menkat pysyy lähes poissa. Pientä vuotoa tosin on. Mutta ekat kolme viikkoa oli tosi paljon supistelukipuja. Lisäksi oon turvonnut kuin pullataikina ja kaikista pahin juttu on kyllä, että halut on hävinnyt ihan kokonaan. Harkitsen hyvin vahvasti kierukan poistoa.

 13. Minde

  Mulla Mirena toista kertaa eikä ainuttakaan ongelmaa sen kanssa. Ensimmäinen kierukka laitettiin 12 v sitten ekan lapsen synnyttyä ja jouduin tuolloin kyllä sen n.170 € siitä pulittamaan ja kättärillä laitettiin..Toisen kerran laitettiin 3 vuotta sitten ja kaikki niin ikään ok. Ei sen kummemmin kuukautisia tai mitään kipuja.

 14. Nimetön

  Minulla on nyt ollut reilut 8kk jaydess hormoonikierukka. Minua on vaivannut melkein päivittäiset kivut tuon kierukan laiton jälkeen. Välillä vain pientä jäytämistä ja toisinaan aivan sietämättömiä kipuja. Olen myös miettinyt, että onko tässä mitään järkeä. Minulla on myös ollut parin viikon välein useamman päivän kestäyttä tiputtelua ja todellakin tiedän tuon tunteen, että alavatsa on todella herkillä ja kaikki housut kiristää. Vaikea on keksiä niitä hyviä puolia. Ehkä nyt otan myös itseäni niskasta kiinni ja koitan varata itselleni ajan tutkimuksiin.

  • Johanna

   Ootteko tutustunut Nuvaringiin? Ehkäisyrengas, vaihdetaan 3 vkn välein, kätevä 👍

 15. Ei enään ikinä kierukkaa!

  Mulle laitettiin syksyllä 2016 kierukka. Laitto sattui aivan hirveästi. Kalpeana ja huonovointisena makasin tutkimuspöydällä haarat levällään. Ekat menkat alkoi pari viikkoa laiton jälkeen ja kestivät useamman viikon. Sen jälkeen tuli 2 runsaat ja pitkät menkat jonka jälkeen alkoi JÄRKYTTÄVÄT vatsakivut, todella runsas vuoto ja 5vrk tuli isoja kananmunan kokoisia hyytymiä. Luulin että olen ehkäisystä huolimatta raskaana mutta raskaustesti oli nega. Kun 2viikkoa kestänyt vuoto alkoi helpottaan kävin neuvolassa. Kierukkan lankoja ei ollut nähtävissä. MInut laitettiin gynekologille tutkimuksiin. kierukkaa ei edelleen löydetty ultraäänenkään avulla. lopulta jouduin kohdun röntgeniin jossa todettiin että kierukkaa ei enään ole. Oli itsestään poistunut kovien vuotojen mukana.
  Tämän episodin jälkeen vaihdoin ehkäisyrenkaaseen. Helppo ja vaivaton! tämä sopii minulle erittäin hyvin.

 16. papu

  Jos ette enää halua lapsia, niin mitenkäs vasektomia? Erittäin tyytyväinen olen miehen ratkaisuun :).

 17. Emilia

  Vuoden päivät Mirena ja tosi tyytyväinen!
  Alkuun ne kaikille tutut supistelut, kivut n.1kk, epämääräinen vuoto 6kk. Nyt kuukautiset n.2-3kk välein, jokusen kerran osunu kahdet samalle kuulle.
  En voi kuin suositella! Laitto oli mitä tuskasin (vaikka lekurilla oli empatiaa), mutta se 5min 5 vuodesta on vähän. 🙂

 18. E

  Mulla on ihan samat kokemukset kuin edellisellä. Jaydess-kierukka ja tosi voimakkaat, pistävät alavatsakivut. Lisäksi sain pahan aknen ja dermografismin n.3kk kierukan laiton jälkeen, vaikka ihoni oli ennen tosi hyvä. Lopulta en jaksanut enää ihoani ja kipuja ja otatin kierukan pois reilun puolen vuoden kärsimyksen jälkeen, joka oli ehdottomasti paras päätös! Aknea jouduin vielä hoitamaan lääkkeillä ja antibiooteilla, nyt iho parempi. Pillerit eivät myöskään sovi minulle, mutta löysimme lopulta meille sopivan hormonittoman ehkäisyn (joka on durex realfeel :D)

  • Tiina

   Haluaisin myös tuoda esille tämän akne-asian! Ei tullut mieleenkään iho-ongelmat, kun kierukan päädyin ottamaan. Ensin iho huononi hieman – kipeitä finnejä siellä täällä. Kokeilin apteekista reseptillä saatavia voiteita, sillä en halunnut luovuttaa kierukan kanssa heti. Sitten iho käytännössä räjähti käsiin! Poistatin kierukan ja iho alkoi parantua heti.
   Poistatuksessa ongelma oli liian lyhyeksi leikatut langat, jotka lääkäri totesi kääntyneen sisään päin. En ole synnyttänyt, joten kohdun venytys lankojen löytymiseksi ja kierukan poistamiseksi on kertaheitolla kamalin kokemus koskaan!
   Nykyään myös meidän ehkäisynä toimii vanha ystävämme kondomi. 🙂 Hyvät puolet kierukassa olivat pois jääneet vuodot ja huolettomuus.

 19. Memmu

  Mulla ollut Mirena nyt 1,5v ja oon suht tyytyväinen. Parin päivän minivuotoja tulee sillon tällön, ehkä 5kertaa vuodessa. Muuten toimii erittäin hyvin. Kierukan Laitto sattui Helvetisti, ja luulen ettei poisotto oo sen kivuttomampaa, mutta onneks sitä ei tartte vielä miettiä. 🙂
  Mulla on ollut myös pillerit, laastari, rengas ja kapseli. Kapseli oli oikein jees, toimi hyvin ja laittaminenkin oli suht kivutonta.

  • Memmu

   Hassua lukea toisen Memmun kommentti, oli kuin omasta kynästä. Itsellä ollut myös Mirena n. 2v ja hyvin toimii. Oletin että menkat olis loppunu kokonaan, mutta edelleen tulevat silloin tällöin. Vuoto vähäistä eikä kipuja juurikaan. Kaikki mahdolliset ehkäisymuodot testattu ja tämä ehdottomasti paras!

 20. Nimetön

  Mulla oli Mirena-kierukka kokeilussa muutama vuosi sitten, koska sain kaikista pillereistä pahoja mielialaoireita. Mirenan kanssa ei ollut mielialaongelmia laisinkaan, mutta kaikkea muuta senkin edestä: vuodot lisääntyivät ja olivat epäsäännöllisiä, aivan järkyt ovulaatiokivut (normaalisti ei ollenkaan), raskaus-tyyppistä pahoinvointia, suolisto-oireita jne. Puoli vuotta sinnittelin ja lopulta poistatin, ja niin poistui kaikki nuo oireetkin. Myös poistanut lääkäri oli sitä mieltä, että puolessa vuodessa olisi pitänyt alkaa helpottaa. Sen jälkeen laitatin ehkäisykapselin, joka ei limakalvojen kuivumista lukuunottamatta aiheuttanut sivuvaikutuksia mulle (vuodot tosin tuli nopeasti takaisin). Ehkäisykapselia varten jouduin kokeilemaan ensin uudestaan minipillereitä (koska sama hormoni), jotka ei aiemmin olleet sopineet laisinkaan, mutta yllättäen tällä kertaa eivät aiheuttaneetkaan pahoja sivuoireita. Eli ilmeisesti myös elimistö jotenkin muuttuu elämän ja vuosien myötä, ja mikä ei ennen sopinut voi myöhemmin sopiakin. Tai toisinpäin… Hyödyt vs. haitat, kannattaa luottaa omiin tuntemuksiin!

 21. Kolmenäiti

  Täältä suuren suuret suositukset ehkäisyRenkaalle! Helppo ja vaivaton. Itse pidän 3-4 putkeen ongelmitta ja sitten tauko.

 22. Susa

  Kokemuksia näköjään monenlaisia 😯
  Mulla 2 vuotta ollut Hormonikierukka (Mirena) Jyväskyläskylässä julkisella laitettu. Maksoi noin 150€ muistaakseni. (Kestäähän se 5 vuotta joten mielestäni halpa)
  Olen SYNNYTTÄMÄTÖN, jonka vuoksi laitto sattui ihan helvetisti ja koko illan oli kovia alavatsakipuja ”supisteluita”. Seuraavana päivänä olo oli jo parempi. Vuotoa ei oo kuulunut yli kahteen vuoteen, iho hyvässä kunnossa eikä mielialaankaan ole juuri tainnut olla vaikutusta.. ehkäisyn suhteen kovin helpolla on siis päästy. Mirenaan vaihdoin yhdistelmäehkäisystä (Mercilonista).
  Kaikillahan noihin hormoneihin reagoiminen on yksilöllistä eikä näitä oikein voi verrata..

 23. Mari

  Moi Katri, mulla ei ole ollut kierukkaa, mutta halusin kommentoida ovulaatio- oireisiin. Mulla raskauksien jälkeen tullut aivan järkyt ovulaatiovaivat. Ekalla kerralla kipu oli niin kovaa, että olin päivystyksessä jo päätymässä umpparileikkaukseen, kun lääkäri sanoi, että katsotaan vielä gynepuoli. Ja ovulaatiohan ultrassa bongattiin ja vatsakivun syy oli siinä. Kivun lisäksi mulla on mm turvotusta, unettomuutta, mielialamuutoksia noin viikon ajan ovulaation aikaan. Tosi kelju juttu siis. Kiitos hyvästä postauksesta. Tässä itsekin mietin ehkäisyjuttuja!

 24. Nipsu

  Itselleni asennettiin hormoniton kuparikierukka 3 vuotta sitten, omasta tahdostani (sitä eivät juuri lääkärit suosittele jostain syystä). Ekana vuonna inhottavia kouristeluita ja kipuja oli, sittemmin ei (muuten kuin ovulaatio+kuukautis-). Kuukautiset ovat runsaat, mutta niin olivat aiemminkin. Nykyisinkin tosin 2pv viikosta todella runsaat, aiheuttavat oikeasti ongelmia kun täytyy päästä vessaan hyvin tiuhaan tuplasuojauksenkin lisäksi. Muuten olen kuitenkin tyytyväinen! Virtsatieinfektioita on ollut useammin kuin ennen, mutta toisaalta aiemmin olin sinkku ja seksielämäkin vähempää jne. enkä aina muista juoda tarpeeksi vettä. Yhteyttä näiden välillä ei ole muutenkaan varmistettu..mutta epäilty. Asennettiin Helsingissä ehkäisyneuvolassa ilmaiseksi, naru lyhennettin noin 2-4viikkon jälkeen sopivaksi (tuntuu yhä, ei häiritse).
  Jos pitäisi miettiä toista vaihtoehtoa, niin ehkäisyrengasta käyttäisin. Se oli helppo, vähemmän hormonia, paikallisempi vaikutus, sopii unohtelijalle.. Sitä käytin 3kk ennen kierukan asennusta. Se vain on kallis ja olen vähävarainen opiskelija.
  Äitilläni hormonikierukka aiheutti kystia, vaikka muuten hän tykkäsi siitä enemmän kuin kuparista.
  Itse pelkäsin hormonien ”sivuvaikutuksia” ja ympäristövaikutuksia, joten kupari oli ykkösvaihtoehto siksi.
  Toivottavasti ongelmasi selviävät ja kivut loppuvat! 🙂

 25. Nipsu

  ..ja ne kivut ekan vuoden aikana siis niin, että ekat pari viikkoa hirveitä vihlomisia, sitten väheni tasaiseen tahtiin. Ekat 3kk olivat hankalampia, kun kouristelu/vihlontoja oli enemmän. Ekan vuoden jälkeen mitään sellaista kierukkaan liittyvää vihlontaa/kouristelua ei ole lainkaan ollut. En siis tarkoittanut ekan vuoden olleen kokonaan kipua! Kyllä ne väheni alun jälkeen, vaikka kävinkin välissä lääkärillä tarkistuttamassa kierukan sijainnin kipujen ja ylimääräisen vuodon takia.
  Ystävälläni kierukka oli puhkaissut kohdun seinän osittain. Sellaistakin kyllä tapahtuu siis :/

 26. Ilona Haikonen

  Mulla oli Mirena, joka alkuun toimi suht ok. Kunnes puolen vuoden päästä alkoi aivan älyttömät kivut. Kipuja oli läpi kuukauden, pahimmillaan ovulaation ja menkkojen aikaan. Kivut oli niin järkyttäviä, että synnytys ilman kivunlievitystä oli pala kakkua näihin verrattuna!! Syyksi selvisi Mirena-kystat munasarjoissa. Lääkäri kertoi, että ovat hyvin yleisiä Mirenan käyttäjillä. Kierukka poistettiin ja kivut loppuivat siihen. Nyt mennään luomuna ja lasketaan ”tarkkoja” päiviä, koska hormonaalinen ehkäisy ei käy suuren tulppariskin vuoksi.
  Nuvaring on ollut myös joskus käytössä. Toimi tosi hyvin ehkäisynä, kun vei halut mennessään! Nää on niin vaikeita juttuja, kun tuntuu ettei hyvää vaihtoehtoa ole olemassakaan.
  Paras olo on ollut nyt ilman mitään ylimääräisiä hormoneja kehossa, mutta riskinsä siinäkin 😉

 27. Liki viisikymppinen

  Neljäs Mirena menossa. Kaksi ensimmäistä veivät vuodot täysin pois heti. Kolmas tiputteli pitkin matkaa, aluksi muutaman kerran vuodessa, sitten pikkuhiljaa useammin ja vähitellen tiputtelujaksot pidentyivät. Syksyllä vaihdoin neljännen. Kolmannen ja neljännen välissä oli parin kuukauden kierukaton aika, jolloin kuukautiset palasivat. Syy vaihtoon oli kohtuun ilmestynyt polyyppi, joka poistui itsekseen, kun Sen poistoaikaa odottelin. Nyt on neljäs ollut 3 kk ja vuodot eivät ole loppuneet, mutta hieman vähentyneet koko ajan. Toiveissa olisi vuotojen poisjäänti kokonaan, saapa nähdä kuinka käy. Näköjään sama kierukkamerkki voi samalla ihmisellä aiheuttaa erilaisia tilanteita vuosien aikana. Kolmannen kierukan aikana oli vuosien ajan satunnaisesti äkillisesti alkavaa kipua munasarjan kohdalla. Kipukohdassa tuntui selällään maatessa pahkura, joka hellästi hieromalla hävisi ja kipu loppui. Tämä tapahtui epäsäännöllisesti, välillä useamman kerran viikossa, joskus oli taukoa viikkoja. Neljännen kierukan aikana tämä on tapahtunut vain kerran alussa. Gynen mukaan ei ole kysta, koska tulee nopeasti ja saan sen pois. Suolistokaasujako, mene ja tiedä.

 28. Kata

  Mulle laitettiin aikoinaa hormonikierukka ja voi herran jestas. Se oli kamalaa aikaa, en todellakaa ollu oma itteni ja oli jos jonkinmoista oiretta. Päätin vaihtaa kuparikierukkaan ja nyt se on ollu mulla jo aika kauan ja tykkäääääääään niin paljon <3 !!

 29. Jisse

  Kiva kun kirjoitit tästä aiheesta! Itsellä alkoi teininä ehkäisy Yasmin pillereillä, nehän lihotti ja masensi todella. Lopetin ne 18v.ja sitten olikin vauvan tulo ihan suunnitellusti 🙂
  Sen jälkeen jatkoin hetken Yasmin-pillereitä. Kunnes mulla ei ennään tullutkaan yli vuoteen menkkoja. Jätin ne sitten oli pelkkä kortsu. Mutta yks yhteen stressistä ja ylipainosta lie johtui menkattomuus.
  Sitten tulikin aika Murenan hormonikierukan. Jumaliste tosiaan mitkä kivut asentamishetken jäkeisinä päivinä. Vuodot loppuivat ja välillä oli kipeetä. Sitten tuntuo että liekö se pala siellä on paikoillaan, kävin tarkastuttamassa, oli paikoillaan. Viisi vuotta meni ja poistatin. Nyt ollut reilu pari vuotta luomuna ja mies toki käyttää yhdynnässämme kortsua, mut hitto kun sekin pelottaa 🙁 siis ettei kumi kestä. En nimittäin tahdo raskaaksi. Ja pilkerit ja muut eivät käy.
  Himot ovat kyllä hurjat näin luomuna mutta kyllä ovat vuodotkin sekaisin välillä ja ovulaatio -ja menkkakipuja on edelleen. Nyt tässä vaan mietin mitä tekisin…
  Resepti on Mirenaan… en todella tiedä.
  Hyvä muutoin olla luomuna kylläkin. Mutta tahtois toki harrastaa seksiä ilman pelkoa että tulee raskaaksi. On tämä naisen elömä hankalaa :/

 30. Jade

  Yksityisellä tosiaan tuo sama hommma maksaa n.450€
  Lukiessani tekstiäsi mietin miten voitkaan tietää niin hyvin omat tuntemukseni,arvaa olenko sata kertaa uhonnut poistattavani tämän kierukan koska en kestä niitä kipuja tai sitten niitä ajatuksia päässä kun luulen olevani todella sairaa kaikki ei voi olla kunnossa mutta käynyt nyt jo kaksi erotaan tarkistamassa vuoden sisällä onko kaikki hyvin ja kyllä kaikki on hyvin ja se on ihan paikallaan,sitten taas odottaa josko se olo paranisi,lääkärikin vaan sanoo kyllä se vuodessa tottuu ja nyt kyllä täytyy sanoa että ehkä se lääkäri oli oikeassa tämä on nyt ollut minulla vuoden ja voin nyt jo ehkä jopa suositella kun pahimmat kivut eivät enää ole niin tuoreessa muistissa,pientä tipputteluvuotoa saattaa tulla parina päivänä kuussa ja silloin myös mahdollisia kovia kipujaan mutta nekin saa jo hallintaan särkylääkkeillä,alussa ei siitäkään ollut mitään apua
  Ehkä tämä sittenkin on ihan hyvä vaihtoehto,ja en siis ole synnyttänyt ja pillereitä sekä ehkäisykapselia kokeillut nuori

 31. Saga

  Löysin postauksesi etsiessäni tietoa hormonikierkukasta. Näitä kokemuksia lukiessa hirvittää – mitä jos minä olen juuri se, jolle kierukka ei sovi? Diane Novaa olen syönyt kuukautiskipujen ja aknen hoitoon ja kun kokeilin toista pillerimerkkiä, akne räjähti vuoden sisällä käsiin ja siirryin takaisin Diane Novaan. Nyt kuitenkin verenpaine on niin korkea, etten ehkä voi jatkaa pillereiden syömistä ja lääkärin seuraava suositus on hormonikierukka Mirena. En ole synnyttänyt ja olen ihan varma, että jo pelkkä asentaminen sattuu helvetillisesti ja minun tuurillani kivut sen jälkeen kestävät pitkään. Jokin ehkäisy pitää kuitenkin olla, kondomista en pitkässä parisuhteessa pidä. Ei kai se selviä kuin kokeilemalla, sopiiko se juuri itselle vai ei. Kiitos kirjoituksestasi!

 32. miisu

  Kiinnostaisi tietää, mikä nyt on tilanne kierukan kanssa 🙂
  Itselläni menossa 3. kierukka. Ensimmäinen toimi kuin unelma ja totuin siihen nopeasti. Vuodot ja kivut pysyivät poissa 5v. Toisen kanssa ensimmäinen vuosi meni ok, kunnes alkoi menkkamaiset säryt ja kohtu tuntui turvonneelta. Epäiltiin kohtutulehdusta, muttei saati varmuutta. Pari kuukautta kärsin oireista, antibioottikuureista huolimatta. Lopulta kierukka poistettiin ja vuoden verran minipillereitä popsien (ja usein unohtaen) mietin uskallanko ottaa uutta Mirenaa. Gyne suositteli kierukkaa ja otinkin sen. Kolmannella kerralla laittokivut tuntuivat kovemmilta kuin ennen, tosin joka kerta eri gyne. Laitosta on nyt vuosi ja taas kohtua jomottaa, epäilen taas tulehdusta. Oireet hieman erilaiset kuin viimeksi ja etsinkin nyt netistä vinkkejä, voisiko olla jotain muuta kuin tulehdus.

 33. Aaa

  Mulla oli Mirena vuoden. Asennuksen jälkeen oli runsasta vuotoa noin 4kk ja vain välillä viikon taukoja… sitten rauhoittui ja olen ollut tyytyväinen. Kävin tarkistuttamassa vuoden käytön jälkeen ja hups vekotin oli mennyt pois paikaltaan. Ei mitään tietoa milloin lähtenyt liikkumaan tai miksi. Ehkäisy ei tietenkään pelitä jos ei ole paikallaan. Otettiin pois ja en tiedä harkitsenko enää noin kallista kapinetta josta ei voi tietää onko se siellä missä pitää. Mitään oireita ei ollut että olisi voinut arvata sen liikkuneen. Vuodot tulivat normisti ajallaan ja kipuja ei ollut ja langat olivat näkyvissä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.