Fit you too
Fit you too

Loma + huonot ilmat = lomastressi??

Jahas ja taas sataa! Onneksi ei oo yrittäjänä pahemmin varaa pitää lomia, niin ei haittaa olla töissä näillä säillä…
Muistan kuinka katsoin viime kesänä uutisia juhannuksen aikoihin ja työterveyspsykologin kommentti oli niin nerokas, että mun oli pakko se laittaa silloin ylös. Nyt kun ilma on taas surkea, niin tämä kommentti palas mun mieleeni elävästi;
”Koska säälle ei mahda mitään työterveyspsykologi kehoittaakin ihmisiä miettimään, miten omaa arkea voisi muuttaa sellaiseksi, että lepoa on muulloinkin kuin lomalla. Jos ei ole liian uupunut, lomasta jaksaa ottaa ilon irti huonommallakin säällä, tai tehdä varasuunnitelman”
2406_3 (1 of 1)
Tämä oli mun mielestä aivan nerokas kommentti! Selvästi moni on niin väsynyt arkeen loman alkaessa, että pienikin takaisku, kuten huonot säät, laukaisee hirveän lomastressin! Tämä varmaan korostuu sellaisissa lapsiperheissä, joissa koko loma on suunniteltu täyteen ohjelmaa ja usein ne ohjelmat ovat myös kiinni ilmoista. Saatiin nämä suomen kesäsäät tuntea itse nahoissamme toissapäivänä, kun mentiin Lintsille ja siellä oli niin kylmä, että huulet oli suunnilleen siniset 😀 !
Luin joskus hesarista jonkun tutkimuksen, että kolmen viikon loma on liian lyhyt suomalaisen mielestä, koska kolme viikkoa poissa töistä ei riitä hermojen palautumiseen ja ”verenpaineen laskemiseen normaalille tasolle”. Moni vapaaehtoisesti (kyllä, väitän näin) uuvutaa itsensä hullulla työtaakalla ja myös arki voi olla tosi hektistä siihen päälle. Nykyään arjen sankari on joku sellainen ihminen, joka käy vuorotöissä, on sivutoiminen yrittäjä, kuuden lapsen äiti/isä ja siihen päälle vielä ultrajuoksija. Kuinka joku niin hienosti pystyykin selviämään hengissä kaiken tuon tekemisen alla?
mokilla6 (1 of 1)
Itse en sanon että en tiedä, enkä haluakkaan tietää. Tein itse Tampereella asuessani vuorotyötä ja siihen vielä päälle iikunnanohjausta. Jokainen kolmivuorotyötä tekevä tietää, että työ on pelkkien muuttuvien vuorojen takia kropalle raskasta ja ainakin itsellä välillä päivät menivät kuin sumussa. Silti ahnehdin siihen päälle vielä muita hommia, jopa niinä päivinä kun piti olla lepopäivä yövuoron jälkeen. Toki me ollaan erilaisia ja jotkut nauttivat nimenomaan vuorotyön suomista mahdollisuuksista muuhun ajankäyttöön.
Mä sentäs asuin silloin vielä yksin, eikä mun tarvinnut huolehtia kenestäkään muusta kuin itsestäni! Olin aivan kypsä aina ennen lomaa! Toki muistelen kaiholla myös säännöllisiä lomia ja lomarahoja, joista nykyään saa kyllä vain unelmoida….mokilla5 (1 of 1)Isäni sanoi joskus, että muistaa ajan, kun joskus lomalla eka viikko meni riidellessä, toinen viikko palautuessa ja kolmas stressatessa töihinpaluun lähenemisestä. Ja siis mullahan ei ole edes sisaruksia 😀 (tai no siis pari siskopuolta, mutta he eivät asuneet enää kotona). Joka loma oltiin suunniteltu aivan tappiin kaikkea tekemistä ja hermothan siinä vain kiristyi. Ei ei ja ei! Mun absoluuttinen kauhuskenaario on lähteä viiden lapsen kanssa jonnekkin jukujukuparkkiin hikoilemaan ja äksyilemään. Älkää ymmärtäkö väärin, kaikki sympatiat suurperheen äideille, mutta itse kammoan kaaosta, jonka takia kaksi lasta on varmaan aivan riittävästi (en nyt kuitenkaan sano ei koskaan). En mitenkään jaksaisi sitä, että jokainen loma on yhtä härdelliä ja kun palaisin lomalta, niin lysähtäisin helpottuneena loman jälkeen työpöydän ääreen, vaikka sähköpostissa odottaisi 1500 lukematonta sähköpostia.
Tai kuten mun tuttuni sanoi; ”Kymmenen vuotta mentiin niin, että joka ilta meni lapsia viedessä tai tuodessa treeneistä, myös lomalla. Illat pesin pyykkiä. Aikaa itselle tai omille harrastuksille ei ollut ja sitten tuli seinä vastaan.”
juhannus6 (1 of 1)
Me ei olla tänä kesänä suunniteltu oikein mitään erikoista paria ulkomaanreissua lukuunottamatta ja mennään ihan sen hetkisen fiiliksen mukaan! Mieluummin useampi suunnittelematon viikonloppu kuin kaikki viikonloput täyteen ahdettu. Elokuussa lähdemme miehen kanssa kahdestaan Kanadaan ja syyskuussa Kroatiaan koko perhe yhdessä. Muuten tehdään mitä mieleen juolahtaa ja miten nää säät tästä nyt kehittyy.
Siis ainakin niin pitkään kun meillä ei asu niitä jukujukuparkki-ikäisiä 🙂 .
Tuleeko teille helposti lomalla stressi? Oletteko suunnitelleen loman tarkkaan jo etukäteen?

Kommentit (5)

 1. Elina

  ”Joka loma oltiin suunniteltu aivan tappiin kaikkea tekemistä ja hermothan siinä vain kiristyi. Ei ei ja ei! Mun absoluuttinen kauhuskenaario on lähteä viiden lapsen kanssa jonnekkin jukujukuparkkiin hikoilemaan ja äksyilemään.”
  Ite ihmettelen sitä, kun nykyään suorastaan täytyy käydä joka loma jossain huvipuistossa ja reissata paljon, yleensäkin tunkea kaikki töiltä liikenevä vapaa-aika niin täyteen toimintaa? Itse olen viisilapsisen perheen toiseksi vanhin, me ei reissattu ikinä mihinkään kauas, erityisistä jokaisen omista harrastuksista sai vain haaveilla (vanhemmat ei todellakaan halunneet kuskata jokaista harrastuksiin, eikä siihen olisi ollut varaakaan), mutta sitten me vietettiinkin lomilla ja viikonloppuisin rentoa perhe-elämää. Lomat oli tosiaan lomia ja rentoutumista varten. Olin ihan onnellinen lapsi ilman huvipuistojakin ja ilman sitä harrastusrumbaa, sisaruksista oli ja on paljon seuraa ja vanhemmat huolehti nuoremmistaan. Liikuttiin silti paljon, käytiin kalassa, metsässä kävelemässä, retkeilemässä, uimassa jne. Ei elämässä tarvi ihan koko ajan olla suunniteltua aikataulutettua toimintaa. Enkä siis suunnittele jatkuvasti tekemistä nykyäänkään.

  • fityoutoo

   Ehkä nykypäivän meininki on mennyt vähän sellaiseksi, että arki sekä loma täytyy olla täynnä toimintaa. Itse kyllä tykkään mennä ulkomaille, koska siellä saa ajatukset täydellisesti pois kotiasioista ja kotona se ei niin hyvin varsinkaan yrittäjällä onnistu. Silti oon sun kanssa samaa mieltä, että on hyvä oikeasti tehdä jotain vähän vähemmän ”jännittävää” lomallakin ja just eilen kuuntelin kun psykologi sanoi, että lapselle tekee hyvää tylsistyä. Jos lapselle koko ajan keksii ohjelmaa ja tekemistä, niin hän ei opi itse keksimään ja käyttämään mielikuvitustaan siihen, mitä kaikkea esim pihalla voi leikkiä.

 2. iuski

  Itse haaveilen, että pääsisin lomalla mökille olemaan niin pitkäksi aikaa, että ajantaju katoaa. Ja koska meillä ei ole vielä lapsia ja on kolme viikkoa putkeen lomaa, niin se on mahdollista. Ihanaa!

  • fityoutoo

   Jos mökillä saa olla rauhassa, niin se on kyllä huippu paikka rentoutua! Toivotaan nyt, että tulis vielä helteet ja kunnon kesäsäät!

 3. elinah

  Oot niin ihanan hyvinvoivan näkönen odottaja! 🙂
  Ei se kaaos oo välttämättä lapsien määrästä kiinni. Enemmänki asenne- ja prioirisointikysymys. 🙂
  Mutta tosiaan nuo jukuparkit tms… ei kiitos! Onneksi on paljon muutakin kivaa mitä voi lasten kanssa tehdä! Me ollaan säiden vuoksi käyty paljon kirjastossa ja kun on lämmin aurinkoinen päivä nii menty rannalle eväiden kans. 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.