Fit you too
Fit you too

Liikkumaan vai ei, kas siinä pulma…

*Postaus sisältää affiliatelinkin
Flunssa-aalto jyllää…kuten myös meillä!OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mulla on nyt ollut melko lailla kolme viikkoa yskä ja vuotava nenä. Enää öisin ei tarvitse kasata kauheaa kekoa tyynyjä pään alle, jotta pystyy hengittämään, mutta päivällä tilanne ei ole muuttunut. Tää yskä kuulostaa välillä samalta, kuin sellainen kovan tupakkimummon yskä!
Kävin lukemassa terve.fi sivuilta keuhkoputkentulehduksesta ja tein itselleni kotidiagnoosin (kaikkien lääkäreiden unelmapotilas siis). Yskökset tulee jostain todella syvältä ja limaa on selkeästi rööreissä. Nenä vuotaa toisinaan. Silti yleisvointi on ihan ok, eikä kuumetta ole missään vaiheessa ollut. Kuumetta mulle ei yleensäkään tule oikein ikinä ja välillä tuntuu, että kunnon ärhäkkä kuume muutama päivä olis paljon parempi, kuin monta viikkoa kiikun kaakun…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Usein sitä on vaikea päättää, onko olo ok liikkumiselle vai ei? Mieli tekisi niin kovasti mennä, mutta toisaalta mahdolliset jälkitaudit, sekä tietysti muiden tartuttaminen huolestuttaa… Keuhkokuumettakin on muutama tuttu potenut tämän vuoden puolella ja se säikäytti! Toisaalta, jos pelkää jokaista nuhaa voi olla, että menee kuukausia ennen kuin uskaltaa lähteä liikkeelle. Terveys tietysti silti kaiken edelle, eikä sen kustannuksella kannata riuhtoa!
Olen kysynyt muutamalta terveydenhoitoalalla olevalta kaverilta tästä flunssa-asiasta ja he on pitäneet terkkariin menon kynnyksenä yleisvoinnin alenemista ja kuumetta. Eli vielä ei tarvitse tarttua puhelimeen ja näppäillä yleistä hätänumeroa. 😉
On tietysti ihan selvä, että jos mieli tekisi vain nukkua ja kroppa tuntuu löysältä, niin se on merki jostain. Mitä te pidätte rajana?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Eilen sitten otin kumminkin puhelimen kauniiseen käteen ja soitin, en tietenkään 112:seen, vaan meidän omalle terveysasemalle! Halusin vielä varmistua, että mitä ns. virallinen kanta on ja pitäisikö kuitenkin käydä tohtorin pakeilla jos diagnoosini osuukin oikeaan? Puhelimen toisessa päässä oli erittäin mukava ja kokeneen kuuloinen hoitaja, joka kertoi, että kolme viikkoa yskää on vielä ihan normaalin rajoissa. Ja etenkään kun yleisvoinnissa ei muuten ole moitittavaa, niin ei tarvitse hakeutua hoitoon. Hän antoi ohjeeksi höyryhengityksen, jos yskä yltyy oikein pahaksi. Koska imetän, niin en voi käyttää yskänlääkkeitä (näin siis itse muistelen) ja hoitajan mukaan niistä ei yleensä apua edes ole. Eli aivan kuten haavat, niin tämän taudin taitaa parantaa vain aika!
Liikunnan suhteen hän neuvoi välttämään oikein kovasykkeistä treeniä. ”Zumbaa ja sen sellaista”.
Mä oon nyt pitänyt jo viikon salitreenistä taukoa (lähinnä vaan siksi, koska on ollut muuta ohjelmaa), vaikka lauantaina tosin kävin lenkillä. Viikonloppuna on yksi kuvausjuttu treeniin liittyen, mutta hikoilun osalta voi olla, että pidän taukoa loppuviikon. Ehkä käyn vain kevyillä vaunulenkeillä vauvan kanssa… Eli siis niin, että vedän tuolla 10kg nilkkapainot jalassa askelkyykkyjä ylämäkeen tunnin putkeen 😀 . No se oli vitsi. Eiköhän tässä parane ottaa ihan rennosti ja katsotaan ensi viikolla mikä on pössis.
Turhauttaa, mutta minkäs teet. Nyt vaan kaikki kikka vitoset käyttöön!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Onko muita köh-köh-köhäisiä siellä päässä ja oletteko uskaltautuneet treenaamaan vai ette?

Ps. Olen huomannut, että niistämisestä rikkoutuneelle nenälle loistava voide on imettäjille suositeltava Lansinoh, joka on tarkoitettu kipeille nänneille… 😉

Neule Bershka / Leggins Nike (täällä*) / Säärystimet Tommy Hilfiger

Kommentit (15)

 1. Sarppa

  Juu kannattaa tosiaan parannella, jos olo on puolikuntoinen. Kipeänä treenaaminen voi pahimmillaan viedä sairaalahoitoon. muutaman himoliikkujan tiedän, jotka kipeänä treenas ja sydänlihastulehduksen vuoksi joutui sairaalahoitoon. Sitten pamahtaa 3kk täysi treenikielto, joten…mielummin maltilla nyt ja aloitella sitten pikku hiljaa 🙂
  Oletko kokeillut yskään hunajaa? Ei teehen tms sekoitettuna vaan ihan sellaisenaan esim lusikallinen. Se hillitsee yskää, tehokkaammpin kun yskänlääkkeet (jotkut voivat jopa pahentaa)

  • fityoutoo

   Joo hunajaa oon laittanut teehen 🙂 ! Tykkään muutenkin kovasti hunajasta (siis kukapa ei!)….

  • Nimetön

   teehen, tai ylipäänsä mihinkään lämpimään laitettuna hunajasta katoaa lähes kaikki ravinteet. :/ eli kannattaa syödä ihan sellaisenaan, kipeänä varsinkin. 🙂

 2. Tiia

  Nyt on ilmeisesti liikkeellä pitkäkestoista yskää, itselläkin seitsemäs viikko menossa ja kuudennella viikolla sain lääkäriltä luvan treenata. Tautiin siis kuului vain vähän alle viikon kuume ja tämä aivan jäätävä seitsemättä viikkoa oleva yskä. 😀 Ensin tuota treenilupaa tosin oli tsekattu keuhkokuva, poskiontelot ja verikokeet, ja koska ne oli okei niin sain luvan treenata. Välillä tulee kyllä ihan hulluja yskäkohtauksia treenin jälkeen ja hävettää oikein rykiä tuolla. 😀 Yskän kanssa itse otan aina todella varovasti ja mieluummin lepään vähän kauemminkin, koska en kestäisi mitään jälkitauteja. Koen muutenkin että jos on kaulasta alaspäin oireita niin silloin ei treenata, mutta sitten joku norminuha tai kurkkukipu ei mun mielestä ole paha ja silloin uskallankin itsekin treenata jos vointi muuten hyvä.
  Toivottavasti paranet pian! 🙂 Yskään ei oikein ainakaan itselläni ole auttanut kuin se yskiminen. 😀 Todella lohduttavaa, tiedän! 😀

  • fityoutoo

   Seitsemäs??? Oh dear lord… Eli siis kolme viikkoa ON todellakin ihan kakunpala siinä tapauksessa!
   Koitas säkin parantua ja ota rennosti 🙂 !

 3. Susanna

  Välttyikö perheen pienimmät flunssalta?
  Kannattaa ottaa iisisti itse ja parantaa itsensä ennen kuin alkaa treenaamaan. Maltti on valttia tässä suhteessa. 🙂
  Paranemisia!

  • fityoutoo

   Joo muilla ei ole, onneksi! Theon on hieman öisin räkäinen, mutta neuvolasta sanottiin että sen ei tarvi edes olla mitään flunssa, että noin pienillä menee röörit tukkoon yöaikaan. Kiitos!

 4. Eve / Queen Of Everything

  Jos oot kipee kun noita kuvia on otettu ni haistappa kukka jonka lehmä eilen söi 😀 Nimimerkillä: Aivan järkyttävän näköinen kipeenä. Ihanat vaatteet, sohvat ja muut. Paranemisia 🙂

  • fityoutoo

   Haha 😀 …En mä nyt ookaan kuoleman kielissä ja siks mietinkin uskallanko treenata! Ainoastaan siis hirvee yskä on ollut ja nenä vuotaa vähän päivästä riippuen.
   Mut joo, tiedän TODELLAKIN miten hirveen näkönen voi olla kipeenä…. Ja usko pois, en sillon ota kuvia 😀 !

 5. Imppa

  Sairastin reilu vuosi takaperin k-o-v-a-n keuhkokuumeen. Tauti eteni niin, että tarvitsin suonensisäistä antibioottihoitoa. Koskaan en ole ollut yhtä sairas. Hyvästä peruskunnostani huolimatta toipuminen kesti kokonaisuudessaan lähes 3 kuukautta. Kyllä 3 kuukautta. Liikkumisen aloitin aivan hissunkissun, aloittaen yhden korttelin kiertämisellä hitaasti. Tämän ruljanssin jälkeen kehoni toipui rajusta infektiosta vuoden ajan.. Infektio ja useat antibioottikuurit jättivät jälkensä.. Hiivaa, hiustenlähtöä ja suoliston epätasapainoa. Nyt alkaa olla tilanne normaali.
  En halua maalailla piruja, mutta saluan sanoa, että lepää. Älä kiirehdi vielä liikkumaan. Liiku vasta sitten, kun koet itsesi terveeksi. Ehdit kyllä.

  • fityoutoo

   Kiitos ”tarinasta”, kuulostaa pelottavalta. Olen kuullut ihan samaa, että toipuminen voi viedä kuukausia. En halua udella, mutta tuliko sulla tämä tauti myös jälkitautina, vai miten se eteni? Missä vaiheessa hakeuduit hoitoon?

  • Imppa

   Kysyvä ei tieltä eksy 🙂 Eli ei tullut jälkitautina. Toki oireeni olivat erilaiset, kuin kuvaamasi. Hakeuduin lääkärille muutaman päivän kuluttua oireiden alkamisesta (kova kuume, selvä yleistilan lasku, jäätävä yskä). Sitten uudelleen vastaanotolle muutamien päivien kuluttua, koska oireet voimistuivat. Selvisi, että ab-kuuri ei ollut oikea. Sitten lähdettiinkin kohti sairaalaa.
   Tämä opetti minulle sen, että jos vähänkään tunnen oloni kolottelevaksi/olen tulossa kipeäksi/en ole normi-minä, parantelen rauhassa. Ennen tätä tarinaa saatoin heleposti lähteä pienessä nuhassa tai yskässä reenaamaan.. En enää.
   Paranemisterkut Katri! PS. Mää niin tykkään tästä sun blogista 🙂

 6. jogu

  Mulla on taipumuksena lähteä liian aikaisin sairastelusta liikkumaan ja liikkua silloinkin vaikka väsyttäisi tosi paljon- oon huomannut että useimmiten siihen väsymykseen on joku hyvä syy, ja kannattaisi kuunnella sitä vaikka mitään näkyvää tautia ei edes silloin olisi. Aina kun olen ihan vaan väsyneenä lähtenyt liikkumaan niin tulee ylikunnon oireita ja niissä kestää ainakin viikko. Uskoisin että mulla on tällä hetkellä henkisesti niin stressaavaa että väsyy, ja vaikka joskus siihen liikunta auttaa niin monesti se liikunta vain kuormittaa lisää. Mutta haluaisin päästä ns unelmakuntooni mahdollisimman pian joten pelkkä käppäily tuntuu turhauttavalta..kerran olen saanut aikaiseksi ihan vaan muutaman viikon hullulla liikunnalla (kun ollut sitä ennen pitkään kummemmin liikuntaa harrastamatta) ainakin puoli vuotta kestäneen ylikuntotilan ja monivuotisia kilpirauhas ym häiriöitä siihen päälle. Ehkä olen sitten jotenkin heikkoa tekoa fyysisesti mutta ei se auta kuin kuunnella sitä kroppaa..

 7. C

  Ai se flunssa on rantautunut sinnekin! Tsemppiä! Mulla oli eilen ensimmäinen yö kolmeen viikkoon, kun selvisin ilman nenäsumutetta. (Tiedän, sitä saa käyttää viikon kerrallaan.) Ekana flunssaviikkona treenasin yhden kerran, ja kävin paristi pienellä kävelyllä. Tokalla viikolla sama setti. Tällä viikolla olo on ollut virkumpi, niin oon treenannu normaalisti. Vielä viimeviikolla jätin treenin puolitiehen kun tuntui että kaikki jäsenet paino kun kivireki, ja väsähdin heti kun olin alottanut. Hitaasti hyvä tulee, kannattaa malttaa levätä ja kuunnella kroppaa! Kyllä se kertoo mitä kannattaa tehdä ja mitä ei! 🙂

 8. ninna

  Isäni lähti aikoinaan puolikuntoisena, heti seuraavana päivänä kun ei ollut kurkkukipua ja kuumetta spinningiin ja siitä sitten keuhokuume ja 2viikkoa sängyssä makaamista. Kurkkukipu, väsynyt olo, päänsärky; siinä oireet joiden kanssa en lähde hikoilemaan. Toki kotiaskareet ja kevyt kävely on sallittu muttei sykettä nostavaa liikuntaa. Inkivääri toimii kurkkukipuun carmolis yrttitipat.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.