Fit you too
Fit you too

Juotko liikaa vettä??

Eräs kaverini on jo pidemmän aikaa valitellut outoja vatsakipuja ja turvotusta. Häntä on tutkittu läpikotaisin, on tehty keliakiatestit, kokeiltu fodmappia ja ties mitä, mutta syytä ei ole löytynyt. Erään tutkimuksen lomassa lääkäri oli kysynyt häneltä, että ”juotko paljon vettä”? Tähän kaverini oli vastannut myöntävästi. Miksi ei joisi, hänhän liikkuu töissä paljon ja treenaa aktiivisesti! Eihän silloin voi juoda liikaa??

…Vai voikohan vettä sittenkin hörppiä liikaa??

Veden juonti on tärkeää ja sitä ei varmasti kukaan voi kieltää. Mutta toinen kysymys onkin, että kuinka paljon vettä pitäisi sitten juoda? Riittäisikö oikeasti muka päivän aikana 1-2L vai pitäisikö vettä juoda ainkin se 3-4L?
Lääkäri oli nimittäin todennut kaverilleni, että ei ihme jos turvottaa! Munuaiset käyvät koko ajan ylikierroksilla liiallisen veden juonnin takia ja se aiheuttaa turvotuksen, koska virtsarakko on jatkuvasti aivan täynnä. Lääkärin mukaan juoda tulisi silloin kun on jano. Kaverini myös oli todennut, että hän juoksee vessassa tosi tiheästi, mutta on vaan tottunut siihen. Kiinnostuin tietysti tästä, koska litkin itsekin töissä ollessa koko ajan vetta ja vaikka teen fyysistä työtä, niin hikoilen harvoin. Mistä siis itse voin tietää, etten juo liikaa???
Muistan kun jossain vaiheessa Amerikkalaiset fitness-valmentajat olivat in täällä Suomessa ja ellen muista ihan väärin, niin vedenjuontivaatimukset oli päivätasolla oli ihan megalomaaniset?? Siis ymmärrän, että jossain kuumassa treenatessa tuntitolkulla päivässä vettä kuluu, mutta kyllä 5L tai yli kuulostaa aivan liioitellulta perus Pirkolle tai Pertille! En oikeasti keksi mitään tilannetta, jossa ihmisen pitäisi litkiä noin paljon vettä päivän aikana, ellei nyt oikeasti lähde ultrajuoksulle Keniaan. Nykyään näkee ihmisillä saleilla jo suoranaisia saaveja!
Varmaan on todella yksilöllistä, että mikä on sopiva määrä, mutta liiallisessa juomisessa on sekin riski, että keho laimenee ja kivennäistasapaino häiriintyy. Liialla juomisella huuhdotaan siis kehosta pois tärkeitä kivennäisaineita, eivätkä vitamiinit välttämättä imeydy – ainakin näin mä olen asian ymmärtänyt. Jos syö paljon kasviksia tai muuten vain vesipitoista ruokaa, niin sekin kannattaa tietysti ottaa huomioon.
Mulla tosin liian vähäinen juominen tosin kostautuu tosi nopeasti, koska saan päänsäryn tosi helposti. Juon myös kahvia jonkun verran, joka poistaa nestettä. Uskoisin, että monella lienee kuitenkin enemmän ongelmaa edelleen siinä, ettei juo tarpeeksi.
Mutta jos kärsit epämääräisistä vatsaoireista ja turvotuksesta, niin kannattaa tsekata myös voiko se mahdollisesti johtua liiallisesti juomisesta. Etenkin jos tiedät juovasi tosi paljon! Veden sopivaa määrää miettiessä maalaisjärjellä pärjää aika pitkälle, eli jos ei päivän aikana liiku hirveästi niin silloin varmasti pari litraa piisaa oikein hyvin. Tuskin niistä ylimääräisistä litroista on ainakaan hirveästi hyötyä?
Vai mitä mieltä olette? Mikä on teidän mielestä sopiva määrä vettä päivän aikana?

Kommentit (17)

 1. Raksapirkko

  Kuuma kesäpäivä, raksahommissa suorassa auringonpaisteessa mustat työkamat päällä. Menee päivän aikana heittämällä 5 litraa vettä.

  • fityoutoo

   Tuo onkin aika ”ääriolosuhde” ja hikoilet varmaan päivän aikana jo niin paljon pelkästä lämmöstä, että vettä kannattaakin juoda useampi litra. Huomaan itsekin, että jos vedän kuumassa hallissa vesijumppaa monta putkeen, niin pakko on juoda ihan vartin välein.

 2. Rahkamuija

  Vedin tässä vähän aikaa sitten painoa voimanostokisaa varten (ensin juodaan paljon vettä, sitten kuivatellaan) ja join varmaan reilut viisi litraa päivän aikana. Ai että särki päätä illalla! Helposti ajattelee, että päänsärky tulee liian vähäisestä vedenjuomisesta, vaikka on juonut jo liikaakin ja sitten litkii koko ajan lisää ja tilanne vaan pahenee.

  • fityoutoo

   Joo uskon kyllä. Mä muistan myös omalta kisadieetiltä tuon vedenjuonnin ja töitä siinä saa tehdä. 5L on jo aika kova homma ja pissalla saa rampata ihan koko ajan!!!

 3. Henna

  Mulle vedenjuomisesta on tullut tapa ja saatan lipitellä sitä ihan huomaamattakin. En siis osaa sanoa, millainen mahtaa olla päivän litramäärä. 3 litraa ehkä? Joskus vähemmän ja joskus enemmän.
  Jokin aika sitten mulla seurattiin heitteleviä munuaisarvoja eikä tälle löydetty mitään syytä. Mutta voishan olla, että johtui liiallisesti veden juomisesta🤔 Varsinkin treenipäivinä veden määrä saattaa kyllä nousta korkeaksi. Pitääpi laskea joskus päivän litramäärä!
  http://www.parastaennen.fi

  • fityoutoo

   Tää on varmaan taas tosi yksilöllistä! Varmasti joillakin ihmisillä on alttius noihin munuaisongelmiin helposti ja liika vedenjuonti voi myös pahentaa jo olemassaolevia munuaisvaivoja. Mutta kai niiden arvojen nousuun voi olla monta muutakin syytä…?

 4. Essi

  Kyllä, olen aiemmin juonut liikaa vettä. Mutta tiesitkö, että aikuiselle ihmiselle riittää YKSI litra nesteitä päivässä – kahvi mukaan lukien? Mun gyne neuvoi mua juomaan vain sen määrän, sillä olin tolkuttomalla juomisella onnistunut hankkimaan yliaktiivisen rakon ja se ei ole mikään mukava vaIva, kun pissaamisen tarve alkaa hallita jo mieltäkin. 🙁 Gynekologien ammattikunnassa ovat kuulemma huolissaan nykytrendistä juoda isoja määriä. Lääketieteen näkökulmasta YKSI LITRA juomista on ihan riittävä määrä terveelle aikuiselle. Uskon kyllä enemmän lääkäreitä kuin fitnessbloggareita. Itsekin olen voinut ihan yhtä hyvin ja jaksanut treenata monta kertaa viikossa huomattavasti maltillisemmalla määrällä juomista. Ja silloin kun on jano niin toki kannattaa juoda. Keho kyllä kertoo.

  • fityoutoo

   Siis tiedätkö, yksi toinenkin gyne sano ihan samaa! Ja juuri tuo, että virtsarakko menee koko ajan äärimilleen ja se aiheuttaa tarpeen käydä pissalla koko ajan. Eli ihan samoilla linjoilla hän oli ja ihmetteli myös kun koko ajan joka paikassa kehoitetaan juomaan litratolkulla!

 5. Nimetön

  Siis todella kiinnostava teksti, joka pysäytti mut ajattelemaan. Olin vastikään vatsavaivojen takia lääkärissä ja keliakiakin tutkittiin, eipä löytynyt, sen sijaan joli vitamiinipuutoksia. Yllätyiin, koska koen syöväni tosi terveellisesti ja paaaaljon kasviksia. Ja todellakin – juon ihan tosi paljon vettä ja ramppaan vessassa vähän väliä. Olen ajatellut että se tekee vain hyvää! Ja hyväähän vesi tekeekin, esim iho on hyvässä kunnossa ja niin edelleen. Mutta vasta nyt aloin ajatella että ehkä liika onkin liikaa. Poikaystäväni kauhisteli veden juontini määrää jokin aika sitten ja melkein suutuin hänelle – ettei hän ymmärrä että terveysteko se vaan on! Ehkä hän osui hyvinkin oikeaan sittenkin. Tästä viisastuneena yritän nyt vähentää vedenjuontiani.

  • fityoutoo

   Tosi hyvä että tästä oli apua. Vitamiinien imeytymiseen vaikuttaa tietysti suoliston kuntokin, mutta varmasti liika veden kittaaminen myös. Mutta jatkuva vessassaramppaaminen ei ole hyvä merkki. Ja niinkuin aikaisemmissa kommenteissa oli puhetta, niin voi aiheuttaa ongelmia virtsarakkoon joka aiheuttaa kipua ja turvotusta. Toivottavasti saat apua vaivaa!

 6. anuh

  Kiitos! Aivan hemmetin hyvä ja tärkeä aihe <3

  • fityoutoo

   Kiva että koit sen hyödylliseksi! 🙂

 7. Hanski

  Itse heräsin liialliseen veden juontiin, kun hommasin aktiivisuusmittarin, joka ”valvoi” untani. Unenlaatu oli joka yö heikko, koska ravasin pari kertaa vessassa. Luulin tekeväni sen niin automaattisesti ettei se vaikuttaisi unenlaatuun 🙂 Lisäksi googletin mahdollisia muita oireita liiallisesta vedenjuonnista ja huomasin että siihen loppui samalla myös yölliset suonenvedot ja krampit. Sopiva veden määrä on yksilöllinen, ei selviä kuin kokeilemalla 🙂

  • fityoutoo

   Just näin! Ei varmasti ole määrää joka sopisi kaikille. Mutta jos yölläkin joutuu ramppaamaan vessassa niin maalaisjärjellä ajateltunakin se ei oo kyllä normaalia! Ja tietysti myös se, että nauttii riittävästi suoloja ja magnesiumia eikä huuhdo kaikkia heti pois liiallisella litkimisellä.

 8. Amanda S / Do It Today

  Mun treenikaverilla kävi niin, että liiallisen vedenjuonnin takia kropan kivennäisainevarastot ”liukenivat” liikaa ja niiden puutoksesta seurasi outoja oireita.
  Joillakin siis noin päin, yleensä kun saa patistaa asiakkaita juomaan lisää 😁

  • fityoutoo

   Mun mielestä toi on ihan looginen seuraus.Ja pätee varmaan myös vitamiineihin. Toki tuskin kaikilla tulee oireita mutta nykyään tosiaan patistetaan joka paikassa vain juomaan, mutta kohtuus unohtuu!

 9. Hannah-Tuulia

  Joo oon huomannu et nykyisessä työssä (myyjänä) tulee helposti juotua liikaa kerralla. Tuntuu helposti että koko aika kuivaa kurkkua. Ja siihen päälle kotona join viel reilusti vettä illalla kun olevinaa oli älytön jano vaikka olin juonu töissä. Olotila helpottui kun korvasin osan sitruunavedellä ja illasta kotona otan lasillisen fizhyä. Liikaakin voi näköjää juoda kun hirveesti on vouhotettu että ”juokaahan nyt tarpeeksi vettä”. Ittestä ainaki tuntunu et joha alkaa vitamiinitki imeytymään kun vähensi veden juontia. Paha sanoa mikä on sopiva määrä kun on yksilöllistä. Kyllä kroppa kertoo mikä on riittävä ja ei se vessassa ramppaaminenkaa niin kivaa ole.
  Monilla on varmasti just et juodaa liian vähän vettä. Ja toisilla taas että voi helposti juoda liikaakin. Täytyy löytää se oma tasapaino 😀 itse huomasin juovani liikaa ja kiinnitin siihen huomiota, olotila parani 🙂
  https://aktiivinensohvaperuna.blogspot.fi

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.