Fit you too
Fit you too

Ikävä päivä.

Kirjoitan aika harvoin todella vakavista aiheista, mutta nyt päätin tehdä niin. Jouduin nimittäin tänään erittäin ikävään tilanteeseen, nimittäin elvyttämään toista ihmistä. Tai konkreettisesti minä en painellut, vaan puhuin hätäkeskuspäivystäjän kanssa. Mutta ymmärsitte pointin. Tilanteeseen, jossa kuolema on minuuteista kiinni.

En todellakaan aijo tai halua kertoa tästä tapahtumasta mitään yksityiskohtia enempää kuin sen, että kyseessä oli terve ja alle 50-vuotias ihminen. Tilanne tuli täysin puun takaa, eikä mikään viitannut siihen. Onneksi meitä oli useampi ympärillä, joten saatiin homma nopeasti niinsanotusti käyntiin, eli kallisarvoisia sekunteja ei tuhraantunut ihmettelyyn.

Vaikka olen itse työskennellyt pelastusalalla ennen tätä nykyistä uraani, niin on täysin eri asia olla sillä ”suorittavalla” puolella, kuin sivullisena – siis ihmisenä, joka joutuu yht äkkiä tähän tilanteeseen, eikä osaa varautua siihen. Olen käsitellyt lukemattomia kertoja elämässäni henkeä uhkaavia tilanteita ja kuolemaa työn puolesta, mutta näitä tilanteita ei voi verrata keskenään. Tämä oli itseasiassa jo toinen kerta, kun joudun elvytystilanteeseen sivullisena; Siis kuvitelkaa, olen 31-vuotias ja jo toinen kerta! Ensimmäisellä kerralla(tästä on jo yli 10v) olin uimassa kun huomasin uima-altaan pohjassa ihmisen, joka makasi liikkumattomana. Hänkin itseasiassa selvisi hengissä ripeän toiminnan ansiosta.
Pidän itseasiassa aika todennäköisenä sitä, että jokainen joutuu ainakin kerran kokemaan ainakin läheltä piti tilanteen elämänsä aikana, jossa tarvitaan ripeää toimintaa.

Syy miksi kirjoitan tämän postauksen on se, että ihan aikuisten oikeasti, käykää ne EA-kurssit! Se Anne-nuken painelu voi jättää lihasmuistiin sellaisen taidot, jolla voi olla kullanarvoinen merkitys tositilanteessa. Toki on myös muitakin tärkeitä ensiaputaitoja, kuten tajuttoman käsittely sekä heimlichin ote, jotka kannattaa opetella.
Olen joskus huomannut jopa hienoista vähättelyä, kun noita kursseja järjestetään… ”Eipä sitä minulle kuitenkaan satu.” Luotetaan myös siihen, että vaikka tapahtuisikin, niin paikalla on varmasti joku lääkäri tai vähintään sairaanhoitaja (joka ei muuten missään tapauksessa tarkoita sitä, että osaa aivan varmasti antaa ensiapua). Soita myös hätätilanteessa HETI hätänumeroon 112 ennen kuin alat arvailemaan, mitä kannattaisi tehdä! Ja vaikka olisitkin käynyt EA-kurssin, niin kukaan ei odota, että äkillisessä ja yllättävässä tilanteessa osaat toimia kuin robotti. Mutta tärkeintä on, että sinulla on uskallusta tarttua tilanteeseen!

Niin hiuskarvan varassa on elämä. 

Kommentit (4)

 1. Noora

  Hienoa kun sattui niin, että paikalla oli toimitaan kykeneviä ihmisiä!
  Alalla itse työskentelevänä sanoisin, että tärkein ensiaputaito jolla voidaan pelastaa henkiä on hengitysteiden avaaminen. On melko todennäköistä, että moni kohtaa jossain vaiheessa elämäänsä tajuttoman ihmisen. Vaikka potilaalla ei muuten tilansa puolesta olisi hengenvaaraa voi hän kuolla tukehtumiseen, jos paikalla olijat eivät ymmärrä avata hengitysteitä ja kääntää kylkiasentoon.
  Toki muutkin ea taidot (kuten elvytys) ovat ehdottoman tärkeitä! Ja ei pidä pelätä mennä apuun! Jokainen pystyy aina jotakin tekemään!

  • fityoutoo

   No totta joka sana!

 2. Ulla

  Puhut nyt kyllä tärkeästä asiasta! Samoin minä, pelastusalalla työskentelevänä, olen toitottanut ihmisille, että käykää ne ensiapukurssit, kun koskaan ei voi tietää mitä eteen tulee. On sitten edes jonkinlainen käsitys mitä tehdä tuollaisen tilanteen sattuessa eteen.

  • fityoutoo

   Niin ja ei aina tarvi olla edes hengen hätä, mutta oppii edes tarttumaan toimeen kun joku on apua vailla!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.