Fit you too
Fit you too

Helsinki on surullinen paikka!

Umppu kirjoitti taannoin blogissaan postauksen, joka sai tunteet kuohumaan. Siinä hän vertaili Arabiemiraatteja ja Suomea. Varmasti moni ymmärsi tekstin väärin ja moni halusi tietysti tahallaankin ymmärtää. Itse kuulun siihen lukijaryhmään, joka ymmärsi tekstistä myös sen ”pointin”, vaikka toki tekstissä oli Umppumaisen tyyliin vedetty vähän mutkia suoriksi.
Oon itse matkustellut paljon ja parhaillaankin reisussa. Kun Suomeen saa etäisyyttä, niin moni asia saa mut surulliseksi siitä millainen kotimaastani on tulossa! Aina ennen ajattelin, että en voisi koskaan asua muualla kuin Suomessa, mutta ehkä asia ei olekaan niin…

En tiedä miten muut asian kokevat, mutta mun mielestä etenkin Helsingin keskusta on muuttunut todella ahdistavaksi paikaksi!! Nyt kun on taas reissussa, niin nautin jotenkin erityisesti turvallisuuden tunteesta ja siisteydestä. Vaikka Helsingissä ei samalla tavalla ole pikkurikollisia ja rosvoja kuin muissa Euroopan pääkaupungeissa, niin itse ainakin pelkään todella paljon päihtyneitä ihmisiä. Ja niitä Helsingissä on todella paljon! Helsingin keskustasta on muutenkin tullut yksi iso hengailupaikka kaikenmaailman joutilaille ja moniongelmaisille. Tosi harmittavaa etenkin turistien takia. En todellakaan veisi sinne ulkomaalaista ystävääni, koska ei sellaista paikkaa halua kellekään esitellä.
Näky on nykyään todella surullinen. Huumeita käytetään keskellä kirkasta päivää ja nään sitä ihan viikoittain, koska liikun julkisilla. Sekakäyttäjät ovat selvästi välillä ihan muissa maailmoissa ja jossain lähijunassa oon joutunut muutamankin kerran vaihtamaan paikkaa. Eivät he välttämättä mitään tee, mutta sen jälkeen kun meinasin jäädä metroasemalla erään hullun alle oviaukossa, olen alkanut vielä varovaisemmaksi.
Joku päihdetyötä tekevä varmasti osaisi kertoa, mitä tälle tilanteelle pitäisi tehdä. Poliiseja ja vartijoita näkyy kyllä, mutta jo heti aamulla kun lähden töihin klo.8 saattaa ekat nistit olla Malmin juna-asemalla vastassa. Yksi aamu kolmiolääkepulloja oli rikottu lattialle ja oksennusta oli siellä täällä. Siinäpä sitten väistelet parhaasi mukaan. En ikimaailmassa voisi laskea nykyään juna-asemilla esimerkiksi kassia maahan, koska ne on niin järkyttävän saastaisia paikkoja!
Mua todella kiinnostaisi näin ”tavallisena kansalaisena” tietää, että miten tähän tilanteeseen pitäisi reagoida? Ketä pitäisi äänestää, että toi homma saatas jotenkin kuriin? Kun mun duunit helmikuussa loppuu, niin en aio jalallakaan astua enää esimerkiksi Malmin asemalle, ellei ole pakko. Kermaperseen puhetta? No en tiedä, mutta oon ainakin itse nyt nähnyt omin silmin miten suomalaisilla menee ja verorahoilla kai nämä päihteetkin ostetaan ja joutilaat elätetään. Muutenkin välttelen liikkumista noilla rauhattomilla alueilla ja vaikka asumme itse ihan suht rauhallisella alueella, niin en lähtisi esimerkiksi pururadalle illalla yksin.

Meillä oli entisessä duunissa sellainen hauska läppä aina kun joku keskustassa asuva valitti kesällä Tammerfestin melusta, että ”Kannattaa muuttaa Kihniöön, siellä ei kuulu mitään!”. Eli jos asut ihan ydinkeskustassa, niin silloin otat sen riskin, että kaupungissa voi olla melua. Mutta itse ihan oikeasti alan ymmärtää, että tuossa hauskassa vitsissä on totuuden siemen. Ei ole ainakaan Helsingin keskusta kyllä mun paikkani yhtään, eli kai mun itseni pitäs muuttaa sinne Kihniöön 😀 !
Millaisia fiiliksiä teillä on, onko Helsinki enää viihtyisä paikka?

Kommentit (17)

 1. Anniina

  Just tää ei sais mua ikinä muuttaa Helsinkiin (enää). Asuin siellä pari vuotta sitten ja tuo oli ahdistava puoli Helsinkiä. Pyöräilyn joka paikkaan koska inhotti ne asemat ja julkisissa istuminen. Muuten se on upea kaupunki! Suosittelen harkitsemaan pyöräilyä jos matkat alle 20km.
  Rakastan itse kotikaupunkini Oulua. Täällä ei tarvi katsella spurguja eikä kulkea julkisilla. Toivottavasti työllistyn täällä kunhan opinnot on ohi.

  • fityoutoo

   Oulusta oon kuullut paljon hyvää vaikka valitettavan vähän siellä vieraillu (ei oikein asu ketään tuttuja siellä enää). Tykkään pyöräillä tosi paljon, tosin näin talvella kun on lasten viennit hoitoon ym on yhdistelmä auto+julkinen liikenne vaan paljon kätevämpi.

 2. mt

  Milloin oot viimeksi käynyt Itiksessä ilta-aikaan….? Uijui sitäkin menoa. Kyllä pelottaa itteäkin mihin suuntaan ollaan stadissa nykyään menossa ja meikäläinen on sentään samasta luxus-lähiöstä kun hyvin dokumentoitu Karalahti kotoisin. Nykyään viihdyn Kalliossa, missä ehkä ihmisten mentaliteetti on edelleen stadissa omaan makuun miellyttävin. Jotenkin on kuitenkin alkanut maisemien suoranainen rumuus hieman häiritsemään viime aikoina entistä enemmän joten ehkä muakin taas kutsuu ulkomaat. La dolce vita por favor 🙂

  • fityoutoo

   En mee Itikseen, ellei ole pakottava tarve. Meillä on Jumbo lähellä, joten jos tarve ostoskeskusvierailuun tulee, niin se on 100 kertaa kivempi paikka. Oon ihminen, että jään aina miettimään ja murehtimaan kun nään vaikka lapsia, jotka on päihdevanhempien kanssa. En vaan pysty katsoon sitä ahdistumatta!

 3. Eve / Queen Of Everything

  Mä rakastan Helsinkiä ja etenkin tämä Etu-Töölön seutu on ihanaa. Täällä tosin ei pahemmin narkomaanit ja muut pyöri vaikka keskustassa ollaan. Täällä tuo Töölönlahden ja Hesperianpuiston läheisyys tuo ihanaa vihreyttä keskusta-asumiseen.
  Faktahan kuitenkin on, että oli kaupunki mikä tahansa niin alkoholistit, narkomaanit, sekakäyttäjät ym. kokoontuvat tietyille alueille, ja niitä ovat esim. rautatieasemat, metroasemat jne. Ihan loogista.
  Italiassakin kun olen lomaillut on Milanossa ja Roomassa juurikin se aseman ympäristö ym kaupungin huonointa aluetta. Näin se vaan on. Siellä missä liikkuu paljon väkeä on aina ongelmia.

  • fityoutoo

   Sä asut kyllä todella kivalla paikalla! Minusta monessa maassa on yleisesti paljon siistimpää kuin suomessa, toki en ole käynyt just esim Milanossa. Mutta vaikkapa Lontoo tuntui jollain tavalla paljon turvallisemmalta. Barcasta puhumattakaan!

  • Nimetön

   Itse asun puolet ajasta Suomessa ja puolet Lontoossa, ja kyllä Lontoossa niitä narkkareita ja muita uhkaavasti käyttäytyviä ihmisiä on huomattavasti enemmän. Sitä ei vaan samalla tavalla huomaa jos pyörii vain niillä turistialueilla.

 4. Nimetön

  Ikävä että pidät muita ”laitapuolenkulkijoita” hulluina, paljon surullisia tarinoita näiden ressukoiden takana, mutta ihmisiä, samanlaisia kuin minä ja sinä hekin ovat. Mutta totta. Ei heidän paikkansa kaduilla ole. Mutta jäänevät sinne kohtaloinensa, kun ja jos yhteiskuntakin pitää heitä vain häiritsevinä hulluina…

  • fityoutoo

   Ei kannata tarttua yhteen sanaan, turhaa kärjistämistä. Tarkoitan hulluilla uhkaavasti ja sekavasti käyttäytyviä päihdeongelmaisia. Juoppohulluuskin on ihan yleisesti käytetty termi. En siis viitannut tällä kaikkiin mt-ongelmiin.

 5. Jasmin

  Kiitos että kirjoitit aiheesta, josta harvoin kuulee puhuttavan. Aina vaan hehkutetaan Helsinkiä, ja ongelmista vaietaan. Tämä on mielestäni hyvin huolestuttavaa, koska niitä ongelmiahan täällä riittää. Asun ja työskentelen levottomalla alueella, ja voin sanoa, että odotan kovasti sitä päivää kun pääsen pois. Vaikka sitten maaseudulle tai ulkomaille. Helsinki on myös rikkaiden kaupunki. Monilla on varmasti paljon vaikeampaa kuin minulla, mutta opiskelu ja työnteko samanaikaisesti ottaa koville. Toki olen kiitollinen mahdollisuudesta koulutukseen ja työhön. Mieluummin elän näin kuin seksiorjana misogynistisessä valtiossa tai muuta vastaavaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että aina ei tarvitse vertailla ääripäitä, jotta vähemmän ”vakava” ongelma olisi validi. Ihan oikeita ongelmia meillä täällä Suomessakin on. Odottelen sitä päivää kun alkoholistien ja ex-johtajien paapominen loppuu ja esim. köyhiä lapsiperheitä, opiskelijoita sekä eläkeläisiä ihan oikeasti huomioitaisiin.

  • fityoutoo

   Helsingissä on todellakin lähtenyt asumiskustannukset täysin lapasesta. Ja asunnon saaminen ylipäätään on vaikeaa. En oikein osaa sanoa onko se hyvä juttu, että kaikki pienituloiset vain ahdistetaan omille alueille. Joku viisaampi varmaan osaa sanoa siihen jotain.

 6. miranda

  Itse rakastan Helsinkiä. Tosin asun Lauttasaaressa, en minäkään huvikseni Malmilla pyöri. Ongelmia on kuitenkin muuallakin. Ja tuo ghettouttaminen on juuri se ongelma, Tukholmasta ja Malmöstä näkee tuloksen

 7. Tamperelainen

  Tampereella on keskusteltu aika kiivaastikin mm. paikallislehdissä, mitä tehdä kun keskustassa on nykyään niin turvatonta. Täälläkin on selvästi katukuvassa alkanut näkyä enemmän ihmiset, joilla on päihdeongelmia. Täällä päädyttiin todella viisaaseen ratkaisuun, koska tämä on johtanut siihen, että päihdekatkolle pääsee aiempaa helpommin ja hoitomahdollisuuksia on muutenkin lisätty. Itse olen tehnyt useamman vuoden töitä päihdeongelmista kärsivien ihmisten kanssa ja minusta tuo on paras mahdollinen ratkaisu. Kyllähän ihmisillä (ongelmia tai ei) pitäisi olla oikeus liikkua julkisissa tiloissa, kunhan käyttäytyminen on jokseenkin asiallista ja jos heidän olemassaolonsa häiritsee, niin paras tapa lienee vähentää näiden ihmisten määrää tarjoamalla hoitomahdollisuuksia? Päihdeongelmaiseksi ihmiseksi kun ei kukaan halua päätyä, vaan se on usein huonojen sattumusten summa.

 8. Taija

  Hyvä kirjoitus ja samaa oon miettinyt, tosin sama ongelma joka paikassa, Vaasassakin. Oon eräässä hyvin moniongelmaisessa paikassa tällä hetkellä harkassa, jossa turvatoimet, mutta silti ihmiset puhuu, että mieluummin ovat siellä töissä, kuin liikkuvat vapaa-aikanaan kaupungin keskustoissa, jossa kaikki hörhöt usein viettää vapaa-aikaa, eikä kukaan valvo turvallisuutta… Silloin aloin miettimään tätä juuri lastenkin kannalta, miten kasvattaa omat lapset omatoimiseksi, liikkumaan omiin harrastuksiin. Luulen, että nykyään lapsia kuskataan esim harrastuksiin siitä syystä että nuoret laiskoja, aikataulut kiireisiä, mutta myös siksi, että kuka uskaltaa enää päästää lapsiaan liikkumaan tuolla kaikkien hullujen kanssa….ja se on surullista!

 9. Nimetön

  Suomessa on leikattu koulutuksesta, mt-
  hoidoista, tuista jne joten osa ihmisistä kokee ettei mitään toivoa ole ja päätyy käyttämään huumeita. Sama juttu lienee kuin Jenkkilässä jossa ihmiset samoista syistä kuolevat nykyään opiaatteihin siinä määrin että sitä kutsutaan epidemiaksi.

 10. Viivi

  Ehkä vieraillessä näkee hiukka erilailla, oon asunut Lontoon keskusta-alueella ja siellä on oikeasti paikkoja jonne ei voinut mennä. Meen milloin tahansa mieluummin Helsingin päärautatieasemalle, kuin myöhään illalla/yöllä King’s Crossin asemalle. Siellä melkein alkoi tottua siihen että asemien seinissä oli koko ajan poliisi-ilmoituksia että oletko nähnyt sitä ja tätä ampumista tai puukotusta tms. Kaikkialla majailee kaduilla kodittomia, huumeiden käyttäjiä ja syrjäytyneitä ja päihdekauppaa ei mitenkään salailla. Silti Lontoo on mun suosikkikaupunki 😆

 11. Chibi

  Rakastan Helsinkiä, asun itä-Helsingissä, käyn kaupassa Itiksessä , työskentelen Malmilla. Jotenkin en vain näe Helsinkiä niin surullisena ja masentavana. Olen asunut Malmin naapurissa, kaksi mummolaa ollut myös itä-Helsingissä, eli voin sanoa, että on kokemusta pitkältä aikaväliltä ja ns. ongelma-alueilta. .
  Työaikani vuoksi liikun aika mielenkiintoisina aikoina ulkona, turvattomuutta en ole silti kokenut, enkä ole pelännyt kulkea oikeastaan missään päin Helsinkiä. Jotenkin olen saanut olla täysin rauhassa. Ainoa mitkä häiritsevät ovat feissarit, joita saa väistellä kulkiessaan Kampista Rautatientorille tai Rautatientorilta Kamppiin.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.