Fit you too
Fit you too

Hallitseeko puhelimesi sinua?

Onko siellä muita, joita puhelimen jatkuva räpläys ärsyttää??

Oon kiinnittänyt viime aikoina huomiota siihen, miten puhelin helposti imaisee ajatukset itseensä! Tekee mieli jokaisessa välissä edes katsoa, onko näytölle ilmestynyt uusi ilmoitus jostain ”todella” tärkeästä. Tämä itseasissa alkoi ärsyttä mua siinä määrin, että otin sähköpostin ja FB:n ilmoitukset kokonaan pois käytöstä. Mun ei todellakaan tarvitse tietää aina, kun joku postaa feediinsä uuden kissavideon!
Sen lisäksi vaimensin muutaman what’s up ryhmän, joissa olen lähinnä sivustaseuraaja. Parhaimmillaan mua saattaa odottaa siellä 100 uutta päivän aikana tullutta viestiä, joten en todellakaan halua tietoa noista kaikista puhelimen näytölle! What’s up on todella kätevä tapa kommunikoida, mutta se valitettavasti on myös ajoittain rasittava.
Koitan itse todellakin parantaa tapani puhelimen käytön suhteen ja olen aivan täysin varma, että siellä päässä on monia, jotka tuntee tällä hetkellä piston sydämessään. Kaikista eniten puhelimen räpläys lasten läsnäollessa ärsyttää!! Nykyään koitan jättää puhelimen kotona kokonaan pöydälle ja vilkaisen sitä vasta kun lapset ovat nukkumassa. Joskus kun nukutan lapsia, saatan kuunnella äänikirjaa tai youtube-videota, jonka kuvaa ei välttämättä tarvitse nähdä.
Olin koko viikon eräässä lasten liikuntatapahtumassa, jossa tähän kännykän käyttöön kiinnitti pakostikin huomiota. Tapahtumaan moni lapsi tuli vanhempiensa kanssa ja sen sijaan, että he olisivat pelailleet jotain yhdessä, niin äiti tai isä jäi mieluumin reunalle räpläämään luuriaan! Minusta tuo on jopa hieman noloa… Koitappa siinä antaa lapselle liikunnallista esimerkkiä kun on itse luuri kasvaneena käteen kiinni! Mitäpä jos sen jättäisi hetkeksi rauhaan ja menisi kokeilemaan vieläkö koripallon pompottaminen onnistuu tai pysyykö sulkapallomaila kädessä? Tällä viikolla mä en nähnyt varmaan kertaakaan yhdenkään lapsen kädessä puhelinta, vaan kaikilla oli ihan mieleton meno ja meininki päällä! Intouduin itsekin pelaamaan futista ja muistin taas, miten tärkeää olisi pelata ja harrastaa yhdessä omien lasten kanssa.

Haluaisitko muuten tietää, kuinka paljon käytät päivästäsi puhelimella?

Olen monesti miettinyt, että pitäisi ladata puhelimeen joku aplikaatio, joka laskee sillä vietetyn ajan! Jo pelkästään se saisi mut luultavasti tarttumaan paljon harvemmin kännykkään! Toki itsekin paljon viestittelen ja kirjoitan sähköposteja puhelimella, jota en pidä mitenkään turhana juttuna. Tykkään myös kovasti youtube-videoiden katselusta ”rentoutumiskeinona”, mutta sellainen turhanpäiväinen fb:n ja IG:n plääräminen on… No aika turhaa! Ajan voisi käyttää hyödyllisemminkin!
Jos muuten haluaa parantaa aamujensa laatua, niin kannattaa jättää puhelin rauhaan ensimäisten tuntien aikana! Oon itse ottanut tavaksi, että en katso aamulla ollenkaan sosiaalista mediaa tai iltapäivälehtiä ennen työmatkajunassa istumista! Herättyään aivoille ei kannata heti tarjota liikaa ärsykkeitä ja on parempi käynnistää ajatukset mieluummin ilman informaatiotulvaa. Itse olen nykyään muuten meditoinut joka aamu noin 3-minuuttia, joka tuntuu tosi lyhyeltä ajalta mutta on jotenkin todella ”hermoja puhdistavaa” 😀 . Aivot ei oo heti ähkyssä vaan mieli on jotekin paljon kirkkaampi kun aloittaa duunit!

Mikä teitä ärsyttää eniten omassa, tai muiden kännykän käytössä?

Kommentit (10)

 1. Sanna

  Hyvä kirjoitus ja aihe! Mua rupes oma kännykän käyttö, tai siis somen käyttö ottamaan päähän niin paljon, et lähdin fb:stä kaks vuotta sitte ja ig:stä vuoden vaihteessa. Ja hyvin oon pärjännyt.
  Onneks mä oon niin vanha (30), et oon elänyt ajan ilman älypuhelimia ja viel muistankin sen. Silleekin voi oikeesti elää ettei oo koko ajan online jossain. Älypuhelimessa on paljon hyvää, mut omalla kohdalla someton elämä on ollut paljo enemmän jees. Turha koittaa 8-vuotiaalle jäpättää kännykän käytöstä, jos ei ite pysty olee esimerkkinä.. Siis nii ite ajattelen.
  Onhan se puhelin osa elämää, mut paljon enemmän tulee taas nykyään pelattua vaikkapa lautapelejä illalla lasten kanssa tai vaikka luettua. Aika on kuitenkin rajallista aina iltaisin kun ollaan kaikki kotona, ja se kännykkä vie helposti kaiken huomion. Kaikilta, jos siihen antaa mahdollisuuden.

  • fityoutoo

   Oho, en tiedä oisinko itse valmis KOKONAAN jättämään FB:tä ja Instaa… no toisaalta, mun mielestä bloggaajalla pitää kyllä olla myös sosiaalinen media käytössä, etenkin jos haluaa tehdä jotain kamppiksia yms. Tykkään myös kovasti facen ryhmistä, niistä saa tosi fiksua informaatiota.
   Lautapelit <3

 2. Taika

  Ärsyttää ehkä eniten olla jollain porukalla tai vaan miehen kaa ravintolassa syömäs ja sielläkin kaivetaan kännykkä esiin! Ite siinä sit kattelen seiniä kun muut naamat kiinni luurissa.

  • fityoutoo

   Juurikin tämä! En ymmärrä, miten jotkut kehtaa ravintolassa käyttää kännykkää? Ymmärrän vielä se, että otetaan NOPEASTI annoksesta kuva (otan joskus itsekin!), mut se on kyllä pohjat että mennään ravintolaan ”seurustelemaan” ja sitten räplätään vain puhelinta…..

 3. kata

  Mä oon jo aikoja sitten laittanu s-postin ja FB:n sekä Instagramin ilmoitukset pois päältä. Ne ehtii kyllä katsoa, ei jokaista ilmoitusta tarvi saada siihen alkunäytölle!
  Whatsapp on ihan Super kätevä tapa olla nopeesti yhteydessä, mutta mua ärsyttää siinä se, että jo oon muutaman tunnin poissa enkä vastaile viesteihin niin heti perästä kuuluu. Koko ajan pitäis olla tavoitettavissa…

  • fityoutoo

   WU on tosiaan tosi kätevä, mutta siellä etenkin isommassa ryhmässä tulee paljon sellaista ”turhaa” kommenttia eli ihmiset kommunikoi siellä vähän samaan tapaan kuin keskustellessa… ok, joo, just, ai…. Sit tosiaan käy niin että kun katsoo illalla puhelimen WU-ryhmät niin jossain on 50 uutta viestiä…

 4. Hanski

  Ärsyttää! Tämä tulee olemaan niin ongelma tulevaisuudessa…
  Itse olen tietoisesti rajoittanut käyttöä, tosin välillä pääsee vähän lipsumaan. Mutta sääntönä on, että luuri on klo 20 keittiön pöydällä äänettömällä ja lähtee siitä sit aamulla töihin mukaan. Mahdolliset viestit tai puhelut katson, mutta somea en saa avata kun lounastauon jälkeen.
  Eniten juuri ärsyttää tilanteet, kun mitään ei tapahdu niin jo otetaan luuri käteen. Ei osata olla toimettomana! Ja se kun ollaan porukalla kylässä, ravintolassa tai vaikka kahvitunnilla niin jo on jonkun selattava samalla jotain tärkeää.

  • fityoutoo

   Kukaan ei nykyään voi olla hetkeäkään toimettomana! Meillä on varmaan kokonaan kadonnut sellainen tylsyydensietokyky. Jokainen minuutti on pakko täyttää jollain. Itse tietysti hankala sanoa, kun niitä toimettomia minuutteja ei oo ihan hirveesti etenkään kotona 😀 .. Mutta kyllä sitä itsekin huomaa, että heti julkisissa avaa puhelimen vaikka voisi vain katsoa ikkunasta ulos.

 5. Hilla

  Voin sanoa puhelimen käytön ärsyttävän. Ei oma käyttö, mutta lapsen kohdalla kyllä.
  Mä olen täysi dinosaurus, mitä tulee kännykän käyttöön eli mulle se on puhelin 😀 . Mua ei kiinnosta sovellukset ellei siitä ole oikeasti konkreettista hyötyä arjessani, joten en ole koskaan esim. pelannut puhelimella, en käytä IG:tä tai Snapchatia, koska en tarvitse niitä työhöni tai harrastukseeni enkä myöskään lue uutisia puhelimella tai katsele videoita, koska läppärin ruudulta se on mukavampaa. Mä olen aamuisin Pasilan asemalla just se ainoa ihminen, joka tuijottaa kaukaisuuteen tai joka junan kyydissä katselee maisemia. Weirdo. Känny jää käsilaukun pohjalle helposti työpäivän jälkeen ja otan sen sieltä vain, jos oikeasti tulee mieleen jotain mihin sitä tarvitsee. Eli viihdekäyttö on tosi vähäistä. Eikä mulla ole edes sitä Whats appia tai miten nyt oikeaoppisesti kirjoitetaankaan.
  Tämä luonnollisesti aiheuttaa aikamoisen ristiriidan 12-vuotiaan tyttären kanssa, jonka mielestä puhelin = elämä. Voi kiesus mitä vääntöä siitä saa käydä aivan koko ajan!!! Tässä hiihtolomallakin kun neitiä yritti ohjata minkä tahansa muun tekemisen pariin ja selittää, miksei se ole hyvästä tuijottaa kännykän ruutua 10 tuntia päivässä, saa aikaan sellaisen vastareaktion, ettei sitä voi oikein edes kuvailla. Lähinnä hän tuijottaa meitä kalkkiksia kuin ei oltais koskaan ennen muka tästä hänelle puhuttu. Ihan vain viimeiset kaksi vuotta ollaan tässä sitä kännykän käyttöä rajoitettu ja sitten neiti esittää todella loukkaantunutta, kun hänelle sanoo, että nyt sitä puhelinta on taas käytetty liikaa, jätäpä se pois loppuillaksi.
  Itseä oikein harmittaa, että lapsella on tuollainen kiinnostus jatkuvaan puhelimen räpläämiseen, kun hän ei ole sitä esimerkkiä meiltä saanut. Minä ja mieheni olemme molemmat niin old schoolia puhelinten kanssa kuin olla ja voi. Minulla sentään on se EasyPark- ja Finnair-sovellus puhelimessani, miehellä ei niitäkään!! Tästä tuli vielä mieleen, että mies on erityisesti joutunut puolustelemaan tätä kaveriporukassaan, jossa todella monien mielestä Whats app on parasta kommunikointiin lasten kanssa. Miehen kaverit ovat useaan otteeseen tätä ihmetelleet, että miten te pärjäätte ilman sitä niin armaani on vaan todennut, että meillä ihan soitetaan puheluita lasten kanssa. Ei se nyt niin epänormaalia voi olla XD .

 6. Outi Karita

  Mulla on koko puhelin yleensä värinällä. Ärsyttää jos se keskeyttää hyvän keskustelun, kirjan lukemisen, vauvan kanssa olemisen.
  Värinä ei häiritse eikä keskeytä niin pahasti kun soittoäänet.
  Se on inhottavinta jos joku räplää puhelinta samalla kun puhun hänelle, siitä tulee tosi tympeä fiilis…
  Lukan kanssa puuhaillessa pyrin pitämään puhelimen käytön vähäisenä ja muutenkin ihan aikuistekin seurassa ollessani 😉

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.