Fit you too
Fit you too

Galuppi: Liikutko virallisten suositusten verran?

Luen tässä parhaillaan liikuntalääketieteen kurssin tenttiin, joka käsittelee liikuntaa hoitomuotoina eri sairauksiin. Törmäsin kirjassa viralliseen liikuntasuositukseen ja ajattelin, että olisi ihan hauska tehdä teidän blogini lukijoiden kesken pieni galluppi! Eli kysyä, kuinka moni liikkuu suosituksen verran?OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Virallinen liikuntasuositus on mielestäni todella hyvä juttu, vaikka harmittavan moni liikkuu alle suositusten. Niille, jotka pitävät suositusta ihan huuhaana sanoisin, että liikuntasuosituksessa mennään terveysnäkökulma edellä! Eli sen tarkoitus on ennaltaehkäistä ylipainoa ja sairauksia, sekä tietenkin pitää toimintakykyä yllä. Esimerkiksi jos lihaskuntoa ei pidä yllä säännöllisellä harjoittelulla voimatasot alkavat laskea 35-ikävuoden jälkeen. Ja etenkin naisilla alkaa todellinen alamäki kuudenkympin tienoilla! Riittävät kunto takaa sen, että pystyy asumaan kotona mahdollisimman pitkään ja selviää arkisista askareista. Kunto vaikuttaa niinkin yksinkertaisiin asioihin, kuin että pystyy liikkumaan kaupungissa ja selviää liikenteen keskellä hengissä (täytyy pystyä liikkumaan 1.4m/s vauhdilla).
Toinen tärkeä juttu on se, että moni tekee istumatyötä ja kärsii niska- ja selkä-alueen vaivoista jatkuvasti! Usein vaivat olisivat ennaltaehkäistävissä oikeanlaisella liikunnalla… Tai ylipäätään liikunnalla! Lihasten aineenvaihdunta heikkenee runsaan istumisen seurauksena ja kehoon tulee pysyviä virheasentoja, jotka aiheuttavat niitä jumeja. Sen takia lihaskuntoharjoittelu ja liikkuvuuden lisääminen olisi niin tärkeää monelle. Salille ei tarvitse välttämättä mennä, mutta pelkkä keppijumppakaan ei välttämättä riitä. kauneusjaterveys4
Mutta niihin suosituksiin (kirjoitan ne tähän pähkinänkuoressa):

 • Kestävyysliikuntaa kohtalaisesti kuormittavalla tasolla 2h30min tai voimakkaasti kuormittavalla tasolla 75min viikossa, vähintään 10min jaksoissa (suositus on 30min kerrallaan). Jos haluaa suuremmat hyödyt pitäisi liikkua 5krt viikossa kohtalaisesti kuormittuen, eli hengästyy ja posket punoittaa, mutta kuitenkin fiilis ei ole sydärin partaalla.
 • Lihaskuntoa suurimmille lihasryhmille kaksi kertaa viikossa tai useammin.
 • Liikkuvuutta määrittelemättömän verran , mutta tarve kasva iän karttuessa!

…. Eli tämän ohjeen mukaan olisi hyvä tehdä viidesti viikossa puolen tunnin reipas lenkki, siihen pari salia tai muuta lihaskuntoa päälle, joissa käydään suurimmat lihasryhmät läpi, sekä silloin tällöin liikkuvuutta lisääviä liikkeitä tai venyttelyä!
Jos nyt mietin itseäni, niin ainakin useimpina viikkoina tulee varmasti liikuttua suositusten verran! Ryhmäliikunnan ohjaaminen toki pitää huolen siitä, että joka viikko teen ainakin pari hengästyttävää tunnin sessiota ja useinmiten myös ainakin tunnin liikkuvuutta viikossa!
Jos mietitte vaikka omaa viime viikkoanne tai muuten normaaliviikkoa, niin tuleeko suositus täyteen?
Entäs mites on vaikka vanhempienne tai paremman puoliskon kohdalla…??
 

Kommentit (18)

 1. Kida

  Musta noi liikuntasuositukset on tosi järkevät! Muistan pari v sitten, kun fitness(blogi)buumi oli kuumimmillaan, monet saarnasivat että suositukset ovat muka huonot ja onni löytyy käymällä 10 kertaa viikossa salilla tekemässä hauiskääntöä.. Jos miettiii liikuntaa ja nimenomaan TERVEYTTÄ niin jollain eristetyillä hauiskäännöillä ei ole kyllä sen kanssa mitään tekemistä. Kyllä ihan jokaiselle ja varsinkin sille peruspekalle, jota varten suositukset on tehty, tekee hyvää harjoittaa nimenomaan sydän- ja verisuonielimistöä vahvistavaa kestävyyskuntoa. Mua joskus jopa naurattaa, että joku käy 3 x viikossa tekemässä jotain pakarapotkua salilla ja sit kun pitää yks kerros nousta rappusia niin puuskutus on kun päällä ois pahempikin hengenahdistus 😀 Onneksi noista ajoista moni on ottanut ns. päänsä perseestä ja näkee asioita vähän laajemmalla skaalalla, myös näissä ”fitnessblogeissa”
  Itelläni täyttyy kyllä muuten (kiitos esim. työmatkojen hyötyliikunnan (ainoa tapa polkea fillaria on oksennus kurkussa sykkeet tapissa, khrm)) mutta toi liikkuvuus…. äääh

  • fityoutoo

   No onneksi noi suositukset on tehty ihan tutkitun tiedon pohjalta eikä fitness-kisaajien mieltymysten mukaan 😀 …. On aivan totta, että pelkkien pakarapotkujen tekeminen ei useimmillekaan riitä ja aika monella pelkästään kuntosalia harrastavalta puuttuu harjoittelusta kokonaan aerobisen peruskunnon pohja.

 2. Niina

  Miulla kyllä useimmiten suositukset täyttyy, kun ohjaan itsekkin ryhmäliikuntaa. Venyttelyä harrastan silti liian vähän ja siihen koitan panostaa enemmän. Miehellä ei kyllä täyty mitenkään nuo määrät 😀

  • fityoutoo

   Ei meilläkään…. Vaikka koitan välillä muistutella…

 3. Herkkupeppu

  Liikun kyllä suositusten mukaan ja ylikin muuten, mutta tuo pirun liikkuvuus-osio, joka olisi kyllä itselleni erittäin tärkeä, mikä siinä on niin vaikeaa…

  • fityoutoo

   Se on varmaan useimille se, mikä unohtuu ekana. Itse oon huomannut, että säännöllisellä rullauksella saan pidettyä selän vaan niin paljon paremmassa kunnossa!

 4. Elina

  Kestävyysliikuntaa niinkin tulee, mutta se ei kyllä yksinään riitä istumatyöläiselle varsinkaan. 😀 Kävelen työmatkat ( yhteensä noin 1h) ja lisäksi koiran kanssa joka päivä 1-3h. Pitäisi tosissaan lisätä vähän muutakin liikuntaa, koska selkä temppuilee jo tästä istumisesta ja muutamalla jumpalla viikossa se kipu pysyisi hienosti poissa. On vaan taas jotenkin jäänyt…

  • fityoutoo

   Suosittelen lämpimästi! Istumatyöläiselle yläkropan lihaskuntotreeni sekä esim.keppijumppa liikkuvuutta lisäämään olisi todella tehokas apu selkävaivoihin!

 5. Ninna

  Suositus täyttyy omalta kohdallani joskus nuo kaikki yhden päivän aikana. Välillä tuntuvat todella pieniltä määriltä, verrattuna siihen miten itse liikkuu. Sitten taas Perus-Pirkolle tai Penalle nuo tuntuvat todella suurilta, jopa stressaavilta. Vanhemmilla tulee kestävyysliikuntasuositus kyllä täyteen(kiitos koiran!)mutta ei lihaskunto- ja liikkuvuus. Onneksi sentään 86v mummollani tulee paremmin täyteen: 15-30min kävelyä/pvä, 30min vesijumppa ja 60min kuntosali viikossa. Koitan myös kerran viikossa käydä hänen luona ”jumppaamassa” ja on siitä aina tyytyväinen. Vanhemmat sanoo ”tiedän että pitäisi lihaskuntoa tehdä ja olisi hyväksi” mutteivat saa aikaiseksi/ajattelevat kotitöiden riittävän.

  • fityoutoo

   Meilläkin on ollut vanhempien kanssa puhetta tuosta lihaskunnosta. Asuvat kyllä maalla, mutta todella raskaita pihatöitä on vähemmän… Lähinnä kesäisin ruohonleikkuu ja talvella lumen luonti. Kahvakuulakin on hankittu…

 6. Tuikku

  No joo, ihan ok tulee liikuttua. Olen kohtuullisen ”urheilullinen” ja normaalipainoinen, ja varsinkin nykyään tulee liikuttua tosi fiilispohjaisesti. Tosin ei ihan suoraan suosituksien mukaisesti mennä, koska treenejä kertyy yleensä esim. 1 x raskas aerobinen(tunti melko korkeilla sykkeillä), ja salitreenejä 2-3 viikkoon. Nyt olen petrannut kehonhuollonkin kanssa, jes! Lisäksi hyötyliikuntaa tulee toki sillä kävelen kaikki matkat töihin, salille ym.
  Itsekin kyllä olen sitä mieltä että suositukset ovat hyvät. 🙂
  Vanhempien(n. 60-v) kohdalla malliesimerkit siitä miten toimia, ja miten ei toimia. Toinen harrastaa hyvin aktiivisesti liikuntaa(etenkin kestävyys) ja ylläpitää voimaa, sekä lisäksi erittäin hienosti huolehtii kehonhuollosta ja liikkuvuudesta(esim. pilates). Toinen ei juuri mitään, hänestä olenkin huolissani.

  • fityoutoo

   Tuossa liikuntasuosituksessa on mukana muuten myös istumisen vähentäminen! Tosi hienoa, että panostat hyötyliikuntaan. Itsekin myönnän, että voisin useammin kävellä töihin tai ainakin pyöräillä. Tässä on itsellä vähän petrattavaa.

 7. mamma

  Ei toteudu suositukset, eilen kävelin 200 metriä. Sitä ennen kävin lenkillä hmmm,,, viimeviikolla 30min yhden kerran. Se oli kuuluisa ”nyt alan liikkumaan säännöllisesti” aloitus 😀
  Aikaa olisi, mielenkiintoa näköjään ei.
  T.kotiäiti

 8. Anni

  Myönnän oman aerobisen kuntoni jos nyt ei vallan romahtaneen täysin niin ainakin heikentyneen viime kuukausien aikana. Syynä on ollut voimanosto- ja penkkipunnerruskisoihin valmistautuminen ja lähestulkoon pelkän maksimivoiman kasvattaminen. Hassu tilanne: tavallaan on elämänsä kunnossa ja tavallaan huonommassa kunnossa kuin vielä loppukesästä. Tämä kuuluu lajiin toisaalta, sitä juoksulenkkiä tai intervallitreeniä on vaan ollut hankala sijoitella tähän ohjelmointiin. Toki olen pitänyt sitä peruskuntoa yllä, mutta siitä huolimatta luultavasti vain kuolisin jos joutuisin jollekin ryhmäliikuntatunnille nyt. Tai ehkä vähän liioittelen.
  Nämä liikuntasuositukset, kuten muutkin viralliset suosituksen esimerkiksi syömisen suhteen ovat minusta silti tarpeellisia. Ennen kaikkea näinä aikoina, kun tietoa ja ”tietoa” on kaikesta saatavilla paljon. Välillä tuntuu että se normaali järki on kadonnut. Pitää syödä lehtikaalia ja tehdä plyotreeniä, mutta ei saa syödä perunaa, maitoa eikä hölkätä. Ei ole ollenkaan ihme että ihmiset joko sekoavat tässä ihmeviidakossa, tai sitten, mikä surullisinta, jättävät noudattamatta mitään suosituksia koska eivät ”kuitenkaan osaa tehdä sitä oikein.” Välillä haluaisin jonkun mediaseksikkään julkimon tulevan julkisuuteen ja kertovan että on ihan ok syödä lautasmallin mukaisesti, käydä työpaikan tykyjumpassa sunnuntaisin ja pulkkamäessä lasten kanssa. Että terveellinen saattaa olla yhtä kuin tehokas, vaikkei olisikaan uusimpien trendien mukainen. Suositukset on jees!

 9. Erja

  Liikkuvuutta pitäisi harjoittaa enemmän. Miksi siitä niin helposti lipsuukin?

 10. Sini

  Viime viikkoina kaikki muu on toteutunut, paitsi lihaskuntoa ei ehkä ole tullut tehtyä kuin kerran viikossa. Kävin pitkään 2-3 kertaa viikossa salilla, mutta nyt kaikki kestävyysliikunta ja etenkin ulkoliikunta on innostanut paljon enemmän.
  Omilla vanhemmilla ei kyllä täyty millään, kun liikunta on lähinnä kävelyä koiran kanssa, toki päivittäin pitkiä yli 5 km lenkkejä. Lihaskuntoa tuskin treenaavat ikinä, venyttelystä puhumattakaan…

 11. Epe

  Miulla tulee joka päivä käveltyä koiran kanssa vähintään 10 km. Välillä mennään umpihangessa, joka on ihan hyvää tasapainoharjoittelua ja raskaampaa kuin auratuilla kaduilla kävely. Rullailen selkää työpäivän jälkeen ja roikun tangossa. Työpäivän aikana venyttelen ja keppijumppailen tai pyörittelen/heiluttelen käsiä. Lihaskuntotreeni on jäänyt nyt viimeaikoina kyllä todella vähälle ja sen kyllä huomaa! Hauis on hävinnyt jonnekkin! 😄 Iltaisin oon kuitenkin pyrkinyt tekemään kehonpainoharjoittelua (punnerruksia ym.). Suositukset eivät siis täyty, pitäisi kahvakuulan ja painojen kanssa treffailla enemmän. Jos jotain positiivista, niin työpäivän istumisen jälkeen en kuitenkaan ehdi kotona sohvaperunoida, vaan ulkoilen ja harrastan koiran kanssa. ☺

 12. Miia

  Lihaskunnon osalta joo. Pyöräiöen myös töihin ja oon kokoajan liikkeessä, mutta enemmän vois ihan asiasta tehden harrastaa aerobista!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.