Fit you too
Fit you too

Etsitään viittä lukijaa yhteiseen ihmiskokeeseen!

 
IMG_1020Olen luonteeltani vähän sellainen hullu testailija ja innostuja! Janoan informaatiota treeniin ja ruokavalioon liittyen ja haluan kokeilla eri juttuja, enkä vain sokeasti uskoa jotain tiettyä linjaa tai suuntausta. Tämä pätee etenkin ruokavaliooni.
En yhtään häpeä myöntää, että olen blogissakin joskus aikoinaan ollut aika vankastikkin johonkin ruokaan liittyvän jutun puolesta tai vastaan, mutta nykyään muuttanut mielipiteeni kun omakohtaista kokemusta on karttunut; Ihminen kuitenkin koko ajan omaksuu uutta tietoa – tai ainakin pitäisi! Varsinkin PT:n hommassa on mun mielestä todella tärkeä myös itse testailla ja kokeilla eri juttuja, jotta on isompi työkalupakki asiakkaiden kanssa toimiessa! Vähän vierastan sitä ajatusta, että kaikille tuputetaan sitä yhtä ja samaa ruokavaliota tai treeniohjelmaa, jonka pitäisi sitten toimia kaikilla.
IMG_1031
Yksi sellainen juttu, joka mua on kiehtonut jo pitkään on raakaruokavalio, eli ruokavalio, jossa syödään kypsentämätöntä ruokaa. Ruokaa ei saa kuumentaa yli 47-asteiseksi ja tämä takaa sen, etteivät ruoan tärkeät ravintoaineet tuhoudu. Ehkä sisäinen ituhippini on taas nostamassa päätään, mutta ruokavalioni on menossa koko ajan luonnollisempaan suuntaan. Tämä nyt ei tarkoita sitä, että alan vaeltaa jonnekkin lähteille hakemaan vettä, vaan koitan tehdä pieniä muutoksia, jotka sopii mun arkeen. Ei sen tarvitse aina olla niin radikaalia, että vedetään suunnilleen itsensä alasti ja muuteteaan metsään keräämään juuria.
Sen jälkeen, kun ”ruokaguru” Jukka Harju esitteli minulle lisäämisen ideologian, niin ruokavalioni on muuttunut dramaattisesti; En enää mietin mitä EN saa syödä vaan koita koko ajan lisätä ruokavaliotani monipuolisemmaksi ja rikkaammaksi! Toki nyt tuon ihon takia en syö gluteenia, enkä tietenkään niitä ruoka-aineita edelleenkään, joille olen allerginen.IMG_9426Oikeasti minäkin olen aikaisemmin syönyt aika yksipuolisesti. Jos päivän aikana syö vain kymmentä eri ruoka-ainetta, niin silloin ei voi sanoa ruokavalionsa olevan ainakaan monipuolinen! Näin jälkeenpäin ajatellen olen tullut esimerkiksi siihen tulokseen, että fitnessdieettien usein aika yksipuolinen ruokavalio (joka päivä samaa * kuusi) toki varmaan laihduttaa, mutta toisaalta ei anna elimistölle mitään! Ymmärrän toki sen, että on helppo vain heittää ne kanat uuninpellille ja siitä muovirasioihin. Mutta en suosittele ketään ottamaan ainakaan siinä mielessä mallia jostain #foodprep kuvista.

Laskin, että söin aamiaisella 17 eri ruoka-ainetta. Tässä osa aamiaisesta, eli kasvismunakas lisukkeineen. Sen lisäksi söin pari palaa raaka-suklaata ja join tietysti kahvia!
Laskin, että söin aamiaisella 17 eri ruoka-ainetta. Tässä osa aamiaisesta, eli kasvismunakas lisukkeineen. Sen lisäksi söin pari palaa raaka-suklaata ja join tietysti kahvia!

Mutta siis takaisin raakaruokakokeiluun! En usko, että voisin kokonaan siirtyä raakaruokailijaksi, mutta ruokavalion terveelisyys ja luonnonläheisyys kiehtoo minua. Siis yhtälailla en uskoisi, että haluaisin olla kasvissyöjä 100%, mutta ehkä 70%…? Olen kuitenkin miettinyt, että voisiko tällaisesta kokeilusta jäädä ruokavaliooni jotain pysyvää, eli kokisin jonkun jutun toimivaksi tai ihastuisin johonkin ruokaan? Sen takia kannattaa myös laajentaa ympyröitä, että voi löytää jotain uusia juttuja omaan elämäänsä! En janoa mitään totaalimuutoksia, että nyt kun siirryn raakaruokaan, niin syön sitä sitten maailman tappiin asti ja tuon joulupöytäänkin omat vehnänorasmehut! 😀IMG_9426MIkä sitten raakaruokailussa arkarruttaa? Ruoan ”vähyys”, eli olenko koko ajan nälän kourissa (siis ruokahan on pääosin kasviksia ja siten todella kevyttä)? Yksipuolisuus, eli jaksanko oikeasti nähdä vaivaa vai syönko koko ajan vaan jotain smoothieita? Jaksanko treenata kunnolla? No tämä kaikki selviää vain kokeilemalla!
Olisiko teissä lukijoissa viittä koekaniinia kanssani kokeilemaan raakaruokavaliota viiden päivän ajan ja kirjoittamaan tuntojaan tältä ajalta blogiin? Sen lisäksi viidelle päivälle tulisi jokaiselle päivälle oma haaste joka tulisi toteuttaa. Toivoisin myös, että jokainen koekaniini ottaisi itsestään aloitusmitat ja mahdollisesti kuvan, jotta voidaaan nähdä onko tällä viiden päivän kokeilulla jotain vaikutuksia painoon tai vaikka turvotukseen! Tärkeintä on kuitenkin fiilis eli mitä ajatuksia raakaruokavalio herättää! Kaikki toteuttaisi haasteen suunnilleen samaan aikaan eli 4.8 alkavalla viikolla.
Jos kiinnostuit tästä kokeilusta, niin laittele sähköpostia katri@katriviirret.fi
Kuulen myös teiltä lukijoilta todella mielelläni kommentteja, jos olette joskus kokeilleet raakaruokavaliota tai jos se on tavalla tai toisella jäänyt pysyväksi osaksi teidän elämää! Myös hyviä vinkkejä kaivataan :)!
edit: Viisi halukasta löytyi! 🙂 Tästä tulee jännittävää!IMG_1049
 

Kommentit (13)

 1. eveliina

  Oon ihan samaa mieltä, että kannattaa kokeilla erilaisia juttuja, siis tietty järjen kanssa, mutta vaan sillä tavalla voi huomata muutoksia omassa olotilassa ja löytää kenties jotain uutta omaan ruokavalioon. Itekin oon ennen ollu ihan sitä vastaan et aletaan maidottomalle ja viljattomalle jos ei oo mitään keliakiaa tai maitoallergiaa, mut nyt kun vähän vahingossa huomasin eron noita vähentämällä, niin olo onkin ollu vielä entisestään parempi ja ruokavalio on monipuolistunut, kun on miettinyt vaihtoehtoja niille. Ei siis välttämättä huono juttu joutua pohtimaan enemmän, mistä kaiken tarvittavan ravinnon saa 🙂

  • fityoutoo

   Mullakin maitotuotteet vähentyneet hurjasti… Nykyään mantelimaitoa menee jonkun verran ja se on erinomainen smoothieissa! Sen lisäksi mä haen tältä kokeilulta sitä, että tulis monipuolisemmin kokattua kasviksia, kun mulla se on usein vain se salaatti ja that’s it. Monesti olen miettinyt että pitäs ja pitäs, mutta ei ole saanut aikaiseksi…

 2. Rosa

  Kerran kokeilin samantyylistä juttua viikon siskoni kanssa, mutta ideana oli yrittää syödä pelkkiä kasviksia, eli ihan kaikkea ”raakaa” me ei hyväksytty. Mulla kokeiluviikko ei onnistunut kylläkään hyvin, tarpeeksi sain syötyä, ei siinä mitään, mutta puhti oli lopussa eikä treeneistä oikein tullut mitään. Itse olen kuitenkin tottunut syömään todella paljon protskua ja viljoja. Vaikea viikko oli, mutta kyllä siitä selvisi. Kaikkea raakaruokaa jos saisi syödä niin tulisi varmaan paljon helpommaksi! 🙂 Onnea kokeiluun!

  • fityoutoo

   Ou mai, kuulostaa hasardilta :D. Ei varmasti pelkästään kasviksia syömällä elämä onnistu, ainakaan mulla. Kyllä jostain pitää saada proteiinia ja rasvaa (no joo sitä toki saa avocadosta). Aika hienosti kun pystyit sinnittelemään loppuun asti! Putosko paino? Varmaan nesteet lähtee ainakin hätäseen liikkeelle!

 3. Jussi

  Mielenkiintoinen juttu. Kokeilun kesto saisi olla hieman pidempi, esim. 3-6 viikkoa.

  • fityoutoo

   Totta Jussi, jotta ruokavalion todelliset vaikutukset saataisiin esiin, olisi ruokavaliota tosiaankin kokeiltava ainakin tuo 1-2kk… ellei jopa pidempään. Mutta tällä kertaa tyydymme vain nopeaan kokeiluun, koska ainakaan minusta henk koht ei ole raakaruokailijaksi kuukausitolkulla :).

 4. Maikki

  Onpas epäreilua! Olisin niiiiin halunnut testiin mukaan mutta luin postauksesi vasta nytten :/ noh, jokaiselle onnistumisen hetkiä haasteessa 🙂 !

  • fityoutoo

   No voi höh! En tosiaan voinut ottaa ihan kaikkia halukkaita, koska muuten postauksista tulisi kilometrin mittaiset, kun kaikkien tunnot laitetaan blogiin :)… Ensi kerralla sitten!

 5. Mie

  http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/kivikauden_kokki_teki_meista_ihmisia
  Kaikenlaiset ”ruokagurut”ja muut omia mielipiteitään totuutena tuputtavat ihmiset tuntuvat väittävän, että raakaruoka on ihmiskeholle se paras mahdollinen, mukamas luonnollinen vaihtoehto. Tieteeseen mielipiteensä perustavat ihmiset sen sijaan ovat täysin toista mieltä.
  Ks. http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/kivikauden_kokki_teki_meista_ihmisia
  Mitä mieltä olet tästä? Onko mielestäsi oikein tuputtaa esimerkiksi kasvavalle lapselle raakaruokaa?

  • Jussi

   Paistettaessa (varsinkin liian korkeassa lämpötilassa) ruokaan syntyy AGE-yhdisteitä, jotka vanhentavat, sairastuttavat ja tappavat ihmisen. Tämä lienee yksi syy miksi eräs koulukunta suosittelee raakaruokaa.

  • Mie

   Paistaminenhan onkin se ainoa tapa kypsentää ruoka. Eivät sitten ilmeisesti ole kuulleet keittämisestä, hauduttamisesta tai höyryttämisestä….

  • fityoutoo

   Nimimerkille ”mie”, en tiedä mistä ruokaguruista puhut (itse en ainakaan seuraa ko henkilöitä)…
   En todellakaan syöttäisi lapselleni vain raakaruokaa. Miksi tekisin niin? En koe sitä miksikään ainoaksi tavaksi syödä MUTTA siitä voi poimia omaan ruokavalioon paljon todella hyviä juttuja!
   Katsoin Yle femmalta dokkarin, jossa äiti syötti lapselleen pelkkää raakaruokaa koko tämän lapsuusajan. Lääkärin mukaan pojan pituuskasvu oli raakaruoan takia 8cm jäljessä muita ikäisiään ja väitti raakaruoan olevan tähän syy. Tiedä häntä, mutta kyllä minuakin hieman arvelluttaisi kasvattaa lapsi noin yksipuolisella safkalla.

  • fityoutoo

   Niin ja kyllähän kaikki kuumentaminen (oli se sitten paistamista, keittämistä, tai höyryttämistä) tuhoaa yhtä lailla osan kasvisten vitamiineista – jopa yli puolet.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.