Fit you too
Fit you too

Elämäni tärkeimmät kaupungit, sekä niiden plussat ja miinukset!

Vietin koko viikonlopun Jyväskylässä, jossa olin Visit Jyväskylän kutsumana. Tarkoitus oli tutustua Jyväskylän ja sen lähialueen erilaisiin kohteisiin ja viettää aikaa ympäri suomea saapuneiden somevaikuttajien kanssa. En tiennyt Jyväskylästä oikeastaan mitään, eikä mulla asu siellä yhtään hyvää kaveria, jonka takia sinne tulisi lähdettyä. Olen aina kulkenut vain Jyväskylän läpi, kun Tampereelta ajettiin Jyväskylän kautta Kuopioon mun vanhaan opinahjooni luokkakavereiden kanssa joka viikko.
Eilen illalla yksin hotellihuoneessa Sokos Hotel Paviljongissa aloin oikein miettimään kaikkia niitä kaupunkeja, joissa olen asunut: Joensuuta, Tamperetta, Kuopiota ja Helsinkiä. Joensuu on mun synnyinkaupunki niinkuin moni teistä varmaan jo tietääkin. Sieltä muutin vuonna 2003 Tampereelle. Tampereella asuin vuoteen 2011 asti ja muutin sieltä miehen perässä Helsinkiin. Vähän pitkin hampain, mutta muutin kuitenkin. Usein Tampereella asuvat eivät halua muuttaa Helsinkiin (mun kokemuksen mukaan).
En tiedä voinko kutsua Kuopiota oikeasti vanhaksi kotikaupungiksi, koska asuin siellä koulun asuntolassa 1,5v, enkä tietenkään ollut kirjoilla Kuopiossa. Alueen nähtävyydet jäivät aika laihoiksi Petosta ja keskustan kuppiloita lukuunottamatta 😉 . Ehkä en siis sen enempää ala Kuopiota analysoimaan, koska kokemukseni siitä kaupungista on niin vähäinen. Kivalta sekin vaikutti!
Ajattelin koota tähän kuitenkin kaikkien muiden kotikaupunkieni plussia ja miinuksia – jos siellä lukijoissa on vaikka joku, joka on harkinnut maisemanvaihtoa!
 

Joensuu

+ Melko pieni kaupunki, lyhyet välimatkat. 20km poispäin keskustasta ja olet maaseudulla!
+ Kaunis kaupunki etenkin kesäisin, monia ihania paikkoja kuten Laulurinne, joen varsi, Ilosaari, Jokiasema ym.
+ Vaikka asuntojen hinnat on Joensuussakin nousseet, niin on ne silti aika kaukana vielä Helsingin hintatasosta
+ Keskustassa on kaikki palvelut, mitä ainakin itse tarvitsen. Tai sitten en ole vain älynnyt kaivata.
+ Superkivat liikuntapaikat ihan kävelymatkan päässä: Hyvä uimahalli, lenkkimaastot, hyviä saleja, ryhmäliikuntaa ym.
+ Joensuu on aikamoinen sporttikaupunki – etenkin jos tykkää koripallostä, säbästä tai pesäpallosta. Jokipojat pelaa Mestistä.
+ Joensuussa on Yliopisto, joka tuo kaupunkiin kivaa pöhinää.
+ ILOSAARIROCK. Pitääkö tätä sen enempää edes avata? No, suomen kirkkaasti paras festari, jolloin kaupunkin bilettää kolme päivää täysillä!
– On aika syrjässä kaikesta. Helsinkiin menee neljä tuntia junalla. Lentäen toki pääsee kolmessa vartissa.
– Jos on tottunut Helsingin palveluihin ja siihen, että sunnuntaisin on joku muukin kahvila auki kuin ABC, niin valmistaudu pettymään 😀 .
– Työmahdollisuudet on mitä on. Toki riippuu millä alalla olet.
– Suomessa jokainen kaupunkin on ”ihana kesäkaupunki”, mutta Joensuu ei todella ole kovin häävi talvikaupunki. Paitsi jos tykkää hyvin pysähtyneestä meiningistä.
– Ihmiset puhhuu aika erikoisesti ja sannoo mie ja sie. Ja onhan ne Joensuulaiset vähän sellasia junttejakkii välilä etennii jos on tottunu hesan meininkilöihin.

Tampere

+ Tampere on SUPER ihana paikka ja monesti äänestetty Suomen parhaaksi kaupungiksi, eikä suotta! Tampereella on loistava energia ja siinä on jollain tavalla ison kaupungin menoa, mutta etenkin näin landepaukulle sopivasti.
+ Tamperelaisilla on tosi vahva identiteetti ja tietysti murre. Ihmiset on jotenkin rentoja.. Vai vaan hitaita 😀 ???
+ Tää on toki makuasia, mutta mä rakastan Tamperelaisten tapaa kommunikoida. Mä voisin kuunnella Raimo Helmisen tai Bachelor Jonin puhetta ihan lakkaamatta.
+ Mulla Tampereella on paljon todella rakkaita ystäviä ja tietysti SISKO. Toisaalta mun mielestä on just ihanaa, että he asuu siellä, jotta mulla on aina paikka johon mennä!
+ Myös Mansessa on kohtuulliset välimatkat. Jos asut vaikka jossain ympäristökunnan puolella, niin pääset silti Tampereen keskustaan todella nopeasti (paitsi nyt kun keskustassa on kivat pikku työmaat…).
+ Tampereella on niin paljon kivoja paikkoja. Mulle ehkä tärkeimmät on Kauppi (mun työpaikka oli ennen siellä), Varalan Urheiluopiston alue (jossa olin myös töissä), Hakametsän alue (asuin ennen Jankassa, eli aika lähellä) ja Tammela. Oon asunut Tampereella Linnainmaalla, Kalevassa, Keskustorilla, Jankassa, Teistokontiellä ja Kalevan puistotiellä.
+ Tosi paljon kivoja tapahtumia, festareita (esim. Tammerfest ja Blockfest), kulttuuria, konsertteja ja sporttia. Ennen kuin muutat, valmistaudu vastaamaan kumpaa joukkuetta kannatat!
+ Helsinkiin pääsee tosi kätevästi junalla 1,5h tai motaria pitkin.
– Keskusta on kyllä nyt niin järkyttävässä kunnossa, ettei sinne tee mieli mennä! Voin uskoo, että jokainen Tamperelainen allekirjoittaa tämän! Sinne rakennetaan siis uudelle ratikalle linjoja ja kaikki tiet on revitty auki. Mä en oikein edes tajua, että tarvitaanko siellä nyt se ratikka ihan oikeasti??
– Tampereella on vielä Helsinkiin verrattuna ainakin omasta näkövinkkelistä vähemmän mahdollisuuksia, mutta riippuu paljon mitä tekee työkseen.

Helsinki

+ Pääkaupungin plussa: Kaikkea on ja paljon.
+ Hyvä julkinen liikenne, etenkin jos asuu lähellä junarataa tai sporakiskoja! Juna on ainoa kulkupeli, joka ei juutu ruuhkaan.
+ Kaikki on auki melkein koko ajan tai ainakin aamusta iltaan. Kaupat, kahvilat, harrastuspaikat ym.
+ Lentokenttä on lähellä, jos sellaista sattuu tarvitsemaan usein! Kätevää jos työmatkailee ulkomaille, kuten meillä mies.
+ Helsingissä on paljon nähtävää ihan jo pelkästään keskustan tuntumassa. Itse oon käynyt nolottavan vähän niissä. Voitteko kuvitella, oon asunut Helsingissä jo 6 vuotta, enkä ole koskaan käynyt esimerkiksi Suomenlinnassa!!
+ Helsingissä on tosi hyvät mahdollisuudet harrastaa lähes mitä vaan ja aina löytyy joku porukka tai seura.
+ Erilaisia asumisvaihtoehtoja on superpaljon: Haluaako asua ”hienostosti” Eirassa, hipsteristi Kalliossa, merellisesti Lauttasaaressa, Söpösti Käpylässä tai vaikka elää sitä ”surullisen kuuluisaa” lähiöelämää (joka nyt taitaa kuitenkin olla sitä ihan tavallista elämää lähes joka kaupunginosassa). Jokaiselle on jotakin!
+ Työmahdollisuuksia on kyllä tosi paljon enemmän ainakin itseni ja mieheni kohdalla enemmän täällä kuin muualla.
– Asunnot on superkalliita. 200 000€:lla saa koirankopin Jakomäestä.
– Ruuhkat voi olla aika mielenkiintoinen kokemus, jos on tottunut siihen, että ruuhka on kaksi autoa liikennevaloissa.
– Tästä voidaan varmaan olla montaa eri mieltä, mutta mun mielestä Helsingissä on jotenkin turvattomampaa ja siksi välillä vähän ahdistavaa.
– Sää. Talvella ei tuu oikein kunnon talvea, enemmän sataa räntää. Lisäksi usein on tosi tuulista.
 

Nyt olisi tosi hienoa kuulla missä kaupungissa asut nyt, miksi ja haluaisitko muuttaa muualle (ja jos kyllä niin minne)?

Kommentit (14)

 1. Eevi

  Vau en tienny, että oot Joensuusta kotoisin! Allekirjoitan ihan samat asiat Joensuulaisena 🙂 Tarkoituksena olisi muuttaa pois kotikaupungista ja ensimmäisenä Tampereelle. Vahvistit monta hyvää puolta kyseisessä kaupungissa, ja ne ovatkin juuri niitä asioita, jotka sinne houkuttelevat 🙂 Tiet oli auki myös Joensuussa toriparkin rakennuksen seurauksena, mutta vähän väliä muuallakin. Se ei siis haittaa! Haluan muuttaa Tampereelle, koska siellä tuntuu olevan kuitenkin monelta kannalta katsottuna enemmän mahdollisuuksia kuin Joensuussa. Helsingin Kallio on kodikkuudellaan ja arkkitehtuurillaan saanut myös vakuutettua!

  • fityoutoo

   En oo tainnut siitä nyt hetkeen täällä blogin puolella mainita 🙂 . Mun vanhemmat asuu nykyään 50km pois keskustasta, keskellä metsää…
   Tampere on ihana kaupunki ja mulla oli hirveä hinku sinne kun asuin Joensuussa. Suurin osa halusi kyllä Helsinkiin mieluummin…

 2. miranda

  Asun Helsingissä, enkä halua pois. Muutin tänne Tampereelta, jonne en koskaan kotiutunut. Toki ystävät ovat täällä. Ja kun on opiskellut Helsingissä Tampere vain on liian pieni. Helsingissä rakastan sitä, että se oikeasti tuntuu kaupungilta, täällä on meri, ja kaikkea löytyy.

  • fityoutoo

   Ymmärrän tuon pointin. Moni pitää Helsinkiäkin ihan kylänä, jos on vieraillut tai asunut ulkomailla. Nää on niin makuasioita!

 3. Introvertti

  Olen kotoisin Hyvinkäältä, josta muutin 17-vuotiaana Helsinkiin. Vaikka Hyvinkäältä on Helsinkiin vain 50 km, se oli jo nuorena mielestäni 50 km liian vähän. Hyvinkäänkaltaisissa pienehköissä kaupungeissa (~50k asukasta) ahdistaa kuppikuntaisuus ja kyttääminen. Helsingissä saa olla rauhassa ja juuri sellainen kun haluaa. 🙂

  • fityoutoo

   Kyllä mä Joensuussakin muistin, että aika paljon siellä kytättiin ja aina samat naamat joka paikassa. Muistan kun oltiin jotain 18-vuotta, niin heti jos baariin tuli joku ”uusi” naama niin tunnistettiin se… Apua. Aika pienet piirit!

 4. 1sbe

  Moikka!
  Kyselit jokunen postaus sitten mistä kiinnostaa lukea, niin mattimyöhäinen ilmoittaisi omat toiveensa 😀 Rahankäyttö, säästäminen ja sijoittaminen kiinnostaa todella, samoin henkinen hyvinvointi ja tasapainon löytäminen, henkiset ”kriisit” ja kasvunpaikat…jonkin sortin mentaalivalmennus haha 😀 Liikuntapuolelta rauhallisemmat jutut ja esim venyttely ja kehonhuolto aihepiireinä. Plus täytyy mainita että vähän sattuman kautta kokeilin just viime viikolla sun mehevän kanapadan ohjetta (olin täällä blogissa ja sivupalkki ehdotteli ko.postausta) ja kiitos ohjeesta, oli omnom hyvää!! Eli arkiruokareseptitkin on tervetulleita 🙂

  • fityoutoo

   Kiva kuulla! Näitä kaikkia on varmasti tulossa ihan piakkoin. Mentaalivalmennus onkin mun sydäntä lähellä. Kiva kuulla, että muutkin on kiinnostuneet siitä <3 .

 5. Juppe

  Mä oon aina rakastanut Tamperetta. Koskaan en oo siellä asunut, mutta monen monta kertaa kyllä ollut visiitillä – ja ihan jokaikinen kerta ihmiset on siellä olleet älyttömän mukavia ja juurikin rempseitä! En muuten oikein osaa edes selittää, mikä siinä Mansessa niin viehättää. Jostain syystä siellä on vaan aina ollut kotoisa olo 🙂 Monesti oon miettinyt, että näenkö sen niin kivana paikka koska oon siellä vierailevana tähtenä, vai pysyisikö mielenkiinto kaupunkia kohtaan myöskin ihan vakiasukkaana

 6. Nimetön

  Minusta Helsingin keskusta on ruma, liian täynnä ihmisiä ja muuta ja myös ahdistava. En toki ole käynyt Helsingin kaikilla alueilla, mutta sanotaan Helsinki ja lähialueet… liikaa angstia.

  • fityoutoo

   Heh, no on siellä toki aika paljon ihmisiä. Varmasti on niin siitä kiinni mihin vertaa (jos on vaikka asunut jossain OIKEASTI isossa kaupungissa). Steissin alueella on aika paljon sekaisin olevaa porukkaa. Viimeksi tänään sai vähän väistellä.

 7. Mari

  Täällä yks tamperelainen suoraan keskustasta Asun siis ihan ytimessä. Kyllähän tuo ratikkatyömaa ajoittain rassaa, mutta koitan ajatella positiivisesti, että tää on vaan hetki <8 no okei, useampi vuosi:P) ja se ratikka ei voi tippua taivaasta. Ratikkaa tarvitaan, koska on ollut jatkuva paine lisätä bussien määrää, kun Tampere ja seutukunta kasvavat, mutta esim Hämeenkadulle ei tutkimusten mukaan enää oikein enempää mahdu bussiliikennettä. Uskon ratikan helpottavat monien ihmisten elämää ja itse suurena joukkoliikenteen kannattajana oon alusta asti ollut sen kannalla:)

 8. Epe

  No joensuulainen täällä hei! Itse en hirveästi pidä Joensuusta kaupunkina, kesäisin täälläkin on kuitenkin ihan mukavaa ja Ilosaarirock tietty on se kesän paras viikonloppu 😄 Jos muuttaisin, haluaisin muuttaa Mikkeliin tai Tampereelle. Mikkeli lähinnä siksi, että siellä asuu lapsuudenystäviäni ja paljon muita ystäviä sekä kavereita. Myös veli perheineen asuu siellä ja onhan se ”tuttu ja turvallinen” kotikaupunki. Tampereesta pidän tosi paljon, sielläkin asuu ystäviä ja sieltä löytyy tosi paljon tekemistä ja nähtävää.
  Joensuussa ei hyvin montaa vanhaa kaveria enää löydy, suurin osa on muuttanut muualle. Välillä kun on kovin yksinäistä, kaipaan sitä että voisi kilauttaa kaverille ja mennä käymään. Ystävät, kaverit ja läheiset ovat varmaan suurin syy, että haaveilen jonain päivänä muuttavani muualle täältä itärajalta.

 9. Johanna

  Heh, mulla on aikalailla samoista kaupungeista kokemukset! Joensuusta siis mäkin ja kyllä siellä sen parikymmentä ekaa vuotta viihtyi oikein hyvin, mutta onhan ne piirit pienet ja talvi meni teininä suurin piirtein laskiessa päiviä seuraavaan Ilosaarirockiin 😀 Joensuusta muutin Kuopioon, jossa opiskelin ja olin töissä seuraavan kymmenen vuotta, tosin välillä pistäydyin asumassa puoli vuotta Espanjassa. Kuopio oli Joensuun jälkeen astetta isompana kaupunkina erittäin kiva kokemus, mutta loppuaikana alkoi jo tuntua, että kulmat on niin nähty ja kadut tallattu. Viimeisen viisi vuotta olen asunut Tampereella ja sydän on täällä kyllä hyvin vahvasti <3 Helsinkiin verrattuna tällaiselle pohjoiskarjalan kasvatille sopivan juntti, mutta silti riittävän iso ja kaikki löytyy mitä tarvitsee. Lentämäänkin pääsee työn puolesta ihan riittävän kätevästi, ihmiset on hyvin lähestyttäviä ja välimatkat suhteellisen näppäriä. Ratikka on joskus valmistuessaan tosi jees (koska tulee kulkemaan kodin ohi!), mutta kyllähän noi työmaat välillä vähän kiristelee. Helsingissä on kiva poiketa "isolla kirkolla", mutta toi turvattomuuden tunne on siellä kyllä enemmän läsnä ja Tampereelle on aina ihana palata.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.