Fit you too
Fit you too

Apua, mitä kropalleni tapahtuu??

Mä oon aina pitänyt itseäni ihmisenä, joka tuntee oman kehonsa ja osaa kuunnella sitä hyvin. Tiedän aika tarkkaan mistä ravinnosta se pitää ja millainen liikunta sopii mihinkin hetkeen. Osaan aika varhaisessa vaiheessa tunnistaa, jos vaikka flunssa pyrkii peremmälle ja jos jokin ei ole kunnossa.
Yksi asia jossa olen aina ollut hirveän hyvä on syöminen! Rakastan ruokaa ja syömistä, enkä ole koskaan ollut se tyttö, joka ottaa lautaselleen kaksi salaatinlehteä ja kirsikkatomaatin. Toki liikunnanohjaajan työni on ollut hyvin fyysistä ja se on sallinnut aika vallattomankin mässäilyn silloin tällöin. Ei toki päivittäin, ei enää näin 34-vuotiaana…

Viimeisen kahden viikon aikana, ellei jopa kolmen, olen tunnistanut itsessäni aivan uuden tunteen. Nimittäin ruokahaluttomuuden. Enpä muista, milloin olisi ollut sellainen aamu, etten herää vatsa kuristen! Juuri aamuisin olen tykännyt syödä reippaammin, siis vähintään sen ison lautasellisen puuroa marjoilla, pähkinöillä ja rasvalisällä höystettynä. Mikäli pääsen joskus harvoin rakastamaani hotellin aamupalabuffaan, niin kyllä kolme lautasellista on ihan mahdollinen mun tapauksessa. En elä syödäkseni, mutta ehkä ”syön elääkseni” on myös kohdallani väärin sanottu. Syön siksi, että ruoka on oikeasti usein vaan niin hyvää!
Kuitenkin viime aikoina tilanne on ollut aivan toinen. En ole varmasti 10-vuoteen syönyt niin vähän kuin nyt. On ollut aamuja, etten saa alas oikein mitään. Tänään join puoli lasillista smoothieta. Siis miettikää, entinen himosyömäri ei saa alas puolta lasillista enempää! Söin lounaaksi salaatin ja senkin kanssa oli tosissaan tekemistä. Normaalisti kanasalaatti on ihan piece of cake mulle, eikä tässä ollut mukana edes leipää tai muuta ylimääräistä. Kyllä on mennyt ankeeksi.
En siis vaan tunne nälkää normaalisti, eikä sen takia tee mieli oikein mitään syödäkään. Välillä ruoka jopa tuntuu hieman vastenmieliseltä.
Hurri totesi, että ”entäs jos se on stressi”…? En itseasiassa keksi nyt tähän mitään syytä vaikka en koekaan olevani mitenkään MEGAstressaantunut. Tottakai uuden yrityksen perustamisen alussa on 1000 ja 1 hommaa, mutta oon kokenut kuitenkin tämän mielekkääksi ja miksi en kokisi; Totetutan juuri unelmaani, eikä se voi eikä saa tuntua pelkästään ahdistavalta. Välillä kyllä huomaan, että olen niin innoissani jostain jutusta, jonka olen saanut ratkaistua, että sekin saattaa viedä ruokahalun. Joskus ihan pelkkä jännitys tekee myös sen, että ruoka ei maistu tunteihin.

Onko teillä ollut koskaan ruokahaluttomuutta ja mistä se on johtunut?? Millä olette saaneet ruokahalun palaamaan??

Kommentit (21)

 1. Hanna

  Villi veikkaukseni perustuen omakohtaiseen kokemukseeni on, että yllättäinen kiinnostuksen lopahtaminen syömiseen johtuu tuosta uuden mielenkiinnon kohteen totaalisesta tyrmäyksestä aivoissa. Vrt. Rakastuminen. Paitsi tässä tapauksessa olet vain innoissasi yrityksestä 🙂

  • fityoutoo

   Heh, tätä oon miettinyt itsekin! Mulla ruokahalu katoaa hyvästä ja pahasta! Tosin yleensä se on palautunut viimeistään päivän aikana.

 2. Heidi

  Hei. Ylirasitus ainakin aiheuttaa itselläni ruokahaluttomuutta.

  • fityoutoo

   Tässä ei voi olla onneksi siitä kyse, koska olen rasittanut itseäni viime aikoina normaalia vähemmän 🙂 . Mutta totta puhut, ruokahaluttomuus tosiaan voi olla siitä merkki!

 3. ninna

  syötkö myöhäisen tai ja ison iltapalan voi olla syynäaamun ruoka haluttomuuteen?puolikas smooyhie on aika pieni itse ainakin ajattelen aamupala pvän tärkein ateria itsellä sama ongelma mut syön aamupalan parin h päästä ja liikunnan jälkeen se auttaa muutenkin vaikea syödä kun näläntunnetta ei ole pitää vaan pakottaa alas jtk neljän h välerin

  • fityoutoo

   En oo iltaisinkaan oikein pystynyt syömään kunnilla. Nyt on onneksi ollut pari parempaa päivää ja lämmin ruokakin on maistunut! Parempaa kohti mennään, toivon niin!

 4. Annika

  Mulla menee ruokahalu helposti jos tapahtuu jotain uutta ja jännittävää. Ja mä oon muuten kyllä just tuollainen kun säkin, ruokahalua on aina ja annokset ei oo pieniä. 😀
  Mutta jos odotan jotain asiaa innoissani ja jännitän hyvällä tavalla tai vastaavasti jos tapahtuu jotain tosi kurjaa, mulla menee ruokahalu.
  Joskus se menee ihan huomaamatta, kun en edes tiedosta jännittäväni ja intoilevani sen suuremmin. Eli se vois sunkin tapauksessa hyvinkin olla jotain tään tapaista, kun kuitenkin isoja juttuja meneillään! 🙂

  • fityoutoo

   Mäkin olen sellainen, että kaikki ”isot tunteet” vaikuttaa nälkään. Etenkin jos tulee joku megastressaava tilanne, niin tulee oikein huono olo kun ajatteleekin vain ruokaa! Toivotaan että jännitys tässä tasaantuu pikku hiljaa 🙂 . Ehkä tää on vielä sitä alkuhuumaa.

 5. Saara

  Moi! Mulla on iha sama juttu täl hetkel!! Normisti vaikka aamuisin on helposti menny puuroo lautasellinen ja viel vaikka hedelmä, mutta nyt yo-kirjotusten aikana, ja jo ennen, on kyl ollu haastavaa syödä mitää aamulla tai päivälläkää. Ja tajusin tätä sun tekstii lukiessani että mun kohdalla on kyl varmaa kyse stressistä. Muistan, että sama tilanne oli myös viime syksynä (yo-kirjotusten aikana ja ennen) ja se meni kyl ohi ku sai vaa unohtaa kirjotukset. Toivottavasti sullaki stressi helpottaa ja saat sitte syötyäki paremmin:)

  • fityoutoo

   Hei nyt kovasti tsemppiä kirjoituksiin! Muistan kyllä, että itsekin olin kuin tulisilla hiilillä. Mulla oli aina sikahyvät eväät (uunivoikkareita, AINA), mutta en tiedä sainko niitä paljon siinä syötyä kun piti keskittyä kirjoittamiseen. Toivon isoja älliä!

 6. Julia

  Tuli heti mieleen, että onko sun uusien työkuvioitten myötä arkiaktiivisuus muuttunut niin oleellisesti että kulutus on pienempää ja keho ei tarvi ruokaa niin paljon. Itsellä ainakin nämä kulkee aivan täysin käsi kädessä.

  • fityoutoo

   On varmasti! Ja nyt kun laitoit tämän kommentin niin kuulostaa tosi loogiselta! Ehkä kroppa osaa vaan niin hyvin säädellä kulutusta/energiansaantia! Paino on pysynyt aivan samana kuin ennenkin, tai himpun verran laskenut.

 7. T

  Itselläni ruokahalu löytyy vain syömällä.
  Kiire ja stressi töissä vaikuttaa itselläni siihen, etten ehdi syödä töissä ja mitä vähemmän syön, sitä vähemmän minulla on nälkä ja sitä vähemmän ruokaa tekee mieli.
  Silloin vain pakotan itseni syömään, koska muuten homma ei palaudu kohdilleen ja jonkun ajan päästä se alkaa oikeasti vaikuttaa jaksamiseen ja aivotoimintaan ja kaikkeen.

  • fityoutoo

   Hyvä huomio muuten, luulen että itsellänikin kiire ja siitä johtuva syömättömyys pahentaa asiaa. Nyt olen saanut taas aika kivasti lounasta alas mutta sen jälkeen ei taas tee mieli oikein mitään. Toinen juttu on se, että makeaa ei saa syödä yhtään! Se vie heti multa nälän!

 8. henna

  mulla on ollut ruokahaluttomuutta vain todella surullisten asioiden tapahtumien jälkeen.. kuten koirani kuolema. se on sitten mennyt pikku hiljaa ohi

  • fityoutoo

   Voi ei, kamalaa 🙁 . Aivan varmasti suru vie monilta ruokahalun pitkäksikin aikaa. Toivotaan, ettei tällaisia jaksoja tulisi kummallekkaan! <3

 9. J

  Minä ja mieheni ollaan kärsitty ruokahaluttomuusesta pari kolme viikkoa molemmat. Eikä keksitä mitään syytä asialle. Mietin sitäkin, että voisko joku näistä nyt vallalla olevista taudeista aiheuttaa tommosta? Ootko kokeillu mitata lämpöä? Meillä nimittäin sellasta puolta astetta normaalia enemmän ollu tässä samalla, vaikkei mitenkään kuumeelta tunnu.

  • fityoutoo

   Mittasin ja normaali oli! Mutta ei mikään poissuljettu juttu!

 10. Hannah-Tuulia

  Joo on ollut ruokahaluttomuutta. Yleensä olen pystynyt syömään hyvin eikä siinä ole ollut haasteita. Liikkuminen lisää tietysti ruokahalua 🙂
  Silloin kun ruokahalu katosi niin olin todella ylirasittunut. Nukuin huonosti, stressi painoi liikaa ja samaan aikaan olin innoissani uudesta työstä. Ruokahalu palasi kyllä aikanaan takaisin. Välillä tulee syötyä enemmän ja välillä vähemmän. Koen, ettei se ole niin vakavaa kunha huolehtii että saa riittävästi ravintoaineita. Kokeilee syödä vaikka useammin pieniä annoksia. Mun kroppa kyllä oikein vaatii safkaa jos on tullut energiavajetta. Antaa itselleen aikaa uuden elämäntilanteen edessä 🙂
  https://aktiivinensohvaperuna.blogspot.fi

  • fityoutoo

   Mulla on raskas liikunta ollut nyt pari viikkoa tauolla ja nään nyt siinäin osasyyn tälle ruokahaluttomuudelle. Katsotaan miten käy kun palaan taas treenaamaan kovaa. Nyt on ollut niin paljon kaikkea ja vähän huonoja öitä lasten takia että ei ole tehnyt mieli enempää rääkätä itseään.

 11. Tiina

  Rakkaus tai raskaus?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.