Fit you too
Fit you too

All inclusive ja syömisen ”kirous”

”Kylläisyyden säätely on monimutkainen asia. Siihen liittyvät muun muassa muutokset veren sokeripitoisuudessa ja mahalaukun venyminen, mutta myös makuvalikoima. Mitä harvempia makuja on tarjolla, sitä nopeammin ihminen tulee täyteen. Kun tarjolla on kymmeniä ruokalajeja, ihminen pystyy syömään enemmän kuin jos tarjolla on esimerkiksi vain kolmea laatua.”OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Àjattelin palata vielä sen verran meidän Kreetan reissuun, että kirjoitan ruokailusta lomalla, kun tästä oli keskustelua kommenttiboxissa ennen lähtöäni. Muutama kommentoija oli menossa itsekin reissuun lähitulevaisuudessa, joten kertomuksestani voi ehkä olla jotain hyötyä.
Hotellissamme oli siis mahdollisuus all inclusive -ruokailuun, joka oli ainakin itselleni uusi kokemus! Tiesin toki suunnilleen systeemin; Tietyllä summalla voi koko loman ajan mutustaa menemään niin paljon kuin vatsalaukku venyy! Hotellissa on tarjolla aamiainen, lounas ja illallinen ja näiden lisäksi (ainakin omassa hotellissamme) oli koko ajan auki snack bar, josta sai hakea välipalaa. Lisäksi all inclusiveen kuului juomat, eli vesi, limpparit, ruoalla talon viiniä ja ilmeisesti myös alkoholitarjontaa oli muutakin. Ainakin meidän hotellissa… Itse join yhden ai:hin kuuluvan drinkin, joka oli aika kauhean makuinen 😀 .
Okei. Puoli-ilmaista ruokaa, uhka vai mahdollisuus?OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Otimme lopulta all inclusiven vain ekana päivänä ja itseasiassa tässä hotellissa se oli edullisempi muistaakseni, jos sen otti vasta paikan päällä! Hinta oli 50€/pvä aikuiselta ja 3v söi ilmaiseksi, joka oli tietysti kiva – vaikka toisaalta tuon ikäinen syö vielä aika vähän loppupeleissä. Erikseen ostettuna ruoat maksoivat: Aamupala 11€, lounas 12€ ja illallinen 13€. Eli periaatteessa 14€ jäi ”löysää” jonka edestä sitten olisi pitänyt syödä joko välipaloja tai juoda juomia! Me päädyimme olla ottamatta hotellin all inclusiveä enää muina päivinä, koska ”ongelmia” oli kaksi: Emme kumpikaan hurrin kanssa jaksaneet syödä kolmea kertaa päivässä kovin tukevasti, eli kunnon aamupala, välipala ja illallinen riittivät mainiosti. En sano, että buffapöydässä on pakko vetää itsensä tukkoon, mutta toki notkuvissa pöydissä on aina vaaratekijä olemassa. Toinen juttu oli se, että koska emme juo hirveästi alkoholia, niin tuntui vähän turhalta maksaa 14€ vielä noiden ruokien päälle. Ainoa todella hyvä juttu oli tietysti vesi, jota sai koko ajan kylmänä baarista. Lisäksi meidän alueella olisi kai saanut pienestä kahvilasta jotain erikoiskahveja.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kuten teistä ihan varmasti kaikki tietää, niin porukka kerrassaan villiintyy tuollaisissa tilanteissa, kun syötävä on koko rahan edestä! Kyllä mä itsekin mielelläni maistelen useampaa sorttia. Ainakin itsestä tuntuu jollain tavalla vähän hölmöltä maksaa 11€ aamupalalla siitä, että syön yhden sämpylän ja juon kupin kahvia! Siksipä söinkin joka aamu aikamoisen setin, eli paljon enemmän mitä kotona syön 😀 . Vähän tuota. Ja vähän tuota. Ja aah toi on ihanaa!
Silti olisi ollut ihan mahdoton ajatus, että siellä kuumassa olisi jaksanut syödä taas lounasaikaan tyyliin ”tyhjennän koko buffan”, eli joku pieni salaatti riitti vallan mainiosti itselleni. Aamupala kyllä piti nälkää. Meidän hotellin lounaalla oli tosin ihan kevyttäkin ruokaa, eli esimerkiksi salaattibaari ja tapaksen tyylisiä juttuja. Jännä juttu muuten, että vaikka valittavana oli jos jonkinnäköstä torttua ja tortelliinia aamupalallakin, niin silti aloin kaivata omaa aamupalaani suomessa. Eli jotenkin ihmeen kaupalla alkoi vähän kyllästyttää! Miten se on edes mahdollista?
Lasten kannalta tuo all inclusive on ihan kätevä, koska etenkin jos mukana on paljon liikkuvia teinejä, niin jokaisen välipalan hakeminen kaupasta ei sekään ole edullista ja snack-baarista sai kylmää juotavaa ja jätskiä, jota lapset usein haluaa.
Sinänsä toi all inclusive on ihan hyvä idea, mutta mietin, että ajaako se sitten siihen järjettömään syömisorgiaan koko loman ajan? Me suomalaiset rakastetaan puoli-ilmaista ruokaa ja juomaa ja siltähän se tuntuu kun buffassa syö; ”Kun syön kaksi annosta, juon litran kaljaa ja vielä kunnon jälkiruoan päälle niin annokselle tulee hintaa vain muutama hassu euro”. Välipalalla oli kyllä tarjolla muutamia ihan terveellisiäkin vaihtoehtoja, mutta suurinosa söi silti pizzaa, suklaatäytteisiä croisanteja, toasteja, sipsejä ja jätskiä, joita sai kantaa samaan hintaan niin paljon kuin sielu sieti. Varmasti kaikki ei vedä ihan övereitä noissa tilanteissa, mutta moni vetää, vaikka tietää voivansa pahoin. Etenkin kun vaihtoehtoja ruoissa on niin monia, että ei pääse kyllästymään niin helposti.
”Ihmiset pystyvät napsimaan ja kokeilemaan eri ruokia senkin jälkeen, kun olo on täysi, koska meitä kiinnostaa kokeilla uusia makuja.”
Millaisia kokemuksia teillä hotellien all inclusive paketeista? Oliko ruoka hyvää, kyllästyitkö ja söitkö liikaa?
Lainatut tekstit ovat Mikael Fogelhomin haastattelusta Helsingin Sanomien verkkosivuilla.

Kommentit (18)

 1. Punttimimmi

  Itselläni oli Espanjassa neljän tähden hotellissa puolihoito, mutta siellä ruoka oli melko surkeaa niin tuli fiilis ettei jatkossa välttämättä viitsi ottaa. Se kertonee jotain, että sen sijaan että olisin mennyt jo maksetulle aamupalalle, söin riisikakkuja ja mansikoita hotellihuoneessa? 😀 Enkä siis ihan niin sekaisin ole että riisikakut olisi mun ehdotonta lemppariruokaa 😀

  • fityoutoo

   No sen on kyllä pitänyt olla aika pohjanoteeraus sitten 😀 !

 2. Katja

  Meillä on ollut muutamana kertana perheen kanssa all inclusive, ja ollaan kyllä tykätty! Kun perheessä on kolme teiniä, jotka syö (minä mukaanlukien) aika paljon, niin all inclusive on kätevä! Ja samalla säästyy myös tappelusta siitä, mika ravintola valitaan 😀 Lomalla on kyllä muutenkin kiva päästä valmiiseen pöytään, vaikka kyllähän noi sapuskat rupee kyllästyttämään loppuviikka kohden, kun ei ne vaihtoehdot yleensä ihan hirveesti vaihtele. Toki noissa buffeteissa yleensä tulee syötyä liikaa, mutta saapahan ainakin valita mitä syö! Plus ei ehkä pääse maistelemaan sitä perinteisintä paikallista ruokaa, joten jos matkan on tarkotus olla kovin kulinaristinen olla niin ei all inclusive ehkä sitten kannata. Mutta mekin kun ollaan jo kuusi kertaa Kreikan saarilla käyty niin sitä on kyllä jo ehtinyt maistella! 😀 Eli itse tykkään, mutta saa nähdä valitsenko sitten all inclusiven kun joutuu itse maksamaan, eikä enää matkusta perheen kanssa 😀
  Ja ai niin, olisi ihanaa jos olisi erikseen alkoholillinen ja alkoholiton all inclusive!!! Koska itsekään en alkoholia käytä niin suretti se rahanmeno, kun maksoi tyhjästä kun ei sitä alkoholia tullut juotua.

  • fityoutoo

   Toi on muuten ihan totta, että jos on jo ton ikäisiä lapsia niin se ravintolan valinta on varmaan yksi show. Toinen haluaa sitä ja toinen tätä.
   Meillä oli siinä hotellilla kyllä aika hyvä ruoka, tai no siis sen verran mitä päästiin maistelemaan silloin yhtenä päivänä myös lounasta ja päivällistä. Tiedä sit olisko alkanut kyllästyttää loppuviikkoa kohden.

 3. Blondie

  Mielestäni all-iclusivet ovat parhaita. Helppoa ja terveellistä ruokaa. Paljon terveellisempää kuin jos kävisi ravintoloissa syömässä lounaan/ päivällisen. Tärkeätä on ylipäätänsä syömisessä se (ei vain loma-aikoina), että oppii syömään sen verran kuin tarvitsee, ei mitään ylimääräistä, ”vähän tuota ja vähän tuota” syömistä. Ruoka ei maailmasta lopu, ainakaan meiltä länkkäreiltä, eli mielestäni jos on ongelmia syödä puffetissa niin se kertoo jostain semmoisesta, että on haasteita syömisen kanssa ylimpäätänsä, koko syöminen perustuu johonkin kontrolleihin, jolloin kun ”antaa pikkusormen niin lähtee koko käsi”/lähtee lapasista.
  Olen itse hoikka ja aina ollut. Minulla ei ole mitään ongelmaa syödä vaikka joka päivä raxissa/puffassa /missä ikinä vain, koska syön vain sen verran että tulen täyteen. Huomasin kuitenkin ylipainosta kärsivän äitini tekevän juuri tuota sanottua -> arjessa kontrolli -> lomalla puffassa kontrollin pettäminen. Pitäisikö siis ihmisten kenties enemmän hakea syitä siiten, että miksi kontrolloi syömistä? Uskon että siten voi ”löytää” sen oikean kylläisyyden tunteen. Kun oikeasti löytää balanssin, ei silloin syö itseään ähkyyn ja tietää ”rajansa” ja 80 % suosii niitä ruokia mistä tulee oikeasti hyvä olo, 20 % sattumia, niin ei oikesti tule paino-ongelmia. Olen yrittänyt tätä selitää äitille, mutta ilmeisen hankalaa tämän sisältäminen on 😀 Itselläni on paino-indeksi ollut aina 19 luokka tällä mentaliteetillä. Mitelestäni pitkäaikainen painonhallinta lähtee ”päänsisältä”, ja kontrollin pettäminen on ”oire” jostain isommasta ongelmasta, johon pitäisi puuttua / etsiä syitä siihen, että miksi käyttäydyn aina siten, että syöminen lähtee lapasesta? Onko se opittu tapa, syönkö peittääkseni tunteitani, helpottaakseni stressiä yms.. En ymmärrä miksi puffetissa pitäisi mättää, siinä teet vain vahinkoa itsellesi? Jos välttämättä haluat syödä kokorahan edestä niin valitse kaikista kalliimpia tuotteita, salaatteja, juustoja, äyriäisiä, lihaaa, erikoisia hedelmiä, ja vältä halvimpia pastaa, leipiä yms.

 4. ansu

  Mä en ole ikinä ymmärtänyt tota, että lomalla vedetään kaksin käsin ruokaa.. Olen aina syönyt terveellisesti ja samaa linjaa jatkan lomallakin. Syön tukevan ja terveellisen aamupalan buffasta ja myöhemmin iltapäivällä täyteläisen salaatin jossain ravintolassa. Illaksi sitten hedelmiä huoneessa. Alkoholia en juo. Eihän sellaisessa helteessä edes tee mieli syödä 🙂 Tämän takia en ikinä halua ottaa täyttä hoitoa, koska silloin tulisi kiusaus maistella kaikkea, kun on kerran tästä maksettukin 😀 En oikein tajua sitä, että lomalla porsastellaan ja sitten ollaan laihiksella kotona. Minulle vatsan täyteen vetäminen ei ole nautintoa, mut jokainen tyylillään 🙂

  • fityoutoo

   Lähes samoilla linjoilla. Paitsi että me käytiin sitten joka ilta vetämässä kunnon annos jossain ravintolassa. Mutta eipä sielläkään määräänsä enempää jaksa syödä. Harvoin jaksoin enää esimerkiksi jälkkäriä.

 5. sale

  Mä kuulun kyllä tähän ”koko rahan eestä” – kategoriaan! 😀 Mulle lomalla olo tarkottaa sitä, ettei tarvi ressata syömisistä, vaan voi syödä just sitä mitä huvittaa. Rakastan yli kaiken aamiasbuffetteja! Oon kyllä joskus ollu huonoissakin sellasissa, mutta yleensä ne on ihan parhaita. Kaikkea pitää maistaa. 😀
  Sit kun on viikon syönyt mielen mukaan, niin johan maistuu taas omat ruuat hemmetin hyviltä.

  • fityoutoo

   Mäkin syön kyllä kaikkea mitä huvittaa lomalla. Ja oikeastaan kotonakin 😀 . Mutta mua ahdistaa olla hirveässä ähkyssä… Joka yleensä tulee kun haluaa maistaa kaikenlaista ja vaihtoehtoja on liikaa!

 6. Anna

  Itse syön lomalla vapaasti, mutta sillä ajatuksella että syömisen jälkeen on kevyt ja mukava olo ja jaksaa tehdä muutakin kuin makaa. Ei oo kivaa kierrellä paikkoja tai olla rannalla kroppa turvoksissa. Rasvakilothan eivät tule välittömästi, mutta turvotus tulee äkkiä 🙂
  All inclusive toimii lapsiperheille, itellä kun ei ole lapsia ja 90% lomasta vietetään hotellinalueen ulkopuolella, niin se ei ole meidän vaihtoehto.

  • fityoutoo

   Juu, on ihan totta että jos kävelee paljon (niinkuin esimerkiksi itse kävelin) niin se on mahdotonta jos on vetänyt överit. Tukeva aamupala, sen jälkeen lepiä muutama tunti ja liikkeelle!!

 7. LP

  Kyllä mä all inclusivessa syön paljon enemmän kuin kotona 🙂 Yritän täyttää mahan kasviksilla ja hedelmillä, ettei menisi leipää ja herkkuja niin paljon. Tuoreet vihannekset onkin buffan paras puoli, kerrankin ei tarvitse itse pilkkoa!
  Toisaalta etelänkohteiden buffetit (puhumattakaan jostain ruotsinlaivasta) tuntuu olevan aika varovaisia ja tavallisia tarjonnaltaan, eikä ruokia esim. kummoisesti mausteta, joten mielelläni käyn paikallisissa ravintoloissakin.

 8. JuuliaT

  Mä oon pari kertaa ottanut all inclusiven lomalla ja todennut että joo, tulee syötyä enemmän kuin arkena, mutta ei mitään ähkyjä kuitenkaan. Jossain laivan buffassa on ihan eri juttu, kun koko ajan aattelee että ”mä oon näin paljon tästä maksanu niin pitää syödä koko rahan edestä!” mutta kun koko viikon on se all inclusive niin ahmimishinkua ei olekaan – tiedän että jos en nyt syö tuota niin sitä on varmaan seuraavalla ruualla sitten, enkä sen kummemmin miettinyt että minkä verran olin siitä etukäteen maksanut kun se oli jo matkan varauksen yhteydessä otettu. Vähemmän kylläkin kuin tuo 50€ päivä. Pahimmat ähkyt tuli itse vedettyä vuosi sitten Kreetalla sinä ainoana iltana kun käytiin ihan ulkopuolella ravintolassa syömässä, kun annos oli tosi iso enkä olis raaskinut mitään jättää ”kun tästä kerran on maksettu näin ja näin paljon”. Ja oli kyllä ihan kiva sitten ottaa vähän vielä sitä viiniä tai vaikka altaalla mehuja/drinkkejä niin paljon kuin maistui 🙂

 9. Kuorotipu

  Mä oon pari kertaa harkinnut tota all inclusevia kun sen ois halvalla saanut, mutta en niinkään ruuan vaan juomien takia. Alkoholia en käytä, mutta kahvia, vettä, mehuja ja limua menee arjessakin paljon. Ja lomalla olis niin helppo ku vois vaan hakea sitä juotavaa esim altaalla, ilman että tarvii miettiä lompakkoa 🙂

 10. Heidi

  Itse olin juuri viikon kreikassa all inclusivessa (ekaa kertaa ikinä). Matkustin äitini kanssa ja molempien mielestä all inclusivessa oli hyvä ja kätevä juttu. Verrattuna viime kesän lomaan rahaa meni paljon vähemmän. Toki matka toukokuussa oli paljon edullisempi kuin esim. Heinäkuussa.
  Ruoka oli hyvää ja se oli monipuolista. Itse rakensin ruokani niin kuin Suomessa, joka aterialla hiilaria ja protskua. Annoskoko oli isompi kuin Suomessa, mutta söin kuintenkin melko ”puhtaasti”. Riisi/pasta, kanaa ja paljon hyvää salaattia :). Jälkkäri pöydästä otin vähän joka päivä, mutta alkoholia en käyttänyt ollenkaan. Lomalla pitää kuitenkin relatakin. Vaikka liikuin hyvin ahkerasti lomallakin, lenkkejä ja salitreeniä.
  Mutta olisi tuolla voinut syödä paljon huonomminkin, kroisanttia, lettuja, lasagnea, pizzaa, alkoholia… On aika paljon ihmisestä kiinni, mitä sieltä buffetista lautaselle lappaa. Määrällä on toki väliä, mutta niin on myös sisällöllä.

 11. Heidi

  vettä ja light kokista tuli myös juotua kiitettävästi pitkin päivää 🙂

 12. Laura

  Me oltiin viikko sitten Kroatiassa aikuisille tarkoitetussa hotellissa, jonne oltiin varauksen yhteydessä otettu vain aamiainen. Hotelliin saavuttiin puolen päivän aikaan ja huoneet luovutettiin vasta klo 15 eikä siitä tingitty tippaakaan. Koska hotelli oli aikuisille tarkoitettu, oli se ns. kaukana kaikesta sivistyksestä eikä lähellä ollut kylää, jossa olisi ollut kauppoja tai ravintoloita. Jossain vaiheessa huoneen luovutusta odotellessamme alkoi nälkä kurnuttaa vatsanpohjassa ja pohdittiin lounaalle lähtemistä. Mietimme, että lähdemmekö ajamaan 20 minuutin päähän lähimpään isompaan kylään, jossa olisimme joutuneet maksamaan ruokien lisäksi myös mm. parkkimaksusta vai ottaisimmeko hotellin lounasbuffan. Buffetille olisi tullut hintaa n. 30€/hlö, mutta samassa meille ehdotettiin varauksemme muuttamista ai:een, joka itse asiassa oli paikan päältä otettuna halvempi kuin etukäteen varattuna. Bed & breakfastin vaihtaminen All Inclusiveen maksoi n. 250€/hlö/vko ja koska me halusimme viettää pari päivää viikosta ihan vaan altaalla löhöten, laskimme, että jo pelkästään näiden parin päivien ruokien maksaminen erikseen olisi tullut kalliimmaksi, joten otimme sitten koko paketin. Mä olin silloin tätä vaihdosta vastaan sillä yhdessä perhehotellissa nähnyt millainen tarjonta AI:ssa voisi olla enkä olisi halunnut maksaa leivästä, jäätelöstä, pitsasta, pastasta, jäätelöstä ja limpparista ylimääräistä. No, hotelli oli aikuisille tarkoitettu, joten tällaisia ruokia siellä ei juuri ollut vaan aamiainen oli ihanan kattava ja terveellisiä vaihtoehtoja löytyi paljon ja lisäksi lounaalla & päivällisellä oli paljon erilaisia vaihtoehtoja niin kasvisten kuin lihojen suhteen. Myös kasvisruokailijat ja heidän proteiinin saanti oli otettu huomioon. Toki lounaalla ja päivällisellä oli pizzaa ja pastaakin sekä jälkiruokapöytä oli isompi kuin missään olen koskaan nähnyt, mutta vaihtoehtona oli joka kerta myös tuoreita hedelmiä. Kuntosali ja LesMillsin tunnitkin löytyi, joten tarvittaessa siellä olisi voinut elää hyvinkin terveellisesti 🙂 Itse en harmikseni kuitenkaan treeneistä päässyt nauttimaan sairasteluni vuoksi, mutta ruokaillessa pidin huolta siitä, että täytin lautaseni ensin kasviksilla ja vihanneksilla, jonka jälkeen otin proteiinia kylkeen. Jälkkäriäkin söin koska lomalla pitää pystyä ottamaan rennosti, mutta näitäkin puputin kohtuudella. Éikä muuten tarvinnut syödä jätskiä muualla (kuten yleensä)! 🙂 Alkoholijuomista oli ehkä hieman turha maksaa sillä emme ole viinien ystäviä ja allasbaarin drinkitkin maistui kehnosti, mutta säästimme huomattavasti jo pelkissä ruoissa, joten emme siihen seikkaan sitten puuttuneet. Tuntui, että söin kasviksia jopa enemmän lomalla kuin kotona ja tästä johtuen vatsakin toimi täydellisesti koko viikon ajan (yleensä menee jumiin). Mulla on siis sekä huono kokemus (sivustaseuraajana tosin) perhehotellista, mutta nyt myös positiivinen kokemus tästä aikuisten hotellista.

  • Laura

   Ja se, että hotellissa sai kokoajan kylmää vettä eikä tarvinnut lähteä niitä erikseen hakemaan/ostamaan oli hyvä juttu. Sekä se, että minibaarin antimet kuului hintaan, oli iloinen yllätys. Minibaari myös täytettiin päivittäin, joten meidän ei tarvinnut retkille ostaa erikseen vesi- tai limupulloja.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.