Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

VINKKEJÄ TALOUDEN HALLINTAAN

Yhteistyössä Ferratum.

Talousasiat ja talouden hallinta kiinnostavat itseäni paljon. Ilman rahaa ei maailma pyöri, faktahan se on. Oli talous sitten yksinasuvan tai suurperheen. Rahan käyttökohteet ja hankintojen tärkeysjärjestykset ovat myös erilaisia eri talouksissa. Kun olin sinkku yksinelävä, suurin menoerä oli kaikenmaailman turhuudet kuten shoppailu ja bilettäminen. Silloin ruoka ja asumiskulut olivat huomattavasti pienemmät kuin nykyisin. Onhan siinä eroa asuuko vuokrayksiössä vai 90,5 neliön uudessa omistusasunnossa. Sinkkuna ei myöskään tarvinnut maksaa kenellekään muulle vaatteita, hoitomaksuja, kenkiä tai mitään muutakaan. Silloin vastasi vain omista menoista.

Se mikä on yhteistä kaikille maailman talouksille, on se, että elämä voi yllättää. Ennalta arvaamattomia tapahtumia voi käydä, joihin tarvitsee rahaa. Mitä jos ei olekaan pesämunaa säästötilillä tai rahastossa? Tyhjästä on paha nyhjästä.

Ferratum on suomalainen rahoitusyhtiö, joka voi auttaa yllättävissä tilanteissa. Oli hakija sitten pitkää työmatkaa ajava henkilö jolla yllättäen menee auto rikki, suurperheen Äiti joka pesee monta koneellistä pyykkiä päivässä ja pesukone särkyy, tai vaikka tyyppi, joka joutuu onnettomuuteen eikä omista vakuutusta joka kattaisi vahingot. Lainahakemuksen tekevän täytyy kuitenkin olla raha-asiansa hyvin hoitanut henkilö, luottotiedot tarkistetaan ja lainapäätöksen saa tietää parissa minuutissa.

Meidän lapsiperhearjessa yksi isoin ja valitettavasti rahasyöpöin hankinta on auto. Ilman sitä ei vaan pärjättäisi. Miten kävisimme edes isosti kaupassa? Ostamme yleensä viikon ostokset kerralla ja pakkaamme ne Ikean isoihin pusseihin. Pyörällä sellaisia ei kuljeteta. Vauva ei voi edes vielä istua, joten pyörällä kuljettaminen ei ole mahdollista. Kävellen rattailla ei myöskään isoja ruokaostoksia kuljeta. Jos itselläni ei olisi säästöjä ja autolle kävisi jotain, se olisi tilanne jossa turvautuisin muihin keinoihin.

Ferratum yrityksenä tarjoaa lainaa 20 000€ asti, joten se voi auttaa arjen pienissä sekä suuremmissa yllättävissä menoissa. Monelle se voi olla nimenomaan viimeinen oljenkorsi jolla tilanteen saa pelastettua. Ja oikeasti, jos omalle kohdalle mietin vaikka sellaista tilannetta, että olisin ulkomailla ja lapseni joutuisi sairaalaan. Jos ei olisi vakuutusta ja joutuisi maksamaan kulut itse; siinä vaiheessa kun on oman lapsen terveys kyseessä, en paljon miettisi joutuuko maksamaan lainarahasta korkoa vai ei.

En arvosta ihmisiä jotka lainaavat rahaa huvikseen ostaakseen vaikka uusia vaatteita tai laukkuja ”koska huvittaa ja kaverillakin on”. Mutta aikuisten oikeasti tärkeät tilanteet, kyllä.

Rahastojen ja tilisäästämisen lisäksi säästämällä taviskin on saanut muutamia merkkilaukkuja.

Joustava-luotto on tuotteena Ferratumilla yksi suosituimmista joka on ajatukseltaan samantyyppinen kuin luottokortti. Rahaa voi nostaa 2000e asti.

Tutustuin Ferratumin tuotteisiin keskustelupalstoja myöten ja monessa kehuttiin yrityksen asiakaspalvelua. Asiakaspalvelu on aina avain yrityksen imagoon ja ensivaikutelmaan. Itse jo vuosia asiakaspalvelussa työskentelevänä sen hyvin tiedostan. Raha-asiat voivat olla stressaavia ja jos yllättävä tilanne iskee päälle, vieläkin hermoja kiristävimpiä. Niissä stressaavissa ja aroissa tilanteissa asiakaspalvelu merkitsee paljon.

Kuten postauksen alussa kerroin, talousasiat kiinnostaa itseäni. Loppuun siis muutama vinkki talouden hallintaan.

 1. Laita paperilliset laskut jääkaapin oveen. Näyttää rumalta, mutta ovesta ne huomaa varmasti. E-laskut itselläni jää melkein helpommin huomaamatta kuin paperilliset. Vaikka ekologisempaa toki e-laskut, mutta silti. Kun maksat laskut ajoissa, et joudu maksamaan turhia muistutuskuluja.
 2. Jos millään taloudellisesti mahdollista -säästä! Edes 30e kuukaudessa. Se tekee vuodessa 360e. Jos säästösumma on 50e, vuodessa tekee jo 600e. 100e tekee vuodessa 1200e.
 3. Käy kerran viikossa isosti kaupassa ja tee ostoslista. Ruokaan liittyviin säästövinkkeihin voisin laittaa montakin kohtaa, mutta tämä on niistä ehdottomasti tärkein. Jos menet kauppaan ilman ostoslistaa ja vierailet ruokakaupassa monta kertaa viikossa, se on yksi rahareikä.
 4. Ota kuitit talteen. Tätä noudatan itse osittain. Kun käymme isosti ruokakaupassa, otetaan aina kuitti ja katsotaan jälkikäteen mitä meni mihinkin. Omissa henkilökohtaisissa hankinnoissa voisin tässä olla tarkempi.
 5. Älä hanki kaikkea kerralla. Kun tiedät, että joudut panostamaan rahallisesti paljon -osta osissa, pilkkoen. Esimerkiksi jos tiedät, että olet muuttamassa uuteen asuntoon, vaikka ensimmäistä kertaa pois kotoa. Tarvitset astioita, sohvan, sängyn ja vaikka mitä. Tee hankintoja pikkuhiljaa. Kun muutimme uuteen kotiimme, teimme hankintoja osittain pikkuhiljaa. Näin ollen muuttokuukautena ei tarvinnut kaikkea ostaa kerralla.
 6. Kilpailuta palvelut. Tästä olen itseasiassa vinkannut aikaisemminkin, mutta muistutuksena. Sähköyhtiöt, vakuutukset, puhelinliittymät. Älä ihmeessä jumitu vuosikausiksi pitämään sitä samaa, vaan vertaile välillä. Varsinkin vakuutuksissa voi vertailemalla säästää useita satoja vuodessa.

Onko sinulle tapahtunut tilannetta, jossa olet joutunut turvautumaan lainaan?

Kommentit (14)

 1. Nimetön

  MIelestäni talouden hallintasta olisi pitänyt kirjoittaa ilman pikavippifirman maksettua mainosta. Ei oikeen mene yksi yhteen.

 2. Mustikki

  En ymmärrä, miksi ”talouden hallinnasta kiinnostunut” ihminen tekee yhteistyötä pikavippifirman kanssa ja mainostaa pikavippiä. Ferratumin todellinen vuosikorko on yli 200%, onko se mielestäsi todella hyvä vaihtoehto talouden hallintaan? Ottaisitko itse pikavippejä?

  Blogien kaupallistuminen ei itseä sinänsä haittaa, kunhan tuote tai palvelu on sellainen, jonka takana bloggaaja todella seisoo. Esim. on johonkin tuotteeseen tyytyväinen tai jonkun firman pitkäaikainen, tyytyväinen asiakas. Tämä teksti on pelkkää mainostusta, joka on tehty vain siksi että Ferratum on maksanut sinulle siitä (tai sitten joku muu järjestely on taustalla).

  Vastuutonta mainostaa pikavippifirmoja, pikavippien vuoksi monet ovat joutuneet ahdinkoon. Talouden hallinnan kanssa niillä ei ole mitään tekemistä.

 3. Nimetön

  Komppaan edellisiä kommentoijia. Nämä luoton tarjoajat ovat kaukana talouden hallinnasta ja hieman ehkä moraalitonta mainostaa niitä blogeissa, joilla on paljon nuoria lukijoita.

 4. Veera

  Mielestäni taloudenhallintaan ei liity millään tavalla pikavippien käyttö. Muutenkin olen sitä mieltä, että pikavipit pitäisi poistaa kokonaan, niistä ei seuraa mitään hyvää! Miksi haluat mainostaa tätä?

 5. Peikkis

  Mitä mä just luin? Vinkkisi taloudenhallintaan?
  Tuet vakaata taloutta ja säästämistä kertomalla pikavippifirmasta jonka toiminta on puhdasta riistoa ja jonka myötä tiukassa tilanteessa olevat ihmiset joutuvat vain suurempaan ahdinkoon?
  Tosi hienoa että sinulla on vakaa talous, mutta ei ole vastuullista suositella tälläistä toimintaa, käsittääkseni blogillasi on myös nuoria lukijoita.

 6. Mikaela

  Pakko yhtyä edellisiin kommentoijiin. Ihan mukavia vinkkejä, mutta Ferratumin myötä jäi vain huono maku koko postuksesta.

  -Mikaela
  http://www.inhimillinenturhaisuus.fi

 7. Mikaela

  Pakko yhtyä edellisiin kommentoijiin. Ihan mukavia vinkkejä, mutta Ferratumin myötä jäi vain huono maku koko postuksesta.

  -Mikaela
  http://www.inhimillinenturhamaisuus.fi

 8. Linda

  Mikä muu tässä postauksessa oli pointtina, muu kun saamasi palkkio kyseiseltä firmalta? Aika vastuutonta mainontaa, sillä sitähän tämä on. Näin räikeä mainonta ei vaan ole mun juttu, tärkeä aihe toteutettu nyt todella väärin ja huonosti.

 9. Ihmettelijä

  Oman taloutensa hallinta on toki tärkeä taito, mutta miksi mainostat samalla pikavippifirmaa? Miten nämä mielestäsi liittyy toisiinsa? Vaarallista ja moraalitonta tämmöinen mainonta.

 10. Nimetön

  Todellakin komppaan edellisiä kommentoijia! Olen itse töissä rahoitusalalla, teen muun muassa velkajärjestelyitä ja ”siivoan” näiden pikavippifirmojen sotkuja ja yritän saada yhdisteltyä lainoja, että asiakkaat saavat maksettua niitä aivan älyttömillä koroilla olevia mm. Ferrarumin tarjoamia pikavippejä ja muita lainoja. Tämä oli kyllä minustakin vastuutonta, että rahasta mainostat tällaista ja kirjoitat samalla säästämisestä.

 11. Tiina / Fit Fat Mama

  Vastailen tähän kerralla kommentteihin;

  Kirjoittajana en suositellut, tai ollut suosittelematta pikavippien ottamista. Kerroin ja halusin keskustella eri vaihtoehdoista. Kuten halusin kirjoituksessa pohtia, mikäli joku todella yllättävä tilanne tulisi kohdalle -kuten esimerkiksi olisin ulkomailla,lapsi joutuisi sairaalaan ja joutuisi maksamaan koko lystin itse eikä tilillä sillä hetkellä olisi tarpeeksi rahaa -kyllä, olisin tuossa tilanteessa valmis turvautumaan korolliseenkin vaihtoehtoon. Niinkuin myös kirjoitin, missään turhassa tilanteessa en todellakaan sellaista ottaisi kuten ”uusi laukku, vaatteet, tai joku muu höpölöpö juttu”. En siis itse ole joutunut tilanteeseen jossa joutuisin ottamaan kyseistä lainaa. Ainoastaan asuntolaina minulta löytyy miehen kanssa puoliksi, sekä omistan myös luottokortin jota tosin en pahemmin käytä.

  Kaikissa lainoissa, otti sen sitten luottokortilla, pikavippinä tai pankin kautta on olemassa korko. Se on totta, että pikavipeissä korko on korkeampi -mutta mitä nopeammin sen maksaa takaisin, sen pienempi korko ja kulut on. Esim. jos lainan maksaa kuukauden sisällä, korkoero ei ole paljon sen isompi kuin luottokortissa.

  Taloudenhallinta vinkit sen sijaan liittyi asiaan ja postaukseen sillä lailla, että muutamalla vinkillä halusin kertoa vinkkejä kuinka mahdollisesti välttää lainojen ottamisen. Ihmisillä on aina itsellään vastuu rahojensa käytöstä.

  Pahoittelut mikäli koitte postauksen pelkkänä ”maksettuna mainoksena”, se ei todellakaan ollut ajatus eikä idea.

  • Ninni

   Olet väärässä siinä, että et suositellut pikavippifirmaa. Teet yhteistyötä Ferratumin kanssa, joten olet heidän kasvonsa / edustajansa tässä blogitekstissä. Yhteistyö jonkun firman kanssa on sama kuin suositus kyseiselle firmalle. Mitään järkevää syytä tekstissä ei ole, että _miksi_ ihmeessä teet yhteistyötä noin vastuuttoman firman kanssa. On moraalisesti arveluttavaa ja ristiriitaista valita yhteistyökumppaniksi pikavippejä tarjoava firma ja samaan henkeen kirjoittaa talouden hallinnasta, näillä kahdella kun ei ole mitään tekemistä keskenään.

   Sen sijaan että taas vierität vastuun lukijoille (että ymmärsimme postauksen idean väärin), niin jospa myöntäisit, ettei nyt mennyt ihan putkeen tämä yhteistyö? Toivottavasti kuitenkin nautit saamastasi palkkiosta Ferratumilta, minusta on vähän sielunsa myymistä ottaa mainosrahaa pikavippifirmalta mutta jokainen tyylillään.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Moikka Ninni,
   Ennen kuin kirjoitin/suostuin yhteistyöhön, tutkin mm. eri keskustelupalstoilta Ferratumin asiakkaiden kommentteja ja ajatuksia kyseisestä firmasta. Myös Ferratumin sivulla kokemuksia kohdassa trustpilot kohdassa oli käyttäjiltä positiivisia kokemuksia enemmän kuin negatiivisia kyseisestä yrityksestä.

   Pikavippi on monelle se viimeisin vaihtoehto,eikä missään nimessä siihen pidä ihan heiveröisillä syillä lähteä. Jokaisella on vastuu hoitaa omat raha-asiat. Mitään luottoja/lainoja ei myös ilman luottotietoja tai maksukykyä myönnetä.

   Mutta jospa tämän asian käsittely olisi nyt tässä 🙂

 12. Nimetön

  Jos ihan oikeasti olisit puhtaasta kiinnostuksesta halunnut talousasioista kirjoittaa, niin sun ei olisi varmaan tarvinnut tehdä yhteistyötä pikavippifirman tai minkään muunkaan rahalaitoksen kanssa. Aivan turhaan todellakin vierität vastuun meille lukijoille, että emme ymmärtäneet kirjoituksen pointtia. Sinä kirjoitit tämän rahasta ja olisit voinut valita myös yhteistyöhön tarvittaessa esim jonkun pankin, vaikka oman pankkisi. Jos yhtäkkiä tarvitaan lainaa, niin silloin yleensä ensimmäiseksi pitäisi lähestyä pankkeja ei pikavippifirmoja.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.