Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

Vauvan siirto omaan huoneeseen.

Meille oli itsestäänselvää, että Eetu nukkuu aluksi meidän huoneessa. Kun kirjoitin tänne Unikoulu-postauksen, niin muutama lukija kertoi heidän vauvansa rauhoittuneen sen jälkeen kun siirryttiin eri huoneisiin nukkumaan. Ei oltu ennen sitä oikeastaan edes keskusteltu siitä milloin muutto tapahtuu. Sovittiin vain, että sitten kunhan yöt on parempia. Yöt meni miten meni. Välillä parempia ja välillä huonompia. Tuli yö jolloin Eetu heräsi 5 kertaa ja jokaisella kerralla laitoin pojan tissille. Aamulla päätin että p*rkele, nyt loppu! 10kk univaje on jo tarpeeksi.

20140719_130741

Ennen ensimmäistä yötä suoritettiin unille meno-rutiinit samalla lailla kuin ennenkin, mutta unetus-syötön tein pojan huoneessa. Eetu asettui ihan nätisti nukkumaan ja ajattelin positiivisesti kaiken menevän varmasti hyvin. No totuus oli kuitenkin toinen.

Siirryttiin omaan makuuhuoneeseen ja oltiin juuri nukahtamaisillamme kunnes Eetun huoneesta alkoi kuulua Byääääääääääääh. Tuomas kömpi huoneeseen, laittoi tutin suuhun ja silitteli. Poika rauhottui. Tuomas tuli sänkyyn. Huuto alkoi taas. Toistettiin sama homma, mutta mie menin rauhoittelemaan. Tulin sänkyyn, suljin silmät ja byäääääh. Aivan kuin Eetu olisi odottanut ”ei vielä. ei vielä. noniin, nyt se on peiton alla -BYÄÄÄÄH”.

IMG_5329

Monta kertaa näytti siltä, että nyt muksu asettuu, niin homma alkoi taas. Loppujen lopuksi homma meni niin, että Tuomas tuli alakertaan nukkumaan ja mie taistelin Eetun kanssa vähän vaille 2 asti. Edestakaisin ramppaamista huutoineen kesti parisen tuntia. En kuitenkaan juossut huoneeseen suuna päänä heti kun kuului yhyy. Kuulostelin koveneeko itku ja jos huomasin ettei huuto hetken kuluttua lakkaa, menin rauhoittelemaan. Täyttä huudatus-unikoulua en kannata. Tuona aikana kirosin, googlettelin vauvojen uniongelmista ja olin varma Eetun olevan tissi-riippuvainen vauvahirviö.

Seuraavana iltana olin varma saman toistuvan taas. Keskusteltiin (kirottiin) päivällä että mitä halvattua me tehdään jos tilanne ei ikinä parannu? Entä jos Eetu on niitä lapsia jotka nukkuu huonosti 2-vuotiaaksi, ellei pidempään? Tehtiin normaalit unitoimet ja toivottiin parasta.

IMG_7673

Poitsu heräsi n. 2.00 aikaan itkemään ja kävin laittamassa tutin. Lähdin huoneesta. Kuuntelin hetken ja olin ihan että whaaaat? Ei pihahdustakaan.

Seuraavana yönä sama toistui. Pari yötä eteenpäin, Eetu heräsi ensimmäisen kerran vasta vähän vaille 6!!!! Ai jumankekka olin onnellinen! Tissiteltiin ja poitsu nukkui vielä 8.00 asti. Heräsin itse ennen Eetua ja kerkesin pestä naaman, juoda kahvin ja öllöttää hetken. Yleensä aamurutiinit menee niin, että Eetu yrittää läiskiä pottaa, roskista, wc-harjaa, karata parvekkeelle jne, joten olipa kiva fiilis pestä naama kertaakaan sanomatta EI!

IMG_3640b

Ennen siirtoa oli pitkään kausi jolloin minimies heräili yöllä ja aamuisin törötti pinnasängyssä jo 6.00 aikaan. Minuu melkein pelottaa kirjoittaa tästä, koska monta kertaa kun olen hehkuttanut jonkun olevan jees, kelkka kääntyykin ympäri ja menee taas perseelleen. Mutta pakko hehkuttaa: Nykyisin Eetu herää n. 6 aikaan, tissitellää ja uni jatkuu n. 7.30 asti.

Olisi pitänyt uskaltaa siirtää Eetu jo aikaisemmin. Jotenkin ajattelin, että yhyy se on niin pieni ja että äää, en jaksa rampata edestakaisin huoneesta toiseen. Onneksi tormistauduin ja tehtiin se vihdoin. Vaikka yksi yö oli sieltä ja syvältä, monta hyvää on niin jees <3!

Hää hää!
Hää hää!

edit: Kirjoitin tekstin eilen ja viime yö olikin sitten huonompi :D. Eli taas kävi niin, että kun hehkutan jotain, pakka kaatuu. Eetun heräily johtui tosin varmaankin puhkenneesta hampaasta. Nyt nökösiä on 2kpl :), Toivotaan, että seuraavat yöt on hyviä!

Miten pitkään oma vauvasi nukkui samassa huoneessa? Miten siirto sujui?

ps. Tasan viikko häihin!!!!!

-Tiina

Kommentit (22)

 1. miima89/MammaMiia-blogi

  Mimi nukkuu vielä meijjä huoneessa, ku meil on vaa ylhäällä 2 makkaria. Eikä viiti sinne laittaa yksinään nukkuu, ku nii pitkä matka yöllä mennä sinne.. Yks vaihtoehto ois tietty nyt jo siirtyy kaikki yläkertaan, ku sinne kuitenki talvella joudutaa enne vauvan syntymää, sillo viimestään Mimi siirtyy omaan huoneeseen, että saa nukkua.. eikä vauva herättele öisin 🙂

  • Tiina

   Joo ei tietty kannata ravata turhaan edestakaisin ylä-ja alakerran väliä :). Meilläki on kaksikerroksinen kämppä. Kaikki makarit tosin yläkerrassa ja sillon kun Eetu heräili vähän väliä, niin kyllä korpesi edestakaisin rappusia ravata.

   Niin kantsii varmaan totuttaa Mimi hyvissä ajoin omaan huoneeseen ennenkuin pikkusisarus tulee 🙂 <3

 2. Laura

  Heh, taas minä täällä kommentoimassa, ihana, että sä kirjoitat aina niistä asioista, jotka oman tyttären kanssa on ajankohtaisia 😉 Niinkuin olen sanonut, meidän muksujen kehitys on aika samanmoista. Täällä siis 11kk ikäinen tyttövauva, joka on nukkunut kainalossa tähän asti. Nyt yöt ovat olleet ihan kauheeta hulinaa, semmosta tissillä pelleilyä et herätään, otetaan tissi suuhun ja nukahdetaan samantien, välillä 15min välein läpi yön. Viime viikolla aloitin hellän unikoulun, eli tyttö on saanut tutustua pinnasänkyynsä ensin päiväunien merkeissä (tähän asti kaikki päivikset otettu ulkona rattaissa). Ekana päivänä huusi 45min ennen kuin nukahti, nyt viikon päästä simahti samantien sänkyyn. Maanantaina on tarkoitus opettaa nukkumaan yötkin omassa sängyssä, ilman tissiä. Täällä hieman kahden vaiheilla, siirretäänkö omaan huoneeseen, vai antaako pinnasängyn olla makuuhuoneessamme nyt ainaki ensialkuun.. Mua jotenkin surettaa myös se, että nyyh, toinen on vielä niin pieni. Luulen, että ongelma on enemmänkin mun päässäni, MÄ tartten sen vauvan kainalooni yöksi, koska olen niin tottunut siihen. Osaan rentoutua ja nukahtaa, kun toinen on vieressä lähellä. Ja päässä kolkuttaa myös ne ”paskamutsi”-tekstit, kun keskustelupalstoilla puhutaan, että omassa huoneessa nukkuvien lasten äidit ovat paskoja ja kamalia ja lapsi saa ikuisen trauman, kun kokee tulevansa hylätyksi.

  Mutta vaikka sinä unikoulutit, ei poika pitänyt kauheeta kitinää tissin perään? Olen pohtinut voinko itte pitää, vai pitääkö laittaa mies asialle, kun haisen maidolta.. :/

  • Tiina

   Ihana kun kommentoit, kiva kuulla samanikäisien muksujen juttuja :)!

   Eetu ei ole aikoihin nukkunu miun viekussa. En enää uskaltanu pitää sen jälkeen kun oppi liikkumaan kunnolla. Niin monta kertaa oli läheltä piti tilanna että meinas kontata sängyltä alas :(. Ennen sitä nukutin omaan sänkyyn ja jossain vaiheessa yötä otin viekkuun.

   Luulen, että kunhan alotatte nukuttamaan omaan sänkyyn, niin järkevämpää ois tehdä se kertarysähdyksellä eli suoraan omaan huoneeseen. Ainakin meillä toimi kun lopetettiin yösyöttö + siirto omaan huoneeseen yhtä aikaa. Moni muksu reagoi muutoksiin, niin parempi kun lyö 2 kärpästä yhdellä iskulla :).

   Miekin lykkäsin tota siirtoa nimenomaan sen takia, kun aattelin että Eetu on niin pieni. Oli myös tosi haikeeta kun ei voinut enää nukkua vierekkäin :(. Kaihoisana kattelen välillä Eetun pikkuvauva kuvia ja mietin aikaa kun poitsu köllötti viekussa <3. Pitää vaan hyväksyy, että ne kasvaa. Vaikka kauheelta tuntuukin, äskenhä Eetu vasta synty 😀 🙁

   Kyllähän Eetu huuti sillon unikoulussa ja osa syy huutoon varmaan tissittömyys, mutta sitä ei onneks kestäny montaa päivää :). Kannattaa kokeilla! Jos muistat, niin tuu kertoo miten teillä meni 🙂

   Niin ja ei se tee paskaa äitiä jos vauva nukkuu toisessa huoneessa. Jos huoneen siirto auttaa kumpaakin osapuolta nukkumaan paremmin, niin sehän on vaan Hyvä Äiti-matskua :).

  • Laura

   Heipähei, mä tulin kertomaan meijän tytön unikoulusta ja tissivieroituksesta yöllä 🙂 Eli kaks viikkoa takana. Ensin koetettii nukuttaa meijän makkariin pinnasänkyynsä, mut niistä öistä ei tullut mitään. Tyttö heräili vartin välein ja toisena yönä jouduttii heräämään klo3!! aamua viettämään, kun hän ei enää nukkunut millään. Sitte siirrettiin omaan huoneeseen, ja neiti alkoi heti nukkua hieman paremmin. Ja sillä tiellä ollaan edelleen. Viime yönä huoneessa käytiin vaan kaks kertaa hyssyttelemässä, ja herättiin klo6 aamumaidolle. Eli kyllä tää tästä, pikku hiljaa 😀

  • Tiina

   Tytsi ei oo varmaan malttanu nukkuu samassa huoneessa kun on haistanu maidon niin läheltä :). Tosi hyvä että omassa huoneessa on sit nukkunu paremmin! Eetu nukkuu edelleen omassa huoneessa, on öitä jolloin pari kertaa hyssytellään ja on öitä jolloin syötän vasta 5-6 aikaan ja poitsu jatkaa unia 7-8 asti :).
   Pikku hiljaa kohti kokonaisia öitä!

   Kiva kun tulit kertomaan miten teillä meni vierotus 🙂

 3. Heli / Superäiti

  Meillä siirryttiin omaan huoneeseen nukkumaan 10kk ikäisenä. Ihmeen hyvin sinne sopeutui ja on nukkunut koko ajan illasta aamuun asti, on kyllä ollut jo parikuisesta asti tosi hyvä nukkuja 🙂

  • Tiina

   Samaan aikaan omaan huoneeseen siirtyminen tapahtunut kuin meillä :).
   Oi voi, voi kumpa Eetukin olisi nukkunut pienempänä hyvin :D.

 4. Maria .T

  Tää kuulostaa ihan meidän elämältä. Joskus Lilian herää vaan kerran yössä ja joskus tsiljoona kertaa. Meinaa loppua jo jaksaminen, kun haluis vaan nukkua! Mekin laitettiin pariksi yöksi jo omaan huoneeseen ja eka yö meni normaalisti, mutta toisena ei sitten tullut mitään nukkumisesta. Ja syykin on selvä, koska Lilianin huone on sairaan kuuma ja en kyllä itekään nukkus siellä hetkeekään. Kokeillaan uudestaan sitten helteitten loputtua ja toivotaan, että meilläkin typykkä alkas tajuta hyvien yöunien päälle ;D

  Ja toivottavasti teillä jatkuu nuo luksus yöt! ;D

  • Tiina

   Meilläki Eetun huone kuumuu tosi helposti, mutta ostettiin sitten pimennysverho niin se autto :). Plus ikkuna auki kokoajan. Jospa nää ilmat viilentys niin saatte kokeiltuu siirtoa uudelleen! =)

   Todellakin toivotaan että jatkuu :D.

 5. Maaria

  Anna anteeksi, mutta sinä kirjoitat niin mainiolla tavalla, että se naurattaa! 😀 Äläkä missään nimessä ymmärrä väärin tai loukkaannu, sillä en naura vahingoniloisesti sille että te ette saa nukuttua vaan ainoastaan sun loistavalle tyylille kirjoittaa :’)

  Tiedän itsekin äippänä, että huonosti nukutut yöt eivät ole kivoja eikä silloin paljoa naurata… Me siirrettiin muistaakseni noin puolen vuoden iässä poitsu omaan huoneeseen, yösyöminen kun meillä loppui todella aikaisin. Tuttia sai olla etsimässä lattioilta ja ties mistä vähän väliä yöllä kylläkin. Huutokonsertti on raivostuttavaa varsinkaan kun ei vaan aina tiedä mikä on hätänä. Mutta aika kultaa muistot, suht kivuttomasti omaan huoneeseen siirtyminen kuitenkin tapahtui 🙂 Tutista luovuttiin 9kk iässä ja yöt menee nyt pojan ollessa kaksi aika hyvin sinne seitsemään kahdeksaan jos ollaan terveenä. Välillä saattaa huutaa unissaan ties mitä tarinoita..

  Ei varmasti ole vielä ajankohtaista kun olette juuri saaneet pojan muutettua omaan huoneeseen ja tilanne kaikille uusi, mutta tutista kannattaa yrittää vieroittaa ennen sitä omaa tahtoa ja vaatimista. Eräs tuttavani vieroittaa viittä vaille kaks veetä ja on kuulemma mahdoton tehtävä kun osaa jo vaatia ja manipuloida vanhempia aika tavalla.. 😛 Mutta yksi stressitekijä kerrallaan 😉

  Oi että odotan hääpäiväpostausta!! <3

  • Tiina

   Hihi, en tietenkää loukkaannu :D. Hyvä vaan jos tykkäät! Huumorisävytteisesti on kiva kirjottaa, en osais ees liian asiallista liibalaabaa näpyttää :).

   Eetukin harrastaa tota tutin viskomista! Sängystä pitää yöks ottaa suurinosa pehmoleluista pois kun muuten ei meinaa yöllä löytää tuttia.

   Oon nykyisin rajoittanu jo vähän tutin käyttöä, päivisin yritetään olla mahd. paljon ilman. Eetu tykkää lupsuttaa sitä kovasti, aina jos näkee jossain tutin niin nappaa suuhun. Sit hermostuu kun menen ottamaan tutin pois :D. Sillon jos Eetulle iskee raivarit eikä hyssyttely auta, niin tutti on must, olkoon päivä tai ei :). Joo en meinannu ootella sinne 2-vuotiaaks asti vierotusta, mut niinkuin sanoit niin yksi muutos kerrallaan :). Mut kiitti vinkistä viel!

   Mieki ootan että pääsen hääpäivästä näpsytteleee <3!

 6. Saija

  Kiva kuulla, että omaan huoneeseen siirto on sujunu hyvin! Kyllä ne hyvinnukutut yöunet vaan tekee ihmeitä 🙂 Meillä nukutaan edelleen samassa huoneessa. Yöt kuitenkin on rauhallisia – nukkumaan käydään ysin-kympin aikaan ja lähestulkoon aina nukutaan aamuysiin. (aika luksusta, tiedän!) Ajoittain on öitä, jolloin tuttia joutuu käydä antamassa kerran pari, ja joskus olen ”joutunut” antaa maitopullon, mutta kyllä ne kestää kun ei joka yö tarvii 😀 Keskimmäisen kanssa käytiin kunnon yöruljanssit aikoinaan, huh! Nukkui ekan kokonaisen yön 3v iässä.. Nyt tosin hällä ikää jo 10v, ja unet maittaa paremmin ku hyvin 😀 lähestulkoon joutuu nykiä ylös sängystä aamuisin 😉

  • Tiina

   Olo on kyllä kuin uudesti syntyneellä kun saa nukuttua hyvin :D! Viime yönäkin Eetu heräili plääh,toivottovasi palaisi nopeesti hyviin öihin. Ysiin asti, oi että, todellaki luksusta :)! Eetu rupee nukkuu n. 20 aikaan, maksimillaa 20.30. Tulee kiukkuseks jos yritetään pitää hereillä pidempään. Ja saadaan sit omaa aikaa enemmän illalla :).

 7. AsphaltRose

  Meillä poitsu siirtyi omaan huoneeseensa nukkumaan 5kk iässä kun muutettiin kaksiosta kolmioon ja vihdoin oli sille tilaa. Meille toi omaan huoneeseen siirtäminen oli jotenkin helppo päätös, kun poju oli jo pari kuukautta nukkunut täysiä öitä ja alusta asti omassa pinniksessä. Tuttia saatetaan joutua käydä nostamassa pari-tuhat kertaa yössä mutta nyt yritetään sitäkin rajoittaa kun yhtenä iltana unohdettiin laittaa itkuhälytin päälle ja tajuttiin vasta aamulla ettei oltu käyty nostamassa tuttia kertaakaan eikä poju ollut herännyt tai alkanut itkemään yhtään. Meidän kanssa samassa huoneessa nukkuessaankin poju nukkui hyvin ja rauhassa niin kauan kun me miehen kanssa hengailtiin vielä olohuoneessa, mutta alkoi sitten heilumaan ja pyörimään kun tultiin nukkumaan ja ”häiritsemään” toisen unta. 😀 välillä on ikävä sitä kun pieni nukkui ihan vieressä käsien ulottuvissa, mutta toisaalta taas ihanaa saada mennä nukkumaan ilman että pitää hissitutella pimeässä ettei toinen herää. 😀

  • Tiina

   Teillä menny sit siirtyminen kivasti :)! Eetu välillä herää helposti tutin tippumiseen,mut välillä ei häiriinny siitä yhtään :).

   joo tuntuu luksukselta kun makarissa ei tarttee jutella ihan supattamalla :D!

 8. ansku

  Luin juuri äitini kotivinkki lehteä heinäkuulta ja siinä oli treenijutussa mainittu myös siun blogi. Tiesitkö jo? 🙂

  • Tiina

   Joo huomasin! Hehe oli ihan hauska ylläri lukea oman blogin nimi lehdestä 😀

 9. Taija Tykkyläinen

  Me siirrettiin poika omaan huoneeseen 6kk:n iässä, kun tuntui että se heräsi jokaiseen asennon vaihtoon ja sitten piti saada tissiäkin samaan syssyyn. Kertarysäyksellä tuli ehjät yöt koko perheelle! 🙂 Yllättävän kivutonta, saa nähdä että miten nukutaan kun pikkusisarus alkutalvesta syntyy…

  • Tiina

   Kiva et teillä menny helposti :)! Jos meille joskus toinen muksu tulee, niin siirretään kyllä aikasemmin omaan huoneeseen, kun Eetu nukkuu niin paljon paremmin omassa huoneessa. VAikkasin pari yötä on ollu takapakkia, kun poitsu oppi seisomaan pidempiä aikoja ilman tukee, niin ei vissiin haluu yöllä rauhottuu senkään takia :D.

   Oi onnea tulevasta pienestä <3!

 10. Jenini

  Me muutettiin isompaan asuntoon ja samalla ku neidille tuli oma huone ni siirrettiin sinne nukkumaan. Taisteltiin kuukausi-pari kunnes yöt alko sujumaan. Sitte nyt viikko-pari sitte tyttö ei suostunu enää nukahtamaan omaan sänkyyn ja heräili pari kertaa yössä eikä yöheräämisten jälkeenkään nukahtanu kovin helpolla omaansa eli yöt meni käytännössä niin, että nukahti meiän sänkyyn klo21-22 ja siirrettiin omaan sänkyyn ku ite alettiin nukkumaan ja nukku omassa sängyssään 00-02 , sitte laitoin tutin suuhun ja rauhottu kunnes heräs taas vaihdellen 04-05 aikaan ja sillon otettiin meiän viereen. Siihen rauhottuki sitte heti ja herättiin välillä jo 8 välillä vasta 10.

  Meni kuitenkin hermo nuihin yöheräilyihin ja koko yön vieressä nukkuvaan lapseen, joka poikittain sängyllä nukkuessa valtaa puolet sängystä ni siirrettiin pinnasänky meiän huoneeseen kaks yötä sitte. Nyt neiti nukahtaa omaan sänkyynsä maitoa juodessaan, käy kerran yössä hereillä joskus 5 aikaan ja sitte 6-7 aikaan otan viereen ja nukutaan vielä tunti-pari. Eli meillä meni nyt vähän toisin päin, mutta en ees muista millon oon nukkunu näin hyvin! 🙂 katotaan sitä omaan huoneeseen siirtymistä sitte ku äiti on ladannu akkuja sen verran, että jaksaa ne muutamat mahdollisesti huonot yöt.

  • Tiina

   Jaksamisen kannalta uni vaikuttaa tosi paljon ja hyvä että teillä menee nyt hyvin unet :)! Joilleki muksuille samassa huoneessa nukkuminen sopii pitempään paremmin kuin toisille. Esim. miun kummipoika on 3-vee ja nukkuu samassa huoneessa kun vanhempansa

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.