Vauva tippui sängystä

Synnäriltä asti ollaan nukuttu vauvan kanssa vierekkäin. On ollut niin ihana nukkua pienen tuhiskon vieressä <3. Miina oppi ryömimään n. kuukausi sitten ja mietin jo silloin, että mitenköhän meidän äiti-tytärpedin käy –uskaltaako sitä vielä jatkaa? Olen vuorannut tyynykasat kummallekin sivulle ja yleensä vauva on herätessään ilmoittanut selkeästi äänellen, että nyt ei enää nukuta. Hän ei myöskään ole osannut aikaisemmin könytä minkään esteen ylitse.

Eilen vauva heräsi 7.00 maissa ison hymyn kera. Lykkäsin tissin suuhun ja nukahdin itse uudelleen. Seuraavaksi herään huutoon ja huomasin vauvan lattialla :(.

Otin vauvan syliin ja hyssyttelin, pusuttelin, silittelin. Itku loppui parin minuutin jälkeen. Säikähdin tilannetta, mutta osasin kuitenkin ottaa aika rauhallisesti. Esikoisen aikana kävi sama juttu kerran ja silloin soitin ambulanssin paikalle…:D. Muistan aina kun ambulanssimiehet sanoivat, että vauvan pää on joustava ja toinen kertoi hänen lapsensa tipahtaneen kerran keittiönpöydältä eikä siinä käynyt kuinkaan.

Esikoinen sanoi, että ”mie ylitin suojella Miinaa ja sanoa ettei saa mennä, mutta se ei totellut”. Tokihan hän olisi voinut herättää miut ja sanoa että vauva yrittää könytä sängystä. Mutta syy on vain ja ainoastaan minun.

Kun kerroin naapurille tästä, niin hän sanoi hyvin ”kaikillehan joskus noin käy”. Niinpä, ei varmasti olla ainoita jonka vauva köpsähtää jostakin alas.

Luin jälkikäteen vielä ohjeistusta , niin Lapsella ei ole aivotärähdystä: Lapsi lyö päänsä kevyesti, ja hän itkee vain vähän aikaa. Lapsi on pian oma itsensä, hän hymyilee, juo ja reagoi kosketukseen ja ääniin normaalisti. *lähde

Miina rauhoittui nopeasti, söi tissiä ja aamupalan normaalisti, jutteli ja hymyili peilikuvalleen.

Jotenkin ihmettelin miten osasin ottaa tilanteen niin rauhallisesti. Tottakai pieni paskamutsi kärpänen surisi ”miksi nukahdit uudelleen”, mutta osasin arvioida tilanteen paremmin kuin esikoisen aikana. Ja olla armollisempi itselle. Ehkä se on myös sitä äitiydessä kasvamista. Sen takia halusin myös tästä kirjoittaa ja antaa vertaistukea mikäli joku muukin googlaa ”vauva tippui sängyltä” ja kenties soimaa itseään siitä.

Nyt edessä on pinnasänkyyn siirtyminen. Ja se tässä tilanteessa rehellisesti sanottuna eniten surettaa :(. Tulen kertomaan myöhemmin miten siirtyminen onnistui…ihan itkettää ajatus, mutta en halua enää riskiä, että noin käy toiste.

Onko teille perhepetiläisille käynyt samalla lailla? Siirryittekö sen jälkeen eri nukkumisjärjestelyihin vai miten toimitte?

Kommentit (28)
 1. Inhimillistä! Itelläkin lapset tippuneet.

  1. Tiina / Fit Fat Mama
   14.5.2018, 20:41

   Huh kiva kuulla! Siis ei kiva tietty että siullakin on tippunut, mutta että en oo ainoa :D.

 2. Ainakin täällä meillä on sellainen käytäntö jos vauva on tippunut vaikka jo kahdesti ja viedään lääkäriin niin lastensuojelu ottaa yhteyttä. Itse en voi tajuta asiaa miten vauva voi tippua. Olen itsekin äiti. Nyt hoidan kahta pientä, olen varma, että he nukkuvat patjalla lattialla niin kauan kunnes eivät tipu, eli kaksivuotiaaksi ainakin, ehkä pitempään. Omani on jo aikuinen.

  1. Älä syyllistä noin inhottavalla tekstillä. Onhan se kurjaa jos vauva tippuu, mutta se on pieni kolhu elämässä. On paljon suurempia asioita joihin sossun väki pitäisi puuttua. Kukaan selvin päin oleva äiti ei tahallaan lasta pudota sängystä.
   On se hyvä että itse olet täydellinen!!

   1. Tiina / Fit Fat Mama
    14.5.2018, 20:46

    Kiitos Paapi ja niinpä, kolhuja sattuu vauvoille ihan normaaleissa liikkumisharjoituksissakin.

  2. Olipas tyhmä ja syyllistävä kommentti.
   Virheitä sattuu ja niistä opitaan. Kuten itsekin tekstistä luit niin onneksi mitään ei käynyt ja säikähdyksellä selvisi tyttö ja äiti.
   Mielipiteen saa sanoa mutta tommoinen syyllistäminen on erittäin typerää.

   1. Tiina / Fit Fat Mama
    14.5.2018, 20:49

    Kiitos Evelli :)! Oli kieltämättä hieman syyllistävästi kirjoitettu hältä

  3. Tiina / Fit Fat Mama
   14.5.2018, 20:44

   No tällä kertaa en vienyt lääkäriin, kun ei ollut syytä, vauva oli oma itsensä pari minuuttia itkun jälkeen. Vaikka hyvä tietenkin olla tarkkana tippumistilanteissa, niin kuulostaa aika yliampuvalta lastensuojelu tuollaisessa tilanteessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *