Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

Vauva tippui sängystä

Synnäriltä asti ollaan nukuttu vauvan kanssa vierekkäin. On ollut niin ihana nukkua pienen tuhiskon vieressä <3. Miina oppi ryömimään n. kuukausi sitten ja mietin jo silloin, että mitenköhän meidän äiti-tytärpedin käy –uskaltaako sitä vielä jatkaa? Olen vuorannut tyynykasat kummallekin sivulle ja yleensä vauva on herätessään ilmoittanut selkeästi äänellen, että nyt ei enää nukuta. Hän ei myöskään ole osannut aikaisemmin könytä minkään esteen ylitse.

Eilen vauva heräsi 7.00 maissa ison hymyn kera. Lykkäsin tissin suuhun ja nukahdin itse uudelleen. Seuraavaksi herään huutoon ja huomasin vauvan lattialla :(.

Otin vauvan syliin ja hyssyttelin, pusuttelin, silittelin. Itku loppui parin minuutin jälkeen. Säikähdin tilannetta, mutta osasin kuitenkin ottaa aika rauhallisesti. Esikoisen aikana kävi sama juttu kerran ja silloin soitin ambulanssin paikalle…:D. Muistan aina kun ambulanssimiehet sanoivat, että vauvan pää on joustava ja toinen kertoi hänen lapsensa tipahtaneen kerran keittiönpöydältä eikä siinä käynyt kuinkaan.

Esikoinen sanoi, että ”mie ylitin suojella Miinaa ja sanoa ettei saa mennä, mutta se ei totellut”. Tokihan hän olisi voinut herättää miut ja sanoa että vauva yrittää könytä sängystä. Mutta syy on vain ja ainoastaan minun.

Kun kerroin naapurille tästä, niin hän sanoi hyvin ”kaikillehan joskus noin käy”. Niinpä, ei varmasti olla ainoita jonka vauva köpsähtää jostakin alas.

Luin jälkikäteen vielä ohjeistusta , niin Lapsella ei ole aivotärähdystä: Lapsi lyö päänsä kevyesti, ja hän itkee vain vähän aikaa. Lapsi on pian oma itsensä, hän hymyilee, juo ja reagoi kosketukseen ja ääniin normaalisti. *lähde

Miina rauhoittui nopeasti, söi tissiä ja aamupalan normaalisti, jutteli ja hymyili peilikuvalleen.

Jotenkin ihmettelin miten osasin ottaa tilanteen niin rauhallisesti. Tottakai pieni paskamutsi kärpänen surisi ”miksi nukahdit uudelleen”, mutta osasin arvioida tilanteen paremmin kuin esikoisen aikana. Ja olla armollisempi itselle. Ehkä se on myös sitä äitiydessä kasvamista. Sen takia halusin myös tästä kirjoittaa ja antaa vertaistukea mikäli joku muukin googlaa ”vauva tippui sängyltä” ja kenties soimaa itseään siitä.

Nyt edessä on pinnasänkyyn siirtyminen. Ja se tässä tilanteessa rehellisesti sanottuna eniten surettaa :(. Tulen kertomaan myöhemmin miten siirtyminen onnistui…ihan itkettää ajatus, mutta en halua enää riskiä, että noin käy toiste.

Onko teille perhepetiläisille käynyt samalla lailla? Siirryittekö sen jälkeen eri nukkumisjärjestelyihin vai miten toimitte?

Kommentit (26)

 1. Nimetön

  Inhimillistä! Itelläkin lapset tippuneet.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Huh kiva kuulla! Siis ei kiva tietty että siullakin on tippunut, mutta että en oo ainoa :D.

 2. Mammatti

  Ainakin täällä meillä on sellainen käytäntö jos vauva on tippunut vaikka jo kahdesti ja viedään lääkäriin niin lastensuojelu ottaa yhteyttä. Itse en voi tajuta asiaa miten vauva voi tippua. Olen itsekin äiti. Nyt hoidan kahta pientä, olen varma, että he nukkuvat patjalla lattialla niin kauan kunnes eivät tipu, eli kaksivuotiaaksi ainakin, ehkä pitempään. Omani on jo aikuinen.

  • Paapi

   Älä syyllistä noin inhottavalla tekstillä. Onhan se kurjaa jos vauva tippuu, mutta se on pieni kolhu elämässä. On paljon suurempia asioita joihin sossun väki pitäisi puuttua. Kukaan selvin päin oleva äiti ei tahallaan lasta pudota sängystä.
   On se hyvä että itse olet täydellinen!!

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiitos Paapi ja niinpä, kolhuja sattuu vauvoille ihan normaaleissa liikkumisharjoituksissakin.

  • Evelli

   Olipas tyhmä ja syyllistävä kommentti.
   Virheitä sattuu ja niistä opitaan. Kuten itsekin tekstistä luit niin onneksi mitään ei käynyt ja säikähdyksellä selvisi tyttö ja äiti.
   Mielipiteen saa sanoa mutta tommoinen syyllistäminen on erittäin typerää.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiitos Evelli :)! Oli kieltämättä hieman syyllistävästi kirjoitettu hältä

  • Tiina / Fit Fat Mama

   No tällä kertaa en vienyt lääkäriin, kun ei ollut syytä, vauva oli oma itsensä pari minuuttia itkun jälkeen. Vaikka hyvä tietenkin olla tarkkana tippumistilanteissa, niin kuulostaa aika yliampuvalta lastensuojelu tuollaisessa tilanteessa.

 3. miltsu

  mä oon pelänny tuota samaa 🙁 vauva 10 kk nukkuu meijän sängyssä ja oon nyt laittanu pinnasängyn kiinni sänkyyn että ei ainakaan sivulta pääse tipahtamaan, laitan lisäks aina tyynyjä jalkopäähän että ei ainakaa ihan tostanoinvaan tipahda. en millää haluis siirtää häntä pinnasänkyyn,koska se vaatis jo unikoulun ja ihan kauhistuttaa ajatuskin huonosti nukutuista öistä 🙁

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Minuukaan ei unikoulu kyllä hotsita yhtään, ihan liian laiska ja unta rakastava siihen 😀 :/. Jossain vaiheessa varmasti pakko mikäli haluaa yösyötöistä joskus eroon…

 4. miia/mammamiia

  Meillä oli sivuvaununa pinnasänky, ja ite sit tukkona vieressä. Se vois toimia?

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Meillä ei saa sitä laitaa irti pinnasängystä :/. Mutta laitoin pinniksen ihan sänkyyn kiinni

 5. Jepa

  Moikka! Meillä kans 8,5kk poika nukkuu mun vieressä. Meilläkin pinnasänky on toisella reunalla esteenä. Sit toiselle puolelle olen laittanut tyynyjä patjan alle, tulee sen verran korkea ettei pysty putoamaan ja jalkopäädyssä on peittoja. Meillä ei tosin vielä ryömitä, mutta välillä unissaan pyörii ympäri sänkyä 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Oli niin paljon helpompaa kun vauva ei liikkunut :C. Nauti tuosta ajasta hih :). Jotenkin jalkopään suojaamisen olen vallan unohtanut, tosin esikoinen tulee nukkumaan aina yleensä jalkopäähän joten ihmiseste siellä 😀

 6. Oui

  Me kasattiin sängynrunko varastoon ja nukuttiin patjoilla joku vuosi 😀

  • Tiina / Fit Fat Mama

   :D. Mie en jotenkin ole edes aatellut tuota vaihtoehtoa, olen kyllä kuullut joidenkin muidenkin tehneen tolleen 🙂

 7. Mie

  Itsellä ei ole lapsia, mutta läheisiltä perheiltä olen kuullut että järestään on kerran ainakin lapsi ripahtanut sängystä. Viimeistään siinä vaiheessa kun pinnasängyssä ei jaksas hengailla makuullaan siellä seisotaan mieluummin ja halutaan äitin viekkuun. Laidan yli humps vaan, mutta ehjiä, terveitä ja vilkkaita lapsia ovat. 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Apuva kuulostaa jotenkin vielä pelottavammalta tuo, että pinnasängystä lentää alas :D. Toivottovasti siltä vältytään…
   Kiitos kommentista 🙂

 8. Noppa

  Sun blogia on niin ihana lukea juurikin elämänmakuisuutensa vuoksi! Mahtavaa, kun kirjotat myös ns herkistä aiheista.
  Mulla on pari viikkoa nuorempi tyttö kuin teillä, ja ihan hetki sitten hänkin tippui aamulla sängystä. Tottakai se säikäyttää ja tulee ihan hirveä-äiti olo. Mutta itse paljon lasten kanssa toimineena, voin sanoa että harvassa on ne, jotka ei koskaan olisi mistään tippunut! Joten turhaan syyllistää itseään, vahinkoja sattuu jokaiselle ja se on elämää se <3

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiitti ja kiva kun tykkäilet <3. Niistä tykkään kirjoittaa, rikkoa tabuja ja kertoa niistä mistä monet vaikenee. Äitiydessä ja muussakin asiassa on niin paljon juttuja mitä moni vaikka miettii, mutta ei kehtaa sanoa ääneen. Vertaistuki on nyt tässäkin ollut tosi kivaa, ihanaa kun sie ja muut lukijat on kommentoinu tähän(kin) aiheeseen :).

   Ohoh sepäs sattui meillä samaan aikaan vauvoilla sitten köpsähtäminen 😀 :/. Kiitos kommentista ja kivaa vauva-arkea sinne. <3!

 9. Riina

  Meillä muksu nukkui pääosin pinnasängyssä vauvana..mutta taaperona meni itse usein meidän korkeaan parisänkyyn ja tuli lähes päivittäin pää edellä lattialle..fiksu poika on silti,kyllä ne muksahdukset opetti lasta.Turhaa syyllistää toisia,jokainen perhe tekee tyylillään ja kukaan ei oo päivääkään toisen perheen elämää elänyt. Tsemppiä pinnikseen siirtymisessä.😊

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Heh voi toista, järkeä paukkunut lisää tippuessa päähän 😀 <3.Kiitos Riina 🙂

 10. Maijja

  Voi että, tosi kamalaa, varmasti säikäytti! :/
  Saisko sängyn työnnettyä seinää vasten, jolloin jäisi enää se jalkopääty blokattavaksi? Jos sinne peiton alle kasaisi sitten tyynyistä barrikadia? Omasta kokemuksesta sanoisin, että harvemmin vauva takaperoisesti lähtee kovin hanakasti pakittamaan sängystä.

  Rauhallisia unia! 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Laitoin sängyn nyt silleen seinää vasten, että suurinosa on seinää vasten ja loppuosaan survoin pari pikkupatjaa+tyynyjä ja toisella puolella on sitten pinnis.
   Kiitti, pari yötä on nyt neiti nukkunut pinniksessä, kirjoittelen siitä sitten myöhemmin :)!

 11. Tuula Juhela

  3.lapsen kanssa tehtiin pinnasängystä lisäke parisängyn viereen eli pinnasängystä oli yksi laita pois ja tiiviisti kiinni parisängyssä. Jossain kohtaa siirryin patjalle lattialle kun vielä imetys jatkui. Kolmen taaperon äitinä olin niin väsynyt öisin että nukahdin lähes heti kun vauva aloitti imemisen. Vauva oli iltayöstä vilkas mönkimään niin ei päässyt syntymään vaaratilanteita. Tsemppiä kaikille vanhemmille👍

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Tuo olisi kätevä systeemi, harmi kun meidän pinniksestä ei lähde se toinen laita irti :/. Mieki oon yöimetyksillä aina iha seis, vieressä jos nukkuu niin nukahdan ite samointein melkein :D. Kiitos Tuula, tsemppiä sinnnekin 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.