HAASTATTELU VAUVA-LEHDEN RASKAUSTESTIIN

Olin Vauva-lehden marraskuun numerossa raskaustesti osuudessa, jossa vastailin raskauteen liittyviin kysymyksiin sekä myös synnytyksestä. Julkaisusta on nyt pari kuukautta aikaa, joten tulin kirjoittamaan sen tänne bloginkin puolelle! Oli kiva kokemus, haastattelu tehtiin puhelimitse ja valokuvaaja tuli meille kotiin ottamaan kuvat.

Tiina teki Vauvan Raskaustestin viikolla 36+2. Tiina ehti odottaa positiivista testiä muutaman vuoden ajan. Sekundaarinen lapsettomuus oli perheelle iso järkytys.

Minulla on ollut uusia intohimoja ja inhokkeja.
Päivän aikana voi olla kymmeniä eri mielitekoja, aina kasvissosekeitosta lakritsiin. Aiemmin söin paljon paistettuja kananmunia. Nyt jo niiden pelkkä hajukin ällöttää.


Olen pelännyt ja murehtinut kaikkea mahdollista.
Minulla todettiin alkuvuodesta yleistynyt ahdistuneisuushäiriö. Lopetimme kolme vuotta sitten ehkäisyn ja ehdin kärsiä kaksi vuotta sekundaarisesta lapsettomuudesta. Sitten plussasin, mutta raskauteni meni vuosi sitten kesken. Nytkin päällä on jatkuva pelko. Pystyn hengittämään kunnolla vasta, kun vauva on syntynyt.


Julkistin raskausuutiseni somessa
Laitoin ultrakuvan henkilökohtaiseen Facebookiini heti niskapoimu-ultran jälkeen. Kuvan viereen kirjoitin palikoilla ”vauva”. Tein myös postauksen blogiini ja Instagramiin. Seuraajat ja lähipiirini tiesivät, että olin kärsinyt sekundaarisesta lapsettomuudesta, ja sainkin todella paljon ihania onnentoivotuksia.


Olen kuvannut mahaani.
Olen laittanut Instagramiin kuvan mahasta aina, kun viikko on vaihtunut. Ennen raskautta kävin salilla 4-5 kertaa viikossa, mutta nyt liikunta on jäänyt vähäiseksi. Pahoinvoinnin jälkeen vaivasivat liitoskivut ja alhaalla oleva maha painaa. Esikoista odottaessani kävin kuntosalilla vielä muutama päivä ennen synnytystä.


Liikutun helposti.
Itken paljon herkemmin kuin normaalisti, välillä ihan huvittavuuksiin asti. Itken aina, kun kun katson Toisenlaiset Äidit-ohjelmaa.


Tiedämme lapsen sukupuolen.
Kaikki oireet viittasivat tyttöön, ja tyttöä on luvattu. Tyttö on hauska yllätys, sillä suvuissamme on paljon poikia ja mieheni Tuomas on aina toivonut tyttöä.


Tiedän, miten haluan synnyttää.
Unelmanani on, että voisin kokeilla synnytystä ilman epiduraalia ja muuta lääkkeellistä kivunlievitystä. Toki pyydän apua, jos supistukset ovat todella, todella kamalia.


P.s. Vuosi sitten nimipäivänäni selvisi, että edellinen raskauteni oli mennyt kesken. Tänä vuonna jäin nimipäivänäni äitiyslomalle tulevasta vauvastamme.

Asiaskaspalvelija, bloggaaja Tiina, 27 ja koneapulainen Tuomas 32, odottavat Joensuussa pariskunnan toista yhteistä lasta. Perheeseen kuuluu 4-vuotias Eetu-poika ja porokoira Saajo.


Painoni on noussut noin 10 kiloa.
Nukun vuorokaudessa 8 tuntia.
Arvelen että lapsemme syntyy raskausviikolla 38+3.
Kutsumme lasta nimellä Myy.


Tiina kirjoittaa Fit Fat Mama-blogia osoitteessa fitfatmama.fitfashion.fi

Toisella sivulla kerroin synnytyksestä. Varsinainen synnytyskertomus postauksen voit lukea täältä ,mutta tässä vauva-lehdessä lukeva juttu siitä.

Tyttö tuli!


Tiinan ja Tuomaksen tyttö syntyi raskausviikolla 39+3. Pikkuruinen tyttövauva häkellytti siroudellaan vanhempansa.

”Keskiviikkona ultrassa todettiin, että vauva oli pienikasvuinen. Hän ei ollut kasvanut lainkaan kahdessa viikossa. Synnytys päätettiin käynnistää ballongilla.

Ballongi laitettiin puoli kahdelta iltapäivällä, ja säännölliset supistukset alkoivat melkein heti. Lähdimme kotiin, jossa ballongi irtosi kaksi tuntia myöhemmin. Välillä supistukset tulivat kolmen minuutin välein, välillä kymmenen minuutin välein. Soitimme anopin hoitamaan esikoista, ja olimme illan kotona. Ennen nukkumaanmenoa kävin vielä kävelylenkillä edistääkseni synnytystä.

Menin nukkumaan yhdentoista aikoihin. Puoli yhdeltä heräsin supistuskipuihin. Supistukset tulivat jälleen välillä kolmen, välillä kahdeksan minuutin välein. Särkylääke ei enää auttanut, ja lähdimme viideltä sairaalaan.

Synnytyssalissa selvisi, että kohdunsuu oli vasta neljä senttiä auki. Synnytys ei ollut edennyt niin paljon kuin olin ajatellut. Kerroin kätilöille, että halusin edetä synnytyksessä mahdollisimman pitkälle ilman lääkkeellistä kivunlievitystä.

Tilanne ei edennyt aamun aikana, ja varttia vaille yhdeksän puhkaistiin lapsivesikalvot. Vauvan päähän laitettiin scalp-anturi mittaamaan sydänääniä ja en päässyt juurikaan liikkumaan pois sängystä.

Supistukset olivat välillä todella kipeitä. Puoli yhden aikaan tilanne ei ollut vieläkään juuri edennyt ja oloni alkoi olla tuskainen. Aloin pelätä, että vauva ei pääsisikään syntymään turvallisesti. Kätilöt saivat hyvin rauhoiteltua oloani.

Minulle laitettiin oksitosiinitippa kymmentä vaille kolme.  Kärvistelin supistuksien kanssa TENS-laitteen ja ilokaasun avulla. Mies seurasi tilannettani sivusta ja sanoi, ettei minun olisi pakko kiduttaa itseäni. Vastasin, että mie kyllä kestän.

Neljältä pääni oli jo sekaisin ilokaasusta, ja olin niin kipeä, että pyysin jotain lääkettä. Sain kohdunkaulapuudutteen ja nukahdin hetkeksi. Heräsin ja totesin, ettei puudute auta. Alaselkäni oli ihan tulessa.

Kätilö tuli katsomaan tilannetta ja sanoi, että nyt tämä vauva syntyy. Meni kolme minuuttia, ja vauva tuli.

Vauvamme oli hyvin, hyvin pieni. Hän tuntui ihan epätodelliselta. Esikoinenkaan ei ollut suuri, mutta tyttö painoi vielä 300 grammaa vähemmän. Hänen syntymäpainonsa oli 2405 grammaa.

Kotona kaikki on sujunut hyvin. Vauva on topakka tyttö syömään, ja paino on lähtenyt nousemaan.”

Synnytys kesti 12 tuntia.
Kivunlievityksenä käytin TENS-laitetta, ilokaasua ja kohdunkaulanpuudutetta.
Vauvamme on kutsumanimensä mukaisesti hyvin pikkumyymäinen, pieni ja pippurinen.

Tiinan ja Tuomaksen tytär syntyi Pohjois-Karjalan keskussairaalassa 24. elokuuta klo 16:30. Vauva painoi 2405 grammaa ja oli 46 senttiä pitkä.

teksti Jenni Räinä

kuvat Salama Visual/Johanna Kokkola

Lue myös:

Vauva-lehden haastattelu: Oma kroppa haltuun  (Eetun raskauden jälkeisestä treenaamisesta 2014 julkaistu)

Paikallislehden haastattelu (Kerroin FitFarmin Lite ohjelmasta jota suoritin, 2015 julkaistu)

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *