Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

VAUVA EI SYÖ TUTTIPULLOA EIKÄ TUTTIA

Siinäpä otsikossa; vauva ei syö tuttipulloa eikä tuttia.

Miksi? Koska Miina ei suostu.

Olen niin ymmälläni tästä. Esikoiselle lykättiin tutti suuhun heti synnäriltä suuhun kun huusi kuin palosireeni. Huuto lakkasi heti kun tutti laitettiin suuhun; eikä haitannut imetystä laisinkaan. Eetua imetin kuitenkin sen vuoden verran kunnes lopetin.  Vaikka imetys oli pääsääntöinen syöttötapa esikoisen vauva-aikana, niin pulloruokinta onnistui ihan moitteetta.

Pari kertaa kokeiltiin antaa Miinalle tuttipulloa, ihan vain nähdäksemme että onnistuuko se. Olin silloin kotona ja mies kokeili yhden syötön antaa pullosta. Ihan ensimmäisellä kerralla neiti puklasi koko maitoannoksen pois suusta, mutta toisella kerralla satsi pysyi sisällä ja meni ihan fine. Jee ajattelin.

Viime viikolla kävin jälkitarkastuksessa ja jätin molemmat lapset kotiin. Istuin ja juttelin neuvolanaisen kanssa ja sanoin, että jotenkin en pysty yhtään rentoutumaan kun pelottaa miten kotona menee. Vilkaisin puhelinta ja mieheltä oli tullut tekstiviesti ettei mitään ylimääräistä lörpöttelyä, ei suostu syömään pullosta. Aika jännä äidin vaisto oli kyllä… katsottiin homma nopeasti loppuun ja kurvasin kotiin.

Vauva oli huutanut melkein koko sen ajan kun olin poissa. Olin poissa tunnin verran. Mies yritti minun maitoa antaa pullosta, korviketta, hyssytellen, kahdesta eri pullosta, ilman pulloa ja pelkästään tuttia puristamalla, mutta ei.

Että great.

Tutin kanssa sama homma. Ollaan kokeiltu varmaan 4 erilaista tuttia läpi, mutta ei. Ollaan kokeiltu hypsyttää samalla ja laittaa tutti. Olen kokeillut laittaa tissimaitoa tutin päähän. Olen kokeillut silloin kun itkee. Olen kokeillut silloin kun on tyytyväinen. Silloin kun vauva on kiukkuinen, joskus sormen jäystäminen helpottaa. Mutta miksi ei sitten suostu syömään tuttia? 

Tutittomuus hankaloittaa esimerkiksi automatkoja. Silloin kun itse ajan autoa ja vauva huutaa takapenkillä, ei siinä auta muuta kuin sanon aina ”Äiti ajaa nyt autoa, en voi tulla sinne nyt. Ei ole mitään hätää”. Myös nukahtaminen on välillä neidillä hankalaa ja simahtaa helpoiten tissi suussa. Positiivista toki ettei tarvitse opettaa tutista pois mikäli hän nyt ei sitä suostu ollenkaan syömään, mutta esikoisen kohdalla tutin pois jättäminen ei vaatinut mitään hömpsötyksiä -se vaan päätettiin ottaa pois ja thäts it.

Ihanaa olla tarpeellinen, mutta myös aika rankkaa. Vauvaa vaan ei voi ottaa joka paikkaan mukaan ja olisi isi-tytär suhteellekin hyväksi jos syötöt pullosta edes joskus onnistuisi. Neuvolassa kehotettiin, että mie yritän antaa pulloa. Jos neiti sitten oppisi.

Tarkoitus on todellakin jatkaa täysimetystä, mutta tuttipullo mahdollistaisi, että pääsen edes joskus pieneksi hetkeksi jonnekin.

Pyydän nyt apua, vinkkejä, kokemuksia; onko teidän vauvalla ollut samaa ettei syö tuttia/tuttipulloa? Oletteko saaneet opetettua ne hälle jotenkin?

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA

Kommentit (38)

 1. Jane

  Meidän kakkonen ei suostunut tuttia tai pulloa ottamaan ekaan 5 kk.. Huuli- ja kielijänne leikattiin 4kk iässä ja sen jälkeen suostui ottamaan pullotutin ekan kerran suuhunsa, vaikka syöminen ei vielä onnistunut. Nyt 6kk ikäisenä sujuu jo ihan hyvin. Ja laitoin varmaan 200€ erilaisiin tutteihin ja pulloihin turhaa 😀 Ehkä aika auttaa teilläkin?

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Okei eli toivoa on vielä, toivottovasti meilläkin aika auttaa :). Joo tuttipullot ja tutit on aika hinnakkaita jos paljon niitä joutuu ostamaan, eikä niitä voi oikein ees myyä eteenpäin 😀

 2. Minä

  Moi

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Moi 😀

 3. Tutti

  Tyttö söi aluksi pullostakin, n. 2kk iästä eteenpäin taas ei oikein maistunut. Å1Kunnes taas n. 6kk iästä eteenpäin on syönyt pullosta taas oikein innokkaasti! Tuttia ei ole syönyt, muutamia kertoja pitänyt suussa. Ainoastaan siihen kovaan hermostumiseen puettaessa tms on syönyt hetken aikaa, alle 3kk iässä siis. Kuitenkin tutti oli alkuun aina mukana tuttinauhassa, vauva tykkäsi leikkiä sillä autossa. Monen monta kertaa ollaan kyllä ajateltu, että voi kun olisi syönyt tuttia olisi helpottanut varmaan montaa asiaa.😁

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Meillä on pari niin ihanaa tuttinauhaakin, hyvä vinkki toi että jos antaisi vaikka leluksi niin ei mene ihan turhaksi mikäli Miina ei ala ajankaan jälkeen lämpeemään tutille 😀 :). Joo kyllä niin montaa asiaa helpottaisi tutti!

 4. Mamma27

  Meillä neidillä vähän samoja piirteitä. Pääosin imetyksellä, mutta koska omiakin menoja on niin tuttipulloa käytetty, omalla maidolla ja korvikkeella. Ollaan synnäriltä asti annettu viimenen iltamaito pullosta, että äippä pääsis hoitamaan esikoisenkin unille laiton ja että isi pääsis osallistumaan neidin nukutukseen. Alkuun ei ollut mitään ongelmia, kunnes yks lauantai ei enää pullo kelvannukaan. Ei missään, ei mikään pullo eikä mikään maito. Huuto ja totaalinen kieltäytyminen. Sinnikkäästi vaan joka ilta annettiin pullosta niin rupes taas parin viikon päästä maistumaan. Ainut ongelma vielä on, että tyttö ei pulloa ota isiltä eikä keneltäkään muulta paitsi miulta. Jos hyvin sattuu ja tähdet oikeilla paikoillaan niin sillon onnistuu mutta harvassa on 🙁 on tosiaan ihanaa olla tärkeä toiselle, mutta välillä rankkaa kun vaan itse kelpaat. Ja isillekin tulee paha mieli vaikka iso mies jo onkin 😀 neiti 6kk syö isiltä reippaasti soseet mut ku on pullon aika nii suu menee kiinni ja huuto alkaa 🙄

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Mekin voitaisi kokeilla tuota, että sinnikkäämmin vain yrittäisi antaa pulloa, niin jos tottuisi :). Meillä sama, että miestä harmittaa kun ei pysty antamaan ruokaa vauvalle, vaikka miten kovasti yritti…sitten kun kiinteet aloitetaan niin niin mies saa hoitaa ne sit 🙂

 5. JenniJ

  Meän poika on nyt kelpuuttanut tutin kun ikää 4kk. Aikaisemmin oon yrittänyt monenlaisia eri tutteja mutta ei. Vaati siis vaan hieman aikaa ja en oo kokoajan ollu yrittämässä vaan aina silloin tällöin kokeillut. Nyt myös kelpaa pullosta maito. 🤗 Myös kaks vanhempaa lasta on syönyt tuttia vasta kun ikää vähän tullut muutama kuukausi. Älä siis vielä luovuta 😊

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiitos teidän kokemuksen kertomisesta, ei pidä siis vielä heittää pöpelikköön kaikkia tutteja :). Toivottovasti meilläkin ajan kanssa tuttiin tottuisi (:

 6. Elina

  Heips! Jälleen piti ruveta kommentoimaan koska tilanne liippaa niin läheltä omaani:) Meillä esikoispoika (nyt siis lähes 4v) oli puoliksi pullo ja puoliksi tissivauva, pullosta joi ongelmitta sekä minun maitoa että korviketta. Samoin söi tuttia jostain 3 kk ikäisestä eteenpäin ja sen poisjättäminen sujui helposti silloin aikanaan, ei tarvinnut kummemmin vieroitella. Nyt tämä neitokainen 4 kk söi sujuvasti tuttipullosta elämänsä ekana viikkona kun minulla ei kunnolla maito noussut, sittenpä imetys lähti sujumaan ja unohdin tarjota pulloa välillä ja mentiin varmaan reilu kuukausi ettei saanut pulloa ollenkaan. Sitten kun mulla oli sellanen meno että tuttipulloa tarvittiin niin neitipä ei sitä enää suostunutkaan ottamaan, ei sitten ei niin millään…arvaa vaan manailinko itselleni mielessäni tuota taukoa.. Mekin yritettiin vaikka mitä konstia, erilaisia tuttipulloja, hytkytellen, kävellen, unisena ja virkeänä mutta kun ei niin ei 😀 Nyt on taas pikkuhiljaa onnistunut paremmin se tuttipullosta juonti kun olen vaan joka viikko sitä aina parina päivänä ”opettanut”, välillä sujuu paremmin ja välillä huonommin mutta kuitenkin jotenkuten, loput maidosta olen sitten aina hörppyyttänyt pullon reunalta, sottaista puuhaa mutta kuitenkin silleen ihan hyvin juo. Pääsin jopa nyt lauantaina päiväksi omille asioilleni ja ihan hyvin oli iskällä päivä vauvan kans mennyt. Sama on ton tutin kanssa, ei ole huolinut ikinä ja ollaan kokeiltu varmaan kymmentä eri tuttia:D nyt olen jo luovuttanut sen suhteen, mennään sit ilman vaikka juuri tuo nukuttaminen ja autossa matkustaminen on se vuoksi ehkä hieman hankalampaa..ja toisaalta eipähän tarvitse olla tuttia jatkuvasti nostamassa takas suuhun esim öisin kun sitä ei ole ollenkaan:D tosin neiti pitää sit öisin meikäläistä välillä huvituttina eikä ole kovin hauskaa ainakaan yöunien kannalta sekään:/ Siitä olen kyllä sun kanssa samaa mieltä että on välillä todella rankkaakin olla niin tarvittu(ja kauhistuttaa että jos itselle sattuukin jotain ettei voi imettää niin mistä vauva sit saa ruokaa), mutta onneksi tämä on kuitenkin suht lyhyt aika! Aloitin kiinteiden maistattamisen tytsylle nyt jo 4 kk iästä että sitten pikkuhiljaa pystyy niiden avulla olemaan hetken pidempään isän kanssa:) Tsemppiä! Ihanan suloinen tyttönen teillä siellä:) (oho, tulipa maratonin mittainen kommentti :D)

  • Tiina / Fit Fat Mama

   MEillä Eetulla sama, että pullosta upposi sekä miun että korvike. Alussa pullosta annettiin vaan miun maitoa, mutta myöhemmin korviketta jos pullosta söi.
   Voi ei, voin kuvitella niin tuon turhautumisen kun jos just on ollut lähdössä jonnekin ja sitten ei onnistunu. Hörppyyttämistä voisi myös muuten kokeilla, synnärillä muutaman kerran hörpyytin sellasesta ”lääkekiposta”.

   Automatkoihin tutti olisi niin hyvä, ihan pelottaa mitä tapahtuu kunhan meillä lähiaikoina tulee n. 2h ajomatka että miten menee :D. Joo mie oon myös maalannu kauhukuvia välillä, että entä jos miulle oikeesti tapahtuu jotain, niin mitäs sitten kun vauva ei syö tuttipulloa.

   Heh kiitos maratonikommentista ja teijän kokemuksesta 🙂

 7. -T

  Heippa, ei nyt postaukseen liity vaan enemmänkin instakuvaasi 🙂 Huomasin että käytät silmälaseja. Mites synnyttämässä, oliko piilarit vai lasit pelkästään? Itse käytän lähes aina piilareita niin aloin miettiä että mitenhän synnyttämässä kannattaisi kun kokemusta ei ole… Vahva likinäkö vielä enkä paljon ilman laseja nää.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Laitoin piilarit silmiin kun lähin synnärille ja vaihdoin lasit vasta kun rupesin illalla nukkumaan :). Miulla myös vahva likinäkö;yli -7 ja piilareilla nään paremmin ku kakkuloilla :). En halunnu synnytykseen mitää ylimäärästä häirihtemään ,piilareissa oli parempi 🙂

 8. Oliivi

  Meillä sama tilanne. Vauva ei suostunut ottamaan tuttia, eikä tuttipullosta syömään. Koskaan. Ja huvin on pärjätty 🙂
  Neiti on nyt 10kk ja yhden käden sormilla on laskettavissa ne kerrat,kun olen käynyt yksinäni jossain. Ja silloinkin hyvin pikaisesti,max.1,5t-syöttänyt ja juossut asioille.
  Hörpyttämällä voi antaa pumppaamasi maitoa jo ihan pienelle ja 5-6kk iästä pillimuki on oiva vaihtoehto. (Meidän vauvan isä ei hörpyttämisestä innostunut., heh.)
  Itse ajattelen, että tämä vauva-aika on sen verran lyhyt hetki meidän kaikkien elämästä, että haluan olla Nyt vauvan kanssa ja vauvan ehdoilla…<3
  Ehtii sitä käydä yksinään asioilla myöhemminkin 🙂 mutta jokainen tyylillään!
  Hyvää syksyn jatkoa teidän perheelle!

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Mie hörppyytin Miinalle synnärillä pari kertaa sellasesta ”lääkekiposta”, vaikka melkein kaikki valu suusta hällä tosin ulos :D. Rotarokotekin joka annettiin suuhun ruiskulla ei meinannut onnistua..
   Oon ollu tosi paljon enemmän kiinni tässä vauvassa kuin esikoisessa ihan omaehtoisesti, alussa en käyny edes koiran kanssa kahdestaan ulkona.. mutta joka paikkaan ei vaan voi vauvaa ottaa mukaan ja itselleni tekisi hyvää edes 1h olla murehtimatta jossain muualla kuin kotona niin on vähän rankkaa vaikka lyhyt hetki toki onkin.

   Hyvää syksyn jatkoa sinnekin :)!

 9. H

  Samoissa tunnelmissa ollaan.. huoh.. Meidän tyttö on syntynyt itseasiassa ihan samana päivänä kuin Miina!

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Aijaa aika hauska sattuma :D. Toivottovasti teilläkin rupeis lämpeemään muullekin kuin buubsille! 🙂

 10. viiden äiti

  Meidän viidestä lapsesta, yksi oli sananlainen jääräpää,pelkkä tissi kelpasi..aika on jäänyt mieleen todella raskaana..jatka vaan tutin ja pullon tarjoamista, jospa kuitenkin ne vielä hyväksyy..Yksi lapsistamme keksi tutin syönnin kolmikuisena ja oli kyllä suuri helpotus,nukutus,automatkatat,ihan kaikki helpotti..tsemppiä!

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Sinäpä sen sanoit ihanan osuvasti, aika raskasta todellakin välillä…huh jospa meilläkin olisi vielä toivoa, toivottovasti ajan kanssa oppisi :). Kiitos kokemuksestasi, jännä että lapset samassa perheessä on niin erilaisia -niin meilläkin kun Eetu otti sekä tuttia että pulloa ongelmitta

 11. Kaisa

  Meillä ei kumpikaan lapsi suostunut syömään tuttia vaikka kovasti yritettiin, varsinkin sitten toista. Myöskään pullo ei toiselle kelvannut ikinä ja nukahtikin melkein ainoastaan tissi suussa ja heräili yöt jatkuvasti kun otin sen pois 😂 lopetin imetyksen tytön ollessa 1v4kk ja yötkin onneksi sitten parani. Mutta siis eka 6kk meni kyllä melkein täysin lapsen kanssa, koska jos jäi isän kanssa, huusi koko ajan kun olin poissa. Kyllähän se välillä vähän tympäsi kun ei voinut missään käydä miettimättä miten kotona pärjätään, mutta nopeasti se aikaa menee ja kiinteät ja nokkamukit tulee käyttöön 😊😊

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Meillä yöunet nukkuu onneksi vaikka tissin hilaisinkin pois, mutta päivällä pitää olla aika ninja että onnistuu laskemaan edes sylistä johonkin nukkumaan. Nyt just onnistui ninjana olo jes!:D
   Nokkamukista varmaan mukavampi sitten juuakin kun osaa ite jo annostella juomaa 🙂

 12. Eleonoora

  Keskimmäinen lapseni kieltäytyi tutista ja pullosta hyvin systemaattisesti. Kieltäytyi myös syömästä. Minä yritin, mies yritti, mummo ja pappa yritti, mutta mikään ei auttanut tuttiin, ei pulloon eikä siihen, että olisi syönyt soseita. Vasta kun lopetin imettämisen 9kk, alkoi ensimmäisen epätoivoiselta tuntuvan 24h syömättömyyden ja juomattomuuden jälkeen maistella vähän puuroa ja vettä. Olin lopettanut imettämisen vielä pikkuhiljaa eli mistään kerrasta poikki -juttu ei ollut kyseessä.

  Oli raskasta, kun ei tosiaan huolinut pulloa eikä tuttia. Se tarkoitti, etten ensimmäiseen 4kk ollut lainkaan erossa lapsesta ja sen jälkeenkin uskalsin olla korkeintaan 2h heti imettämisen jälkeen poissa. Kyseessä hyvin itsepäinen ja sinnikäs tapaus vielä näin kouluikäisenäkin. Siinä on hyvät ja huonot puolensa.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Oi hitsi aika rankkaa varmasti katsoa vierestä tuota 24h syömättömyyttä :o. Vauvat osaa olla itsepäisiä jo ihan alusta asti :D. Jännä miten temperamentitkin on niin erilaisia lapsilla joka vaikuttaa kaikkiin muutostilanteisiinkin paljon. Kiitos kertomuksesta 🙂

 13. Maija

  Hei,pakko kysyä vaikka ei liity imetykseen tai tutin syöntiin.. olen ig:ssä huomannut monessa kuvassa et vaunukopan kuomu ei ole täysin ylhäällä. 🤔 Onko se rikki vai miksi et nosta luomua täysin ylös 🙄

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kerran ylivetäsin sen liian pitkälle ja kovaa, ja meni melkein rikki nii en oo enää usein uskaltanu vetää iha tappiinsa :).

 14. Nina

  Meillä ihan sama! Ekat 8vko me kokeiltiin ’isimaitoa’ silloin tällöin ja toimi ok. 8vkon jälkeen loppui kuin seinään. Ilmeisesti Rota rokotteen jälkeem ei kelpuuttanut enää mutään muuta kuin tissin. Neuvolassa sanoivat että tietävät näin tapahtuneen Rotan jäljeen monellakin, Neiti nyt 6kk ja kerran kun olin poissa isä syötti lusikalla maitoa. 5kk oppi nokkamukin ja siitä juo maitoa. Tuttialaan ei ole kelpuuttanut ja mm autossa pitää olla toinen aina viihdyttämässä vieressä kun hän ei suostu autossa nukkumaan ja jossain kohtaa menee kuitenkin herne nenään 😊.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Miina sai rotan just tällä viikolla :/. Kokeilin antaa ite maitoa pullosta tällä viikolla mut ei onnistunu..aika jännä että rokote on vaikuttanu teillä siihenkin, meillä tuli vähän vatsavaivaa vaan 🙁 :). Joo mie monesti istun takapenkillä ja mies ajaa ton tutittomuuden takii

 15. Camilla / mademoiselle Camomilla

  Tästä ei ole apua, mutta mulla oli sama esikoisen ja tokan kanssa. Toka rupesi huolimaan hyvin rajoitetusti ajan myötä. Kolmoselle tutti tai tuttipullo ei tuota minkäänlaista ongelmaa…

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiva kuitenki kuulla ettei olla ainoita tän asian kanssa 🙂

 16. Paula – Viinilaakson viemää

  Me asutaan täällä Kaliforniassa ja täällä saatiin lääkäriltä semmoset ohjeet, että pullo ja tutti pitäisi tutustuttaa 4-5 viikon iässä. Muuten käy helposti niin, että eivät enää huoli. Ja pullosta sanottiin myös, että joka päivä pitää vaan sitkeästi tarjota yksi annos pullosta kunnes alkaa syömään. Meillä tyttö huoli pullon heti mutta tuttia vain hetkeksi ja sitten sylkäsee pois. Esikoinenkaan ei huolinut tuttia niin olen aina miettinyt, että teenkö siinä jotain väärin. Ehkä pitää kokeilla nyt jotain eri mallia. Juuri tuo autoilu on hankalaa jos vauva alkaa huutamaan. Joskus laitan musiikin hetkeksi täysille niin vauva ikään kuin herää siitä itkusta ja jää kuuntelemaan, mutta aina sekään ei toimi.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Oi ihanaa eloa Kaliforniaan, täällä satoi lunta tänään :).
   Meidän olisi vissiin alussa useemmin kokeilla pulloo ja tuttii, mutta jotenkin en edes olisi arvannut tuttipullottomuuden olevan mahdollista kun esikoinen otti niin moitteetta..
   joo miekii oon tuota musiikkijuttuu autossa käyttäny, välillä on auttanu mutta ei läheskää aina 😀 :/

 17. Nimetön

  Mulla kolme lasta, joista yksikään ei ole syönyt tuttia tai tuttipulloa. Toisaalta en sitä kauheesti jaksanut tyrkyttääkään, kun ei ottanut luistaakseen. Ja hyvin on mennyt. Aikamoisia tissitakiaisia ovat kyllä ekan puolivuotta sitten olleet. Tilanne oikeestaan alkanut helpottaa kiinteiden aloituksen myötä, kun tietää ettei vauva nälkään kuole, vaikka tissit siis äiti hetken poissa olisikin. Itellä vauva-aika on menny niin nopeesti, etten oo ehtinyt omaa aikaa kaipailemaan, vauva on pieni takiainen vain pienen hetken. Eikä toisaalta ole tarvinnut ikinä opetella pois tutista ja tuttipullosta. Aattele positiivisesti! 😉

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Saa nähdä muuttuuko tilanne meillä vasta kiinteiden aikana, toivottovasti aiemmin 🙂
   Kiitos kommentista ja teidän kokemuksen kertomisesta:)

 18. Mami

  Ootteko MAM tuttipulloa kokeillu? Meidänkään vauva ei huolinut Aventin pulloa, eikä huoli vieläkään vaikka pelkästään pullosta syö..

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Sitä pulloo meillä ei vissiin löydykään ja pari muutakin suositteli, vois kokeilla sitä -kiitti vinkistä 🙂

 19. MIINA 3 KUUKAUTTA – Fit Fat Mama

  […] Ei syö vieläkään tuttipulloa eikä tuttia […]

 20. 15 MINUUTIN KOTIJUMPPA – Fit Fat Mama

  […] tai ryhmäliikuntatunnit eivät ole tässä elämäntilanteessa vielä mahdollisia, koska vauva ei syö pulloa, joten olen jumppaillut kotona. Sain idean; testailen youtubesta erilaisia kotijumppavideoita ja […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.