Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

MITEN VALITSET PARHAAN EHKÄISYMENETELMÄN?

Ehkäisy ei luonnollisestikaan ole omassa tilanteessani tällä hetkellä ajankohtainen, raskaana kun olen. Fakta kuitenkin on, että synnytyksen jälkeen on aloitettava jälleen jonkun ehkäisymenetelmän käyttö ja olen pikkuhiljaa rupenut pohtimaan eri vaihtoehtoja. Ehkäisyasiat ovat jollain lailla tabuja ja joidenkin mielestä ”noloja” keskustella, mutta tartun blogin esittelytekstiinkin viitaten ”tyttö joka ei tunne sana tabu” kyseiseen asiaan.

Tunnetuimmat ehkäisykeinot ovat luultavamminkin kondomi ja e-pilleri. Vakituisessa parisuhteessa elävänä sukupuolitauteja minun ei tarvitse pelätä, joten kumiukkeleita en edes harkitse. Toiveissa on  imettää tulevaa vauvaa ja e-pilleri ei ole sopiva ehkäisymetodi silloin, joten sekään ei tule kysymykseen. Harmi sinällään, e-pilleristä ei ole koskaan tullut itselleni mitään sivuvaikutuksia ja se onkin yksi maailman suosituimmista ehkäisymenetelmistä. E-pillereitä löytyy useita eri merkkejä, itse käytin valmistetta ennen raskauksien yrittämistä ja olin siihen tyytyväinen. Pillereissä myös kuukautiskiertoni toimi kellon tarkkuudella, raskautta yrittäessä ilman ehkäisyä kun meni ihan miten sattuu joka olikin varmasti iso syy sekundaariseen lapsettomuuteenkin. Vitsailtiinkin miehen kanssa, että mitäs sitä melkein ehkäisyä miettimäänkään kun toimi niin pitkään luomunakin ettei raskautunut.

Mitäs muita vaihtoehtoja raskauden ehkäisemiseen on? En ole varmasti ainoa joka miettii asiaa ja halusin tämän postauksen ja pohdinnan yhteydessä tulla vinkkaamaan ehkäisytesti työkalusta, jossa voi testata juuri itselleen sopivan ehkäisykeinon.

euroClinixin ehkäisytesti-työkalu auttaa käyttäjää ehkäisytavan valinnassa. Ihmiset ovat erilaisia ja kysymysten avulla kartoitetaan mikä on juuri testaajalle sopiva metodi. Kysymyksissä otetaan huomioon mm. ikä, tupakointi, imettääkö, sairaudet (kuten onko lähisuvussa syöpää)ja onko valmis valmisteeseen joka otetaan päivittäin.

Testi antaa vastausten perusteella ehdotuksen ehkäisymenetelmästä ja faktatietoa mm. kuinka varma ehkäisyteho on mihin teho perustuu.

Löysin sivulta myös fakta ja vertailutietoa erilaisista ehkäisytavoista ja luulen kallistuneeni raskauden jälkeen kierukkaan. Kierukoita on kahta erilaista, hormoni sekä kuparikierukka. Haluaisin mieluummin ei hormonaalisen, joten kuparikierukka voisi olla kenties oikea ratkaisu. Vaikutus kestää 5-vuotta ja eipähän tarvitsisi miettiä muistaako napsia pillerin päivittäin. Olen keskustellut muutaman ystävän kanssa kierukasta ja asentaminen sattui kuulemma ihan sairaasti. He tosin eivät ole synnyttäneet, joten eihän sitä tiedä sattuisiko itselleni asentaminen niin paljoa.

Olisi mielenkiintoista kuulla teiltä kokemuksia; mikä ehkäisy teillä on käytössä ja oletko ollut tyytyväinen? Erityisesti imetysaika+ehkäisy kiinnostaa mikä teillä on käytössä? Heitä halutessasi kommenttikenttään vastaus minkä tuloksen sait ehkäisytestistä 🙂

yhteistyössä euroClinix.

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA

Kommentit (24)

 1. Outi

  Moi! Imetyksen aikana oli minipillerit käytössä, sitten hormonikierukka. Olisin mielellään ottanut hormonittoman mut runsaitten vuotojen kanssa ei ollut kuparikierukka vaihtoehto. Ja runsaiks muuttuikin vasta toisen kersan jälkeen….! Lähes vuoden jaksoin sitä kokeilla mutta sit meni hermo jatkuvaan epäsäännöllinen vuotoon.. Laittoa jännitin Tosi paljon mut ei tuntunut missään!
  Yhdistelmäpillereitä en halunnut enää kun en meinaa muistaa syödä joka päivä, vaikka muuten olivatkin ihan jees. Niin nyt sit ehkäisyrengas, vähän kalliimpia kuin pillerit mut tykkään kyllä!

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Miullakin oli imetyksen aikana viimeksi minipillerit, mutta tällä kertaa kiinnostaisi ei hormonaalinen ehkäisy…minipilleri vaikutti viimeksi mielialaan, joten ei ehkä tämän ahdistuneisuushäiriön kanssa fiksuin veto :).
   Menkat on muutenkin inhottavat, niin runsaitten vuotojen kanssa varmasti vielä inhottavammat :/. Ehkäisyrenkaasta en olekaan pahemmin kuullut 🙂

 2. Anna^

  Ennen esikoista söin e-pillereitä 5-vuotta. Noissakin on eroja btw. Sit lopetin, kun sain pahan migreenikohtauksen ja onhan e-pillereitä tutkittukin, että aiheuttaa veritulppia. Minkä takia migreenistä kärsivät ei juurikaan saa syödä e-pillereitä.
  Minipillereillä vuosin joka toinen viikko joten ei Ja ne aiheutti mulle sumussa-oloa. Mikään hormonaalinen ei tuu siis kysymykseenkään enkä halua myrkkyjä kehooni.
  Kuparikierukka taas aiheuttaa kohtutulehduksia ja lisää sen uusiutumisen riskiä huomattavasti ja ei ole hyvä menkkakivuista kärsiville eli ei kiitos näin kohtutulehduksen sairastavalle ja teininä ennen pillereitä sikiöasennossa makaavalle joka kk.
  Joten kumi jää ainoaksi ja järkeväksi. Yhtä kivaa se ei ole kuin ilman kumipukua, mutta miesten pillereiden markkinoille tuloa odottaen kumi on meillä se ehkäsy.
  Esikoisen jälkeen olen huomannut paljon positiivista olossani vaikka pillerit ei mun mielialaan vaikuttanut, mutta olo on silti kevyempi luomuna.

  • Elisa

   Mulla on kanssa vähän samaa, mitään ylimääräistä ei kroppa kestä oireetta. En ymmärrä miksi kondomeilla on niin kauhean huono maine ja että ei sopisi vakiintuneeseen suhteeseen. Joku teinivuosien muistoko siinä 🤔 Meille kuitenkin parhain.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Joo miekin olen kuullut, että e-pillereissä voi olla paljon eroja ja se, miten eri naisilla en vaikuttaa eri lailla. Painonnousua ja mielialan vaihteluita monella tullu, itellä ei ollu mitään ongelmia. Menkatkin oli niin säännölliset, toisinkuin ennen raskautta ilman ehkäisyä meni ihan miten sattuu…Saisivat kyllä keksiä miesten pillerin! Taas nimittäin sellainen asia jossa naisen asema on niin epäreilu kun mahdollisesti joutuu sisälle asentamaan renkuloita, syömään nappeja tai jotain muuta. Miehille vaan kumiukko vaihtoehto

 3. Jenna

  Itsellä ollut yhdistelmäpillerit käytössä, useampaa merkkiä kokeiltu kivuliaiden kuukautisten takia. Aknen takia minipillereitä en ole kokeillut. Tällä hetkellä ei ole mitään ehkäisyä käytössä. Pillereistä ei ollut kovinkaan paljon hyötyä kivun suhteen, enemmänkin haittaa koska pidensivät vuotoaikaa.

  Jätin 2v sitten pois, ja en ole katunut. Huomasin kaverin sanomana, noin puolivuotta lopettamisen jälkeen, että mun PMS-oireet vähentyi huomattavasti. Toisin sanoen jäätävät itkupotkuraivarit on jäänyt kokonaan pois. 😀 Menkat on nyt myös takaisin normaalissa mitä ne oli ennen pillereiden aloittamista.

  Jos jotain pitkäaikaisempaa ehkäisyä haluan niin mulla vaihtoehdoksi jää kuparikierukka, koska hormonaaliseen en enää palaa. Testissä mulle tuli kondomi tulokseksi.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Miulla kävi ennen raskauksien yrittämisiä e-pillereiden kanssa hyvä tuuri kun osui kerrasta oikea merkki :). Höh ikävää, että pidensi siulla pillerit vuoroaikaa :/. Kuparikierukkaan luulen itsekin kallistuvani, kun hormonaalinen ehkäisy ei houkuttele..pelottaa mahdolliset mielialan vaihtelutkin 😀

 4. Taru/stuffabout.fitfashion.fi

  Mulla on synnytyksen jälkeen ollut kuparikierukka ja oon tykännyt! Ei kipuja eikä lisääntynytttä vuotoa. En usko että synnytyksen jälkeen tuo kierukan laitto tuntuu paljon missään. 😉 Olihan se epämiellyttävää ja sattui vähän, mutta ei paha mun mielestä. 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiva kuulla Taru :)! Joo eiköhän se värkki koe aika paljon isomman rääkin synnytyksessä, että kierukan laittaminen voi olla pisara meressä :D.

 5. Sussu

  Moi!
  Mietin koko raskausajan, että mitähän ehkäisyä käyttäisi tulevaisuudessa. Ennen raskautta oli 10 vuotta yhdistelmäehkäisypillerit (yasmin) ja ne sopi minulle täydellisesti. Olin ilman pillereitä vain muutamia kuukausia ennen kuin tulin raskaaksi, mutta sekin oli mukavaa olla ilman hormonaalista ehkäisyä. Toisaalta iho meni huonompaan kuntoon, mutta seksihalut kasvoivat 😉

  Synnytyksen jälkeen päädyin minipillereihin. Ensin en ollut ihan varma valinnasta. Kumi ei ollut vaihtoehto (en vain tykkää, eikä mieskään ja olemme olleet yhdessä 13v, joten en pelkää saavani sp-tauteja) ja taas mitään pitkäaikaista en halunnut, koska haluamme lähivuosina lisää muksuja. Minipillerit oli vaan sitten helppo ottaa käyttöön, kun pillerit muutenkin oli tuttuja. Ja imetyksen aikana tosiaan vaihtoehdot on rajattuja. Nämä on tuntuneet sopivilta minulle. En ole huomannut mitään negatiivisia sivuoireita. Tosin menkkoja ei tule, joko imetyksen tai pillereitten takia, mikä aina tuo sellaisen epävarman olon, onko kaikki ok. Toisaalta hemoglobiini on parempi ja ei tosiaan oo menkkoja riesana.. 😁

  Pitää katsoa vaihtaako sitten imetyksen loputtua ehkäisyä, vai meneekö tällä, kunnes jättää taas ehkäisyn kokonaan pois. Toisaalta uuden hormonaalisen ehkäisyn aloittaminen on kai aina se riskialttein kohta veritulpille, joten ehkä jatkan näillä minipillereillä.

  Mielenkiintoinen aihe..☺

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Mie ennätin e-pillereitä syödä useita vuosia myös ja tykkäsin kyllä, ihme kyllä muistin jopa ottaakin säännöllisesti. Esikoisen synnytyksen jälkeen oli sitten minipillerit, niistä en pitänyt niin paljon kuin e-pillereistä…mielialan vaihtelut ainakin jäi mieleen. Toki raskauden jälkeen hormonitasot on muutenkin erilaiset, mutta tällä kertaa ei yhtään houkuta ajatus ylimääräisten hormonien laittamisesta kroppaan. Miulla on kaikkien ehkäisymetodien aikaan tullut menkat (harmi kyllä :D) , mutta säännöllisinä,toisin kuin normaalitilanteessa.

   Kiitos Sussu kokemuksesi kertomisesta :)!

 6. Emppu

  Mulla kanssa kuparikierukka ja oon ollut tyytyväinen! Oon synnyttänyt 2 lasta ja kierukka laitettiin, kun nuorimmainen oli 1,5v. vanha, ei siis heti jälkitarkastuksen yhteydessä.. ei sattunut, tuntui lähinnä tosi epämukavalta.. vertaisin papa-näytteen ottoon.. menee varmasti tosi kivuttomasti jos ottaa jälkitarkastuksen yhteydessä kun k-suu kätevästi vielä vähän aukikin 😊

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiva kuulla että oot ollu kuparikierukkaan tyytyväinen :). Sehä ois muuten todella kätevä jos laittaminen onnistuisi jälkitarkastuksessa! Kaksi kärpästä saisi yhdellä iskulla, muistan kun viimeksi jälkitarkastus tuntui ainakin tosi ikävältä..

 7. Suvi

  Asia ei enää itselle ajankohtainen ole, mutta vastailempa silti 🙂
  Mulle laitettiin kuparikierukka kolmannen lapsen jälkeen jälkitarkastuksen yhteydessä. Laitto ei tuntunut miltään ja silloinen lääkärikin sanoi, että se joka ei kierukkaa saa paikallee alta 20 sekunnin, joutaa palata koulunpenkille sen laittoa harjoittelemaan. 😀
  Kuparikierukassa pelotti se, että kuukautiset muuttuisivat runsaammiksi. Vuoto kun ei ennenkään ollut niukimmasta päästä.. Pelko osottautui turhaksi ja kuuluinkin sitten kuulemma siihen vähemmistöön jolla vuoto muuttui pienemmäksi. Laiton yhteydessä lääkäri ”pelotteli” että kierukka voi jäädä tamponin naruun kiinni ja näin ollen en uskaltanut käyttää tamppoonia kuuteen vuoteen mitä kierukka käytössä oli 😀
  Kun tuli vaihdon aika, päädyin sterilisaatioon ja näin ollen nämä huolet on ohi. 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiva kun kerrot kokemuksesi Suvi :). Nimittäin tosi hyvä kuulla muiltakin mammoilta kokemuksia tuosta kierukasta. Hui toivottovasti itselle ei aiheuta runsaampia vuotoja mikäli siihen vaihtoehtoon päädyn, inhoan sydämeni pohjasta muutenkin kuukautisia >:( ja jos ei vielä tamponiakaan voisi käyttää niin oijjoij. Toivottovasti lääkäri kokee, että kierukka kävisi miulle, se kuulostaa helpolta ja tehokkaalta vaihtoehdolta 🙂

 8. Nelli / Kochanie

  Tämä on täälläkin pian ajankohtainen aihe nyt vauvan synnyttyä, mutta testistä ei kyllä paljon ollut apua kun se antoi mulle tulokseksi kondomit! 😀 Ahdistaa kauheasti miettiä kun mikään vaihtoehto ei tunnu tarpeeksi hyvältä – tai siis melkein kaikissa tuntuu olevan jokin mutta. E-pillerit mulla oli viimeksi ennen ekaa raskautta, mutta ne ei psyykeen puolesta sopinut mulle ollenkaan ja nyt oon ihan hukassa näiden kanssa! Ehkä se selviää vaan kokeilemalla mikä oikeasti on paras vaihtoehto omalle kropalle (ja mielelle) 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Niin jos ei kortsuista itse nappaa, niin pitää sit keksiä jotain muuta :). Miulla taasen minipilleri vaikutti mielialaan…monella sellaiset missä joku vaikuttava hormoni vaikuttaa mielialaan -ei kiitos vauvarumban keskelle sellaista 😀

 9. laura

  Mulla oli kuparikierukka n. 1,5 vuotta ja suosittelen! Ihan huippu kapistus. Asentaminen sattui hiukan, mutta ylättävän vähän. Kerran kohtu hivenen ”supistu” ja se oli siinä : )toki pari tuntia sen jälkeen hieman jomotteli mutta ei särkylääkkeen tarpeeseen asti. Taasen pari ystävääni sanonut että sattui aivan sikana, joten kai se niin ihmiskohtasta on 😀

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Joo miullaki pari kaveria sanoi, että sattui ihan hemmetisti, toiselle piti antaa rauhoittavaa :D. Mutta ei synnyttäneelle tosin voi olla eri homma :). Kiva kuulla että oot ollu tyytyväinen kierukkaan, alkaa vaakakuppi kallistua siihen (:

 10. Nimetön

  Kävin tänään asennuttamassa elämäni ensimmäisen kierukan ja päädyin tietysti hormonittomaan vaihtoehtoon, eli kuparikierukkaan. Oon joskus nuoruudessa syönyt pillereitä kärsien järjettömästä aknesta ja pms-oireista sen seurauksena, never ever again!! Ja siis myöhemmin näin kaksi lasta synnyttäneenä tuntui ”luonnolliselta” kokeilla kuparikierukkaa, sillä en halunnut ylimääräisiä hormoneja sekoittamaan elimistöni toimintoja. Voin sanoa että jännitin asennusta ihan sikana, mutta kas kummaa, se ei sattunut kyllä yhtään! Viimeisestä synnytyksestäni tulee kuluneeksi 10kk ja lääkäri sanoi että synnyttäneille on helppo asettaa kierukka. Itselläni ei kyllä kivunnut edes vatsaa toimenpiteen jälkeen. Asennuksen jälkeen tuli reippaasti vuotoa, mutta se kuulemma kuuluu asiaan ja saattaa tiputella viikonkin päivät. Itse myös täysimetän vielä vauvaa ja kierto on ollut sekaisin muutoin niin säännöllisen kierron sijaan. Tällä hetkellä odotan itse mielenkiinnolla miten kehoni suhtautuu kierukkaan ja toivon suuresti sen toimivan itselläni kuten sen pitääkin.

 11. E.R

  Kävin tänään asennuttamassa elämäni ensimmäisen kierukan ja päädyin tietysti hormonittomaan vaihtoehtoon, eli kuparikierukkaan. Oon joskus nuoruudessa syönyt pillereitä kärsien järjettömästä aknesta ja pms-oireista sen seurauksena, never ever again!! Ja siis myöhemmin näin kaksi lasta synnyttäneenä tuntui ”luonnolliselta” kokeilla kuparikierukkaa, sillä en halunnut ylimääräisiä hormoneja sekoittamaan elimistöni toimintoja. Voin sanoa että jännitin asennusta ihan sikana, mutta kas kummaa, se ei sattunut kyllä yhtään! Viimeisestä synnytyksestäni tulee kuluneeksi 10kk ja lääkäri sanoi että synnyttäneille on helppo asettaa kierukka. Itselläni ei kyllä kivunnut edes vatsaa toimenpiteen jälkeen. Asennuksen jälkeen tuli reippaasti vuotoa, mutta se kuulemma kuuluu asiaan ja saattaa tiputella viikonkin päivät. Itse myös täysimetän vielä vauvaa ja kierto on ollut sekaisin muutoin niin säännöllisen kierron sijaan. Tällä hetkellä odotan itse mielenkiinnolla miten kehoni suhtautuu kierukkaan ja toivon suuresti sen toimivan itselläni kuten sen pitääkin.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiva kuulla että ei sattunu :). Joo minuukaan ei pillerit tällä kertaa nappaa yhtään, en haluaisi ylimääräisiä hormoneja enää kroppaan. Toivottovasti kehosi suhtautuu hyvin kierukkaan ja kiitos kokemuksesi kertomisesta (:

 12. Peikkis

  Olen ollut sterilisaatiojonossa reilut puoli vuotta (ja se kestää, etenkin kun vaihdoin asuinkaupunkia tässä välissä ja jouduin tietenkin jonon hännille uudestaan.) Jonot ovat naurettavan pitkät (vuodesta kolmeen vuotta, riippuu missä asuu, miehille vielä pidemmät kuin naisille).
  Olin jo laitattamassa hormonikierukkaa, vähän vastentahtoisesti, kun en hormonaalisesta ehkäisystä tykkää. (Kuparikierukkaa ei suostuttu laittamaan, minulla on runsaat kuukautiset, mutta en kärsi niistä. Ilmeisesti kuitenkin sen takia. Sen sijaan kärsin hirveästä pms:stä). Sitten juuri ennen laittoa lääkäri sanoi, että sitten ei voi käyttää tamponeita. Olin että ?!? Olin valinnut kierukan pienemmällä hormoniannoksella, jolloin kai kuukautiset saattavat tulla. Enhän minä nyt voi mikään rätti housuissakaan olla! En antanut laittaa, ja otin minipillerit (e-pillerit eivät käy, kun on aurallinen migreeni). Sitten kuulin jälkikäteen muilta naisiltä, että ainakin kuukuppia voi hyvinkin käyttää kierukan kanssa.
  Söin minipillereitä puolisen vuotta, pää sumussa ja mieltä masensi (toki siihen on muutenkin taipumusta), ja sitten kun alkoi vielä jatkuvasti tiputellakin, niin lopetin ne. Nyt sitten odotan jalat ristissä sitä sterilisaatiota…

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Oho pitkä jono todellakin sitten, toki vähän ”lopullisempi” operaatio niin olisikohan senkin takia.
   Runsaat kuukautiset luulisi olevan este ettei kierukka vaan liukahda jotenkin helpommin pois, ainakin luulisin :D. Toi tamponijuttu kyllä outo!
   höh ikävää tuo, että minipillerit masensi, monilla tulee hormonaalisista mielialaan vaikutuksia -minullakin tuli jonkinvrran minipillereistä.

   Kiitos kokemuksestasi 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.