Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

Unikoulun ensimmäinen viikko takana -miten menee yöt nyt

Unikoulun ensimmäinen viikko takana -miten menee yöt nyt; Unikoulun aloittamisesta on nyt abouttirallaa viikko. Kerroin tänne unikoulun ensimmäisestä yöstä ja halusin tulla kertomaan jatkosta kun siitä on tullut kyselyä jonkin verran. Ihan jokaista päivää en ottanut ylös, mutta tässä kuitenkin yleiskatsausta öihin.

Ensimmäinen yö meni todella paljon paremmin kuin ennalta odotin. Seuraava yö noudatti aika lailla samaa kaavaa. Miina heräsi n. 00.00 jolloin riitti silittelyt. Seuraavan kerran heräsi n. 03 maissa. Silloin nousi pari kertaa pystyyn, laitoin takaisin makuulleen ja jatkoi unia.

Kolmas yö oli poikkeuksellisen hyvä ja aamulla oli niin wtf olo ettei järkeä. Neiti meni nukkumaan n. 21 aikaan. Heräsi muistaakseni 01 ja seuraavan kerran vasta 07! Tuo oli kyllä poikkeus sääntöön, ei ole samanlaista yötä ollut sen jälkeen…outoa muuten, että olo ei ollut oikeastaan sen virkeämpi kuin rikkonaisimmilla öillä. Yli vuoden katkonaiset yöt ei yhdellä parane.

Noiden päivien jälkeen en tarkkoja aikoja ottanut ylös. On ollut pari huonompaa yötä mukana. Nukutin minimimmin n. 21. Ensimmäisen kerran hän heräsi jo 23. Seuraavan kerran n. 01. Sitten n. 03 ja sitten 05 maissa jolloin otin viereen.

Menin hehkuttamaan kaverille, että yöheräämiset ovat olleet siinä mielessä iisejä, ettei itkuraivo ole mennyt siihen pisteeseen joka vaatisi vauvan ottamista syliin. VIRHE. Eikös vaan heti seuraavana yönä neiti huusi helevetin kovaa ja korkealta, joka vaati jo sylissä rauhoittelun. Sen yön hereillä olo pätkä oli ehkä 30-45 minuuttia. Pää on niin jumissa niissä hetkissä kun vauva huutaa, yritän silittää ja tassuttaa jonkin aikaa. Ei auta, otan lopulta syliin ja pidän tiheästi kiinni. Lasken alas oiiiikein hiljaa. Menen pötkölleen sänkyyn ja kuuluu ÄÄÄÄÄ. Jaahas homma uudestaan. Syliin en ota todellakaan heti, kuulostelen vauvan itkun ”tyyppiä” ja sen kyllä huomaa kun on syliin ottamisen aika.

Huutoyön jälkeen oli vähän parempi yö ja sen jälkeisenä taas mimmi antoi palkeiden paukkua. Esikoinenkin sanoi aamulla, että Miina huusi aika kovaa haha! Se oli huonoin yö unikoulun aikana ja itsellä alkoi potutuskäyrä todellakin kohota yöllä. Vaati ihan sairaasti mielenlujuutta etten vaan nostanut neitiä viereen.

En ole ratkennut antamaan tissiä kertaakaan yöllä, JES!

Miina sai 1-vuotisneuvolassa rokotteita ja hän on ollut tosi kärttyinen sekä räkäinen…mietin, että mitenköhän unikoulun laita silloin kun lapsi on sairas? Neidillä ei kuumetta onneksi ole (vielä) eikä toivottovasti tulekaan. Jostain luin, että unikoulu tauotetaan sairastamisen ajaksi, mutta pelottaa sitten, että jos/kun annankin tissiä yöllä hänen ollessa kipeänä –meneekö koko unikouluhomma puihin? Miten te olette menetelleet jos lapsi on ollut kipeänä, oletteko imettäneet yöllä?

Isoin muutos nukkumiseen on ollut se, että heräilyt ovat vähentyneet. Ennen unikoulua monesti Miina saattoi herätä monen monta kertaa jo ennen, kuin itse menin nukkumaan. Tyyliin 22, 23, 00.

Toinen muutos on ollut nukuttaminen. Imetän olohuoneessa josta kävelen makuuhuoneeseen ja lasken beben pinnasänkyyn. Muutaman kerran hän on heräytynyt karjumaan raivopäänä, mutta huutoa ei ole onneksi kestänyt pitkään.

Tulee sen aika, että vauva nukkuu läpi yön, mutta kyllähän sen odottaminen on suoraan sanottuna aika perseestä. Parempaa kohti kuitenkin ollaan menossa :).

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA

Kommentit (6)

 1. miltsu

  mulle ainaski sanottiin että unikoulua ei sais toteuttaa kipeenä. meillä puhkeamassa hampaita ja eroahdistus on kova päivälläkin niin nyt ei ol vielä aika unikoululle 🙂 tsemppii sinne! mä oon niin lepsu että en kestä huutoa olleskaan ja tyrkkääm tissin suuhun heti, mitenkähän tulee ikinä onnistuu 😀

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Joo mieki luin, että ei saa aloittaa unikoulua kipeenä, mutta Miina oli onneksi terve kun aloitettiin :). Hampaiden puhkeaminen on kyllä yks kökkö joillakin lapsilla kun aiheuttaa huutoo niin paljon :c
   Heh miekin olin piiitkään lepsu, mutta nyt halusin rotia tähän tissittelyyn 😀

 2. Mma

  Lopetin yöimetykset kun lapsi täytti 2v. Sen jälkeen olen imettänyt kipeää lasta ja painajaisiin herännyttä lasta. Ei ole vaikuttanut normaaliöihin, mun ymmärtääkseni lapset ovat mukautuvaisia joustoon 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Okei kiva kuulla, että teillä noinkin myöhään loppui yöimetykset -itse nimittäin muutamalta saanut ihmetyksiä, että miten sie VUOSIKASTA oot imettäny yöllä :D.
   Hyvä ettei teillä oo vaikuttanu normiöihin tissittelyt :).

 3. PaulaS

  Itse ajattelisin, ettei ole tarpeen tauottaa unikoulua, kun lapsi on jo vuoden. Fysiologinen tarve yöimetykselle on vähäisempää ja muutoinkin teillä unikoulu on ollut jo jonkinaikaa menossa. Jos olisi pienemmästä kysymys tai sairastuminen sattuisi heti tuohon alkuun, niin tilanne on toinen. Meillä yösyötöt lopetettiin kaksi viikkoa sitten, 11kk iässä ja ajattelen unikoulun menneen jo ohi. Nyt eletään tilannetta, että vauva herää yöllä, mutta imettäminen ei ole enää vaihtoehto. Meillä tosin vauva on nukkunut aina omassa sängyssä ja 6kk alkaen omassa huoneessa. Teillä on kuitenkin homma lähtenyt hienosti etenemään, joten Jatkakaa vain 😄

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiva kuulla hoitsun ajatus tähän asiaan 🙂 (jos oot sama hoitsu-paula ketä muistelen ainakin nimen perusteella)
   Ehkä mie sitten en buubsia anna ellei ihan kuumeessa sitten toinen ole =)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.