Taaperon kanssa Budapestissa

Mitä siitä seuraa kun pieni herra Taapero lähtee vanhempiensa kanssa kaupunkilomalle Budapestiin? Jos olisin lässynlää, voisin heittää tähän alkuun että oi voi miten kaikki meni niin täydellisesti ja lapsi oli kuin enkeli, mutta niinkuin tiedätte, tyyliini ei kuulu ihmisten silmiin pissiminen. Joten sanotaampa rehellisesti alkuun, että oli ajottain aika hermoja raastavaakin.

Eetulla alkaa nousta oma tahto yhä enemmän ja enemmän esille ja uhmakohtauksetkin alkaa olla viikottaisia, tai no oikeastaan melkeimpä päivittäisiä. Heti ensimmäisenä lomapäivänä kun jalat väsyneinä raahauduimme johonkin paikalliseen ruokapaikkaan, jossa ensinnäkin a. saimme odottaa palvelua, b. emme saaneet Eetulle omaa lautasta ja c. ruokakin oli melko mautonta, Eetu veti ensimmäisen shown. Äiti ja Isi ei olisi missään nimessä saaneet syödä rauhassa, ei. Kengät lenti jalasta lattialle, syöttötuolissa ei meinattu pysyä ja loppujen lopuksi Muumit tabletilta sai pojan rauhoittumaan. Tämän Mamman äänikin alkoi jo kohota ja verisuonet poksua päässä.

TP5D2018b

IMG_9224

Muutenkin tuntuu, että ensimmäiset pari päivää meni hieman heikommin ja loma alkoikin parantua loppua kohden. Niin muksulla, kuin meilläkin. Ehkä tilanne jollain lailla hermostitti meitä kaikkia, olla vieraassa paikassa 24/7 saman köörin kanssa kun normiarkena nähdään vain muutamia tunteja päivässä.

Paikalliset tykkäsi lapsista ja Eetu oli oikea hurmuri. Niin vauvasta vaariin, eukoista ukkoihin minimies irroitti hymyjä ja kylpylässä joku mummeli olisi halunnut Eetun syliinkin, mutta siihen vedettiin raja. Poitsu vierastaa sen verran, enkä muutenkaan ihan tuntemattomalle olisi halunnut pientä antaa syliin.

Kylpylässä käynti olikin koko perheen yksi loman kohokohdista. Kylpyläkäyntiin kuului lukolla toimiva sovituskoppi, joten tavarat pystyi jättämään turvallisin mielin. Ensimmäisessä altaassa Eetu hieman ujosteli, mutta hetken päästä hän oli yhtä hymyä ja leikki onnellisena vedessä. Käytiin välillä vilvoittelemassa ja ei menty kuumimpiin altaisiin, koska sitä ei lapsille suositella. Ei sen puoleen, kokeilin varpailla yhtä kuumaa allasta ja oli omaan makuuni liiankin hottia enkä sinne olisi muutenkaan mennyt. Polskittiin pari tuntia ja minimies olisi halunnut lisää ja lisää ja lisää. ”Lisää vettä” hän hyvin topakasti sanoi, simahti samantein kun laitettiin pukemisen päälle rattaisin. Kylpylästä pois mennessä ostettiin Eetulle ilmapallo, jota hän kantoikin maskottina koko loppu loman.

TP5D2200b

TP5D2219b

IMG_9172

 

Toinen kohokohta Taaperolle oli Eläintarhassa käynti. Pienet, karvaiset eläimet kiinnosti eniten ja vedessä eläjät kammostutti. Eläintarha oli aikuisillekin huikea kokemus, oli vaikuttavaa nähdä livenä eläimiä joita aikaisemmin on nähnyt vain telkkarista.

Leikkipuistoja oli Budapestissa aika kivasti ja laitteet näyttivät siisteiltä. Käytiin puistossa tosin vain kerran, mutta kävellessä bongailtiin monia muitakin.

Ruokailut meni niin ja näin. Yleensä Eetulle ei ruoka oikein maistunut ja loma hoituikin lähinnä välipaloilla. Sokerinatsi Mutsi hölläsi lomalla ehkä liikaakin ja minimies joi mehuja, maisteli kakkuja ja kaikenlaista hömpötystä. Jotenkin en jaksanut olla niin tarkka lomalla, halusin että kunhan mini edes jotain syö. Nyt on taas roti ruokailujen suhteen.

TP5D1712b

Verrattuna muihin kaupunkilomiin, jossa ollaan käyty (Praha, Istanbul), Budapestissa oli samoja piirteitä kuin Prahassa ja miljoona kertaa parempi kuin Istanbull. Kaupunki ei ollut liian täyteen ahdettu ja oli monia paikkoja, jossa lapsen pystyi päästämään itse juoksemaan. Metroihin mahtui helposti rattaiden kanssa, eikä ollut yhtään kertaa jolloin ne olisivat olleet täyteen ahdettuja. Mutta yksi miinus metroasemissa: ei hissejä lähes millään asemalla! Mie pidin liukuportaissa Eetua sylissä ja mies piti vaunuista kiinni. Jos mini nukkui rattaissa, pidettiin kummatkin tiukasti niistä kiinni.

 

TP5D2087

 

Melko harvoissa kaupoissa oli lasten ruokia, iso kauppa Tesco oli aika lähellä hotelliamme ja sieltä ostettiin muutamia hedelmäsose välipaloja ja pari hätävara lihasosetta. Niissä oli melko sama hintataso kuin Suomessakin, mutta makuja oli paljon enemmän. Yksi lemppari oli banaani ja smoothiesta omena-banaani. Maissinakeroita ostettiin myös, mutta niissä oli jotain lievää maustetta mukana.

Unet meni reissussa sekä hyvin, että hyvin huonosti. Päiväunet kestivät yleensä about tunnin, jos sitäkään ja se oli varmasti isoin syy miksi Eetu ei oikein välillä ollut oma itsensä vaan paljon kiukkuisempi. Yöunille nukuttaessa joka kerta tuli kaamea huuto, mutta onneksi rauhoittui nopeasti. Yöt mini nukkui yhtä yötä lukuunottamatta kokonaan, hell yeah!

Lento kesti reilu 2h ja kummatkin, sekä meno että tulomatka meni erittäin hyvin. Ei mitään ongelmia, minin korvat ei mennyt edes lukkoon. Toisin kuin miulla, gaad daam inhoan laskua kun aina jumahtaa korvat.

TP5D1968b

TP5D1964b

Asioita tehtiin monesti hyyyyvin hitaasti. Voitte vaan kuvitella, että kun Taapero kävelee itse, vauhti ei ole tasaista ja verkkaista. Välillä juostaan, välillä hönötetään paikallaan ja välillä kävellään kuin mallikansalaiset. Joka paikkaan ei päässyt rattaiden kanssa, mutta niinhän se on Suomessakin. Käveltiin kyllä niin maan perkeleesti.

Vaikka muutama harmaa hiuksi saattoi reissussa päähän pilkahtaa, viikko teki meille kaikille todella hyvää <3. Varsinkin miulle ja Eetulle. Vieläkin, vaikka töiden aloittamisesta on jo monia kuukausia, miulla on välillä ikävä Eetua päivisin. Tuntui, kuin miun ja Eetun side olisi jotenkin vahvistunut. Tänäänkin leikittiin ja remuttiin ihan hulluna, Eetu tuli ja muiskautti pusunkin kun pyysin <3. Aamulla hällä tuli itku kun lähdin töihin. Voi miun pientä.

Nyt pitääkin aloittaa säästöurakka ensi vuoden lomaa varten ja silloin mennään tasan tarkkaan rantalomalle :D! .

TP5D1412b

TP5D1365b

Kaupunkilomalla Taaperon kanssa tärkeimpiä tavaroita oli

 

Lelu

Ostettiin Eetulle kaksikin eri mopolelua, joista toinen meni uimaan kilpikonnien altaaseen ja toisenkin hän onnistui hävittämään. ”Pappamopo pois” yritti poika pyytää sen jälkeen kun oli plumpsauttanut sen altaaseen. No, sinne jäi :D. Onneksi hävittäneiden tilalla oli vielä kolmaskin mopolelu jäljellä. Mopon lisäksi meillä oli unipupu mukana. Ylimääräisiä, monia leluja en reissuun roudaisi.

Hyvät rattaat

Kunnolliset pyörät rattaissa on ihan ehdottomia, voin kertoa että sateenvarjorattailla jos oltaisiin oltu liikenteessä, ne olisi varmaan lentänyt jorpakkoon.

Hyvät hermot

Tämä ei ole tavara, mutta pinnaa pitää olla. Kaikki ei mene niinkuin strömsössä ja voin kertoa että monet vittuperkeleet päästin sekä pään sisällä että ulkona. Pitää kuitenkin muistaa, että se on myös lapsen loma. Asioita ei vaan voi tehdä samalla lailla kuin kaksin kulkiessa, tai niinkuin edellisellä lomareissulla, kun Eetu vain nakotti rattaissa kun ei osannut vielä kävellä. Lapsenkin pitää saada tutkia paikkoja omaan tahtiin.

Tabletti

Ravintolassa ruokaa odottaessa jos Eetu oli kovin levoton, annettiin hänen suosiolla katsoa Muumia.

Hyvät kengät lapsellekin

Taapero (ei ainakaan meidän) jaksa varmasti nököttää koko aikaa rattaissa, vaan haluaa myös kävellä ja tutkia ympäristöä. Meillä oli mukana Puman lenkkarit ja reissusta ostin Niken airmaxit. Niitä käytettiin vuorotellen ja mitään nirhaumia tai rakkoja ei pojalle tullut, vaikka hän käveli todella paljon matkan aikana. Sandaalit oli myös mukana, mutta niitä ei käytetty kertaakaan.

Naposteltavaa ja vettä

Maissinaksuja, riisikakkuja, smoothieta, rusinoita. Napostelu ei tee hyvää hampaille, mutta kunhan muistaa antaa niiden lisäksi myös ksylitolipastilleja välillä. Veden juonnista pitää lapsella pitää huoli ehdottomasti ettei ylikuumumista tapahdu.

 

IMG_9174

Teen Budapestiin liittyen vielä ostos-ja yleispostauksen jossa sitten enemmän kuvia jossa näkyy kaupunkia.

 

Oletko käynyt Taaperon kanssa kaupunkilomalla? Miten meni? Tykkäätkö enemmän ranta vai kaupunkikohteista lapsen kanssa?

 

SEURAA MAMAA FAcebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

 

 

Kommentit (28)
 1. Tekipä hyvää lukea, että ei muillakaan aina reissussa mene ihan putkeen! 🙂 me ollaan mun miehen kanssa monesti todettu, että luojan kiitos ollaan matkailtu kahdestaan aika paljon, niin nyt lapsen kanssa ei pode jatkuvaa matkakuumetta 🙂 mä oon tehnyt mm yhden kaupunkiloman New Yorkiin silloin 1,5 v lapsen kans kahdestaan ja silloin itse matka meni todella hyvin, mut paluulennolla lapselle iski vatsatauti ja tokihan myös kone oli bookattu aivan täyteen. Siitäkin toki selvittiin, mut oon visusti päättänyt että Euroopasta en pienen kanssa poistu eli lyhyillä lentomatkoilla mennään 🙂 Mun mieleen on kaupunki/rantalomien yhdistelmät, joten tykkään esim Barcelonasta jossa myös hyvin pärjää taaperon kanssa ja välillä voi makoilla rannalla.

 2. Tekipä hyvää lukea, että ei muillakaan aina reissussa mene ihan putkeen! 🙂 me ollaan mun miehen kanssa monesti todettu, että luojan kiitos ollaan matkailtu kahdestaan aika paljon, niin nyt lapsen kanssa ei pode jatkuvaa matkakuumetta 🙂 mä oon tehnyt mm yhden kaupunkiloman New Yorkiin silloin 1,5 v lapsen kans kahdestaan ja silloin itse matka meni todella hyvin, mut paluulennolla lapselle iski vatsatauti ja tokihan myös kone oli bookattu aivan täyteen. Siitäkin toki selvittiin, mut oon visusti päättänyt että Euroopasta en pienen kanssa poistu eli lyhyillä lentomatkoilla mennään 🙂 Mun mieleen on kaupunki/rantalomien yhdistelmät, joten tykkään esim Barcelonasta jossa myös hyvin pärjää taaperon kanssa ja välillä voi makoilla rannalla. Ei se matka tosiaan vanhemmille pelkkää rentoutumista ole lapsen kanssa, mutta varmasti reisuista jää kuitenkin ihania muistoja kaikille ja kommelluksille jaksaa hymyillä jälkeenpäin.

  1. Tiina / Fit Fat Mama
   7.8.2015, 20:57

   Joo ei menny koko ajan niinkuin strömsössä :D. Mekin puhuttiin, että onneksi kerettiin edes muutamia kertoja reissata yhdessä ennen lasta :)! Joskus kunhan Eetu on isompi,ajateltiin lähdeä kahdestaan jonnekin pidennetylle viikonloppulomalle :).

   Auts, ikävä jos vatsatauti on sattunu just lentokoneessa :/. Kumpaankin meidän perheen kanssa reissattuun (Kreeta ja Budapest) kohteeseen oli onneksi lyhyet lennot ja meni hyvin.

   Barcelonassa olisikin joskus kiva käydä, Espanjassa oon käyny Mallorcalla ja sitten Kanarialla 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *