Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

Taaperon kanssa Budapestissa

Mitä siitä seuraa kun pieni herra Taapero lähtee vanhempiensa kanssa kaupunkilomalle Budapestiin? Jos olisin lässynlää, voisin heittää tähän alkuun että oi voi miten kaikki meni niin täydellisesti ja lapsi oli kuin enkeli, mutta niinkuin tiedätte, tyyliini ei kuulu ihmisten silmiin pissiminen. Joten sanotaampa rehellisesti alkuun, että oli ajottain aika hermoja raastavaakin.

Eetulla alkaa nousta oma tahto yhä enemmän ja enemmän esille ja uhmakohtauksetkin alkaa olla viikottaisia, tai no oikeastaan melkeimpä päivittäisiä. Heti ensimmäisenä lomapäivänä kun jalat väsyneinä raahauduimme johonkin paikalliseen ruokapaikkaan, jossa ensinnäkin a. saimme odottaa palvelua, b. emme saaneet Eetulle omaa lautasta ja c. ruokakin oli melko mautonta, Eetu veti ensimmäisen shown. Äiti ja Isi ei olisi missään nimessä saaneet syödä rauhassa, ei. Kengät lenti jalasta lattialle, syöttötuolissa ei meinattu pysyä ja loppujen lopuksi Muumit tabletilta sai pojan rauhoittumaan. Tämän Mamman äänikin alkoi jo kohota ja verisuonet poksua päässä.

TP5D2018b

IMG_9224

Muutenkin tuntuu, että ensimmäiset pari päivää meni hieman heikommin ja loma alkoikin parantua loppua kohden. Niin muksulla, kuin meilläkin. Ehkä tilanne jollain lailla hermostitti meitä kaikkia, olla vieraassa paikassa 24/7 saman köörin kanssa kun normiarkena nähdään vain muutamia tunteja päivässä.

Paikalliset tykkäsi lapsista ja Eetu oli oikea hurmuri. Niin vauvasta vaariin, eukoista ukkoihin minimies irroitti hymyjä ja kylpylässä joku mummeli olisi halunnut Eetun syliinkin, mutta siihen vedettiin raja. Poitsu vierastaa sen verran, enkä muutenkaan ihan tuntemattomalle olisi halunnut pientä antaa syliin.

Kylpylässä käynti olikin koko perheen yksi loman kohokohdista. Kylpyläkäyntiin kuului lukolla toimiva sovituskoppi, joten tavarat pystyi jättämään turvallisin mielin. Ensimmäisessä altaassa Eetu hieman ujosteli, mutta hetken päästä hän oli yhtä hymyä ja leikki onnellisena vedessä. Käytiin välillä vilvoittelemassa ja ei menty kuumimpiin altaisiin, koska sitä ei lapsille suositella. Ei sen puoleen, kokeilin varpailla yhtä kuumaa allasta ja oli omaan makuuni liiankin hottia enkä sinne olisi muutenkaan mennyt. Polskittiin pari tuntia ja minimies olisi halunnut lisää ja lisää ja lisää. ”Lisää vettä” hän hyvin topakasti sanoi, simahti samantein kun laitettiin pukemisen päälle rattaisin. Kylpylästä pois mennessä ostettiin Eetulle ilmapallo, jota hän kantoikin maskottina koko loppu loman.

TP5D2200b

TP5D2219b

IMG_9172

Toinen kohokohta Taaperolle oli Eläintarhassa käynti. Pienet, karvaiset eläimet kiinnosti eniten ja vedessä eläjät kammostutti. Eläintarha oli aikuisillekin huikea kokemus, oli vaikuttavaa nähdä livenä eläimiä joita aikaisemmin on nähnyt vain telkkarista.

Leikkipuistoja oli Budapestissa aika kivasti ja laitteet näyttivät siisteiltä. Käytiin puistossa tosin vain kerran, mutta kävellessä bongailtiin monia muitakin.

Ruokailut meni niin ja näin. Yleensä Eetulle ei ruoka oikein maistunut ja loma hoituikin lähinnä välipaloilla. Sokerinatsi Mutsi hölläsi lomalla ehkä liikaakin ja minimies joi mehuja, maisteli kakkuja ja kaikenlaista hömpötystä. Jotenkin en jaksanut olla niin tarkka lomalla, halusin että kunhan mini edes jotain syö. Nyt on taas roti ruokailujen suhteen.

TP5D1712b

Verrattuna muihin kaupunkilomiin, jossa ollaan käyty (Praha, Istanbul), Budapestissa oli samoja piirteitä kuin Prahassa ja miljoona kertaa parempi kuin Istanbull. Kaupunki ei ollut liian täyteen ahdettu ja oli monia paikkoja, jossa lapsen pystyi päästämään itse juoksemaan. Metroihin mahtui helposti rattaiden kanssa, eikä ollut yhtään kertaa jolloin ne olisivat olleet täyteen ahdettuja. Mutta yksi miinus metroasemissa: ei hissejä lähes millään asemalla! Mie pidin liukuportaissa Eetua sylissä ja mies piti vaunuista kiinni. Jos mini nukkui rattaissa, pidettiin kummatkin tiukasti niistä kiinni.

TP5D2087

Melko harvoissa kaupoissa oli lasten ruokia, iso kauppa Tesco oli aika lähellä hotelliamme ja sieltä ostettiin muutamia hedelmäsose välipaloja ja pari hätävara lihasosetta. Niissä oli melko sama hintataso kuin Suomessakin, mutta makuja oli paljon enemmän. Yksi lemppari oli banaani ja smoothiesta omena-banaani. Maissinakeroita ostettiin myös, mutta niissä oli jotain lievää maustetta mukana.

Unet meni reissussa sekä hyvin, että hyvin huonosti. Päiväunet kestivät yleensä about tunnin, jos sitäkään ja se oli varmasti isoin syy miksi Eetu ei oikein välillä ollut oma itsensä vaan paljon kiukkuisempi. Yöunille nukuttaessa joka kerta tuli kaamea huuto, mutta onneksi rauhoittui nopeasti. Yöt mini nukkui yhtä yötä lukuunottamatta kokonaan, hell yeah!

Lento kesti reilu 2h ja kummatkin, sekä meno että tulomatka meni erittäin hyvin. Ei mitään ongelmia, minin korvat ei mennyt edes lukkoon. Toisin kuin miulla, gaad daam inhoan laskua kun aina jumahtaa korvat.

TP5D1968b

TP5D1964b

Asioita tehtiin monesti hyyyyvin hitaasti. Voitte vaan kuvitella, että kun Taapero kävelee itse, vauhti ei ole tasaista ja verkkaista. Välillä juostaan, välillä hönötetään paikallaan ja välillä kävellään kuin mallikansalaiset. Joka paikkaan ei päässyt rattaiden kanssa, mutta niinhän se on Suomessakin. Käveltiin kyllä niin maan perkeleesti.

Vaikka muutama harmaa hiuksi saattoi reissussa päähän pilkahtaa, viikko teki meille kaikille todella hyvää <3. Varsinkin miulle ja Eetulle. Vieläkin, vaikka töiden aloittamisesta on jo monia kuukausia, miulla on välillä ikävä Eetua päivisin. Tuntui, kuin miun ja Eetun side olisi jotenkin vahvistunut. Tänäänkin leikittiin ja remuttiin ihan hulluna, Eetu tuli ja muiskautti pusunkin kun pyysin <3. Aamulla hällä tuli itku kun lähdin töihin. Voi miun pientä.

Nyt pitääkin aloittaa säästöurakka ensi vuoden lomaa varten ja silloin mennään tasan tarkkaan rantalomalle :D! .

TP5D1412b

TP5D1365b

Kaupunkilomalla Taaperon kanssa tärkeimpiä tavaroita oli

Lelu

Ostettiin Eetulle kaksikin eri mopolelua, joista toinen meni uimaan kilpikonnien altaaseen ja toisenkin hän onnistui hävittämään. ”Pappamopo pois” yritti poika pyytää sen jälkeen kun oli plumpsauttanut sen altaaseen. No, sinne jäi :D. Onneksi hävittäneiden tilalla oli vielä kolmaskin mopolelu jäljellä. Mopon lisäksi meillä oli unipupu mukana. Ylimääräisiä, monia leluja en reissuun roudaisi.

Hyvät rattaat

Kunnolliset pyörät rattaissa on ihan ehdottomia, voin kertoa että sateenvarjorattailla jos oltaisiin oltu liikenteessä, ne olisi varmaan lentänyt jorpakkoon.

Hyvät hermot

Tämä ei ole tavara, mutta pinnaa pitää olla. Kaikki ei mene niinkuin strömsössä ja voin kertoa että monet vittuperkeleet päästin sekä pään sisällä että ulkona. Pitää kuitenkin muistaa, että se on myös lapsen loma. Asioita ei vaan voi tehdä samalla lailla kuin kaksin kulkiessa, tai niinkuin edellisellä lomareissulla, kun Eetu vain nakotti rattaissa kun ei osannut vielä kävellä. Lapsenkin pitää saada tutkia paikkoja omaan tahtiin.

Tabletti

Ravintolassa ruokaa odottaessa jos Eetu oli kovin levoton, annettiin hänen suosiolla katsoa Muumia.

Hyvät kengät lapsellekin

Taapero (ei ainakaan meidän) jaksa varmasti nököttää koko aikaa rattaissa, vaan haluaa myös kävellä ja tutkia ympäristöä. Meillä oli mukana Puman lenkkarit ja reissusta ostin Niken airmaxit. Niitä käytettiin vuorotellen ja mitään nirhaumia tai rakkoja ei pojalle tullut, vaikka hän käveli todella paljon matkan aikana. Sandaalit oli myös mukana, mutta niitä ei käytetty kertaakaan.

Naposteltavaa ja vettä

Maissinaksuja, riisikakkuja, smoothieta, rusinoita. Napostelu ei tee hyvää hampaille, mutta kunhan muistaa antaa niiden lisäksi myös ksylitolipastilleja välillä. Veden juonnista pitää lapsella pitää huoli ehdottomasti ettei ylikuumumista tapahdu.

IMG_9174

Teen Budapestiin liittyen vielä ostos-ja yleispostauksen jossa sitten enemmän kuvia jossa näkyy kaupunkia.

Oletko käynyt Taaperon kanssa kaupunkilomalla? Miten meni? Tykkäätkö enemmän ranta vai kaupunkikohteista lapsen kanssa?

SEURAA MAMAA FAcebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

Kommentit (28)

 1. Milla

  Tekipä hyvää lukea, että ei muillakaan aina reissussa mene ihan putkeen! 🙂 me ollaan mun miehen kanssa monesti todettu, että luojan kiitos ollaan matkailtu kahdestaan aika paljon, niin nyt lapsen kanssa ei pode jatkuvaa matkakuumetta 🙂 mä oon tehnyt mm yhden kaupunkiloman New Yorkiin silloin 1,5 v lapsen kans kahdestaan ja silloin itse matka meni todella hyvin, mut paluulennolla lapselle iski vatsatauti ja tokihan myös kone oli bookattu aivan täyteen. Siitäkin toki selvittiin, mut oon visusti päättänyt että Euroopasta en pienen kanssa poistu eli lyhyillä lentomatkoilla mennään 🙂 Mun mieleen on kaupunki/rantalomien yhdistelmät, joten tykkään esim Barcelonasta jossa myös hyvin pärjää taaperon kanssa ja välillä voi makoilla rannalla.

 2. Milla

  Tekipä hyvää lukea, että ei muillakaan aina reissussa mene ihan putkeen! 🙂 me ollaan mun miehen kanssa monesti todettu, että luojan kiitos ollaan matkailtu kahdestaan aika paljon, niin nyt lapsen kanssa ei pode jatkuvaa matkakuumetta 🙂 mä oon tehnyt mm yhden kaupunkiloman New Yorkiin silloin 1,5 v lapsen kans kahdestaan ja silloin itse matka meni todella hyvin, mut paluulennolla lapselle iski vatsatauti ja tokihan myös kone oli bookattu aivan täyteen. Siitäkin toki selvittiin, mut oon visusti päättänyt että Euroopasta en pienen kanssa poistu eli lyhyillä lentomatkoilla mennään 🙂 Mun mieleen on kaupunki/rantalomien yhdistelmät, joten tykkään esim Barcelonasta jossa myös hyvin pärjää taaperon kanssa ja välillä voi makoilla rannalla. Ei se matka tosiaan vanhemmille pelkkää rentoutumista ole lapsen kanssa, mutta varmasti reisuista jää kuitenkin ihania muistoja kaikille ja kommelluksille jaksaa hymyillä jälkeenpäin.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Joo ei menny koko ajan niinkuin strömsössä :D. Mekin puhuttiin, että onneksi kerettiin edes muutamia kertoja reissata yhdessä ennen lasta :)! Joskus kunhan Eetu on isompi,ajateltiin lähdeä kahdestaan jonnekin pidennetylle viikonloppulomalle :).

   Auts, ikävä jos vatsatauti on sattunu just lentokoneessa :/. Kumpaankin meidän perheen kanssa reissattuun (Kreeta ja Budapest) kohteeseen oli onneksi lyhyet lennot ja meni hyvin.

   Barcelonassa olisikin joskus kiva käydä, Espanjassa oon käyny Mallorcalla ja sitten Kanarialla 🙂

 3. Selina Kun äitikelaa

  Voi miten ihania lomakuvia! Teillä oli varmasti mukava reissu! 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiitos :). Joo oli kyllä, vaikkakin myös välillä pinna oli kireällä kuin viulunkieli 😀

 4. Selina Kun äitikelaa

  Voi miten ihania lomakuvia! Teillä oli varmasti mukava reissu! 🙂

 5. Jenni

  ihana postaus, eetu on hurjan suloinen! 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiitos Jenni <3

 6. Taru | Mutsi hoitaa

  No about näin: http://mutsihoitaa.blogspot.fi/2015/08/matkakertomus.html?m=1

  Yllättävän hyvin, sanoisin. Me ei kyllä harmiksemme löydetty niitä leikkipuistoja Berliinistä 🙁 Mutta muuten kyllä kaupunkikohde on helpompi taaperon kanssa. Rantakohteen idea vähän katoaa viileässä värjöittelyn ja auringonvälttelyn myötä.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiitti linkistä, pitääkin käydä lukemassa :)!

   Meillä minimies oli kyllä Kreetallakin aurinkossa viime vuonna, tosin pitkät vaatteet, hattu ja aurinkosuojan kanssa ja ei samassa kohtaa kohti suoraan auringossa tietystikää pitkiä aikoja 🙂

 7. titti

  Mä odotan innolla yleispostausta, sillä hotelli olis jo tiedossa mut lennot on ihan törkeen kalliit niille päiville kun mentäis :/ murr

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Menee varmaan ens viikkoon, laittelen siihen sitte yleisiä juttuja :). Kiva, ootteko millon lähössä? Höh, ootko kattonu Napsut jne kaikki läpi?

  • titti

   Siis tässä ihan muutaman vk sisällä oltais menossa. Lentoja yrittänyt kytätä mut hinnat vain nousee. Pakettimatkalla olis halvempi mut kun löysin yhden ihanan huoneiston… :/ Missä hotellissa te olitte, voitko suositella? Tänään aattelin varaa 😀

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Harmi en kerenny eilen vastaa,meidän hotelli oli expo congress hotel. 4tähden hotelli,todella siisti,hyvät tilat,palvelu ja henkilökunta. Sijainti oli vaa hieman hankala, kävellen piti mennä metroasemalle johon oli 1,5km josta pääsi metrolla etenemää keskustaan. Paikka oli kyllä rauhallinen 🙂

 8. anna^

  Hyvä oli lukea fiiliksiä muiden matkoista. Me mennää joulun alla Canarialle silloisen 1v 7kk poitsun kaa 😀 Jännää eniten se matka! Mite malttoko teil olla mite sylissä lennolla ja mitä viihdykettä pojalle? 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Oooo Canaria on ihana, oltiin siellä Tuomaksen kanssa kerran, siellä mentiin kihloihinkin <3.

   Hyvin malttoi olla sylissä, nousut ja laskut oli miehen sylissä, sitten väliajalla kiipeili vähän väliä kummankin syliin. Viihdykkeenä oli mopolelu ja tabletti, tosin muumia ei paljoa tarvittu edes kattoa.Sitte naposteltavaa oli myös. Eetua kiinnosti eniten melkein lentokoneen krääsät, kuten hansikaslokerossa olevat matskut :D.

  • anna^

   Kyllä kuulostaa tosi iisiltä toi teiän lento! Vähä lievittää lentostressiä 😀 Ooh! Upeeta! 🙂 Mie en malta oottaa reissuu..

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Lentokoneessa riittää kuitenkin ihmettelyä, niin eiköhän se ihan hyvin mee teilläki :). Ihanaa reissua!

 9. Raxu

  Aivan ihania kuvia sulla 🙂 pakko kysyä että mikä kamera sulla on ja millasella putkella nää on otettu?

  R

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiitos, ne on miehen ottamia hänen kamerallaan :). Canon 5D mark III ja putkena 24-105mm f4 is L ja 70-200mm F4 is L (piti iha kysyy mitä ne on nimeltään :D)

 10. Maria/LoveBeyondWords

  Kivaa kuulla, että teillä reissu on mennyt kuitenkin suht hyvin! Muistan hyvin, kun viime kesänä te olitte kans ennen meitä reissussa ja tänä vuonna sama juttu 😀 Meillä tosin kohteena ihan rantaloma paikka, kun suunnataan Alanyaan parin viikon päästä.

  Eniten tällä kertaa jännittää se, että miten kaikki ruokailut menee. Tää neiti ei nimittäin odota ruokaansa sekunttiakaan ja eikä myöskään suostu istumaan paikallaan edes kotona pöydän ääressä. Toivotaan, että kuumuus ees vähä hillitsee sen liikkumishaluja 😀

  Toinen jännityksen aihe liittyy kans tuohon liikkumiseen, sillä Alanyassa on paljon emännän liikennettä ja meilläkin rattaat on jo niin nähty. Ostetaankin sellaset valjaat, jos niitten avulla ei neiti sinkoilis ympäriinsä. Toivotaan, että niistä on enemmän hyötyä kuin harmitusta.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Hehe nii muute oliki :D!

   Meillä oli kaikista pahimmat tilanteet nimenomaan ruokailut.Ärsytti suunnattomasti kun monesti ei saanu syyä ite rauhassa kun Eetu temppuili. Kotona on paljon kiltimmin ruoka-aikaan :D.Tehtiin silleen, että siirrettiin monesti syöttötuoliin vasta sitten kun ruoka tuli. Sitä ennen istui rattaissa joissa on turvalliset valjaat.Tabletilta näytettiin Muumia, tai sitte Eetu leikki mopolla, tai sitten vaan kiukkusi 😀

   Mie kannoin Eetua sylissä jos oli paljon porukkaa jos ei meinannu rattaissa viihtyä, mutta pidemmän päälle kädet menee aika hapoille :D. Odotan innolla siun reissupostausta :)!

 11. Nimetön

  Budapestissa käydessämme, tästä on toki jo muutama vuosi aikaa, kiinnitimme huomiota siihen, ettei lastenrattaita kaupungissa juuri näkynyt. Myös paikalliset lapset olivat ”hyvin piilossa”, eikä heihin kaupungilla juuri törrmännyt.

  Eläintarhassa kävin silloin minäkin. Siellä oli toki lapsiakin, muttei lastenrattaita. Lapset liikkuivat eläintarhassa pienissä muovimopoilla tai kävellen.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Joo me itseasiassa kiinnitettiin samaan huomiota! Missä lie kaikki paikalliset lapset olivat ja nekin harvat jotka oli liikenteessä, ei rattailla vaan sellasilla muovimopoilla. Aika jännä, lieköhän paikalliset sitten asuu jossain syrjemmässä :).

 12. Johanna

  Mukavan kuuloinen loma! Ja ihanan rehellisesti kirjoitettu 🙂 Oliko teillä minkälainen majoitus? Jos on esim normi hotellihuoneessa, niin joutuu aika hissuttelemaan ku lapsi nukahtaa.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiitos Johanna :). Meillä oli valitettavasti juurikin normaali hotellihuone, kaksin olo aikaa ei ollu oikei ollenkaan koko lomana :/. Seuraavalle lomalle kaksio!

 13. MITÄ TAAPEROLLE MUKAAN TURKKIIN? – Fit Fat Mama

  […] mutta kuitenkin. Ensimmäinen ulkomaanmatka oli Kreetalle hänen ollessa 8kk, toinen viime vuonna hieman alle 2-veenä ja nyt 2v10kk […]

 14. LAPSEN KANSSA TURKISSA KOKEMUS – Fit Fat Mama

  […] kanssa mielestäni ehdoton. Viime vuonna oltiin Budapestissa jossa meillä oli ainoastaan aamiainen hotellilla. Siinäpä sitten nälkäkiukkuiset aikuiset etsi […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.