Sairaslomalle jääminen hävettää

Joka kerta koen huonoa omatuntoa siitä, jos joudun jäämään töistä sairaslomalle.

 

Heräsin aamuyöstä vatsakipuun joka juoksutti vessaan. Menin nukkumaan ja sama homma puolen tunnin päästä uudelleen. Vedin 600g särkylääkkeen ja ajattelin, että kyllä se tällä lähtee. Pesin ja rasvasin kasvot ja menin sohvalle lepäämään. Nukahdin heti hetkeksi uudelleen, kunnes kello soi. Vatsaan sattui vieläkin. Meikkasin vatsakivuissa ja kylmä hiki valui selkää pitkin.

Miehellä ja toisella lapsella oli ollut kipeä vatsatauti hetkeä aikaisemmin ja jotenkin yritin ajatella positiivisesti, että no eihän se minuun tartu. Olisikohan tämä vain vappumunkkien mättämisestä johtuvaa kipua.

Otin vielä toisen särkylääkkeen. Kun juoksin taas vessaan, mies oli jo, että nyt soita töihin. ”Ethän sä voi asiakkaalle sanoo puhelimessa, että oota hetki meen paskalle”. Viimeiseen asti yritin vähätellä, että ei tässä mitään.

Jotkut valehtelee ja jää töistä ihan omaa laiskuuttaan pois. Itselläni on sen verran moraalia, että en ole koskaan valehdellut olevani sairas. Miten ihmisten omatunto kestää edes sellaista? Kaikkia joskus laiskottaa mennä töihin, mutta työnantaja kuitenkin maksaa sairasajasta palkkaa.

Muistan kun muutama vuosi takaperin lääkäri määräsi minulle ensimmäisen kerran ahdistuksen takia viikon sairaslomaa. Itkin vessan lattialla, että miten ihmeessä voin olla VIIKON sairaslomalla kun aina pisin saikku on ollut ehkä 2-päivää.

Se on vaan fakta, että sairasloma on sairasloma. Silloin pitäisi ottaa rennosti ja olla suorittamatta. Vatsatauti sairaslomallakin vatsakouristusten lomassa olisi huvittanut taitella pyykkejä. Korjaan; ei huvittanut, vaan mietin että kotitöitä kuuluis tehdä kun nyt on päiväsaikaan kotona.

Tein ajatustyötä asian suhteen ja päätin, että hitto. En tee kotitöitä, enkä mitään ylimääräistä. Päätös kesti iltaan asti kunnes päätin imuroida ja taitella pyykit. Eihän se toki kovin fyysistä ollut, vaikka kieltämättä imuroinnin jälkeen vähän puhallutti.

Mies lähti lasten kanssa käymään anopin luona ja pakko myöntää, että sillä aikaa tein ihan vähän kirjoitushommia. Mutta sen jälkeen menin viettämään sairaslomaa sohvalle ja yritin olla potematta siitä huonoa omatuntoa.

Seuraavana päivänä olin jo ihan menossa töihin, mutta kun yökin päiväkodin pihalla oli myönnettävä ettei minusta ole vielä töihin menijäksi. Ei sairaana meneminen töihin ole siinäkään mielessä oikein, koska silloin tartuttaa työkaverit.

Vaikka oma työ on asiakaspalvelua puhelimitse ja on paljon muitakin kollegoita vastaamassa puhelimeen, silti tulee nolo olo jäädä sairaslomalle.

Tälläistä pohdintaa kun edellisen kerran oli kipeänä.

 

Onko muita joita nolottaa jäädä sairaslomalle vaikka siihen aihetta on?

 

Lue myös

 

Tältä paniikkikohtaus tuntuu

Voiko liika positiivisuus olla haitallista?

 

SEURAA MAMAA
Facebookissa / Instagramissa

Kommentit (10)
 1. Kyllä, joskus nolottaa jäädä saikulle. Eikä tulisi mieleenkään huijata että on kipeä. Kerran jouduin olemaan pois, kun isomman pojan kanssa oli vaikea tilanne ja olin itkenyt silmät turvoksiin. Saatan miettiä ajatteleeko muut, etten ole oikeasti kipeä. Ja se tuntuu kurjalta, jos huomaa vasta aamulla, että lapsi on kipeänä. Miten teillä, vuorotteletteko kumpi jää kotiin sairaan lapsen kanssa?

  1. Hyvä että siulla sama ajatus asiasta, en voi käsittää sellaisia huijareita jotka jää saikulle ilman oikeaa syytä :/.
   Joo siitä tulee kieltämättä myös ”nolo-olo” jos soittaa ja kertoo, että lapsi on kipeä. Vaikka hertsileeri eihän siinä mitään noloa ole kun hoitaa omaa lastaan.

   Vuorotellaan ja riippuu myös Tuomaksen vuoroista :). Joskus ollaan tehty esim. niin ,että jos mies on iltavuorossa hän katsoo aamupäivän ( menee 14 töihin ) niin olen töissä, mutta lähden aikaisemmin töistä ja mies lähtee sitten töihin.

   Miehen työpaikalle ei myöskään tarvitse toimittaa lapsen sairaslomatodistusta kun taas miun töihin tarvitsee, joten mies on useammin hoitanu lapsia. Ei tarvitse kipeää lasta roudata lääkäriin mikäli on ihan perus kuume

 2. Ahdistun itse liikaa sairaslomalle jäämisestä ja itsellä tämä on aiheutunut valitettavasti esimiesten ikävistä kommenteista vaikka sairaslomalle on ollut syy/lääkärin todistus. Joskus mennyt ennemmin puolikuntoisena töihin vain välttääkseen tämän ja ehkä kyseisillä henkilöillä on ollut tavoitteenakin saada kyseinen lopputulos. Ihanaahan se olisi jos koskaan ei tarvitsisi sairastaa, mutta kun se ei ole aina oma valinta. Jos saisin valita, en ikinä olisi sairaana. Itselläni ollut viimeisen puolen vuoden aikana terveyden kanssa ongelmaa ja koen, että stressiä lisää ja tilannetta pahentaa se, ettei työpaikalla ymmärretä sairaslomalle jäämistä. Lähipiirissäni myös ikävää palautetta on saatu työpaikalla pienten lasten aiheuttamasta sairaslomasta mm. Kysellään eikö mummo tai toinen lapsen vanhemmista voisi lasta hoitaa, joka minusta on törkeää. Jotenkin on tullut olo, että uskaltaako lapsia edes hankkia, kun työelämä ei kyllä siihen kannusta ikävä kyllä.

  1. Tuo on todella törkeää, että esimies kyseenalaistaa ja kommentoi ikävästi vaikka on lääkärin todistus >:(
   Stressi vaikuttaa muutenkin terveydentilaan tosi paljon ja tuostahan voi tulla ikävä kierre = stressaa ettei sairastuisi, joten sitten helpommin sairastuukin.
   Joo ei miulla tulisi mieleenkään kysyä isovanhempia katsomaan lapsia jos lapsi on kipeänä, a. en halua tartuttaa muita b. lapsille oma vanhempi on aina paras ja läheisin hoitamaan kun kipeänä muutenkin vähän reppana olo toisille

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *