Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

SAIN KASVOHALVAUKSEN

Viime sunnuntaina alkoi tuntua oudolta naamassa. Oikea puoli kasvoista oli jotenkin jumissa, ja huomasin ettei vasen silmä mene oikein kunnolla kiinni. Oikeanpuoleinen huuli tuntui turvonneelta. Ajattelin, että naama on varmaan vaan jotenkin tukossa flunssan takia ja kaikesta siitä niistämisestä.

Seuraavana päivänä huomasin, että juominen tuntui vähän oudolta ja piti keskittyä ettei neste karkaa suupieltä pitkin. Vasen silmä ei vieläkään toiminut kunnolla. Kun laitoin kummatkin silmät kiinni yhtä aikaa, se onnistui, mutta jos yritin sulkea ainoastaan vasemman silmän ja jättää oikean auki -ei onnistunut. Kun kokeilin avata suun oikein isoksi, suu veti oikealle.

Soitin siskolleni joka on edelliseltä ammatiltaan sairaanhoitaja ja hänhän hyvä ettei hyppinyt lankoja pitkin, että NYT päivystykseen. Itse olin ottanut naaman jumimiset ihmeen lungisti, vaikka pari kertaa ajatus harhaili mallia ”entä jos miulla onkin aivovamma ja joudun sairaalaan. Mitä vauva sitten syö kun ei suostu pullosta syömään? Entä jos joudun olemaan pitkään sairaalassa ja tulee helvetinmoinen lasku, pitääkö meidän myydä talo? Entä jos se onkin jotain överivakavaa ja kuolen ja mies jää yksinhuoltajaksi ja mitäs Miina sitten syö kun ei ole miun tissiä?!

Tiistaina kävin päivystyksessä jossa lääkäri antoi diagnoosiksi kasvohalvaus (Bellin bareesi). Kasvohalvaus johtuu kasvohermon toiminnan häiriöstä. Kummankin kasvonpuoliskon lihaksia hermottaa kyseisen puolen kasvohermo. Kasvohermohalvauksessa toisen kasvohermon toiminta häiriintyy, jonka seurauksena saman puolen kasvojen lihastoiminta heikkenee tai häviää. *lähde

Alahuulta ei saa taitettua normaalisti

Yleensä vaiva korjaantuu itsestään, mutta sain lähetteen 4-viikon päähän jonne menen jos ongelma on vielä silloin. Lisäksi otettiin verikoe ja sain kortisoli lääkityksen. Tarkkaa syytä kasvohalvaukselle ei läheskään aina edes löydy. Joskus syynä voi olla borrelioosi eli punkin purema, mutta näin talviaikaan mahdotonta.

Syöminen ja juominen on hankalampaa kun oikea puoli suusta on jumissa ja pitää keskittyä ettei ruoka+juoma valu suusta ulos. Piilolinssien kanssa on hankalaa kun en saa räpytettyä vasenta silmää melkein ollenkaan. Silmä vuotaa välillä valtoimenaan ja se tuntuu nololtakin kun näyttää, että itkisin. Joissain sanoissa myös puhe vähän sössähtää välillä. Jos puhun paljon putkeen ja oikein pälpätän (niinkuin monesti teen haha!), kuola meinaa ruveta valumaan. Sellainen Homer Simpson ja donitsi effekti tulee mieleen phaha. Myös pussatessa tuntuu melko töhöltä kun huulet sojottaa vinoon eikä suoraan.

Tuntuu todella oudolta kun naama ei toimi normaalisti. Vaikka miten yrittää ja yrittää sulkea toista silmää, mutta ei onnistu. Kun nostan kulmia, oikea kulma nousee normaalisit, mutta vasen ei liiku mihinkään.

Onni onnettomuudessa, että kyseessä ei ollut mitään aivoperäistä vaan kasvohalvaus joka johtuu kasvohermosta. Vaiva parantuu yleensä ajan kanssa ja toivottovasti omalla kohdallanikin näin käy.

Tässä vielä video jossa näkee paremmin miten naama ei oikein toimi…

Toivottovasti kasvohalvaus menee nopeasti ohi.

Kivaa viikonloppua <3

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA

Kommentit (10)

 1. Meeri

  Minä sain kasvohalvauksen juuri ennen kuin lapseni syntyi. Säikähdin ihan todella paljon, ja ajoimme suoraa päivystykseen. Ikäväkseni minulle kerrottiin, ettei Bellin pareesiin ole hoitoa. Se joko paranee tai sitten ei. Minun halvaukseni oli paljon pahempi kuin sinun. Toivon, että omasi menee ohi ja parantuu kokonaan, kuten kai 95% käy noin viidessä viikossa. Ennuste on siis hyvä!

  Omani ei parantunut kuin osittain, mikä harmittaa todella paljon. Aluksi olin katkera, että satuin kuulumaan tuohon pieneen viiteen prosenttiin. Mutta asian kanssa on oppinut elämään.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Hui kamala, varmasti on säikäyttänyt vielä enemmän kun raskausaikana tullut :o. Joo miulla lähti onneksi parantumaan nopeasti, tänään toimi jo silmä melkein normaalisti ja suu jumi enää vain vähän -kesti siis vain viikon tuo ”pahin” vaihe. Harmi, että siulle jäi pysyväksi, mutta hyvä että oot oppinut sen kanssa olemaan <3

 2. Mur

  Sössötys ei tee ihmisestä vajaaälysempää.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Pahoittelut mikäli ilmaisu pahoitti mielen 🙂

 3. Riksu

  Tsemppiä parantumiseen! 😘

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiitti Riksu 🙂

 4. Maija

  Hurja juttu. Vaikka tilasi onkin mitä todennäköisimmin ohimenevä opettanee se sinulle paljon. Ulospäin näkyvä ”vamma” on julkinen. Se ei ahdista vain siksi että on pelottavaa ja epäreilulta tuntuvaa, vaan myös siksi miten muut ihmiset siihen suhtautuvat. Korrektistikin tuijottavat ihmiset loukkaavat. Tuntuu että sairautesi/sen arvet yhtäkkiä määrittävät sinut. Tietyn tyyppinen anonymiteetti on poissa. Et enää sulaudu massaan, niin halutessasi. Se vaatii tosi paljon sinulta.
  Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi.
  T: Auto-onnettomuudesta selvinnyt, pahasti arpeutunut

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Säikäytti kyllä kieltämättä kun suvussa on vakavia sairauksia, onneksi kuitenkin lähti jo paranemaan, tänään huomasin että silmä meni jo kiinni ja suu enää vain hieman jumitti :).
   Voi ei ikävä kuulla, tsemppiä siulle <3. Onneksi kuitenkin selvisit auto-onnettomuudesta, vaikka ikuiset "taisteluarvet" oletkin saanut

 5. tsemppiä

  Oletko käynyt milloin viimeksi hammaslääkärissä? Kannattaa pitää hampaat kunnossa, sekin voi aiheuttaa ton jos on piilevät tulehdus hampaistossa (nimim. kokemusta on). Punkin puremasta se voi tulla jälkikäteenkin. Suurimpaan osaan näistä ei taida löytyä syytä ja ovat aika yleisiä.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Raskausaikana kävin kun viisaudenhammas kipeytti ikenen,söin kerran antibiotin ientulehdukseen ja ei ollu enää tulehdus jääny päälle ku viimeks kävin :). Meni jumi onneksi jo melkein ohi jes!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.