SÄÄSTÖVINKKEJÄ: RUOKA

Tällä kertaa vähän kevyempiin aiheisiin. Käyn tätä viikon kulkua erillisessä postauksessa, mutta silleen lyhyesti, on pitänyt jotenkin miettiä omaa elämää ja omia toimintatapoja jotenkin tosi paljon läpi. ”Polku itseeni”, tsösses kun kuulostaa hipiltä mutta 😀. Kiitos tässä vaiheessa jo kertomuksistanne edelliseen postaukseen <3. Kuulumisten sijaan kuitenkin haluan puhua talousasioista jotka kiinnostaa itseäni. Tämän kirjoitin tosin jo viime viikolla ennen romahdusta, mutta aihe on mieluinen, joten tunnen kivaksi siitä kirjoittamisenkin.

Vaikka rakastan shoppailua ja tavaroiden hankkimista, tykkään myös paljon säästämisestä. Monet sanovat  että ”en osaa säästää”. Säästämisen voi kuitenkin oppia, niin kävi itsellenikin! Työ tekijäänsä opettaa ja äitiyslomaa edeltävässä työpaikassa sen taidon opin vihdoinkin ja autoin myös asiakkaita siihen. Monessa asiassa aloittaminen on aina vaikeinta ja niin se on tässäkin asiassa.

Muistan lukeneeni  jostain, että hätävarana olisi hyvä olla vähintään parin kuukauden palkan verran rahaa. Koskaan ei tiedä mitä tapahtuu. Meneekö astianpesukone rikki, joudutko sairaalaan, lapsen sairastuminen tai joku muu yllättävä tekijä, joka voi osua kenen tahansa kohdalle. Silloin on hyvä olla olemassa hätävaratili tai rahasto jonka ansiosta ei tarvitse ottaa pankista lainaa.

kuinkasäästääruokakuluissa

säästämistäruuassa

Ensin ajattelin lyödä kaikki säästövinkit yhteen rimpsuun, mutta kirjoessani huomasin että hittolainen kun tulee pitkä postaus.

Joten tässä postaussarja SÄÄSTÖVINKKEJÄ ja sen ensimmäinen osa. Joka kohdistuu nimenomaan ruokaostoksiin, joihin meillä ja varmasti suurimmalla osalla muullakin menee monta sataa kuukaudessa.

 

RUOKAOSTOKSET;

Tähän kohtaan tulee useita juttuja, jotka huomasin säästökuukautemme aikana. Kuukaudesta oli muuten todella iso hyöty: kauppalaskut oli puolet pienempiä. Kitukuukauden ansiosta minun ei tarvinnutkaan kajota rahastooni tulevaa ulkomaanmatkaa varten, vaan sain säästettyä budjetin muuten.

Käytä kestokassia!

Meillä on aina isoilla kauppareissuilla mukana Ikean kestokassit. Ensinnäkin säästää muovipussin hinnan, ympäristö ei kuormitu ylimääräisillä muovipusseilla ja onhan se hemmetin paljon kätevämpää roudata 2-3 isoa kassia kuin triljoonaa pientä pussia.

Kilohinta

Vaikka tuote kuulostaisi todella halvalta, suosittelen aina vertaamaan toista pakkausta ja nimenomaan kilohintaa. Pienet pakkaukset on söppäniä, mutta lähes poikkeuksetta kalliimpia. Jos asut yksin, voi aina pakastaa osan jos ei tule käytettyä kaikkea.

Aletuotteet

Punaisten tarrojen tuotteet voi hyvin käyttää saman päivän kokkauksiin, tai pakastaa ja käyttää myöhemmin. Varsinkin lihatuotteissa tätä kannattaa hyödyntää. Monesti sunnuntaisin tai maanantaisin on aika paljon punaisten tarrojen tuotteita hyllyssä.

Kausituotteet

Kasvisten ja hedelmien hinta vaihtelee todella paljon sesongittain. Syksyisin jos haluat kesällä kasvavia tuotteita, on hinta huomattavasti korkeampi. Kesällä on ihanaa miten suomalaisia kasviksia löytyy about samalla hinnalla kuin ulkolaisia. Aikaisemmin miulle oli se ja sama syönkö suomalaista, vai ulkolaista, mutta nykyään valitsen mieluummin kotimaista ja paikallista mikäli mahdollista.

Suunnittele kauppalista -ja pysy siinä

Heräteostokset, voi heräteostokset. Monet tekee herätteitä vaatekaupoissa, mutta meille suurin pahe on ruokakaupan heräteostokset. Kivalta näyttävä kallis eksoottinen hedelmä (jonka monesti unohdan sitäpaitsi syödä), jännä lihakökkö tai joku uusi protskupatukka. Pienistä puroista kasvaa iso summa ja laskun loppusumma voi yllättää ei niin iloisesti.

Käy kerran viikossa isosti kaupassa ja nimenomaan sen listan kanssa. Silloin tällöin kauppareissut pitkin viikkoa altista heräteostoksille ja vie turhaa aikaa.

Suunnitelmallisuus, yksinkertaistaminen ja heräteostoksien vähentäminen oli kolme isointa asiaa joilla säästimme kitukuukautena monta sataa.

Tee itse ruokasi!

Laskin joskus, että jos kävisin työpaikkaruokalassa syömässä, siihen menisi yli 100e kuukaudessa. Joten kokkaa itse. Roiskeläppä tai mäkkiburgeri  voi kuulostaa halvalta, mutta syöt siitä kerran. Osta vaikka punaisen tarran jauheliha, extran wokkivihannekset ja makaronipussi. Iso satsi ruokaa josta riittää moneksi päiväksi.

Minimoi hävikki

Miulla on paha tapa, että innostun ostamaan liikaa hedelmiä, jotka unohtuu korin alle ja lopulta mätänee. Osta siis vain tarpeeseen, älä liikaa. Ylijäänyttä ruokaa voi myös hyödyntää seuraavan päivän ruokaan. Aamupalalta jäänyttä puuroa sämpylätaikinaan yms.

Halppis

Xtra, rainbow, pirkka. Niiltäkin löytyy monesta tuotteesta täysin vastaava kuin kalliimman genren valikoimasta. Kaikesta ei pidä paikkaansa, mutta monessa kyllä. Pakastekasviksista omat lempparit on Lidlin hernemaissipaprika ja wok-vihannekset.

rahansäästäminenruokakuluissa

Säästökuukauden aikana emme myöskään ostaneet ollenkaan leipää, vaan teimme sämpylöitä ja leipää itse. Mitään erikoisia hedelmiä ei ostettu, ei herkullista avokadoa eikä minitomaatteja. Kuukausi oli kaikenkaikkiaan aika opettavainenkin,vaikka loppuajasta rupesi jo kyrsimään. Pitää tehdä joskus toistekin ja kerätä vaikka ensi vuoden lomaa varten budjettia jo valmiiksi.

Huh kun innostuin! Mitä mieltä tälläisestä postaussarjasta? Voitte myös jakaa kommenttikenttään omat ruokasäästövinkkinne!

 

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / BLOGLOVINISSA / INSTAGRAMISSA

Kommentit (11)
 1. Hyvä, että puhutaan näistä asioista. Itse olen yksi säästäjä. Oon siirtänyt aina laskuje jälkeen rahaa niin, että jää vain elämiseen rahaa ja loput laitan säästöön. Ja säästössä onki melkonen potti paitsi. Yllättäviä juttuja tulee elämässä väistämättä ennen pitkään jokaiselle. Säästöistä on esim. hyvä ostaa sit jos haluaa jotai uutta meille tilattiin uus sohva uuteen kotiin niin eipä tarvi osamaksulla maksaa kun voi suoraan maksaa. Osamaksut on minusta vihoviimeisiä johon kannattaa lähteä. Monista niistä kasautuu kuukaudessa melkonen summa jos kaikki tyyliin on osamaksulla ja credit puolta en aio ikinä ottaa korttiin, seki on yks pahainen. Oon tällänen varaudu kaikkeen ihminen ja kaikkeen on joutunut, mut onneks raha-asiat on kondikses ni se auttaa selviytymään muista pulmista vähän paremmin vaikka raha ei onnea tuo, mut kyl se helpottaa.

  Ja semmonen vinkki, että ”köyhän” ei kannata ostaa halpaa laatua. Kannattaa panostaa laatuun, jotta tavarat/vaatteet etc kestäisi mahdollisimman kauan ettei joka kuukausi tarvi olla uusimassaa ja siinä palaa rahaa!

  1. Tiina / Fit Fat Mama
   27.5.2016, 07:47

   Säästäminen on jees, ihan liikaa näkee julkisuudessakin sellasta ”pikavipillä pääsee” juttuja ja sit on velkaa tuhansia luottotiedot menneenä. Not good.
   Raha-asiat voi olla tarvittaessa tosi iso stressin aihe, hyvä että se tilanne on teillä balanssissa 🙂

   Joo,tuota seikkaa oon noudattanutkin pikkuhiljaa ja tuun noudattamaankin :). Paljon isompi jälleenmyyntiarvo myös niissä

 2. Hyvä postaus! Itse elän tällä hetkellä hyvin köyhää kautta, ja onnekseni sain talven aikana töissä säästettyä parin kuukauden palkan verran. Mies lopettaa opiskelun ja itsekin olen kausitöiden uhri, ja käytännössä tähän talouteen ei rahaa tule kesäkuun aikana mistään; ei opintotukia eikä myöskään asuntotukia, koska molemmilla alkaa työt kesäkuun alusta. Nyt viimeisen kuukauden onkin tullut kokkailtua paljon laatikkoruokia, karsittua jogurteista (mikä on itseasiassa ihan hyvä vyötärön kannalta :D) ja muista turhakkeista. Ruoka on kallista, mutta haluan silti syödä monipuolisesti! Innolla odotan jo juhannusta, jolle olemme päättäneet panostaa ruokailuun.

  1. Tiina / Fit Fat Mama
   27.5.2016, 08:34

   Kiitos, kiva kun tykkäsit :). Hyvä että sait säästettyä, helpottaa tuota teidän tilannetta varmasti hurjasti! Jotenkin tosi käsittämätöntä ettette saa mitään tukia, toivottovasti löydätte töitä! Kivaa juhannusta jo etukäteen 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *