Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

RILLIPÄÄ!

Silmälasit on perseestä. Jos se olisi miusta kiinni, heivaisin ne mokomat huisin hiiteen äzäp. Tätä en kuitenkaan voi tehdä, miinusta kun on yli 7, joten ilman niitä tai piilareita en tule toimeen. Miinuksen lisäksi löytyy myös reilusti hajataittoa, joten moniongelma lähes näkövammainen täällä hei. Kylmällä ilmalla sisään tullessa lasit höyrystyy, uunin luukkua avatessa pitää pelätä pinnan menevän säröille,  treenatessa ne ovat tiellä ja  hölkätessä tuntuu kuin kakkulat hölskyttäisi pitkin pärstävärkkiä. Olo on ylipäätänsä paljon epävarmempi lasit päässä. Ja se suurin syy, etten vaan näe laseilla niin hyvin kuin piilolinsseillä.

Näin iso likinäkö vaikuttaa elämään todella paljon. Hyvä näkökyky on monille niin yksinkertainen asia, mutta itselleni se on täysin mahdotonta ilman apuvälineitä. Lasit päässä jos katson sivulle, alas tai ylös missä lasi loppuu –näen pelkkää sumua. Sain ensimmäiset lasit jo 4-vuotiaana joten olen kärsinyt likinäköisyydestä lähes koko elämäni. Pelottaa, että Eetulla on sama kohtalo edessä. Toivottovasti miehen geenit voittaa.

IMG_9502

Kouluaikana jouduin sietämään melko paljon rillirouskuttelua ja rillipääksi haukkumista. Toisaaltaan selvisin todella vähällä, verraten siihen miten pahaa kiusaaminen joillain silmälasipäisillä on. Muistan kun ala-asteella eräs luokkalainen poika jatkoi ja jatkoi rillipääksi lällättelyä. Ensin se meni olkia kohotellen, mutta jonkin ajan kuluttua se alkoi todella harmittaa. Suruttelin kotona haukkumista siskolleni ja hän käski sanomaan haukkujalle ”Entäs sitten, ei sitä tiedä jos itsellesi tulisi joskus lasit. Miltä sitten tuntuisi jos sinua haukuttaisiin”?. Ihme kyllä, se tepsi eikä luokkalainen enää naljaillut.

Ylä-asteella rillittelyä oli jonkin verran. Eniten on mieleeni jäänyt ”pahisluokan” pojat jotka kutsuivat minua Rillipiruksi. Ilmeisesti piru liite tuli siitä, kun jo silloin sanoin asiasta heille vastaan. Mitä tahansa paskaa en ole koskaan suostunut nielemään.

Käännekohta tapahtui 9-luokalla kun sain piilolinssit. Ai että muistan miten minua jännitti kun istua tökötin linja-autossa kohti keskustaa. Kävimme optikon kanssa prosessin tarkasti läpi ja kun kokeiln ensimmäistä kertaa piilareita, tuntui kuin olisin keinunut jossain laivassa tai ollut parin kaljan pöhnässä.

IMG_9494

Ensimmäisen kerran piilolinssit päässä kouluun meno jännitti todella paljon. Tyypit katsoivat suu soikeana että ”oletpas eri näköinen”. Aluksi olo tuntui alastomalta ja häpesin katsoa ihmisiä silmiin. Tuntui kuin suojapanssarini olisi riisuttu ja olisin ihan naku.

Nopeasti aloin nauttimaan piilolinsseistä. Näkökenttä olikin laaja, eikä katkennut alas katsomalla. Pakkasella sisään tullessa ei tarvinnut kärsiä höyryyn menneistä laseista, saati pelätä uunin luukkua avatessa miten höyry vahingoittaa lasin pintaa. Liikuntatunneilla ei enää tarvinnut pelätä jonkun huitaisevan laseja vahingossa päästä pois.

Muutama vuosi takaperin kävin arvioinnissa missä tutkittiin voisinko lähteä silmäleikkaukseen. Ensin leijuin pilvilinnoissa kun lääkäri sanoi, että leikkaus onnistuu. Tipahdin rytinällä alas kun tarkemmassa tutkimuksessa todettiin, ettei leikkausta ole vielä järkeä suorittaa, koska näön huonominen ei ollut tasaantunut tarpeeksi.

IMG_9497

Pelottaa miten pitkään näköni huononee. Voiko se mennä niin pitkälle, että sokeudun täysin? Tuskin, mutta eihän elämässä koskaan voi mennä vannomaan. Pitäisi jo hankkia uudet lasit, mutta olen lykännyt ja lykännyt optikolle menemistä. Pelottaa miten paljon näköni on taas huonontunut. Silmälasien hankkiminen ei ole muutenkaan niin yksiselitteistä näin isolla miinuksella, linssi vaatii kolminkertaisen ohennuksen ja niin massiivista matskua ei ihan joka kehys kestä.

Toiset unelmoi tissileikkauksesta, mie menen samoilla rusinoilla eteenpäin ja unelmoin silmäleikkauksesta.

Kärsittekö te likinäköisyydestä? Oletko ollut silmäleikkauksessa? Minkä ikäisenä näön huonominen loppui?

SEURAA MAMAA Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

Kommentit (28)

 1. Kaarina

  Kävin silmien laserleikkauksessa 25 vuotiaana. Näön huononeminen oli pysähtynyt noin kakskytvuotiaana. Päivääkään en ole katunut leikkausta. Nyt oon ollut 9 vuotta rillittömänä. Ainoa miinus on lievä hämäränäön heikkeneminen, joka ei häiritse juurikaan. Toivottavasti pääset pian leikkaukseen. Onkohan se yksilöllistä, että kuinka vanhaksi asti näkö huononee…?

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiitos Kaarina kokemuksen kertomisesta :). Kävin arvioinnissa muistaakseni 3-vuotta sitten, eli olin 23…edelliset lasit otin samaan aikaan ja en nää näillä enää kovin hyvin :/. Hämäränäkö jutusta luinkin, todella pieni paha sen rinnalla että saisi lasit pois :/. En tiedä yhtään, toivottovasti tämä näön huononeminen stoppaisi edes joskus niin olisi mahdollisuus mennä leikkaukseen :/

  • Siru

   Semmoinen lohdutuksen sana, että liian käytössä liian suurien vahvuuksien oireet ovat hyvin samanlaisia kuin liian pienistä vahvuuksista johtuvat oireet. Siis se, että sinustä tuntuu ettet enää näe edellisillä laseilla, ei välttämättä tarkoita sitä, etteikö voimakkuutta olisi nykyisissä laseissasi tarpeeksi. Päin vastoin: voimakkuutta voi olla liikaa. Joten rohkeasti vain optikolle näköä tarkistamaan, josko sieltä tulisikin niitä ”hyviä uutisia”! 🙂

   PS: Sinun siroille kasvoillesi näyttäisi kivalta joku vähän kapeampi kehysmalli, jossa olisi pikkusen enemmän korkeutta kuin nykyisissäsi. Korkeus sinänsä ei paksunna linssiä, kunhan linssin muoto on kulmista hieman pyöristetty. Hieman korkeampi linssimalli on myös mukavampi käytössä, kun ei itse nää missä kehyksen rajat menee. Tämänpäivän mallistoista löytyy varmasti kaikkea kivaa uutta 🙂

   terv
   optiikkamyyjä

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Itseasiassa silloin kun nämä lasit hankin, mietin voiko olla oikeesti näin paljon lisää miinusta verraten edelliseen laseihin. Olisihan tuo kiva positiivinen käänne jos olisin niin päin, että näkö olisi parantunut :).

   Kiitos asiantuntevasta kommentista :)! Pitäisi saada aikaiseksi mentyä optikolle, pelottaa vaan näkötarkastus. Varsinkin kun viimeksi sain todella huonoa palvelua ja lähdin melkein itkien tarkastuksesta pois. Lääkäri päivitteli miten paljon miinusta ja voivotteli, oli muutenkin todella epäasiallinen. Siihen kyseiseen liikkeeseen en enää mene :/.

 2. Milla

  Täällä toinen lähes yhtä huonolla näöllä siunattu:) mä taas koen lasit jotenkin kuuluvan mun persoonaan enkä osaa käyttää piilareita, pari kertaa oon kokeillut eikä ollut mun juttu. Mä suosittelen kyllä hankkimaan uudet lasit, koska mulla ainakin on niin napakat sangat ettei esim juostessa haittaa yhtään menoa. Mä olenkin ollut tosi onnekas rillipää enkä ole kokenut mitään kiusaamista. Toki helpompaa olis just noissa tilanteissa mitä kerroitkin, erityisesti esim uimahallissa ja kylpylöissä. Ilmeisesti pahin este laserleikkaukselle on se hajataitto tai siis sen vaihtelu, näin mulle on ainakin sanottu.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Mie taasen nykyisin koen piilolinssit omaan ulkonäköön passeliksi, jännää miten silloin alussa tuntuikin ihan nakulta :). Se on mistä tykkää ja tietty että miten laseilla näkee. Piilari kun on silmässä kiinni, niin varmaan senkin takia tuntuu että nään paremmin :). Oon käyny sankoja monta kertaa kiristyttämässä ja silti hölskyy nopeasti..ei enää ikinä Guessin kehyksiä. Kiva ettei sinuu oo kiusattu laseista :). ps. kiva kuulla siusta pitkästä aikaa jos olet sama ei@sähköpostia milla kuin enne =)

  • Milla

   Sama Millahan täällä 🙂 oon muuten ihan samaa mieltä kuin aiempi optikkoalan kommentoija, että korkeammat linssit voisi olla sulle hyvät. Ilmeisesti siis kuitenkin tarvitset jossain tilanteessa myös lasit? Piilaritkin on tosiaankin varmaan kehittyneet viime aikoina, itse kokeilin viimeksi noin 2 vuotta sitten piilareita, joissa oli silloin jo tosi hyvät hajataiton korjaukset, joten sulle löytyy ihan varmasti hyvät uudet piilolinssitkin. Mulla nöän huononeminen on pysähtynyt, mutta oon myös saanut optikolta neuvon, että likinäköisiä silmiä täytyy vähän myös ”kiusata” ja pistää töihin, eli mä teen esim koneella töitä toisilla laseilla, joissa on vähemmän miinusta koska silmät myös kuulemma laiskistuu ja tottuu siihen, että miinusta vaan lisätään. Voisikohan sama auttaa sullakin? Nyt siis mars asiantuntevalle optikolle, niin saat sunkin silmäasiat päivitykseen 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Joo lasit on päivittäisessä käytössä kun en voi 24/7 pitää piilareita :/. Pitäisi ottaa asiakseen käydä tarkastuksessa,pelottaa vaan jotenkin 😀

 3. Salla

  Mulla näkö huononi 30v. asti.. sen jälkeen ei oon huonontunu 3vuoteen. Silmälääkäri ainakin itselle sanoi, että usein 30 tienoille heikkenee, yksilöllistä toki lienee. Olen myös miettinyt laserleikkausta, mutta mm.hinta toistaiseksi hillitsee.. ? piilarit ei oikein toimi mulla, koska kuivat silmät( olen kokeillut vaikka mitä malleja ja merkkejä) siksi kärsin silmälasien kanssa. Toki näihin on tottunut, 21v.käyttökokemusta.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Miulla vielä 4 vuotta kolmeenkymppiin, saa nähdä stoppaako itsellä siihen -toivottovasti :). Ootko kokeillu silmätippoja? Ite jouduin aluksi niitä käyttämään ja tuntui hankalilta, mutta sitten silmien kosteustasapaino jotenkin tottui enkä ole joutunut moneen vuoteen käyttämään 🙂

 4. tiia

  Hei, ei tuo -7 vielä mitään, mulla on molemmissa silmissä -10!!! Mutta monikaan ei sitä tiedä, koska en käytä ikinä silmälaseja enkä edes omista moisia, sillä löysin noin 15 vuotta sitten nämä maailman ihanimmat yötä päivää pidettävät piilarit enkä ota siis näitä koskaan muuten pois kuin pariksi sekunniksi kuukaudessa kuin vaihdan uuden parin. Tiedän, että moni kauhistelee nyt varmaan, että missä kunnossa mun silmänpohjat on, mutta ei silmälääkäri ole koskaan mitään huonoa niissä nähnyt (käyn parin vuoden välein tarkistuksissa). Itse en koskaan vaan sopeutunut silmälaseihin ja tietty myös koulukiusaaminen vaikutti siihen, kun ei vielä 90-luvulla ollut näin tyylikkäitä laseja kuin mitä nykyään näkee. Nuo lasit mitä sulla on kuvassa, ovat mielestäni hyvännäköiset ja varmaan sen tapaiset itsekin hommaan sitten, jos joskus tulee eteen tilanne, että on pakko. Laserleikkauksesta mulle ei olisi oikein hyötyä, koska siinähän parhaat tulokset saavutetaan jos näkö on max. jotain -6 eli todennäköisesti kuitenkin joutuisin jatkossakin tuevautumaan piilareihin.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Oho, kerrankin jollain enemmän kun miulla :D. Siskolla itseasiassa taitaa olla -10, saa nähdä meneekö itsellä nii huonoksi.

   Tollaset piilarit kuulostaa ihan unelmilta :o. Miulla on kuukausilinssit, pidän aina työpäivän ja illalla otan sitten kotona pois. Pitäisi ottaa selvää voisinko itsekin hankkia yötä-päivää piilarit…muistelisin että iso hajataitto oli syynä etten aikoinaan sellaisia saanut. Saattaahan olla että piilolinssit on kehittynyt siitä :).

   Kiitos Tiia kun kerroit kokemuksesi 🙂

  • Raija

   Mun pojallani on ollut jo vuosikausia molemmissa silmissä +10 ja enemmänkin. Jo kahden vanhana hänellä oli +8. Nyt hän on 25
   Hän vaihtoi piilareihin peruskoulun jälkeen, mutta emme ole tienneet että noilla vahvuuksilla saa yötä-päivää pidettäviä piilareita. Vaikka ollaan etsittykin.
   Onko niitä saatavana vain miinuslinsseinä ?

 5. Marjo

  Mulla näkö lakkasi huononemasta jo lukion lopulla, mutta huononi taas uudestaan opiakeluaikana (paljon lukemista). Kävin leikkauksessa kun opiskelut oli ohi ja näkö taas tasaantunut n. 25 vuotiaana. Useamman vuoden silmät oli tosi kuivat ja valolle arat ovat vieläkin n. 7vuotta leikkauksen jälkeen, eli aurinkolasit on kovalla käytöllä. Lisäksi hämäränäkö kärsi mullakin hieman. Kaikesta huolimatta leikkaus on parasta mitä oon rahalla ostanut, enkä hetkeäkään oo katunut! Mulla oli n. 4 miinusta ja lisäksi hajataittoa. Toivottavasti pääset pian leikkaukseen.

  ”Se tunne kun leikkauksen jälkeisenä iltana silmät on vielä kauhean kipeet, makaat sohvalla, vesi valuu silmistä, mutta et malta olla avaamatta niitä ja näät videon kellon muutaman metrin päässä ihan selvästi ilman laseja!! ?”

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Lukeminen ja muu silmän rasitus voi vaikuttaa myös näkökykyyn. Yksi opettaja aikoinaan sanoi, että hän kun teki silmä”jumppaa”, eli katsoi eri suuntiin: ylös, alas, sivulle -treenaasi silmäänsä, niin näkökyky tuli paremmaksi! Apua, eihän sitä tiedä miten pahaa näyttötyö on omille silmille tehnyt..

   Toi tunne kuulostaa ihan täydelliseltä, toivottovasti joskus saan kokea saman 🙂

 6. Kaisa

  Kävin 2007 lasik-leikkauksessa ja -5 näköni parani ihan kokonaan. Ne oli parhaat kolme tonnia mitä olen ikinä käyttänyt. On ihan mahtavaa kun aamulla ei ekana tarvitse etsiä rillejä käsikopelolla pitkin pöytiä, eikä siitepölyaikana piilolinssit kutita ja kirvele silmissä. Toimenpiteeseen ei liittynyt yhtään kipua ja toipuminen kävi vuorokaudessa, eli jos vain onnistuu niin suosittelen!

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Oi kiitos Kaisa kokemuksesi kertomisesta :)! Joo kyllä kolme tonnia olisi pieni raha siitä että saisi näkökyvyn normaaliksi

 7. Elina

  Pakko kirjoittaa kun haluan kertoa oman kohtalon. Miinusta mulla on laseissa jotain kahdeksan pintaan, piilareissa vähän vähemmän. Viisi vuotta sitten olin säästänyt pitkän aikaa rahoja leikkaukseen. Kun pääsin esitutkimukseen, selvis että kuulun siihen pieneen prosenttiin jolle leikkausta ei voi tehdä koska liian ohut sarveiskalvo. Kyllä muuten vitutti…

  • Tiina / Fit Fat Mama

   VOI EIII :////. Voin uskoa harmituksen 🙁

 8. Vilkku

  Täällä yksi kohtalontoveri, jolla lähes -10 molemmissa silmissä! Piilareita käytän käytännössä aina ja oon kokenu ne helpoiks, vaikka oishan se siistiä et aamulla herätessä näkis heti hyvin tai ylipäätään sitä piilarirumbaa ei tartteis aamuin illoin pyörittää. Mulla vaan kans näkö edelleen on huonontunu, vaikka ikää saman verran kun sulla ja miinustakin noin järkyttävästi. Että sen puoleen en ees oo haaveillu leikkauksesta. Mä kävin viimeeks mukavalla silmälääkärillä joka sano, että se likinäkösyys johtuu vaan silmän koosta eikä se haittaa mitään, silmä vaan isompi kun tavallisesti ja näöntarkkuus kärsii. Kuitenkaan näössä ei oo vikaa niin kauan kun se saadaan linsseillä korjattua, sitten jos ei enää saada (kai enemmän sairaudet ym, ettei tarkkuus korjaannu linsseillä) niin voidaan puhua huonosta näöstä. En tiiä oliko höpöhöpö-juttuja, mutta mut sai ainakin rauhottumaan 😀 Lääkärin pointti oli siis et mulla vaan on iso silmä ja sama asia ku ois iso nenä. Oon myös aatellu et kohta sokeudun varmasti.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Okei,mielenkiintoista tuo silmän kokojuttu 🙂 kiva etten oo ainoa näin isolla miinuksella varustettu 😀 🙂

 9. Raija

  Mielestäni olet kaunis juuri noin silmälasit päässä.

  Minulla on sokeutunut toinen silmä viisi vuotiaana (olen siis ollut vähintäänkin puolisokea jo 46 vuotta).
  Ekat silmälasit sain ollessani 8. luokalla koulussa. totuin niihin äkkiä.
  Minä olen käyttänyt joskus myös kertakäyttöisiä piilolinssejä tai siis vain toisessa silmässäni, koska sokea silmä ei juuri piilolinssejä tarvitse.
  Piilolilnssini oli värillinen, koska silmätapaturmassa sokeutunut silmä myös värjäytyi ruskeaksi. Oikeasti minulla on siniharmaat silmät.

  Nyt en ole kuitenkaan käyttänyt piilolinssejä yli 20 vuoteen ja olen tyytyväinen ja iloinen sankalasien käyttäjä. Ne ovat mielestäni nykyään muotia ja trendikkään näköiset. ja useat käyttävät niitä laseja imago syistä, vaikka heillä olisikin normaali näkö.

  Ainoa seikka mikä silmälaseissa harmittaa ja ärsyttää on se, että koska harrastan uimista ja vesijuoksua, niin uimahalleissa en näe. Menen näppituntumalla. Vieraaseen uimahalliin pitää ottaa joku kaveri ensin silmiksi. Mutta sitten kun oppii kulkemaan, niin kyllä se sujuu.
  En ole kun kerran meinannut mennä ryhmätilaan alasti, kun piti mennä vessaan. Hupsista.

 10. Raija

  Mielestäni olet kaunis juuri noin silmälasit päässä.

  Minulla on sokeutunut toinen silmä viisi vuotiaana (olen siis ollut vähintäänkin puolisokea jo 46 vuotta).
  Silmäleikkauksia tehtiin noin 6 kahden vuoden aikana, minkä ajan asuin sairaalassa. Leikkauksilla tuolloin 69-70 vuoden taitteessa ei saatu silmääni pelastettua. Toisin olisi ehkä nyt.
  Kuitenkin silmälääkärit ovat sanoneet, että jos nyt saisin silmääni leikkauksella näön, niin en ehkä ”osaisi” nähdä sillä. Eli aivoissa joku osa, mikä säätelee näköhermoja, ovat surkastuneet.

  Ekat silmälasit sain ollessani 8. luokalla koulussa. totuin niihin äkkiä.
  Minä olen käyttänyt joskus myös kertakäyttöisiä piilolinssejä tai siis vain toisessa silmässäni, koska sokea silmä ei juuri piilolinssejä tarvitse.
  Piilolilnssini oli värillinen, koska silmätapaturmassa sokeutunut silmä myös värjäytyi ruskeaksi. Oikeasti minulla on siniharmaat silmät.

  Nyt en ole kuitenkaan käyttänyt piilolinssejä yli 20 vuoteen ja olen tyytyväinen ja iloinen sankalasien käyttäjä. Ne ovat mielestäni nykyään muotia ja trendikkään näköiset. ja useat käyttävät niitä laseja imago syistä, vaikka heillä olisikin normaali näkö.

  Ainoa seikka mikä silmälaseissa harmittaa ja ärsyttää on se, että koska harrastan uimista ja vesijuoksua, niin uimahalleissa en näe. Menen näppituntumalla. Vieraaseen uimahalliin pitää ottaa joku kaveri ensin silmiksi. Mutta sitten kun oppii kulkemaan, niin kyllä se sujuu.
  En ole kun kerran meinannut mennä ryhmätilaan alasti, kun piti mennä vessaan. Hupsista.

  Nyt tämänhetkisten silmälasien hankinnasta tulee kuluneeksi tässä kuussa tasan vuosi. Ja en näe enää näilläkään ollenkaan hyvin. Tuli mieleen ajatus, minkä silmälääkärit ovat sanoneet ääneen: että jos aion vanhaksikin elää, niin kuolen sokeana.
  Kuitenkaan silmälasit eivät ole niinkään vahvat mielestäni: -3,75. Vasen linssi tietty tasapainolasi, että silmälasit pysyvät suorassa nenällä.
  Voi vaikuttaa tuo silmänpainetauti että näkö on alkanut menemään nopeampaa huonommaksi.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiitos Raija :). Itse en koe oloani niin hyväksi lasit päässä, tosin senkin takia kun en nää niillä niin hyvin kuin piilareilla, joten olo lasit päässä liikkuessa on kovin epävarma.

   Ohoh, sinulla on ollut sitten aikamoinen leikkausoperaatio silmäsi kanssa, toisaaltaan onneksi toinen silmäsi sokeutui niinkin nuorena niin olet tottunut siihen jo pienestä pitäen. Heh naurahdin tuolle uimahalli asialle 🙂 :D.

   Edellisten lasien hankinnasta on itelläni kolme vuotta ja uudet pitäisi hankkia…mutta lykkään ja lykkään asiaa kun pelottaa mennä arviointiin.

   Kiitos kokemuksesi kertomisesta 🙂

  • Sami-Petteri – Lifestyle Blogger

   Hei Raija!

   Luin kommenttiasi ja bongasin sieltä, että harrastat uimista. Optikkoliikkeistä on mahdollista ostaa uimalaseja omilla vahvuuksilla. Kannattaa käydä kyselemässä, jos haluat parempaa näkyvyyttä sinne uimahalleihinkin. 🙂 Tiedän, että ainakin Specsaversilla on uimalaseja vahvuuksilla myynnissä.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiitos Sami vastauksesta hälle, toivottovasti Raija käy lukemassa kommenttisi 🙂

 11. Ella

  Oon 11 ja ei mua hirveest kiusata mut joskus joku haukkuu rillipääks ja jumbos joku mua nuorempi huus moi silmälasi! Ja sen äiti ja sisko oli siin vieres et ois voinu sille pojalle jotain sanoo!
  Mul on piilarit mut en uskalla mennä kouluu niittenkaa pelkään et joku alkaa dissaa..

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Minuakin härnättiin ala-ja yläasteella laseista, jonkinverran kiusattiin, mutta ei onneksi vakavasti. Jos tulee tilanne, että kiusaaminen pahentuu niin kerro heti jollekin aikuiselle. Kiusaaminen ei ole millään lailla hyväksyttävää :(!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.