RILLIPÄÄ!

Silmälasit on perseestä. Jos se olisi miusta kiinni, heivaisin ne mokomat huisin hiiteen äzäp. Tätä en kuitenkaan voi tehdä, miinusta kun on yli 7, joten ilman niitä tai piilareita en tule toimeen. Miinuksen lisäksi löytyy myös reilusti hajataittoa, joten moniongelma lähes näkövammainen täällä hei. Kylmällä ilmalla sisään tullessa lasit höyrystyy, uunin luukkua avatessa pitää pelätä pinnan menevän säröille,  treenatessa ne ovat tiellä ja  hölkätessä tuntuu kuin kakkulat hölskyttäisi pitkin pärstävärkkiä. Olo on ylipäätänsä paljon epävarmempi lasit päässä. Ja se suurin syy, etten vaan näe laseilla niin hyvin kuin piilolinsseillä.

Näin iso likinäkö vaikuttaa elämään todella paljon. Hyvä näkökyky on monille niin yksinkertainen asia, mutta itselleni se on täysin mahdotonta ilman apuvälineitä. Lasit päässä jos katson sivulle, alas tai ylös missä lasi loppuu –näen pelkkää sumua. Sain ensimmäiset lasit jo 4-vuotiaana joten olen kärsinyt likinäköisyydestä lähes koko elämäni. Pelottaa, että Eetulla on sama kohtalo edessä. Toivottovasti miehen geenit voittaa.

IMG_9502

Kouluaikana jouduin sietämään melko paljon rillirouskuttelua ja rillipääksi haukkumista. Toisaaltaan selvisin todella vähällä, verraten siihen miten pahaa kiusaaminen joillain silmälasipäisillä on. Muistan kun ala-asteella eräs luokkalainen poika jatkoi ja jatkoi rillipääksi lällättelyä. Ensin se meni olkia kohotellen, mutta jonkin ajan kuluttua se alkoi todella harmittaa. Suruttelin kotona haukkumista siskolleni ja hän käski sanomaan haukkujalle ”Entäs sitten, ei sitä tiedä jos itsellesi tulisi joskus lasit. Miltä sitten tuntuisi jos sinua haukuttaisiin”?. Ihme kyllä, se tepsi eikä luokkalainen enää naljaillut.

Ylä-asteella rillittelyä oli jonkin verran. Eniten on mieleeni jäänyt ”pahisluokan” pojat jotka kutsuivat minua Rillipiruksi. Ilmeisesti piru liite tuli siitä, kun jo silloin sanoin asiasta heille vastaan. Mitä tahansa paskaa en ole koskaan suostunut nielemään.

Käännekohta tapahtui 9-luokalla kun sain piilolinssit. Ai että muistan miten minua jännitti kun istua tökötin linja-autossa kohti keskustaa. Kävimme optikon kanssa prosessin tarkasti läpi ja kun kokeiln ensimmäistä kertaa piilareita, tuntui kuin olisin keinunut jossain laivassa tai ollut parin kaljan pöhnässä.

IMG_9494

Ensimmäisen kerran piilolinssit päässä kouluun meno jännitti todella paljon. Tyypit katsoivat suu soikeana että ”oletpas eri näköinen”. Aluksi olo tuntui alastomalta ja häpesin katsoa ihmisiä silmiin. Tuntui kuin suojapanssarini olisi riisuttu ja olisin ihan naku.

Nopeasti aloin nauttimaan piilolinsseistä. Näkökenttä olikin laaja, eikä katkennut alas katsomalla. Pakkasella sisään tullessa ei tarvinnut kärsiä höyryyn menneistä laseista, saati pelätä uunin luukkua avatessa miten höyry vahingoittaa lasin pintaa. Liikuntatunneilla ei enää tarvinnut pelätä jonkun huitaisevan laseja vahingossa päästä pois.

Muutama vuosi takaperin kävin arvioinnissa missä tutkittiin voisinko lähteä silmäleikkaukseen. Ensin leijuin pilvilinnoissa kun lääkäri sanoi, että leikkaus onnistuu. Tipahdin rytinällä alas kun tarkemmassa tutkimuksessa todettiin, ettei leikkausta ole vielä järkeä suorittaa, koska näön huonominen ei ollut tasaantunut tarpeeksi.

IMG_9497

Pelottaa miten pitkään näköni huononee. Voiko se mennä niin pitkälle, että sokeudun täysin? Tuskin, mutta eihän elämässä koskaan voi mennä vannomaan. Pitäisi jo hankkia uudet lasit, mutta olen lykännyt ja lykännyt optikolle menemistä. Pelottaa miten paljon näköni on taas huonontunut. Silmälasien hankkiminen ei ole muutenkaan niin yksiselitteistä näin isolla miinuksella, linssi vaatii kolminkertaisen ohennuksen ja niin massiivista matskua ei ihan joka kehys kestä.

Toiset unelmoi tissileikkauksesta, mie menen samoilla rusinoilla eteenpäin ja unelmoin silmäleikkauksesta.

 

Kärsittekö te likinäköisyydestä? Oletko ollut silmäleikkauksessa? Minkä ikäisenä näön huonominen loppui?

 

SEURAA MAMAA Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

Kommentit (28)
 1. Kävin silmien laserleikkauksessa 25 vuotiaana. Näön huononeminen oli pysähtynyt noin kakskytvuotiaana. Päivääkään en ole katunut leikkausta. Nyt oon ollut 9 vuotta rillittömänä. Ainoa miinus on lievä hämäränäön heikkeneminen, joka ei häiritse juurikaan. Toivottavasti pääset pian leikkaukseen. Onkohan se yksilöllistä, että kuinka vanhaksi asti näkö huononee…?

  1. Tiina / Fit Fat Mama
   1.11.2015, 20:19

   Kiitos Kaarina kokemuksen kertomisesta :). Kävin arvioinnissa muistaakseni 3-vuotta sitten, eli olin 23…edelliset lasit otin samaan aikaan ja en nää näillä enää kovin hyvin :/. Hämäränäkö jutusta luinkin, todella pieni paha sen rinnalla että saisi lasit pois :/. En tiedä yhtään, toivottovasti tämä näön huononeminen stoppaisi edes joskus niin olisi mahdollisuus mennä leikkaukseen :/

   1. Semmoinen lohdutuksen sana, että liian käytössä liian suurien vahvuuksien oireet ovat hyvin samanlaisia kuin liian pienistä vahvuuksista johtuvat oireet. Siis se, että sinustä tuntuu ettet enää näe edellisillä laseilla, ei välttämättä tarkoita sitä, etteikö voimakkuutta olisi nykyisissä laseissasi tarpeeksi. Päin vastoin: voimakkuutta voi olla liikaa. Joten rohkeasti vain optikolle näköä tarkistamaan, josko sieltä tulisikin niitä ”hyviä uutisia”! 🙂

    PS: Sinun siroille kasvoillesi näyttäisi kivalta joku vähän kapeampi kehysmalli, jossa olisi pikkusen enemmän korkeutta kuin nykyisissäsi. Korkeus sinänsä ei paksunna linssiä, kunhan linssin muoto on kulmista hieman pyöristetty. Hieman korkeampi linssimalli on myös mukavampi käytössä, kun ei itse nää missä kehyksen rajat menee. Tämänpäivän mallistoista löytyy varmasti kaikkea kivaa uutta 🙂

    terv
    optiikkamyyjä

    1. Tiina / Fit Fat Mama
     2.11.2015, 21:50

     Itseasiassa silloin kun nämä lasit hankin, mietin voiko olla oikeesti näin paljon lisää miinusta verraten edelliseen laseihin. Olisihan tuo kiva positiivinen käänne jos olisin niin päin, että näkö olisi parantunut :).

     Kiitos asiantuntevasta kommentista :)! Pitäisi saada aikaiseksi mentyä optikolle, pelottaa vaan näkötarkastus. Varsinkin kun viimeksi sain todella huonoa palvelua ja lähdin melkein itkien tarkastuksesta pois. Lääkäri päivitteli miten paljon miinusta ja voivotteli, oli muutenkin todella epäasiallinen. Siihen kyseiseen liikkeeseen en enää mene :/.

 2. Täällä toinen lähes yhtä huonolla näöllä siunattu:) mä taas koen lasit jotenkin kuuluvan mun persoonaan enkä osaa käyttää piilareita, pari kertaa oon kokeillut eikä ollut mun juttu. Mä suosittelen kyllä hankkimaan uudet lasit, koska mulla ainakin on niin napakat sangat ettei esim juostessa haittaa yhtään menoa. Mä olenkin ollut tosi onnekas rillipää enkä ole kokenut mitään kiusaamista. Toki helpompaa olis just noissa tilanteissa mitä kerroitkin, erityisesti esim uimahallissa ja kylpylöissä. Ilmeisesti pahin este laserleikkaukselle on se hajataitto tai siis sen vaihtelu, näin mulle on ainakin sanottu.

  1. Tiina / Fit Fat Mama
   2.11.2015, 21:40

   Mie taasen nykyisin koen piilolinssit omaan ulkonäköön passeliksi, jännää miten silloin alussa tuntuikin ihan nakulta :). Se on mistä tykkää ja tietty että miten laseilla näkee. Piilari kun on silmässä kiinni, niin varmaan senkin takia tuntuu että nään paremmin :). Oon käyny sankoja monta kertaa kiristyttämässä ja silti hölskyy nopeasti..ei enää ikinä Guessin kehyksiä. Kiva ettei sinuu oo kiusattu laseista :). ps. kiva kuulla siusta pitkästä aikaa jos olet sama ei@sähköpostia milla kuin enne =)

   1. Sama Millahan täällä 🙂 oon muuten ihan samaa mieltä kuin aiempi optikkoalan kommentoija, että korkeammat linssit voisi olla sulle hyvät. Ilmeisesti siis kuitenkin tarvitset jossain tilanteessa myös lasit? Piilaritkin on tosiaankin varmaan kehittyneet viime aikoina, itse kokeilin viimeksi noin 2 vuotta sitten piilareita, joissa oli silloin jo tosi hyvät hajataiton korjaukset, joten sulle löytyy ihan varmasti hyvät uudet piilolinssitkin. Mulla nöän huononeminen on pysähtynyt, mutta oon myös saanut optikolta neuvon, että likinäköisiä silmiä täytyy vähän myös ”kiusata” ja pistää töihin, eli mä teen esim koneella töitä toisilla laseilla, joissa on vähemmän miinusta koska silmät myös kuulemma laiskistuu ja tottuu siihen, että miinusta vaan lisätään. Voisikohan sama auttaa sullakin? Nyt siis mars asiantuntevalle optikolle, niin saat sunkin silmäasiat päivitykseen 🙂

    1. Tiina / Fit Fat Mama
     5.11.2015, 11:26

     Joo lasit on päivittäisessä käytössä kun en voi 24/7 pitää piilareita :/. Pitäisi ottaa asiakseen käydä tarkastuksessa,pelottaa vaan jotenkin 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *