Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

RASKAUSVIIKKO 38+0

Maanantaina tärähti taas uudet viikkolukemat kehiin; raskausviikko 38+0.

39. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 38 viikosta ja 0 päivästä 38 viikkoon ja 6 päivään (38+0 – 38+6).
Sikiön paino: 3200 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 34 cm
Koko pituus: 48 cm

SIKIÖ

Tämän viikon alussa sikiö on 36 viikkoa vanha. Käden otteet tulevat lujemmiksi ja sikiö reagoi selvemmin valoon ja ääniin. Sen vartalo on pyöreä ja pullea. Suolistossa on nyt kunnon määrä mekoniumia, lapsenpihkaa. Yleensä pää on alaspäin ja usein painunut lantiota vasten. Nyt kohdussa on niin ahdasta, että kädet ja jalat pysyvät tiukasti kiinni vartalossa. Luusto muuttuu kovemmaksi, mutta kaikki kehon luut eivät ole kovia vielä synnytyksessäkään. Pääkallossa on pieniä aukkoja, jotta pää pystyy mukautumaan synnytyskanavaan. Pää voi näyttää hieman oudolta heti synnytyksen jälkeen, mutta se palaa oikeaan muotoonsa nopeasti.

View this post on Instagram

Beben kokoarvio selvitettiin just ultrassa 🙂

A post shared by Fit Fat Mama/ Tiina (@fitfatmamatiina) on

Kävin vauvan kokoarviossa 37+0 eli reilu viikko sitten. Silloin Myy oli 2,5kg <3. Edellisen kerran mitatessa kokoa oli kuitenkin alle 2kg, joten kiva tietää hänen kasvaneen. Arviot on tottakai vaan arvioita, mutta kiva saada jotain suuntaa antavaa. Eetun aikana kävin nimittäin kokoarviossa muistaakseni rv 38 ja silloin hän oli olevinaan 3kg. Viikkoa myöhemmin kun synnytin, todellinen koko oli kuitenkin 2,7kg. Instagramissa kokoarviostakin kun kerroin, niin moni sanoi omalla kohdallaan kokoarvion heittäneen. Saa nähdä miten käy! Ultraan on varattu kokoarvio vielä rv 39+4, mutta toivottovasti olisin sitten jo synnyttänyt. Kysyin miksi pitää vielä käydä, niin kuulemma sillä varmistetaan, että istukka toimii vielä normaalisti.

Olo on ollut vaihteleva. Selkäkipu on lisääntynyt paljon ja lihaskipugeeliä on pitänyt käyttää, joka on onneksi tuonut apua. Yksi yö heräsin selkäkipuun, enkä millään meinannut saada uudestaan unta. Söin, laitoin lihaskipugeeliä ja otin särkylääkkeen joka vei onneksi kivun pois ja sain unta.

Kuulostelen jotenkin todella paljon omaa oloa, raivostuttavaakin. Minimiehen odotusaikaan kun ei tosissaan kevyitä harjoitussupistuksia lukuunottamatta ollut mitään ennakoivia juttuja. Lörts vaan kun vedet meni.

Olisin jo ihan valmis synnyttämään. Välillä olen ollut todella kiukkuinen hormoniämmä kun alkaa oikeasti tämä odottaminen ärsyttää. Ensin oli sekundaarinen lapsettomuus ja odotti, odotti ja odotti sitä perkeleen plussaa. Sitten odotti ja odotti, että riskiviikot menee ohi. Sitten odotti rakenneultraa. Sitten äitiysloman alkua. Ja nyt vauvaa.

Ässä-keinot sekä vadelmatee on otettu käyttöön. Saa nähdä onko niistä mitään apua, mutta ei ainakaan mitään haittaakaan voi olla.

kipugeeli sopivasti taustalla, Foreverin Heat <3!

Sitten yksi tosi mammamamma juttu; maitoa on myös alkanut erittymään tisseistä ja yksi aamu heräsinkin paita märkänä. Toivottovasti se enteilisi hyvää imetystaipaletta. Ai hitto kun mietinkin miten kipeää imetys teki alussa ja oi voi sitä kaalinlehtien löyhkää kotona pari päivää kun etsi jotain helpotusta kipuun…

Neuvola on huomenna, mutta halusin kirjoitella jo tänään raskausviikko kuulumiset kun en usko neuvolassa mitään ihmeempää tapahtuvan. Perus paino, pissat yms.

Eetukin on alkanut kyselemään ”Milloin Myy syntyy?”, ”Milloin Myy tulee?”, ”Minulla on jo Myytä ikävä”.

Toivottakaa synnytystuulia, tai ettei ainakaan yli paukahtaisi. Täällä ollaan jo ready <3.

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA

Kommentit (13)

 1. Maija

  Moikka!
  Ihana juttu että olet päässyt näin pitkälle raskaudessa! 💜 on ollut ilo seurata sun matkaa aiempien pulmien jälkeen. Viimeisiä viedään siis!
  Kommentoin jo aiemmin viime vuonna meidän pulmista ja sitten onnellisesta raskautumisesta, nyt pikku tyyppi on viisi viikkoinen pikku heppu, niin se elämä pääsee yllättämään!
  Kaikkea hyvää teille ja voimaa synnytykseen! ☺

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Moi Maija, oi että tulipa hirmu kiva mieli kun tulit kertomaan, että siulla vaikeuksien jälkeen vauvajuttu onnistui <3. Kiitos ja onnea vauva-arkeen 🙂

 2. Niina

  Mulla on esikoinen syntynyt 37+1 ja tokaa jouduin odottaan 41+1 asti kun käynnistettiin erinäisten ongelmien takia… toivottavasti et joudu odottaan ”loppuun” asti (vaikka kaikki aina sanoo että vauva tulee kun on valmis…) 🙂 jokainen päivä lasketun ajan jälkeen on järkyttävää piinaa. 😀
  Tsemppiä loppuodotukseen koko perheelle!

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Siulla ollut sitten kaksi aika eri raskausviikollista odotusta :). Jännä nähä miten itellä käy, toivottovasti ei yli lasketun mut eihän sitä tiiä… Kiitos tsempeistä!

 3. Tuija Hämäläinen

  Moi!

  Tuli tässä mieleen, kun olen lapsilleni etsimässä harrastusta, että teidän minimies taisi olla jossain Joenvolin lasten jumpassa? Suosittelisitko näitä jumppia? Ilmottautuminen on näköjään ollut jo tovin auki, ja tuli tälle mammalle paniikki, että kohta ei ehdi enää ilmottautua! 😀 Mietin kuitenkin, että minkä ryhmän valitsisi, ja muistelin, että teillä oli kokemusta ainakin jostain ryhmästä :).

  Paljon kärsivällisyyttä vielä loppuraskauteen, pian se odotus palkitaan <3

  T. Tuija

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Moikka Tuija!

   Joo Eetu oli 2 kautta (syksy ja kevät) JoenVolin tenavavoimistelussa joka on 3-4 vuotiaille tarkoitettu.
   Voin kyllä suositella ehdottomasti :)! Mukava(t) ohjaajat ja 45-minuuttia sopiva aika lapsen harrastukseen. Siinä siis lapsi jätetään harrastukseen, vanhemmat ei ole tunnilla mukana eikä seuraamassa mikä ensimmäisellä kerralla ihmetytti, mutta sujui oikein hyvin. Leikinomaista voimistelua sekä mm. pallopelejä. Eetu on muutenkin todella hyvä kiipeilemään ja kyseinen harrastus tuki taitoa kivasti.
   Kausi alkaa muistaakseni 28 päivä joten tällä kertaa ei miniä voida ilmottaa siihen kun vauva ei ole välttämättä vielä silloin syntynyt ja ei välttämättä alussa riitä itellä virta kuljettaa toiseen kaupunginosaan harrastukseen.

   Se oli myös ihana, että kauden päätteeksi oli näytös. Tää äiti oli ihan itku silmässä katsomassa kun lapsi esiinty ryhmän mukana joululaulun tahtiin :). Mutta peukku siis!

   Kiitos, kärsivällisyyttä tässä loppuodotuksessa jo tarvitaankin hihi

 4. Sussu

  Voi vitsi, viimeisiä viedään.. ☺ ihana ollut seurata sun raskaustaivalta ja nyt täytyy myöntää, että on hieman vauvakuumetta ilmassa, kun seuraa sun ihanaa masun kasvua❤ tai ehkä enemmän raskaus – ja synnytyskuumetta. Toivon, että tokalla kertaa nauttis enemmän raskaudesta ja pääsis kokeilee alakautta synnyttämistä.☺ pikkutuhisija on tuossa vieressä vasta alle 7kk, joten ihan vielä ei tarttis kuumeilla.. 😁

  Paljon tsemppiä viimesille viikoille. Ne on tuskasia viikkoja, mutta toisaalta asian voi kääntää niin, että enää max 4 viikkoa ja saat varmuudella viimeistään sitten Myyn syliin 😍❤

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Muistan kun miullakin iski vauvakuume ekan kerran Eetun synnytyksen jälkeen kun hän oli jotain 6kk :D. Toivottovasti seuraava raskausaika menis siulla paremmin kunhan sen aika jos joskus tulee 🙂

   Kiitos tsempeistä, jännän äärellä alkaa olla :))

 5. Sussu

  ..niin ja meillä kokoarvio osui täysin nappiin, mutta ottivat mitat tosi tarkasti ja muutaman eri lääkärin toimesta (taisivat mitata yht 6krt), koska vauva oli perätilassa ja kääntöyritykseen piti tietää mitat.☺

  Mulla kans loppuraskaudesta kastui paidat, varsinkin öisin..😁 Tosin se ei taannut hienoa imetyspolkua, maito nousi vasta 6 päivää synnytyksestä ja moni muukin.asia meni mönkään. Mutta ehkä teillä menee toisin!☺

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Miulla on ensi viikolla kokoarvio taas jos ei ole vauva syntynyt, saa nähdä miten käy 🙂

 6. RASKAUSVIIKKO 39+1 FIILIKSET – Fit Fat Mama

  […] RASKAUSVIIKKO 38+0 […]

 7. Atro Niiniluoto

  Hyviä masukuvia.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiitos 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.