Raha-asiat kotihoidon tuen aikana -miten pärjätään rahallisesti?

Raha-asiat kotihoidon tuen aikana aihetta toivottiin ja hetken asiaa pureskeltuani halusin tulla asiasta kirjoittamaan. Talous -ja raha-asiat kiinnostavat itseäni kovasti, mutta syy miksi halusin aihetta hieman pureskella on se, että olen saanut joiltakin seuraajilta aika radikaalia kummastelua esim. meidän perheen ruokaostosten rahoittamiseen. Nämä asiat ovat kuitenkin MEIDÄN perheen raha-asioita, ei siun, teidän, naapurin tai kumminkaimansiskon.

Mutta asiaan!

Miten meidän perheessä hoidetaan raha-asiat kotihoidon tuen aikana?

ilman säästöjä ei oltaisi päästy reissuun.

Jäin työelämästä viime vuoden heinäkuussa. Pidin ensin kesäloman, josta jäin äitiyslomalle. Minulla on vakituinen työsopimus ja sain ensimmäiset 3kk täyden palkan verran, itseasiassa enemmän kuin arvelin. Kolmen kuukauden jälkeen summa tippui hieman, mutta pysyi ihan kivana. Kun kotihoidontuki alkoi, Kelalta saatu raha tippui huomattavasti.

Saan nykyisin Kelalta kotihoidontukea 330,82e ja lapsilisät 199,72e. Kuukausittaiset kiinteät tulot miulla on siis 530,54e. Tuohon päälle tulee jonkinverran blogituloja, mutta niitä rahoja en käytä asumiseen tai muuhun vastaavaan. Kuukausittaiset kiinteät menot meillä vaihtelee, mutta pelkästään asumiskustannukset normaalitilassa on yli 1000e. Faktahan on se, ettei yhden ihmisen tuloilla meidän elämää pyöritetä. Laitettiin asuntolaina pelkille koroille, joka laski kiinteitä kustannuksia onneksi aika paljon.

Miten pärjätään rahallisesti?

Yritettiin toista lasta  yli 2-vuotta kun kärsimme sekundaarisesta lapsettomuudesta. Miulla oli siis aikaa säästää rahaa vauva-vuotta varten. Entuudestaan minulla oli säästöjä, mutta tein tavoitteen yrittää ettei niihin rahoihin tarvitsisi koskea.

Säästin yhteensä 8000e kotona oloa varten. 5000e tilille ja 3000e rahastoon.

ilman säästöjä ei voitaisi käydä silloin tällöin ravintolassa.

Me maksetaan miehen kanssa kaikki suurinpiirtein puoliksi. Olen laskenut tietyn summan joka on vara ottaa säästöistä. Mikäli summa ylittyy, mies maksaa loput. Asia laskettiin ja päätettiin yhdessä.

Joissakin perheissä on oletus, että kun Äiti jää kotiin, mies maksaa kaiken. Meillä se ei ole vaihtoehto. Meidän asumiskustannuksilla ja elämäntavoilla ei olisi mahdollista pyörittää palettia pelkästään miehen tuloilla + tuolla alle 600e:lla. Tai mikäli pihistelisi ihan kaikesta, niin kyllä. Me ei haluttu kuitenkaan laskea elintasoa turhaan ja pihistellä kaikesta. Mikäli tämä on viimeinen kerta lapsen kanssa kotona, mieluummin käytän säästöjä parempaan elintasoon kuin lasken joka senttejä ja syön pelkkää makaronia ja stressaan joka sentistä. Tykätään käydä lounailla silloin tällöin, viettää välillä hotelliöitä, ostella pientä kivaa -ja se vaatii rahaa.

ilman säästöjä en voisi välillä ostaa itselleni kivoja juttuja.

Joidenkin mielestä on vääryys, että äiti maksaa kustannuksia. Eläkettä ei kerry kotona olo aikana, mutta itse en todellakaan eläkkeenkertymistä mieti vielä tässä vaiheessa. Aika on kuitenkin loppupeleissä lyhyt, eläkekertymää ennättää tienata työelämässä vielä monia, monia vuosia.

 

Miten teidän perheessä hoidetaan raha-asiat kotihoidon tuen aikana?

 

 

Lue myös:

 

Säästövinkkejä: ruoka

Rahapäiväkirja: kuinka paljon rahaa kului viikon aikana?

Säästökuukauden ruokia

 

SEURAA MAMAA

Facebookissa / Instagramissa

Kommentit (14)
  1. Moikka!
    Kiinnostaisi tietää, missä ajassa sait säästettyä tuon 8000€?

    1. Moi, n. 2-vuodessa 🙂

  2. Se on hauskaa, miten aina muita kiinnostaa niin kovasti toisten raha-asiat ja pärjääminen 😀 Itse opiskelijana viisi vuotta olleena olen syönyt laadukasta ja monipuolista ruokaa, käynyt välillä ravintolassa, matkustellut kotimaassa jne ja silti olen saanut säästettyä. Se on niin paljon siitä kiinni, mihin asioihin haluaa panostaa 🙂

    1. Niinpä, rahalle löytyy kyllä niin paljon eri käyttökohteita ja vaikuttaa tosi paljon miten paljon sitä kuluu. Omilla valinnoilla saa vaikutettua tosi paljon :). Ihan huippua, että oot opiskelijana saanu myös Elää, eikä vaan kituuttaa :).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *