Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

Raha-asiat kotihoidon tuen aikana -miten pärjätään rahallisesti?

Raha-asiat kotihoidon tuen aikana aihetta toivottiin ja hetken asiaa pureskeltuani halusin tulla asiasta kirjoittamaan. Talous -ja raha-asiat kiinnostavat itseäni kovasti, mutta syy miksi halusin aihetta hieman pureskella on se, että olen saanut joiltakin seuraajilta aika radikaalia kummastelua esim. meidän perheen ruokaostosten rahoittamiseen. Nämä asiat ovat kuitenkin MEIDÄN perheen raha-asioita, ei siun, teidän, naapurin tai kumminkaimansiskon.

Mutta asiaan!

Miten meidän perheessä hoidetaan raha-asiat kotihoidon tuen aikana?

ilman säästöjä ei oltaisi päästy reissuun.

Jäin työelämästä viime vuoden heinäkuussa. Pidin ensin kesäloman, josta jäin äitiyslomalle. Minulla on vakituinen työsopimus ja sain ensimmäiset 3kk täyden palkan verran, itseasiassa enemmän kuin arvelin. Kolmen kuukauden jälkeen summa tippui hieman, mutta pysyi ihan kivana. Kun kotihoidontuki alkoi, Kelalta saatu raha tippui huomattavasti.

Saan nykyisin Kelalta kotihoidontukea 330,82e ja lapsilisät 199,72e. Kuukausittaiset kiinteät tulot miulla on siis 530,54e. Tuohon päälle tulee jonkinverran blogituloja, mutta niitä rahoja en käytä asumiseen tai muuhun vastaavaan. Kuukausittaiset kiinteät menot meillä vaihtelee, mutta pelkästään asumiskustannukset normaalitilassa on yli 1000e. Faktahan on se, ettei yhden ihmisen tuloilla meidän elämää pyöritetä. Laitettiin asuntolaina pelkille koroille, joka laski kiinteitä kustannuksia onneksi aika paljon.

Miten pärjätään rahallisesti?

Yritettiin toista lasta  yli 2-vuotta kun kärsimme sekundaarisesta lapsettomuudesta. Miulla oli siis aikaa säästää rahaa vauva-vuotta varten. Entuudestaan minulla oli säästöjä, mutta tein tavoitteen yrittää ettei niihin rahoihin tarvitsisi koskea.

Säästin yhteensä 8000e kotona oloa varten. 5000e tilille ja 3000e rahastoon.

ilman säästöjä ei voitaisi käydä silloin tällöin ravintolassa.

Me maksetaan miehen kanssa kaikki suurinpiirtein puoliksi. Olen laskenut tietyn summan joka on vara ottaa säästöistä. Mikäli summa ylittyy, mies maksaa loput. Asia laskettiin ja päätettiin yhdessä.

Joissakin perheissä on oletus, että kun Äiti jää kotiin, mies maksaa kaiken. Meillä se ei ole vaihtoehto. Meidän asumiskustannuksilla ja elämäntavoilla ei olisi mahdollista pyörittää palettia pelkästään miehen tuloilla + tuolla alle 600e:lla. Tai mikäli pihistelisi ihan kaikesta, niin kyllä. Me ei haluttu kuitenkaan laskea elintasoa turhaan ja pihistellä kaikesta. Mikäli tämä on viimeinen kerta lapsen kanssa kotona, mieluummin käytän säästöjä parempaan elintasoon kuin lasken joka senttejä ja syön pelkkää makaronia ja stressaan joka sentistä. Tykätään käydä lounailla silloin tällöin, viettää välillä hotelliöitä, ostella pientä kivaa -ja se vaatii rahaa.

ilman säästöjä en voisi välillä ostaa itselleni kivoja juttuja.

Joidenkin mielestä on vääryys, että äiti maksaa kustannuksia. Eläkettä ei kerry kotona olo aikana, mutta itse en todellakaan eläkkeenkertymistä mieti vielä tässä vaiheessa. Aika on kuitenkin loppupeleissä lyhyt, eläkekertymää ennättää tienata työelämässä vielä monia, monia vuosia.

Miten teidän perheessä hoidetaan raha-asiat kotihoidon tuen aikana?

Lue myös:

Säästövinkkejä: ruoka

Rahapäiväkirja: kuinka paljon rahaa kului viikon aikana?

Säästökuukauden ruokia

SEURAA MAMAA

Facebookissa / Instagramissa

Kommentit (13)

 1. Mie

  Moikka!
  Kiinnostaisi tietää, missä ajassa sait säästettyä tuon 8000€?

  • tiinafit

   Moi, n. 2-vuodessa 🙂

 2. Emma

  Se on hauskaa, miten aina muita kiinnostaa niin kovasti toisten raha-asiat ja pärjääminen 😀 Itse opiskelijana viisi vuotta olleena olen syönyt laadukasta ja monipuolista ruokaa, käynyt välillä ravintolassa, matkustellut kotimaassa jne ja silti olen saanut säästettyä. Se on niin paljon siitä kiinni, mihin asioihin haluaa panostaa 🙂

  • tiinafit

   Niinpä, rahalle löytyy kyllä niin paljon eri käyttökohteita ja vaikuttaa tosi paljon miten paljon sitä kuluu. Omilla valinnoilla saa vaikutettua tosi paljon :). Ihan huippua, että oot opiskelijana saanu myös Elää, eikä vaan kituuttaa :).

 3. Jonna

  Meillä mies maksoi pitkälti elämisen kun olin kotihoidontuella kotona. Sain muistaakseni itse reilut 600e (helsinki-lisä) ja blogista tuli toki pientä palkkaa. Minä maksoin mitä pystyin ja mies loput. Meilläkin oli säästöjä ja pistin rahastoon 30e/kk myös tuona aikana. Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot 🙂 minusta on aivan mahtavaa, että pystyt nauttimaan kotona olosta!

  • tiinafit

   Vautsi ihan huippua tuo, että oot saanu säästettyäkin tuona aikana :). Mie aloitan säästämisen sitten kunhan aloitan työt. Kiitos, niin miustakin on ollut kiva kun on voinut nauttia, eikä vaan kituuttaa 🙂

 4. Jetta

  Meillä aika samanlainen tilanne. Mulla kesti melkein kaksi vuotta ennen kuin tulin raskaaksi, joten sinä aikana ja raskausaikana mulla oli melkein kolme vuotta aikaa säästää kotona oloa varten. Äitiysloman ja vanhempainvapaan aikana pärjäsi tosi kivasti, mutta tiputus kotihoidon tuelle oli suuri. Säästin kotona oloa varten melkein 10000 euroa ja sen turvin pystyn elämään aika samanlaista elämää kuin ennen lastakin (ulkomaan reissut ja isommat hankinnat/remontit ei onnistu). Mies on ollut työttömänä tai tehnyt osa-aikatyötä ja opiskellut siinä ohessa, joten hänen tulotkaan ei ole olleet kummoiset. Ja hänkin on saanut olla enemmän perheen kanssa kuin jos olisi ollut täysiaikaisesti töissä jossain.

  Tiedän perheitä, joissa mies ottaa päävastuun perheen menoista kotihoidon tuen aikana ja se on ok mielestäni. Meidän tilanteessa se ei kuitenkaan onnistunut/onnistu. Säästöjen avulla pystyn olemaan kotona siihen asti kunnes lapsi täyttää 2 v. Ja kuten itsekin totesit, ei ole tullut mietittyä ”menetettyjä eläketuloja”. 🙂

  • tiinafit

   Ikävää, että siekin jouduit kärsimään lapsettomuudesta (tai sekundaarisesta) :(. Mutta kaikella on tarkoituksensa ja meillä -sekä miulla, että siulla käynyt se hyvä, että on ennättänyt säästää.

   Ihana kuulla samankaltainen kertomus, monesti kun on nimenomaan noita tilanteita joissa mies maksaa tai oletetaan, että AINA on yhteiset rahat.

 5. Maria / Love Beyond Words blog

  Kuulostaa just sellaselta mikä on ollut meidänkin periaate. Elämästä kuuluu nauttia nyt ja ei haluttu mekään turhaan kituutella. Meillä on aina ollut miehellä todella paljon isommat tulot, joten hän on hoitanut 70% laskuista ja minulla ei oikeastaan kht:n aikana ollut muita laskuja kuin omat. Ollaan aina säästetty lapsia varten lapsilisät ja ne meni silloinkin suurimmaksi osaksi säästöön. Meillä oli kans 4kk pelkät korot asuntolainasta ja sitten jäin työttömäksi 3kk:n ajaksi, kun etsin töitä kun minulla ei ollut vakituista työtä mihin palata. Missään vaiheessa ei siis ollut mitään suurta pudotusta menojen ja tulojen suhteen. Ois varmasti hyvin pärjätty vielä syksykin, sillä säästöjäkin ois ollut vielä reilusti omaan käyttöön, mutta sain unelmahomman, joten palasin sitten hyvillä mielin töihin. Loppui myös samalla se stressi elämästä, mitä jos töitä ei löydykään 😀

 6. Rottalife

  Hirmu hyvää ja vahvaa tekstiä! Taistelin myös itse tiukkaa taloutta vastaan säästöillä ja pakko myöntää että kiteytit kyllä tosi hyvin sen tässä postauksessa 🙂 Elämästä kuuluu nauttia! Ja se miten paljon käyttää ajasta murehtimiseen ja asioista voivotteluun on vaan omasta psyykkeestä kiini.

  Tsemppii koko perheelle =) Inspiroivaa tekstiä! Kiitos!

  • tiinafit

   Moi Rottalife, kiitos ihanasta kommentista :). Kiva kuulla, että siekin olet ollut samaa mieltä, että elämästä kuuluu myös nauttia ja säästäminen on siihen todella hyvä väylä mammalomalla(kin) :). Kivaa viikon alkua siulle!

 7. AlastonTalous

  Meillä oli selvää että itse olen kotona lasten kanssa kun vaimoni äitiysloma loppuu. Onneksi aikaa järjestellä asioita oli 9+10kk ja olin valmis vaihtamaan duunia, jos 2-3 päiväiseksi työviikoksi vanhan työn järjestely olisi onnistunut (onnistui). Vaimoni meni töihin 2-3 päivää viikossa äitiysloman jälkeen ja kummatkin teki 50% työviikkoa ja oltiin vuoropäivin lasten kanssa kotona.
  Molemmat saa ”vapaata” lapsista ja aikaa aikuisten kanssa töissä ja molemmat saa samat hyvät ja huonot päivät lasten kanssa, jolloin molemmat tietää täsmälleen missä mennään ja mitä realiteetit ovat. Samalla myös keskustelu kasvatuksesta, yms. on paremmalla asteella ja jaettu projekti. Myös energiaa riittää paremmin lasten kanssa vaihtelun ansiosta.

  Talous on täysin jaettu, eli ei ole omia tilejä, kuten ei pitäisikään olla. Silloin on irrelevanttia kuka maksaa ja mitä. Kodinhoidontukikin tulee ihan samalla tavalla, koska sen perustehan on vain se että lapset ovat kotona. Se on ollut ihan kiva lisä, mutta onneksi täysin tarpeeton taloudellisesti. Oikeastaan säästöön jää todella mukavasti joka kuukausi.

  • tiinafit

   Moikka, teillä on mennyt ihailtavan tasaväkisesti työ/lastenhoito tilanne :). Meillä ei olisi ollut edes mahdollista, miehellä vaihtui työpaikka kun vauva oli parikuinen eikä hän alussa olisi kehdannut uudelle työnantajalle sitä ehdottaa. En tosin itse olisi mennyt edes töihin ennen kuin on pakko :D.

   Meillä on aina ollut omat tilit yhteistilin myötä ja se on ollut kummallekin itsestäänselvää :). Kiitos kommentista ja mukava oli saada Iskä-ihmisen ajatus asiaan

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.