PMS-oireet

Istun lattialla ja itken. Nenä on kipeä niistämisestä ja silmät punoittaa. Hetkeä aikaisemmin olen ollut ihan raivopää. ”Perhanan koira, mitä siinä läähätät” , ”Hiton ovi miksi et pysy kiinni”. Ihme kun en raivoa leikkiautoille ja palikoille. Koko elämä tuntuu kökkärekasalta. Olo on ruma ja pontso. Mietin jo olenko oikeasti tulossa hulluksi. Onko kotona olo syönyt mielenterveyttäni, nytkö se romahdus tuli? Kohta ne vie minut piipaa autolla pehmeään huoneeseen. Kun Tuomas tuli töistä, itken vieläkin hulluna.

Seuraavana päivänä kaikki paha olo oli poissa. Pahan olon tilalle oli tullut normaali, energinen, durecel-pälättäpupu. Mikä minua vaivaa?? Luin seuraavalla viikolla sattumalta artikkelin PMS-oireista ja moni kertomus oli kuin suoraan omasta suustani. Eli hormonit, kiitti v*tusti taas. Kivaa olla nainen.

pms

”PMS-oireet, kuukautisia edeltävä oireyhtymä tarkoittaa ennen kuukautisia esiintyviä psyykkisiä ja fyysisiä oireita, jotka haittaavat normaalia elämää. Normaali munasarjatoiminta ja normaalit hormonipitoisuudet jostain syystä aiheuttavat poikkeavan vasteen keskushermostossa. Keskushermoston välittäjäaineilla, mm. serotoniinilla ja GABA:lla uskotaan olevan osuutta syndrooman synnyssä” –Lähde*”

Monimutkaiseltaan nimeltä premenstruaalioireyhtymä (ai kauhea mikä sanahirviö!). Kolmikirjaiminen lyhenne joka muuttaa naiset hirviöiksi. Luin aiheesta terveyskirjaston sivuilta, josta selvisi että perimmäinen syy PMS-oireisiin on vieläkin hämärän peitossa. Naisen kroppa on näköjään niin kumma juttu, ettei tiedemiehetkään siihen pysty, hah!

Itselläni oireet tulevat n. viikkoa ennen verilöylyä. Tämä on toistunut jo pari kuukautta putkeen ja pelottaa jo valmiiksi tuleeko raivopää-itkukreisiolo seuraavankin kerran. Miulla ei ikinä aikasemmin ole ollut tälläistä! Laittoikohan imetyksen lopettaminen syksyllä kropan hormonitasapainon niin sekaisin? Kuka tietää.

PMS2

Pitää tarkkailla kalenteria ja varautua milloin se seuraava kreisi-viikko voisi tulla. Sotasuunnitelmana on syödä tupla-annos vitamiineja ja yrittää keksiä jotain tekemistä. Kaikista pahin olo tulee nimenomaan kotona neljän seinän sisässä. Saa nähdä tepsiikö! Toivottovasti. Se olo oli nimittäin ihan kaamea.

Asia on tavallaan aika henkilökohtainen kirjoittaa, mutta toisaaltaan ei. Kuukautiset kuuluu kuitenkin lähes poikkeuksetta jokaisen naisen elämään. Joten en en varmasti ole ainoa kreisi biatch kerran kuussa.

PMS4

Kertokaa oma kokemuksenne PMS-oireista! Kärsittekö tekin hulluviikoista tai muista oireista ennen kuukautisia? Miten saatte helpotettua oloa?

 

SEURAA MAMAA Facebookissa / Bloglovinissa / Blogilistalla / Instagramissa

 

Kommentit (19)
 1. Juu, erittäin tuttua.. Mulla alkaa yleensää paria päivää ennen oireet ja oon sillon ihan *piip* kiukkunen.. Kaikki ärsyttää ja voi hyvä elämä sentään jos mies erehtyy kysymään että ”mikä sua vaivaa?” Argh! Ja sillon fyysisiä oireita on just turvotus, alavatsan vihlonta, päänsärky jne.

  ps. En tiiä muistatko, mutta jonkin verran kommentoin blogiasi tuolla fitfashionin puolella. Tulin nyt jättään ”puumerkkini” että mukana seuraan täälläkin! 😀

  1. Miullaki turpoo maha ja vihloo tosi ärsyttävästi :/.

   Muistan toki siut ja ihanaa, että tulit kertomaan tänne kaksplussan puolelle että mukana tulit <3! Tuntuu välillä et puolet vakkareistaki on hypänny kelkasta pois sen jälkee ku siirryin :C

 2. Moikka!

  Ei nyt liity tähän aiheeseen, mutta halusin vaan tulla sanomaan, että edelleen täällä ollaan :). En kyllä aiemminkaan kommentoinut juurikaan, mutta pidän tästä sun blogista tosi paljon 🙂

  Jatka vaan samaan malliin! Oikein mukavaa joulun odotusta teille 🙂 !

  1. Moi Sini!
   Kiva kun tulit kommentoimaan, saa jatkossakin tulla kirjottelemaan :)! Mukavaa että seurasit perässä! Hyvää joulun odotusta sinnekin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *