Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

Onks siulla joku AD/HD?

Ei ole luettavissa yhden käden sormilla miten monta kertaa tuota on kysytty. Vastauksena ei ole. Ainakaan tietääkseni, en ole ikinä käynyt testeissä eikä mitään diagnoosia ole tehty.

Tekstillä ei ole millään lailla tarkoituksena arvostella negatiivisesti AD/HD:tä sairastavia ihmisiä, tai vähätellä sairautta, rupesin vain pohtimaan omaa käyttäytymistäni verraten taudin kuvaukseen.

Niin monta kertaa minulta on kysytty ”Onko siulla AD/HD?”. Myös lauseet ”Ole välillä hiljaa”, ”Älä höyryä” on sellaisia joita hyvinkin usein kuulen. En ole koskaan paremmin perehtynyt mitä taudin kuvaan kuuluu, joten kävin lukemassa siitä Wikipediasta ja mietin vähän siinä ilmenneitä kohtia.

Keskittymishäiriön pääoireita ovat tarkkaavaisuuden vaikeudet, hyperaktiivisuus ja impulsiivisuus:

IMG_0666

Keskittymättömyys

* Ei keskity yksityiskohtiin tai tekee tarkkaavaisuusvirheitä läksyissä, töissä tai muissa tehtävissä

* Ei kykene säilyttämään keskittymiskykyä leikeissä tai tehtävissä

 Muistan jo kouluaikana miten läksyjen tekeminen tuntui pakkopullalta. Ei pelkästään siksi, että se oli tylsää, vaan en jaksanut keskittyä lukemaani tekstiin. Varsinkin vaikeissa oppiaineissa, matikassa esimerkiksi, luovutin liiankin helposti kesken kaiken ja lunttasin vastauksen kirjan takaa tai ennen tuntia joltain luokkakaverilta.

IMG_0095
* Ei tunnu kuuntelevan puhuteltaessa

Hmm… tästä Tuomas huomauttelee vähän väliä. Olen kiinnostunut muiden keskusteluista, mutta monesti ajatukset lähtee karkailemaan sinne sun tänne juttelun aikana.
* Ei seuraa ohjeita eikä kykene saattamaan loppuun läksyjä, koulutehtäviä tai töitä työpaikalla (mutta ei vastusta ja ymmärtää ohjeet)

Läksyissä tämä piti paikkansa, mutta töihiin liittyvissä ei pidä paikkaansa. Siellä seuraan ohjeita ja kysyn tarvittaessa neuvoa, jos en osaa itse.
* Tehtävien ja toimien organisointi on usein vaikeaa

Voi kyllä! Teen usein montaa asiaa yhtä aikaa, postausta tehdessäkin monesti pomppaan välillä facebookiin, välillä instaan jne. Pitää huomauttaa itseään että nyt perkele keskity!
* Ei halua aloittaa tehtäviä, jotka vaativat pitkää keskittymiskykyä

Pitää paikkansa. Kotonakin ollessa tämän huomaa. Monesti jos vaikka rupean järjestämään vaatekaappija vol.miljoona, teen sen lähes loppuun asti ja lopussa vaan runttasen jäljellä olevat vaatteet hyllylle äx. Sitten seuraavan kerran taas sama homma.

* Usein hukkaa tehtäviin tarvittuja välineitä (leluja, työkaluja, koulukirjoja)

 Pitäisi yrittää olla huolellisempi. Tästäkin asiasta kuulen lähes viikottain kotoan kun hävitän kaiken :D.

IMG_6695b
* Häiriintyy helposti ulkopuolisista ärsykkeistä

Tämä riippuu tilanteesta. Tuli mieleen vihkiminen kun kummipoikani puhui jotain kirkon penkillä. Silloin en pystynyt keskittymään papin puheeseen vaan toivoin vaan, että ölinä loppuisi. Onneksi sisko komensi poitsun olemaan hiljaa.
* Unohtelee usein päivittäisiä tehtäviä

”En mie muistanu” pääsee monesti miun suusta.
* Puhuu useasti samoista asioista, vaikka pitäisi vaihtaa usein puheenaihetta.

Tästä en itseasiassa tiiä, en kait? Kaverit tietää varmaan tarkemmin.
* Ylivilkkaus tai impulsiivisuus

jep.

IMG_7887

* Hypistelee käsiä, koukistelee jalkoja tai pyörii paikallaan

Ennen aina istuessani hytkytin toista jalkaa. Muistan kun kaverit ärsyyntyi siitä ihan hulluna, mutta mie vaan jatkoin. Nykyisin sitä en enää tee.
* Poistuu paikaltaan luokassa tai paikassa, jossa paikallaan pysyminen on odotettua

En. Se olisi epäkohteliasta. En tykkää istua pitkiä aikoja paikallaan, mutta kestän sen silti.
* Juoksentelee tai kiipeilee tilanteissa, joissa se ei ole soveliasta (aikuisten tapauksessa levottomuuden tunnetta)

Miulla on levoton olo” -lause hyvin usein pääsee suusta.

IMG_7890
* Vaikeuksia leikkiä hiljaa

Iltaisin monesti leikitään Eetun kanssa aika villisti. Juoksen olevinaan Eetua karkuun kiljuen, pompin sammakkohyppiä ääniä päästäen jne. Naapurit kiittää :D. Äänitehosteet on muutenkin usein käytössä. ”Kato torni kaatuu, RUMSSSS”, ”Auto peruuttaa PIII PIII PIII”.

* On usein ”menossa”, ei pysty olemaan kauan paikallaan.

Riparilla jokaisella oli selässään lappu, johon kirjoitettiin adjektiiveja. Pappi kirjoitti lappuun ”Menijä”.
* Puhuu paljon

Hell Yeah! Todellakin, todellakin, todellakin.

IMG_3720
* Impulsiivisuus

Piti googlaa tää :D. Joitakin asioita mietin tosi pitkään ja joissakin toimin hetken mielijohteesta. Eli kyllä ja ei.

* Vastaa kysymykseen ennakkoon

Riippuu kysymyksestä, mutta monesti joo.

* Ei jaksa odottaa vuoroaan

Inhoan odottamista, mutta sitä on vaan pakko kestää. En lähde ohittelemaankaan, ei ole kohteliasta.
*Keskeyttää tai häiritsee muita (kesken keskustelujen, pelien)

Puhun liiankin monesti ihmisten päälle, huono tapa jota olen yrittänyt kytkeä irti.

Tekstin lähde Wikipediasta.

IMG_0080

Aika moni kohdista piti paikkansa. Osaan kuitenkin muokata tietyllä tavalla, tietyissä tilanteissa käytöstäni. Tilanteet jotka vaativat tietynlaista käyttäytymistä, sujuu kyllä hyvin vaikka hammasta purren. Luulen, että levottomuus johtuu myös siitä kun olen nyt kotona ja ajatuksille on enemmän aikaa. Myös ihmiset joiden seurassa olen, vaikuttaa tietyllä tavalla. Puhun itse paljon ja jos samassa pöydässä olevat eivät kontaktoi lainkaan eivätkä anna vastakaikua keskusteluun, olen sitten hiljaa enkä yritä koko ajan vääntää juttua.

Monesti oma kärsimättömyyteni ja huolimattomuuteni ärsyttää itseäni.Vauva-arki on kuitenkin tietyllä tavalla kasvattanut tässäkin asiassa minua ihmisenä ja hillitsen hermoni helpommin kuin ennen. Höyryyminenkin on kuitenkin osa miun persoonaa ja se tekee miusta Tiinan. En voisi kuvitellakaan itseäni yli-siistinä aina hillittynä tyttelinä.

Haluaisin kuulla teiltä kokemuksia. Onko itselläsi todettu keskittymishäiriö? Miten hoidat sitä ja miten se todettiin?

ps. Kävin tekemässä netissä jonkun Ad/Hd testin., Tiedä sitten onko nuo miten paikkansa pitäviä. Sain siitä 90 pistettä.

SEURAA MAMAA Facebookissa / Bloglovinissa / Blogilistalla / Instagramissa

Kommentit (21)

 1. Janna

  Loistava postaus! Tunnistan muutaman kohdan myös itsessäni..
  Kun välillä on vaan levoton olo.. Ja odottaminen ei kuulu mun parhaisiin puoliin lainkaan 😉
  Ja sohvalla makoillessa tuo parempi puolisko huomauttaa aika usein että voitko nyt pitää ne jalat paikallaan, äläkä vääntele niitä 😀 Ja varmaan sata muuta juttua.. 🙂

  • Tiina

   Kiitti Janna :)!
   Odottaminen on sieltä ja syvältä!

 2. Paprika

  Ite sain tuosta testistä 108 pistettä… Koko tekstiä en jaksanut lukea mutta niinhän se menee että jos onkin ongelmia vain keskittymisen kanssa eikä niinkäim vilkkauden (niinku miula) niin jää diagnosoimatta usein. Meidän perheessä diagnoosi löytyy oikeestaan 3/4ltä jonkin sortin keskittymisen häiriöstä ja mie olen se ainut jolla ei ole diagnoosia. On noi korkeakouluopinnot vähän haastavia……

  • Tiina

   Mie sain 90. Tekstin lukemiseen liittyen itelläni on sama, että jos jollain hiton pitkä blogiteksti, on jotenkin vaikee keskittyy siihen. Vaatii kuvia sinne väliin, sen takia itekin aina yritän ripotella kuvia tekstin väliin ettei olis niin överi raskasta lukee :).

   okei no sit voi olla hyvinki mahollista että siulla on se. uskon että on haastavaa :/

 3. lindiz

  Hahah huippupostaus =D jotenkin pelottavasti noi kaikki oirekuvat sopi muhun!! Mut eikö se menekkin niin, että alat lukemaan lääkärikirjaa , niin kaikki taudit alkaa kuulostaa oireineen tutulta =DD

  • Tiina

   Hhe, kiitti :D.
   Joo totta toikin! Miulla vaan ollu tätä aika pitkään… saa nähä muuttuukoo mihin suuntaan 🙂

 4. Tanja

  Mullakin on adhd. Se on ennen näkynyt mussa tosi paljon. Sekä söin joskus siihen lääkleitä mutta niistä ei ollut apua. Nyt iän myötä olen vähän oppinut hallitsemaan itseäni. 😀 tuli inspis sun postauksesta, että voisin kanssa joskus kirjotella tästä aiheesta. 🙂

  • Tiina

   Kiva kun kommentoit, toi minuu just kiinnostaa että miten sitä hoidetaan.Onko lääkkeillä vai tsemppaamalla enemmän vai miten.
   Jos postaat tästä nii viititkö tulla linkittaa miulle jos en muista eriksee käydä lukemassa :)´? Kiinnostaa tietää muidenkin fiiliksiä tästä 🙂

  • Tanja

   Joo linkitän! 🙂

  • Tiina

   Kiva :)!

 5. Eve / Queen Of Everything

  Mulle tuli ”alle 60 pistettä, olet nentti = neurologisesti normaali” tms. En kyllä yllättynyt koska en ole koskaan edes epäillyt että voisi olla joku adhd koska en ole sellainen, mutta just siksi sen teinkin, eli saadakseni tuloksen jota verrata 🙂

  • Tiina

   Toi oli hyvä kun teit ja kerroit tuloksen, nii sain iteki tuloksen johon verrata :). Miulla tuli se 90 pojoo :D.

 6. www.minajamuud.blogspot.fi

  Yleensä en jaksa tehdä mitään nettitesteja, olen aika skeptinen siihen suhteen, mutta tänään tein.

  ”Yli 70 pistettä: Olet todennäköinen adhd. Samanlaisia oireita voi aiheutua muistakin syistä.”
  – luulen kuitenkin, että ”muut syyt” ovat se mun juttu, en usko että olen adhd. Paljon tekemisiä samanaikaisesti ja olen aina ollut sellainen aktiivinen ja sosiaalinen ihminen.

  Mutta jos sä kestat oman olon, sitten varmaan pärjäät ilman lääkitystä.

  • Tiina

   Sama tulos kuin miulla. Kyllä mie kestän oman olon yleensä, mutta välillä ahistaa ja ärsyttää hulluna. Mitään lääkkeitä en usko kyllä tarvitsevani, jotenki sellanen luulo että sitten lähtis se Tiinamaisuus, osa persoonaa pois..:D

 7. Emmi

  <3

  • Tiina

   hih <3

 8. Milla

  Mun mielestä sun kannattaa tuota adhd-asiaa miettiä tosissaan vain, jos asia sua itseäsi tai sun perhettä oikeasti vaivaa. Maailmaan mahtuu puhetta ja monenlaisia ihmisiä, vilkkaus ei todellakaan ole musta huono ominaisuus! Itse rauhallisena ja vähän ujona ihmisenä todella usein suorastaan kadehdin sosiaalisesti lahjakkaita ihmisiä. Susta saa ainakin tämän blogin perusteella kuvan, että saat myös aikaiseksi todella paljon ja tuskinpa kovin huonolla keskittymiskyvyllä saisi niin hyviä treenivinkkejä aikaiseksi. Pää pystyssä vaan pysyt itsenäsi!

  • Tiina

   Kiitos Milla, tuli hymy huulille kommentistasi <3!

   Tää haittaa perusarjessa oikeestaan vaan minuu ja Tuomasta. Kummatkin ollaan jo totuttu tähän, mutta monta kertaa viikossa saan kuulla Tuomakselta jotain höyryymiseen liittyvää :D. Halusin ihan mielenkiinnostasin tarkastella mitä kaikkea AD/HD:n kuuluu ja yllättävän moni niistä piti paikkansa :). Mitään jatkotoimenpiteitä en kuitenkaan ala tekemään, kyllä mie tämän höseltämisen kestän, vaikka välillä ärsyttääkin

 9. Anette

  Jokaiselta löytyy varmaan joku kohta josta ittensä tunnistaa. Mä tunnistin siskoni monesta kohtaa xD

  Olipas hmm.. miten sen sanoi. Hyvä. Mielenkiintonen postaus! 🙂

  • Tiina

   Kiitos! Oli mielenkiintoista ensimmäistä kertaa vertailla mitä oikeasti taudin kuvaan kuuluu ja mitkä kaikki mätsäs omalle kohdalle 🙂

 10. KESKITTYMISKYKYÄ LISÄÄVÄ RAVINTOLISÄ – Fit Fat Mama

  […] ellei aina, keskittymiskykyni ei ole ollut huippuluokkaa. Liian isojen massojen ja tehtävien alla pääni alkaa käydä […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.