Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

Oma kokemukseni raskaana treenaamisesta

Kerroinkin jo InBody-postauksessa siitä, että kävin raskauden loppumetreille asti salilla.
Kerran raskaana mennessäni salille, kuntosalin respasta kysyttiin voisinko tehdä heidän facebook sivuilleen kirjoituksen raskaana treenaamisesta. Liitän kyseisen tekstin sellaisenaan tähän, joka kertoo omasta kokemuksestani raskaana liikkumisesta.

”Hellou. Oon Tiina kohta 25v, se möhömaha salilta. Tällä kertaa pallomahaisuuteen ei oo syynä pelkästään syöty suklaa, vaan se että laskettu aika on kuukauden päästä.
Omasta liikuntahistoriasta sen verran, että aina en oo ollu mikää aktiivisin liikkuja. Liikuntainnostus iski kunnolla muistaakseen ekan kerran 2011. Olin kunnon jumppapirkko ja aerobinen oli miun juttu. Ikinä en oo mikään plösö ollu, mut tuona aikana laihuin selkeesti.

Pikkuhiljaa sali rupes enempi kiinnostaa ja vaihdoin asiakkuuden energylle alkuvuodesta 2012. Aikasemmin olin tehny vähä miten huvitti, enkä tajunnu millasilla toistoilla jne ois kannattanu tehdä. Miulle tehtiin saliohjelma ja rupesin tutkii salijutskia muutenkin netistä. Raskaustesti näytti plussaa tammikuussa ja olin jo ennen sitä tutkinu paljon miten liikkuu raskaana jne. Sykerajoista, salilla käynnistä jne oli monenlaista mielipidettä. Päätin, että teen niin niitä juttuja mitkä tuntuu hyvältä ja niin pitkään kun on mahdollista. Alkuraskaudessa kävin normaalisti salilla. Pyrin käymään 3 kertaa viikossa, joskus tuli käytyy enemmän ja joskus vähemmän. Mahassa ei näkyny muita merkkejä raskaudesta kun hormonihöttö joka iski kylkiin heti. Ärsytti kun ihmiset varmaan luuli että on tainu tyttö syyä vähän pullaa :D.

Tein yleensä 3 jakosella ohjelmalla, jossain vaiheessa vaihdoin hetkeks koko kropan ohjelmaan.  Viimesen kerran kävin jumpassa puolivälissä raskautta. Sen jälkeen en oo käyny kun rupes ärsyttämään ettei voinu vetää täysillä ja pomppii yhtä korkeelle kuin muut.
Aerobisena sen jälkeen on toiminu koiran lenkittäminen ja jopoilu.

 Jokainen raskaus on varmasti erilainen, miulla kävi hyvä säkä kun kaikki on menny niin helposti. Oisin hyppiny seinille jos ois laitettu liikunta kieltoon :D. Aikasemmin miun ongelmana oli lähinnä se, että joko oli liikaa painoja ja liikeradat meni päin peetä, tai sit vastapainoisesti kitkutin liian pienillä painoilla. Raskaana on liikeratoihin joutunu kiinnittämään enemmän huomiota ja sitä kautta painotkin on eri luokkaa ku aikasemmin. Paksuuden aikana ennätyksiä on paukkunu esim. hackissa ja pystypunnerruksessa painot lähes tuplaantunu.

Jotkut liikkeet on joutunu korvaamaan toisella, tai jättämään pois. Esim. Hauiskääntö tangolla piti vaihtaa puntteihin kun tanko rupes törmäämään mahaan. Maha on onneks pysyny aika pienenä joten paljosta en oo joutunu luopumaan. Mavee en oo tehny puolivälin jälkeen, mut SJMV vetkutan vieläkin ja siinäkin painot oon saanu pidettyy hyvänä. Aikasemmin luulin, että jalkoja en tuu tekemään puolivälin jälkeen, mutta hack kyykkyy vetelin vielä pari viikkoo sitten. Pienen painostuksen alla suostuin siitä luopumaan, joten jalkatreenit menee loppu ajan sitten ns. akkalaitteilla.


Nykyisin käyn yleensä 3 kertaa viikossa ja normisti 3 jakosella ohjelmalla. Perusrunko on sama, mut liikkeitä vaihtelen. Neuvolassa käskettiin viimeks ottaa vähän aikaa rauhallisemmin. Sain onneks luvan jatkaa salilla, mutta pitää tarkkailla sykkeitä etteivät nouse niin paljon, joten sykemittaria kyyläillen mennään. Tulipa pitkä läpätys, mutta ehkä pointtina ehkä se, että raskaus ei oo mikään sairaus eikä aina estä liikkumista. Kun äiti voi hyvin, niin varmasti vauvakin.

masu niihin aikoihin kun tein kirjotuksen

Tavote on käydä salilla laskettuun aikaan asti (23.9) jonka jälkeen laitan salikortin kuukaudeks paussille. Sinä aikana käyn lenkkeilemässä ja veivailen kotona punteilla. Ruokavalioremontti, kehonkoostumus ja saliohjelma pittää kattoo sitten sen jälkeen. En haluu olla fat vaan fit mama. Treeni iloja kaikille :)”

Kirjoituksen jälkeen tein salilla enimmäkseen yläkroppaa, välillä muitakin liikkeitä sykkeitä tarkkaillen.
 Viimeisen kerran kävin salilla torstaina 12.9 ja Eetu synty maanantaina 16.9.

Alkuperäinen ajatushan miulla oli pitää lokakuu paussia salista, mutta koska palauduin synnytyksestä niin hyvin, en pitänytkään jäsenyyttä paussilla. Ensimmäisen kerran olin salilla tasan 2 viikkoo synnytyksestä.

Tälläinen treeni oli viimeistä kertaa paksuna salilla:

Olkapäät sivulle
12/10kg
12/10kg
6/12kg
6/12kg

1 käden hammer
3 x 8/10kg

Ylätalja
15/34kg
10/43kg
8/43kg
12/34kg
12/34kg
Leg Extension
12/52,5kg
8/52,5kg
8/52,5kg
Olkapäät smithissä pystysoutu
6/20kg
6/20kg
6/20kg
15/10kg
Ojentaja ranskalainen k-painolla pään yli
12/14kg
12/14kg
12/14kg
Raskaudet on erilaisia. Jotkut oksentaa läpi raskauden, tai ovat niin uupuneita etteivät meinaa pystyssä pysyä. Silloin syynä liikkumattomuuden ei mielestäni ole raskaus- vaan siitä johtuva huono olo. Tuskin kukaan lähtee mahataudissa tai krapulassakaan liikkumaan jos purjo lentää. 
Maalaisjärjellä pääsee aika pitkälle. Raskauden sujuessa hyvin ilman mitään suurempia ongelmia tai oireita, se EI ole mikään tekosyy olemaan liikkumatta. Raskaus EI ole sairaus.
En liittänyt tekstiin fakta faktoja raskaana liikkumisesta, vaan halusin kertoa oman kokemukseni masun kanssa treenaamisesta.
Oletko itse harrastanut kuntosalia/ tai muuta liikuntaa raskaana? 

Kommentit (15)

 1. DiivS

  Mä taas zumbailin ja kävelin paljon 🙂 ! Mutta jossain vaiheessa raskautta alko tulee toosi kovia supistuksia ko kävelin pitkiä matkoja mutta hiukan huilia ja sit jatkettiin! 🙂

  • Tiina R

   Miulla kanssa kävellessä tuli loppu vaiheessa suppareita, mut jännä ku salilla ei ikinä supistellu :D. Eetu vaan masussa potkiskeli :).

  • DiivS

   Hän tais sit vaan tykätät! 🙂

  • Tiina R

   Niimpä :).

 2. hanna v

  toi on just niin että kaikki kokee raskaudet omalla tavalla mutta arvostan kyl hirveesti sitä ettei käytä sitä raskautta tekosyynä jumahtaa sohvalle :). Toivottavasti sitten joskus kun omia siunaantuu noudatan omia neuvoja ja en jymähdä, mutta ennen näitä laitetaan tän misukan kroppa muutenkin timmiksi ;). hihi..

  -hanna-
  http://laihdutusmatka2014.blogspot.fi/

  • Tiina R

   Niin ja synnytyksessäkin auttaa hyvä kunto, jaksaa puskee 😀 :).

 3. Jo Karhapää

  Mie kans vielä vedin 12h vkossa zumbatunteja vkolle 25, jonka jälkeen omaksi iloksi tanssin:).

  • Tiina R

   Oi Zumbaaa, huisii ois kokeilla pitkästä aikaa :). Jumpassa oon käyny viimeks varmaan toukokuussa ni varmaan pökräisin :D. Aerobinen kunto laskenu hulluna ku koiran kaa vaan käppäilen. En saanu kyllä vielä lupaa pomppii, mut zumbassaha ei oo hyppyjä niin sitä vois kyl koklaa 🙂

 4. Anonymous

  Hei!

  Löysin blogisi ja pakko oli tulla kommentoimaan. Täällä myös eräs, joka harrastaa liikuntaa, intohimona kuntosali. Olen tottunut tekemään vapailla painoilla niin nyt onkin sitten semmoinen olo, että mites nyt kyykyt, penkit, mavet kun vatsa alkaa kasvaa. Olen siis rv 18. Haluaisitko heittää jonkunmoista vinkkiä tai kertoa enempi omasta reenailustasi raskausaikana? Muutakin kuin ”niin kauan kuin hyvältä tuntuu”, jota tuputetaan joka paikassa esim. neuvolassa.

  -PM

  • Tiina R

   Moi!

   Ite tein koko raskauden oikeestaan just tolleen, että kuuntelin omaa kroppaa. Maastavetoo tein viimesen kerran toisella kolmaksella, raskausviikkoo en muista. SJMV tein melkein loppuun asti ja myös penkkii tein käsipainoilla lähes loppuun asti. Sillon en tosin rintaa välittäny muutenkaa nii usein tehä. Joillakin tekee pahaa maata selällään ison masun kanssa, joten jos penkin teko tuntuu pahalta, voi tehdä vaikka rintaprässiä.

   Normaalia kyykkyä en tehnyt muistaakseen toisen kolmanneksen jälkeen kun se rupes sattumaan selkään. Jalkoja tein hackissa, prässissä ja leg extensionii muistaakseen raskausviikolle 35.
   Muutenkin lopussa selkä alkoi mennä kipeeksi liikkeissä joissa sitä ei saanut tuettua, joten tein liikkeitä joissa selkää sai tuettuu. Kulmasoudun vaihdoin esimerkiksi row- ja muihin selkälaitteisiin.

   Fiilisten mukaan menin aikalailla. Loppuajasta kannattaa reenailla muuten myös lantionpohjanlihaksia.
   Hyvää loppuodotusta ja hyviä reeneja :).

 5. Anniina Tanskanen

  Itse kävin kanssa salilla ainakin rv 30 asti, sen jälkeen ihan omatoimiesti lenkkeilin ja jumppailin kotona. Salilla kävin lähinnä vain jumppatunneilla, koska oon niin huono piiskaamaan itteeni=D bodypump, combat, pilates ja spinning onnistui ihan loistavasti siihen asti, vaikka välillä tuntuikin ettei oikein pysynyt muiden mukana. 🙂 Kiloja ei kuitenkaan kertynyt raskauden aikana kuin max 13kg ja palautuminen tapahtui nopeasti, uskon että liikunnalla oli suuri merkitys siihen:)

  • Tiina FitFatMama

   Varmasti vaikutti liikunta hyvään palautumiseen :). Hyvä hapenottokyky oli itellä myös eduksi synnytyksen aikana kun kipua pysty hengitystekniikalla aika hyvin lieventämään 🙂

 6. Tania

  Mä lenkkeilin raskaana, mutta loppuraskaudessa mulla juili ihan hulluna kohdusuuta ilmeisesti ja alkoi mahaa kovettaan joten aika vähän tuli liikuttua enää loppumetreillä. :/

  • Tiina FitFatMama

   Miullakin lenkillä meni maha pinkeeks, mut jännä kun salilla ei menny ollenkaan :D.

 7. Mistä se FAT- Mama tulee? – Fit Fat Mama

  […] Raskausaikana treenasin salilla suht normaalisti, tietysti omia tuntemuksia kuunnellen. Kuntosalin työntekijä nosti miulle siitä hattua ja pyysi kirjoittamaan heidän salin facebook-sivuilleen tekstin jossa kerron treenamisestani. Loppuun kirjoitin: ”En halua olla FAT vaan FIT mama”. Siitä nimi-idis sitten lähti.Tekstin kokonaisuudessaan voit lukea TÄÄLTÄ.  […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.