Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

NEUVOLA RASKAUSVIIKKO 30+

Viime viikolla tärähti uudet kymmenluvut mittariin. Ihan hullua! Pari kuukautta enää laskettuun aikaan…nyt viikot siis 31+, mutta viime viikolla oli neuvola josta halusin tulla kirjoittamaan.

31. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 30 viikosta ja 0 päivästä 30 viikkoon ja 6 päivään (30+0 – 30+6).
Sikiön paino: 1600 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 26,5 cm
Koko pituus: 36 cm

Tämän viikon alussa sikiö on 28 viikkoa vanha. Aivojen pintakerroksen aivopoimut kehittyvät. Tutkijoiden mielestä älykkyys on lähtöisin tästä uloimmasta aivokerroksesta. Poimuttuneessa pintakerroksessa aivosolujen määrä maksimoituu, kun sen pinta-ala kasvaa. Sikiön aivot kontrolloivat rytmisiä hengitysharjoituksia ja sikiö säätelee itse lämpötilaansa!

Untuvakarvoitus alkaa hävitä, mutta säilyy pisimpään selässä ja olkapäillä. Sikiöllä on nyt kunnon hiukset päässä. Ihonalainen rasvakerros paksuuntuu ja silottaa ihon. Rasva eristää ja toimii energianlähteenä.

Sikiö liikkuu niin paljon kuin mahdollista rajoittuneessa tilassa. Se potkii jaloillaan ja jyskyttää käsillään. Jotkut sikiöt alkavat nyt kääntää itseään pää alaspäin. Tämän huomaat kun sikiö potkii ja jyskii palleaan ja kylkiluihin ja pää painuu kohti lantionpohjaa.

Vauvan liikkeet kyllä tuntuu ja kovaa. Myy taitaa olla pieni ja pippurinen jo masusta saakka hihi. Harjoitussupistuksia tulee yhä päivittäin, välillä kipeämpiä ja välillä lievempiä. Kävin kohdunkaula kontrollissa viime viikolla ja kaikki näytti edelleen onneksi hyvältä. Pari päivää sitten pystyin käymään ihan reippaalla kävelylenkilläkin ja ai että mie nautin! Vettä satoi, koira sekä mie oltiin ihan märkiä, mutta ei haitannut. Oli vaan niin kivaa kun pystyi kävelemään reippaasti ja tuli ihan ikävä kunnon treeniä.

Neuvolassa katsottiin perus pissa, verenpaine ja vauvan sykkeet. Kaikki niissä ok ja bebe liikuskeli sykkeen kuuntelun aikana kivasti. Paino oli noussut n. 500g viikossa, enemmän kuin muina viikkoina mutta painonnousu oli tiedossakin kun melkein 10km päivittäinen  pyöräily on jäänyt pois enkä ruokavaliota ole muokkaillut yhtään. Vielä(kään) en ota siitä stressiä. Näillä Suomen epävakailla säillä on ihan mukavaa ajella autolla töihin.

Neuvolantäti tunnusteli vauvan asentoa ja ilmeni, että Myyn pää on todella todella alhaalla. Kysyin voiko siitä olla haittaa ja vauvalle ei, mutta minun fyysiselle ololle voi olla ikävää. Joo-o, on tullut huomattua. Ei siis ihmekään, että kävelyni muistuttaa monesti pigviiniä ja harjoitussupistuksia tulee. Myös istuminen alkaa pitkässä juoksussa tuntua ikävältä kun maha painaa keuhkoja tai mitä lie.

Paino raskauden alusta +7,4kg (5,6kg)

Suluissa oleva on edellisestä neuvolasta painonnousu. Painoa oli edellisestä neuvolasta tullut 1,8kg.

Painonnousun lasken ensimmäisestä neuvolakäynnistä. Liikuntaa olisi ihan fyysisen kunnon ja tulevan synnytyksen takia hyvä saada lisättyä, mutta voinnin mukaan edelleen. Kun kipuja on, sille ei oikein voi muuta kuin mennä hissukseen…seuraava neuvola on itseasiassa ensi viikolla. Mitataan mahan ympärys uudelleen kun edellisestä neuvolakäynnistä ei ollut paljoa kasvua tullut. Oma veikkaukseni on se, että mahan ympärys ei ole kasvanut koska Myyn pää on niin sike alhaalla.

Kivaa keskiviikkoa <3.

Edelliset neuvolapostaukset ;

2. neuvolakäynti

Huono uutinen neuvolassa

Neuvolakuulumiset rv 26+1

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA

Kommentit (6)

 1. Elvis

  Moikka,
  Mulla oli kans raskaudessa tosin paljon supistuksia, kipeitäkin. Joskus RV 26 vaiheilla neuvolantäti huomas vauvan olevan todella alhaalla ja hieman säikähtikin. Lääkäri oli täysi Uuno eikä ottanut oikein kantaa mihinkään, mut terkkari käski ottaa rauhassa. Yritinkin ottaa , mutta vauva päätti syntyä kk etuajassa. 🙂 Ei mittään ongelmia, hätäinen tapaus vain. Tsemppiä loppuraskuteen =)

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Moikka, Hyvä että ei ollut ongelmia, vaikka hätäisesti päättikin hän siulla päättikin syntyä :). Miulla on tarkempi tutkimus+ultra vielä rv 34 jossa katsotaan tilannetta…rauhassa oon kyllä ottanutkin, kun se pyöräilykin jäi pois. Kävelelenkkejä huvittaisi lisätä, mutta saa nähdä miten kunto ja vointi sallii :). Kiitos Elvis 🙂

 2. Kemmi

  Ihanaa lukea sun blogia ja raskausjuttuja, kun oma raskaus on vain muutaman viikon sua jäljessä (28+3), esikoinen tulossa.
  Täällä on säästytty vielä suuremmilta supistuksilta ja vielä pystyy treenailee. Toivottavasti vielä pitkään!
  Sulla on kiva blogi, tsemppiä loppuraskauteen! 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Oi kiva että ruudun sillä puolen lähes samoilla viikoilla kulkeva raskaus :). Hyvä että oot säästynyt vaivoilta, miulla oli myös esikoisen odotusaika todella helppo ja treenasin loppuun asti :).
   Tässä ei ihan niin mennytkään haha :D. Kiitos Kemmi ja ihanaa loppuodotusta siulle <3

 3. Memmu

  Voi kun ihana maha =) =)

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiitos Memmu 🙂 <3

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.