Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

MITEN TEILLÄ NUKUTAAN?

Miten teillä nukutaan? Kysymys joka tulee jokaiselle vauva/lapsiperheelle tutuksi. Tässä siis hieman unikuulumisia, miten meillä nukutaan kun perheessä on 2 aikuista ja 2 lasta josta vauva on nyt 7-viikkoinen.

Synnytyssairaalasta asti vauva on nukkunut miun vieressä. Esikoisen aikana tehtiin alusta asti niin, että hänet nukutettiin pinnasänkyyn ja vasta jossain vaiheessa yötä siirsin hänet viekkuun. Perhepeti on sananakin jotenkin raivostuttava (älkää kysykö miksi, en edes tiedä) , mutta kyllä, meillä on perhepeti käytössä tavallaan. Tavallaan siksi, koska esikoinen 4-vee nukkuu omassa sängyssään omassa huoneessaan. Eetu tulee viereen vasta aamulla. Viime viikolla tosin oli myös aamuja, jolloin hän heräsi ja aloitti itsenäisesti leikit eikä tullut edes herättämään meitä. Tavallaan myös siksi, koska viime aikoina mies on nukkunut vierashuoneessa.

Kirjoitin raskausaikana postauksen, jossa pohdin mitä tulen tekemään toisen lapsen kanssa toisin. Nukkumisasia oli yksi asioista joita mietin. Päätimme jo silloin miehen kanssa, että mikäli tarve vaatii, hän nukkuu vierashuoneessa. Miehen uniongelma ja siitä johtuva väsymys ja kiukku on asia jota emme todellakaan kaipaa tähän arkeen.

Vauva nukkuu siis miun vieressä yöt. Pinnasänky on ollut eniten koristeena haha! Unipussi oli ehdoton Eetun ollessa vauva, mutta Miinalla pussia ei ole vielä ollut ollenkaan käytössä. Hän on joko viltin tai miun peiton alla.

Siirrän vauvan sänkyyn kun menen itse nukkumaan, eli n. 23.00 aikaan. Silloin hän syö. Siihen asti hän on joko nukahtanut unipesään tai sitten hengaillu sylissä välillä syöden.  Seuraavan kerran heräilee ehkä 2-4 aikoihin. Siitä eteenpäin vähän vaihtelee. En aina edes välttämättä katso kelloa kun lykkään vaan tissin suuhun kun öninä alkaa kuulumaan. Joskus on ollut vain pari yöherätystä! Ihan alussa, ensimmäisinä päivinä miulla oli kello soimassa 3 tunnin välein jotta pieni syö riittävän usein. Kun paino alkoi nousta niin vauhdikkaasti, neuvolasta sanottiin, että antaa mennä vaan lapsen tahtisesti. Muistan ennen ”lupaa” kun kerran unohdin laittaa 3 tunnin herätyksen päälle ja Miina heräsi syömään vasta joskus yli 3 tunnin jälkeen, säikähdin ihan hirmuisesti että mitä ihmettä.

2 kertaa on ollut vauvaklisee jossa äiti kantaa huutavaa lasta yöllä. Muistan kun toisella kerralla istuin sängyssä, vauva sylissä hyssytellen ja toivoin etten nukahda pystyyn ja tiputa vauvaa sängylle.

Päivärytmi ei pienokaisella ole vielä selkeä. Jossain vaiheessa oli niin, että hän valvoi n. 11.00 asti jolloin aloitti päiväunet n. 2-3 tuntia. Mutta sitten joinain päivinä valvoo siihen aikaan. Eli mitään selkeää päivärytmiä ei vielä ole. Minkäköhän ikäisenä rytmi alkaa muodostua?

Päiväunet bebe koisii yleensä unipesässä tai sylissä meidän ollessa sisällä. Mikäli ollaan pihalla, silloin toki vaunuissa. Rattaissa olen tasan kerran uskaltanut jättää ulos nukkumaan ja silloinkin kävin itkuhälyttimestä huolimatta kyttäämässä välillä onko kaikki ok. Monessa asiassa olen paljon arempi kuin esikoisessa, silloin ei pelottanut jättää vaunuissa ulos…

Saa nähdä miten tilanne muuttuu, kunhan vauva oppii liikkumaan. Tällä hetkellä tämä järjestely toimii ja on ihanaa nukkua pienen vieressä <3. Siirtymävaihetta pinnasänkyyn on varmaan kätevä harjoitella sitten niin, että laittaa vauvan nukkumaan miun viereen unipesässä. Silleen on tavallaan omassa osassaan, mutta kuitenkin vieressä.

Yleisesti ottaen yöt ovat menneet siis hyvin -paljon paremmin kuin odotin. Päivärytmi vielä kun tulisi, niin helpottaisi kovasti arjen suunnittelua. Sain lukijalta muuten toiveen kertoa, mitä se vauva-arki oikeasti on ja siitä tulen ehdottomasti kertomaan kunhan saan näppäimistön laulamaan.

Ja muuten, kirjoitin tämän postauksen luonnoksiin maanantaina niin juurikin maanantaiyönä Miina valvoi 2-4 aikoihin. Että juuri kun kirjoitin postaukseen että ”toistaiseksi yöt on mennyt hyvin” hah!

Minkä ikäiselle vauvalle teidän kohdalla on muodostunut rytmi? Miten teidän vauvat pikkuvauva-aikaan nukkuivat?

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA

unipesä ja viltti saatu

Kommentit (15)

 1. Camilla

  Huolimatta siitä, ettei blogiisi ilmeisesti saa kirjoittaa negatiivisia kommentteja tai kysymyksiä on pakko näin ihan off topicina ja pahasti korvaan särähätäneenä todeta että itse en perustaisi perhettä miehen kanssa joka akattelee minua julkisesti ja vertaa sikaan, oli se kuinka hassunhauskaa huumoria tahansa tai ei. Miten opetat poikaasi kunnioittamaan naisia ja tytärtäsi arvostamaan itse itseaan, kun kotoanne lähtee tuollaisen tapa-ja asennekasvatus? Vai/tai ilmeisesti tälläiset asiat eivät ole äitinä sinulle tärkeitä?

  • Tiina / Fit Fat Mama

   En tiedä miksi luulet ettei blogiini saa kommentoida muita kuin positiivisia kommentteja, 4-vuoden aikana olen hylännyt ehkä 3 kommenttia.
   Haha, oletkohan nähnyt meidät sitten jossain ja kuullut hänen puhuvan minulle? En itse loukkaannu ”akattelusta” ,sama kuin sanoisin ”ukko”. Ja olen epäsiistimpi kuin hän.
   Parisuhteestamme tai miehestäni en ole sen enempää velvollinen kertomaan julkisesti blogissa mikäli itse en siitä aloitetta tee :). Ja mitä kasvatukseen tulee, lapsen kasvatuksessa mm. hyvät käytöstavat on miulle/meille hyvin tärkeitä.

 2. Linda

  Olisikohan pienen blogitauon paikka? Niin nasevaa ja hyökkävää vastausta tulee ihan kaikkeen.Lukijoiden suut tukitaan kommenteilla * Olisikohan tämän asian käsittely tässä.* Kai julkiseen blogiin on oikeus esittää kysymyksiä ja kyseenalaistaa? Millälailla tuossa ylemmässä kommentissa vaadittiiin sinua valoittamaan parisuhdettasi? Kirjoittaja ilmaisi mielipiteensä kyseisen sanan käyttöön, joka ei todella ole mitenkään yhteiskunnallisesti hyväksyttävä ja rinnastettavissa esim *ämmä*-sanaan. Tämän olet itse jakanut blogissasi ja linkannut tähän postaukseen. Mielestäni kysymys siitä, miten opetat tapakasvatusta lapsillesi jos tälläinen toiminta on teidön kotonanne ok, on vähintäänkin tähdellinen. Miten tehdä jako pienelle lapselle välillä, että kotona äitiä saa nimitellä akaksi, mutta esim päiväkodin työntekijää ei, sillä nimittelyä kyseinen sana on. Oli se sinulle puolisona ok tai ei. Jos kyseinen sana on teille muuta, niin se olisi hyvä imaista tai vähintään aikuisena ihmisenä ymmärtää että kaikille sellainen ei olisi ok ja oikeutetusti herättää ihmetystä.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Ahaa olettekohan tarkoittanut varmaankin tuota linkkaamaa ”univaikeudet lapsen tultua” ja kohtia ”Kotiin kun pääsee niin akka ilmoittaa, että lähtee salille, vahdi sinä muksua kun oot aamun vaan istunut töissä. Niinpä niin, istunuthan minä.” ja Emäntä nukkuu vaan kuin possu karsinassaan. En tiedä oletteko aikaisemmin lukeneet Tuomaksen kirjoituksia, mutta hänellä on tuollainen tapa kirjoittaa, en minä tuosta loukkaantunut :D. Ja karua kieltähän toki on jos vakavana sitä postausta lukee. Mutta siinä vaiheessa kun ihminen kirjoittaa uniongelmasta joka aiheutti masennuksen, tunteet on pinnassa eikä siinä mitään sanamuotoja mietitä.

   Ja ihan olen pyrkinyt ystävällisesti kommentteihin vastaamaan :). Aikamoinen ero vaikka parin vuoden takaiseen kun olin aika enemmän kiukkuakka kommenttikentässä. Kommenttiin jossa arvostellaan perheenperustamista akattelun takia vastasin kyllä todellakin asiallisesti. Mutta siis mies ei sitä ”akattelua” pahalla tarkoita :D. Ei hän kotona minua puhekielessä päivittäin todellakaan akattele.

 3. miltsu

  mulla on 2.5 kk ikänen vauva ja tuntuu että hänellä on ollut jo melkein neliviikkoisesta rytmi. alussa valvottiin hänen kanssaan puoleen yöhön ja nukuttiin puoleen päivään mutta sitten aloin luomaan rytmiä: kello 19 aletaan iltahommiin ja syömään sängyssä johon vauva nukahtaa 20-21. yöllä heräilee 2-5 kertaa syömään ja aamulla hän herää aina 7.30-8. nukkuu parit lyhyet päikkärit päivällä,pidemmät autossa tai lenkillä jos käydään. hassua että näinkin pienellä on rytmi jo, ajattelin että se olis mahdotonta mutta helpottaa kummasti 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Loisto juttu että ootte saanu noin selkeen rytmin jo tehtyä :). Meillä on kanssa tuo,että n.20.00 aikaan vaihdan yökkärin hälle ja teen iltapuuhat,mutta Miina saattaa joko hengailla hereillä sen jälkee tai nukahtaa piankin

 4. maija-annika

  Hei Tiina, hämmentäviä huomioita tekee osa lukijoistasi. Minun kodissa viljellään myös huumorin kukkaa, leikkisästi sanon miestäni ukoksi ja hän minua eukoksi 😂 jos meillä olisi lapsi, esim. Eetun ikäinen, tiedän että kertoisimme tämän olevan äidin ja isin vitsailua. Ja meidän lapsi ymmärtäisi, koska olisi meidän lapsi ja tottunut huumoriimme jo kohdussa.
  Olen lto ja työskentelen Eetun ikäisten parissa. Hänen ikäiset ivat fiksuja kavereita ja keskustelevat jo mielellään monista asioista niin vanhempien kuin pk:n aikuisten kanssa 😘

  Ei muuta kun tsemppiä syksyyn tiina! Haistatan pitkät sun blogin typerille kommenteille.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Moikka Maija-Annika 🙂
   Heh kiitos piristävästä kommentista :D. Ja huumorilla mies tosissaan ”akattelee” ja Eetu kyllä tietää varmasti sen :). Kivaa vkl!:)

 5. Nappi

  Johan on joku vetänyt nyt herneen nenään 😅 Voi mahoton. Ei Kait tätä blogia ole kenenkään pakko lukea, jos joku ärsyttää 🤔

  Meillä jäbällä tuli tosi nopeasti iltarytmi, noin kuukauden ikäisenä. Joka ilta mennyt saman kaavan mukaan, kun esikoinen menee nukkumaan klo20.15. Jäbä menee klo20.30-21. Jos vähänkään myöhästytään nukkumaanmenosta niin hirmu huuto 😂

  Päivärytmi muotoutunut pikku hiljaa 4 kk ikäisenä on selvät päikkäriajat jo. Ulkona vaunuissa nukkuu ehdottomasti parhaiten.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Ehkä mie oon vaan niin ärsyttävä :D. Vaikka mies postauksessa johon kommentoijat viittasi kirjoitti tuntemuksiaan ihan flowlla ja rehellisesti mitä unettimuus hälle oli.

   Mie luulin eilenkin, että jes nyt Miina nukahti yöunille kun simahti n. 20.30. Nukku ehkä 15-minsaa, sitten heräs. Powernappeja veteli (syö, nukkuu, syö, nukkuu) sitten varmaan 22.30 asti kunnes vasta nukahti. Hyvä että teille on tullu noinki aikaseen rytmi 🙂

 6. Elina

  No johan…meilläkin isäntä kutsuu minua leikkisästi välillä eukokseen ja minä puolestaan ukottelen häntä takaisin 🙂 Eikä ole koskaan tuo esikoinen kohta 4 vee ketään vierasta eukotellut eikä ukotellut vaan nätisti on puhutellut 🙂 Meidän 4 kk tyttö nukkui ekat 3 kk melko hyvin, nukahti joskus klo 22-23 ja nukkui jonnekin kolmeen, joskus jopa viiteen saakka ja sit vasta söi. Yleensäkin söi vain n. 2 kertaa yössä..Sit 3 kk kohdalla tapahtui jotain ja yöunet on sen jälkeen olleet vähän mitä sattuu ja nyt viimeisen viikon ajan ihan hanurista suorastaan kun herätään puolen tunnin-tunnin välein ähisemään ja tissille roikkumaan 😀 Ehkä sieltä on joku uusi taito tai hammas puhkeamassa tai sit joku tiheän imun kausi meneillään, näitä vaiheitahan riittää 😀 toivottavasti menisi kohta ohi! Päivärytmiä on pikkuhiljaa alkanut muodostumaan ja parhaiten päikkärit maittaa vaunuissa jopa useamman tunnin, sisällä nukkuu vaan pikkupäikkäreitä..Hauskaa viikonloppua!:)

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Nii ja onhan niitä pipoja ja vaikka mitä ”akka, eukko” jne :D. Ei me tosin arkipuheessa jatkuvasti mitenkään akatella tai ukotella, silloin tällöin vitsillä.

   Apua toivottovasti Miinalla ei tule 3kk iässä tuota samaa heräilyä, sitten on zombi-mamma tämä :D. Vaiheita on kyllä niiiiin paljon -.-
   Mie olen vaan pari kertaa uskaltanut jättää Miinan vaunuihin ulos, yleensä hilaan kopan sisälle :D. Ihme häsäilijä, toivottovasti tormistautuisin siinä asiassa 🙂

 7. Nimetön

  Voi on joku nyt mielensä pahoittanut toisten akattelusta ja käytetyistä sanoista, jotka selvästi ovat kevyitä letkautuksia..oivoi 😂 ei voi kun todeta että pienet on vastoinkäymiset kommentoijan kohdalla, ehkä Hänkin tulee kohtaamaan elämässä vielä vähän vakavampiakin ongelmia ja haasteita… 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Tapoja,sanomisia ja ihmisiö niin erilaisia mutta kieltämättä hieman yllätyin noista kommenteista 😀 🙂

 8. MIINA 2 KUUKAUTTA – Fit Fat Mama

  […] Miten teillä nukutaan postauksessa kerroin unikuulumisia ja edelleen aika samalla kaavalla. Tosin se erotus, että vauva nukkuu nykyisin meidän keskellä, joten mies on pystynyt nukkumaan samassa sängyssä, eikä ole tarvinnut vierashuoneessa koisia. […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.