MITÄ EN TEE TOISEN LAPSEN KOHDALLA

Sain toiveen pohtia aihetta; Heitäppä postausta mitä et tekisi uuden tulokkaan kanssa tai mitä tekisit just toisin? Ns. Mitä ensimmäinen lapsi opetti.

Ihan loistava ajatus ja saatiin siitä miehenkin kanssa hyvää keskustelua aikaiseksi.

Lapsista -tai saati vaippaikäisistä minulla ei ollut lähes lainkaan kokemusta ennen Äitiyttä. Aika nopeasti se hehkutettu Äidinvaisto tärähti päälle ja niin vaan sitä oppi ja selvisi vauvaajasta(kin). Vaikka voin kyllä kertoa, että google lauloi aika ahkerasti alussa haha.

Muutamia juttuja tuli kuitenkin mieleen, mitä haluamme tehdä toisin toisen lapsen kohdalla. Tulevaahan ei tietysti voi tietää ja tilanteet voi muuttua, mutta näitä asioita pohdin tekeväni toisin:

Nukkuminen

Eetun kohdalla yösyötöt hoidettiin aluksi osittain pullolla. Halusimme, että myös mies pääsee osallistumaan lapsen ruokintaan, joten ensimmäiset pari viikkoa yösyötöt hoidettiin joka toinen herätys systeemillä. Silloin kun oli miun vuoro nousta, vauva söi tissistä ja joka toinen kerta mies nousi ylös ja vauva söi pullosta. Tuota jatkettiin pari viikkoa, mutta kun mies melkein nukahti pystyyn töissä, sovimme että minä hoidan yöt kokonaan.

Toisen vauvan kohdalla minä hoidan suosiolla yösyötöt ja heräilyt.

Toinen asia nukkumiseen liittyen oli se, että mikäli miehen unet alkaa tulla liian katkonaiseksi, hän menee suosiolla toiseen huoneeseen nukkumaan. Eetun kohdalla pidimme kynsin ja hampain kiinni siitä, että kyllä vanhemmat nukkuu samassa sängyssä. Miehen univaje aiheutti perheeseemme lievästi sanottuna kriisiajan, jota emme todellakaan toiste kaipaa…nyt ajatuksena on, että mies nukkuu suosiolla tarvittaessa vierashuoneessa levitettävällä sohvalla kunnes yöt tasoittuu.

Aktiviteetit

Vauvavuosi meni siinä mielessä ihan jees, mutta kun Eetulle tuli 1-vuosi täyteen, alkoi tällä Äidillä mammapaineet. ”Onkohan lapsellani tylsää, mitä tehdä vuosikkaan kanssa, mitä aktiviteetteja lapsen kanssa”. Koin hirveitä paineita siitä onko lapsellani nyt ihan tylsää. Muistan kun annoin vuosikkaalle bonapurkin ja paperia, ajatellen että nyt hän voi piirtää oi niin näppärällä ei myrkyllisellä värillä paperiin. Eihän sälli siitä välittänyt ollenkaan. Nyt papupata 3-veeltä kysyy vaikka ihan tavallisena tylsänä vapaapäivänä, että onko hoidossa vai kotona kivempaa, vastaus on aina kotona. Niinpä; ei lapsi tarvitse koko ajan tekemistä ja touhua. Tylsäkin voi olla kivaa. Tylsäkin voi olla kehittävää ja vanhempien läsnäolo sitä tärkeintä. Ehkä vuoden jälkeen oma oloni alkoi olla jo tietyllä lailla tylsistynyt, että halusin keksiä olevinaan lastani kiinnostavia juttuja. Toisen lapsen kohdalla haluaisin osata elää enemmän hetkessä.

Eetu kävi vauvauinnissa sekä vauvajumpassa. Myyn kohdalla vauvauinti skipataan, jossain vauvajumpassa haluaisin kyllä käydä.

Töihin lähteminen

Lähdin takaisin työelämään tammikuussa 2015, lapsen ollessa 1v 4kk. Mikäli nyt rahallisesti ja pään kestämisen kannalta on mahdollista, ajatuksena on palata töihin Myyn ollessa aikaisintaan 1v 6kk. Toiveissa olisi myös palata hieman kevyemmin, tehtynä vaikka 80% työaikaa. Raha kuitenkin määrittelee sitä aika paljon. Olen säästänyt monta tonnia tulevaa vauvavuotta varten, mutta asuntolaina ei maksa itse itseään. Lisäksi kun on tottunut tiettyyn elintasoon, ei rimaa osaa laskea pelkälle makaroni-en osta ikinä mitään linjalle…

Imetys

Esikoisen kohdalla koin julki-imetyksen todella ahdistavaksi. Melkein aina kun meille tuli vieraita, menin joko toiseen huoneeseen syöttämään tai annoin pulloa. Toisen lapsen kohdalla toivon, että osaisin olla asiassa rennommin. En vieläkään koe ajatuksena miellyttäväksi näytellä tissejäni ties kelle, vaikka käyttötarkoitus onkin mitä luonnollisin; lapsen ruokkiminen. Ajatuksissa on hankkia joku kiva hengittävä,ei liian paksu huivi, jonka suojassa voin syöttöpuuhat hoitaa.

Jos se ei syö,niin ei syö

Eetulla oli jossain vaiheessa kausia ettei hän meinannut oikein syödä mitään. Stressasin siitä aika paljon. Nykyisin olen rennompi ja ymmärrän paremmin, ettei aina maistu. Aina pitää maistaa, se on periaatteena. Mutta mikäli joinakin päivinä syö huonommin, sitten syö.

Kantaminen

Eetun kohdalla ei käytetty kantoliinaa/reppua kuin pari kertaa kun koin sen niin hankalaksi. Myylle haluan hankkia jonkun hyvän kantovälineen ja tietysti pitää toivoa, että hän on sellainen joka kantohärpäkkeessä viihtyy.

Noita asioita tuli mieleen mitä toisen kanssa aion tehdä toisin.

Teitkö itse joitain asioita toisin toisen lapsen kohdalla, mitä asioita?

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA

Kommentit (10)
 1. Hirmu hyviä pointteja näin ensimmäistä odottavallekin 🙂 Kerrothan heti jossain kanavalla kun löydät kivan ”imetyshuivin” 😉

  Ihanaa loppuodotusta! ❤️

  1. Tiina / Fit Fat Mama
   28.7.2017, 20:24

   Kiitos -T <3. Joo postaan varmasti, en varmasti ole ainoa jota julki-imetys hieman ahdistaa 🙂

 2. Mahtava kirjoitus!!☺

  Meillä mies nukkui ensimmäiset 3-4kk eri huoneessa ja jälkikäteen katsottuna se oli kyllä hyvä ajatus. Sain vauvan kanssa rauhassa pesiä ja katsoa imetyksien ajan öisinkin netflixiä, likka kun söi tunnin kerrallaan. Miehellä riitti töittenkin jälkeen energiaa hoitaa vauvaa ja toisaalta hän jaksoi nousta viikonloppusin vauvan kanssa aamulla ja minä sain nukkua myöhempään.

  Jos toinen muksu tulisi, yrittäisin stressata vähemmän ja saada imetyisen onnistumaan paremmin (mutta rennollla otteella) 😁 Tätä esikoista imetin 3kk täysin ja osittaisella 6kk asti. Toki imetyksen epäonnistumiseen vaikutti terveydelliset seikat, joihin en täysin voinut vaikuttaa. Yrittäisin myös rytmittää alkuajan vierailut erilailla. Esikoista kävi katsomassa ensimmäisen kuukauden joka päivä joku. Toisen kanssa sopisin esim 2vierailua per viikko. Oli liian kuormittavaa ja stressaavaa, kun porukkaa ramppasi koko ajan ja toki se vaikutti myös imetykseen, kun en saanut kunnolla pesiä vauvan kanssa ja vierailujen aikana en kehdannut imettää kunnolla.

  Ja mikäli toinen muksu olisi mahassa loppuraskaudessa väärin päin, en antaisi yrittää kääntää. Sain oppia tästä ensimmäisestä raskaudesta, että perätilalle oli hyvät syyt, eikä vauvaa pidä kääntää väkisin.

  Mutta yllättävän vähän asioita tekisin eri lailla!☺ Kai sitä voi siis olla tyytyväinen siihen, miten on toiminut.

  1. Tiina / Fit Fat Mama
   28.7.2017, 20:27

   Kiitos Sussu, kiva kun tykkäsit :). Joo tuo unihomma on kyllä sellainen joka on hyvä miettiä, kuulostaa hyvältä teidän tilanteessa tuo, että tiheän syönnin kautena on miehes nukkunut eri huoneessa 🙂

   Meilläkin alussa Eetua kävi vaikka ketkä katsomassa, mutta silloin kun seuraa olisi oikeasti kaivannut minin ollessa isompi, niin eipä paljoa soittoja tullut :D. Myyn kohdalla halutaan pari päivää olla ihan perheenä vaan..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *