Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

Milloin töihin äitiysloman jälkeen?

Esikoisen vauva-aika tuntui välillä menevän tuskallisen hitaasti.  Nyt kun lapsia on kaksi, vauva-aika on sujahtanut ihan silmissä. Eetun kohdalla miulla ei ollut työpaikkaa mihin palata, äitiyslomaa edeltävässä paikassa miulla oli määrä-aikainen sopimus. Nyt olen vakituisessa työsuhteessa ja tiedän mihin palata.

Ensimmäisen lapsen kohdalla menin takaisin töihin hänen ollessaan 1v 4kk. Aloitin uudessa työpaikassa täysillä tunneilla. Eetu oli keskiviikot mummonsa kanssa meillä kotona, joka edes hieman lyhensi hoidon aloittamista. Uusi arki iski silloin ihan liian kovaa naamaan ja monesti vaan itkin työhuoneessa.

Puhuttiin miehen kanssa pitkään niin, että palaan töihin tammikuussa 2019. Myös esimiehelle juttelin, että joo takaisin sitten tammikuussa. Toissa viikolla kun asia oikeasti tuli ajankohtaiseksi ja Kelalta piti hakea kodinhoidontukea, iski ihan järkyttävä ahdistus. Itkeä vollotin ja rintaa puristi. Mietin pari päivää tilannetta ja päädyin siihen, että haluan jatkaa edes vähän  ajankohtaa eteenpäin.

Palaan töihin maaliskuussa 2019. Tuolloin Miina on 1 vuoden ja vajaa 7-kuukautta. Maaliskuu myös siitä syystä, että lomat alkaa kertymään maaliskuun alusta. Seuraavassa kuussa on jo pääsiäinen ja pitkät vapaat. Kyllä, kyttäilin kalenteria jo ja mietin asiaa monelta eri kantilta. Kaksi kuukautta on toisaaltaan lyhyt aika lisämatkaa, mutta vauvan elämässä jo kahdessa kuukaudessa muutokset voi olla isoja.

Tammikuussa ei uusi arki ei vielä läsähdä suoraan lättyyn, vaan voin sitten viettää vielä viimeiset pari kuukautta kotimammaillen. Vein hoitovapaahakemuksen töihin ja nyt se on sitten virallista. Kivi joka oli sydämellä pari päivää lähti pois kun sain pari kuukautta lisäaikaa.

Esikoisen kohdalla aloitin työt ihan täysillä työmäärillä, nyt tulen aloittamaan kevennetyllä työviikolla. Kelalta voi hakea osittaista hoitorahaa kun työaika on enintään 30-tuntia viikossa, joten taloudellinen menetys ei ole niin suuri.

Äitiysloma loppuu 7.6 ja siitä alkaa eteenpäin kodinhoidontuki. Olen todella onnellinen ettei vauvaa tarvitse laittaa 9-kuukauden ikäisenä hoitoon, niitäkin tilanteita nimittäin on, joissa on vaan pakko laittaa lapsi jo silloin hoitoon.

Milloin sinä menit takaisin töihin äitiysloman jälkeen? Muuttuiko alkuperäinen suunnitelma siitä miten pitkään olet kotona mitä ensin ajattelit?

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA

Kommentit (19)

 1. Tytti

  Töihin paluu on edessä syyskuun alussa, kotona olen ollut viisi vuotta!! Ihan hullun pitkä aika! Poika täyttää lokakuussa 5, tyttö täytti juuri 2. En ole ollut lasten välissä töissä ollenkaan, ehkä nyt on aika palata:Dhaikein tuntein silti syksyyn, olen kyllät nauttinut näistä vuosista ja koen että nyt lapset ovat valmiita aloittamaan hoitouransa 😀

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Ohoh, sitten teille kaikille on uusi arki edessä :). Meille hoito+työrumba on entuudestaan tuttua, tosin kahden lapsen kanssa vielä yksi liikkuva osa lisää…en odota innolla kiireaamuja :D. Tsemppiä teidän syksyyn :)!

 2. Maiju

  Mie palasin esikoisen aikaan töihin kun hän oli vuoden. Olin aika rikki töihin paluusta sillon. Mies jäi sillon kyllä vielä kotiin ja esikoinen meni hoitoon 1v3kk iässä. Se oli hälle liian aikasta. On vähän arempi luonteeltaan. Nyt tän nuoremman kohdalla ajattelin palata töihin kun hän on 1v3kk ja mies jää taas kotiin joksikin aikaa. Katotaan sit miten rahat riittää, mutta kuopus on ainakin 1v7kk kun alottaa hoidon. Kyllä ne muutamat kuukaudetkin näillä pienillä merkitsee jotain 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Aika kiva tuo, että miehes jäi kotiin -sai silleen huomattua mitä se arki vauvan kanssa on, muutakin kuin paria tuntia päivässä.
   Meillä Eetu oli alussa aika arka, itki tosi pitkään kun vei hoitoon :(. Niinpä, parissa kuukaudessa voi tulla kehitykseen pienillä vaikka mitä uusia juttuja 🙂

 3. Nipostiina

  Kivaa vanhempainvapaan jatkoa sinne! Piti nyt, nipona, korjata, että kysessä on kotihoidontuki, vaikka kodinhoitoonkin ois ihan kiva saada rahaa. 😉

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiitos ja hupsista niinhän se on :D. Kirjoitushärö tullu (:
   Kodinhoitoonkin olisi kyllä kiva saada mania 😀

 4. Heidi

  Töihin paluu on edessä heinäkuussa😬
  Tyttö on silloin 11kk vanha ja vähäsen hirvittää tuleva uusi arki..
  En haluaisi laittaa vielä hoitoon noin pienenä mutta pakko😭

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Mut melkein kuitenkin vuoden jo onneksi silloin :). Tsemppiä uuteen arkeen kunhan alkaa <3

 5. Susanna

  Hei, lomanmääräytymisvuosi on 1.4-31.3.

  • Kirjanpitäjä

   Mutta myös talviloma kertyy kun työt on aloittanut ennen 1.4. Muutoin lomaa kertyisi vain kesäloman verran..

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Ahaa, kiitos tiedosta 🙂

 6. Tikku

  Menin töihin ku lapsi oli 9kk ja 2vkoa vanha. Aloitin kylläkin sillä 4h/pvä määrällä ekat kuukaudet ja lapsi oli vaan aamupvät päiväkodissa. Kun lapsi täytti vuoden pidensin työpäivää ja hoitoaikaa niin että se on 7h/pvä maksimissaan. Tällä meinaan mennä varmaan ainaki toistaseks, just sopiva ja kerkiää olla kotona iltapäivät lapsen kans.

  Musta ei olis siihen et viettäisin kotona 3vuotta. Mä kyllä tulisin höperöks ja seinähulluks. Mä tykkään olla vähän töissäkin ja lapsi viihtyy oikein hyvin hoidossa. Välillä lähtee ihan karkuun ku näkee et tulen hakemaan. Päiväkodissa on niin eri lelut kuin kotona ja tykkää touhottaa siellä ja ikää on nyt 1v 2kk.

  Mietin silloin jo raskausaikana et ei must olis olee täysin kotona vuosi kausii. Toki just ennen työn alkua ku en tienny miten kaikki tulee menee, olin tosi surullinen ja mietin haikeesti sitä ihanaa vauvakupla-aikaa. Mutta kun työt alkoi, ja huomasin miten hyvin päiväkodissa menee, rupesin tykkää tästä arjesta hyvin paljon enkä enää haluis olla kotona kokopäiväsesti.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Tosi hyvä, että saitte aloitettua tuolleen kevyemmin :). Meilläkin Eetu kävi tutustumassa ennen pitkiä päiviä muutaman kerran päikkyyn, silloin lyhyillä päivillä ja ekat kerrat meni kivasti, mutta sitten kun pieni herra ymmärsi, että tämä onkin jatkuva juttu, niin tuli huutoa.

   Miekään en 3-vuotta pystyisi olemaan…mutta samallalailla en ole kyllä töihin kaivannut kun esikoisen vauvavuotena oli ikävä töihi. Nyt ei ole ollut yhtään :D. Varmaan kun aikakin menee niin paljon nopeammin kun on 2 lasta. Yhden kanssa aika kävi välillä tosi pitkäksi.

   Kiva että teillä menee päikkärissä lapsella kivasti, toivottovasti Miinallakin sitten =)

 7. N

  Olisi kiva tietää miten rahallisesti arki pyörii kotihoidon tuella, koska käsittääkseni se on aika pieni. Voisitteko tehdä tästä aiheesta postausta? Onko joutunut säästämään vauvavuotta varten vai miten kaikkeen riittää raha, kun asuntolainat yms. maksettavana.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Todellakin pieni, käteen jää jotain 300e :D. Apuva…joo voisin tehdä siitä postauksen kyllä, kiitos ideasta 🙂

 8. S

  Itsellekin ajankohtainen aihe, jonka kanssa tuskailen… täällä esikoinen 3v (joka aikanaan meni n 1v iässä hoitoon) ja elokuun lopulla syntynyt tyttö eli Miinan kanssa lähes päivälleen saman ikäinen 😊 mulla ei oo työpaikkaa mihin palata, joten vähän työllistymisestäkin riippuu. Alustava ajatus ollut hakea töitä niin että vuoden vaihteessa alkaisi, mutta nyt ajatus siitä alkanut kans ahdistaa. Toisaalta taas meillä olisi asuntohaaveita, tässä kodissa taas varmaan juuri ja juuri pärjäiltäisiin vaikka olisin kotona vähän pidempäänkin… vaikeita juttuja! Kiitos kivasta ja arkirealistisesta blogista, löysin tämän odotusaikana ja jäin seuraamaan kun oma elämäntilanne niin samanlainen 😊

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Oi kiva että niin samanikäinen toinen muksu siellä :). Miulla oli just silleen esikoisen aikaan ettei ollut työpaikkaa johon palata kuten kirjoitinkin. Meni mollin sivuja pläräilemässä useampi hetki loppu kotiajasta ja jotenkin ei pystynyt nauttimaan niin hyvin kun oli epävarma olo tulevaisuudesta :/.

   Kiitos, kiva kun tykkäät <3. Tsemppiä siulle työnhakuun kunhan sen aika on 🙂

 9. -w-

  Meillä esikoinen meni päiväkotiin n.1v9kk ikäisenä. Kai olin raskaana ajatellut että palaisin töihin jo kun lapsi olisi vain hieman päälle vuoden (olisi ollut tammikuu), mutta kun tämä aika lähestyi ja töissä oli sillä hetkellä asiat hieman sekaisin sekä kun ei taloudellista pakkoa ollut niin suosiolla jäin vielä kotiin ja siirsin paluuta vasta syksylle. Ja kyllähän sellainen vuoden ikäinen vielä jotenkin liian pieneltä tuntui vaikka meillä tomera tyyppi olikin/onkin.
  Nyt odotan toista lasta ja en tosiaan tiedä kuinka kauan haluaisin kotona olla. Taas on töissä sellainen tilanne että en edes tiedä haluanko samaan paikkaan palata vai haenko jonnekin muualle.. Myös asumiskuviot voivat mennä uusiksi tässä seuraavan kahden vuoden aikana joka vaikuttaa työmatkaan.
  Kiitollinen olen siitä että rahaa on tullut säästettyä niin että kotihoidontuelle jääminen ei aiheuta ongelmia eli sikäli saa mennä sitten ihan siltä pohjalta mikä tuntuu itsestä hyvälle.
  Kovasti kyllä nautin enemmän tästä työ/päiväkoti-arjesta kuin siitä kotiäitiydestä joten saapi nähdä millaista tulee olemaan kahden lapsen kanssa. Viihtyykö kotona pidempään vai kuinka nopeasti haluaa takaisin töihin 😄

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Teillä onkin sitten tällä kertaa parikin isoa asiaa mitkä vaikuttaa, just tuo haluatko muualle töihin ja asunto-asia :/. Kovasti tsemppiä mietintöihin :)! Onneksi itsekin oon säästänyt niin ei ole ihan nesteessä kodinhoidontukiaikana :D.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.