Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

Miksi lapsiperheitä kannustetaan syömään huonosti?

Luin artikkelin, jossa S-ryhmä mainostaa halpuuttaneensa ”lapsiperheiden kestosuosikki” ruokia. Kestosuosikkeja, kuten sokerihöttöjogurtteja, sokerillisia pillimehuja, e-koodeja pursuavia lihapiirakoita ja lihattomia nakkeja.

Olin pöyristynyt.

Miksi, miksi ihmeessä kukaan haluaa edesauttaa sitä, että ihmiset -ja varsinkin lapset saavat edullisemmin ravintoarvollisesti täysin surkeaa ruokaa?! Nakki, joka ei ole tehty edes lihasta, lihan sijaan ravintosisällyksessä puhutaan ”lihan kaltaisesta aineesta”.

IMG_8802

Päin vastoin pitäisi tehdä niin, että epäterveellisen mössö-einesruokien hintaa pitäisi KOROTTAA ja terveellisten raaka-aineiden hintaa laskea. Kyllä muita epäterveellisiä aineita, kuten tupakkaa ja alkoholiveroa nostetaan, mutta miksi esimerkiksi makeisvero ei koske piilosokerilla kyllästettyjä eineksiä? Herkku silloin tällöin on miljoona kertaa parempi kuin syödä piilosokeria ja muutenkin huonoilla ravintoaineilla varustettua ruokaa arkisin.

20140928_185000

Moni perhe varmasti ajattelee ”se on niin halpaa”, mutta ei aina tarvitse mennä sieltä mistä aita on matalin. Taloustilanne on mitä on, mutta omilla valinnoilla sitä ruokakassin hintaa saa madallettua kyllä ilmankin, että sortuu ostamaan aina pelkkää huttua. En ole mikään messias, meilläkin syödään joskus harvoin esim. kalapuikkoja, mutta pääsääntöisesti einekset jätetään hyllylle enkä todellakaan ymmärrä niiden ostohulluutta mitä kaupassa monesti näkee.

Itse haluan panostaa siihen, että lapseni saa oikeasti hänen kasvuaan edesauttavaa ruokaa, ei mitään tehtaiden lattioilta rääpittyjä lihan kaltaisia aineita. Enkä tällä sano, että eineksiä syövät lapset eivät kasva normaalisti tai että heille kasvaa keskelle otsaa kyttyrä -olen niitä itsekin lapsena syönyt todella paljon, pointtina se, että MIKSI halutaan edesauttaa ihmisiä syömään huonoa ruokaa? En ymmärrä.

Mitä olet itse mieltä asiasta? Meinaatko ostaa eineksiä enemmän hinnan laskun jälkeen?

SEURAA MAMAA Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

Kommentit (37)

 1. kupla

  Luultavasti siksi että niiden lisäaineet koukuttavat = ihmiset ostavat enemmän ja enemmän.
  Mä oon sun kans täysin samaa mieltä koko ravintoasiasta! Ja ihan täysin ei tule kalliimmaksi syödä vähän terveellisemmin -se on vaan vähän vaivalloisempaa. Hyviä ruoka-aineita saa melko edullisesti, mutta ne pitää vääntää itse valmiiksi ruuaksi – höttöruoka on valmista heti 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Hyvä pointti, sitten kun ihminen jää lisäaineruokaan koukkuun=koukussa ollessaan ostaa niitä lisää ja lisää, syö koska tekee mieli eikä nälkäänsä niinkuin normaalisti pitäisi tehdä.
   Ja toinen hyvä pointti tuo laiskuus, ei ole kovin iso vaiva paistaa vaikka jauhelihaa ja heittää tomaattimurska sekaan :D. Tekee isoja satseja kerralla,niin ei tarvitse joka päivä kokkailla. Niin me tehdään ihan perusarkisin ja toimii. Ei tule nälkäkiukkuakaan kun ruoka on odottamassa 🙂

 2. Sininen

  Ihan samaa mietin itse, kun sen mainoksen näin. Ihan väärät tuotteet on halpuutettu. Ei eksy meidän kauppakoriin. Meillä syödään pääsääntöisesti kotiruokaa, mutta välillä ostetaan myös eineksiä. Kyllä niissäkin hyviä vaihtoehtoja on, kun lukee tuoteselosteet ja esim. keittää kasviksia lisäksi.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Niimpä! Tai no olihan siellä jopa 1 (!) rahka joukossa :D.

 3. Iita

  Tätä minäkin olen miettinyt.. Todella suosikit oikeen, ei kiitos vaikka olis kuinka halpaa. 😀

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiva että oot samaa miettiny, pitäkööt mössönsä halvasta hinnasta huolimatta 🙂 :D.

 4. Maaria / Hulivilini

  En osta, tosi harvoin tulee ylipäänsä ostettua! Pinaattilettuja joskus, mutta heittämällä suurin osa valmistetaan itse. Sitä parempi mitä enemmän tietää mitä se lautaselle mätetty eväs sisältää ja ainakin että ymmärtää mitä jonkun tuotteen sisällysluettelo tarkoittaa! Samaa mieltä sun kanssa!

 5. Kuurankukka

  Meillä käytiin kotona eilen illalla keskustelua juuri tästä samaisesta aiheesta. Oon täysin samaa mieltä siun kanssa asiasta. Ja varmasti saa einekset jäädä hyllyyn jatkossa olipa miten halpaa tahansa! Nykyisin on tietysti helpompi rahastaa ihmisiä terveellisellä ruualla kun siihen kiinnitetään enemmän huomiota kun esimerkiksi omassa lapsuudessa. Ja haluun kyllä lapsenikin opettaa syömään mahdollisimman puhtaasti. Jos isona on eineshiiri niin ei ole ainakaan kotonta opittu tapa 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Hyvä sattuma postaukselle siis kun ootte just puhunu tästä :). Ehdottomasti samaa mieltä! En halua opettaa Eetua eineksiin, toisinkuin itse olen niitä nuorena syönyt ja vasta aikuisiällä kiinnostuin terveellisemmästä ruuasta ja säännöllisestä ruokarytmistä

 6. Liisa

  Heh, mä oon kyseisellä ketjulla töissä.. En tosin ollut nyt kahteen vuoteen.. 😀
  Mutta mun on pakko todeta, että hinnanlasku perustuu juuri siihen, mitä ne lapsiperheet ja muutkin on eniten ostaneet. Just noi nakit ja sokerijogurtit on menny kaupaks ennen hinnanalennuksiakin.
  Mutta sun pointti on todella hyvä, oikeastaan mikään noista ”superhalvoista” ei päädy meidänkään kärryyn, paitti juusto.
  Eineshyllyn kierrän yleensä suoraan, tai no välillä eksyy makkarapaketti mukaan esim makkarakeittoo varteen.
  Mut nakkeja en oo koskaan ymmärtäny, siis nehän on ihan hirveen makusiakin!:D
  Samoin ku ne jogurtit.. Mä miellän ne herkuksi! Tyyliin sama ku vanukasta söis. Vaikeammaksihan se terveellinen ruokailu koko ajan tehään, ku p*skaa tuputetaan halvalla.. Mutta valitettavasti noita höttöjä on myyty kovasti jo ennen tätäkin.. :/

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Totta, että on menny kaupaksi ennenkin hinnanlaskuja, toivottovasti ostaminen ei ainakaan lisäänny ton alennuksen myötä kun ovathan ne aikamoista moskaa :/ :D. Meillä on nakkeja aina nakkikastikkeessa,mutta valitaan sellasia missä on oikeesti lihaa eikä sitä sahanpurua :D.

   Mieki miellän makujugut herkuiksi, niin hervottomasti sokeria -.-

 7. Maria/LoveBeyondWords

  Tuo on ihan totta, mutta valitettavasti nää hinnanalennukset osuu myös tuottajiin, sillä niiltähän se on luultavimmin myös pois, jos aletaan halpuuttamaan vihanneksia ja lihatuotteita.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Niin, pitäisi keksiä joku keino miten tuottajat ei joutuisi kärsimään, mutta hinnat saisi silti alas..helpommin sanottu kuin tehty :S 😀

 8. Hanna / KUVASTIN

  Me naurettiin juuri yhtenä päivänä miehen kanssa, ettei hirveästi lämmitä tuollainen hintojen alentaminen kun ei ikinä osteta eineksiä tai liiemmin muitakaan alennuksen kohteina olleita tuotteita. No, kunhan ne ei nosta muiden tuotteiden hintoja niin ei siinä mitään 😀

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Niimpä, ei paljoa ole hyötyä meille jotka ei sitä moskaa osta 😀

 9. Ande

  Luulen, että S-ryhmä halpuuttaa niitä tuotteita, mihin on eniten kysyntää. Ja lapsiperheitä koskevien tuotteiden halpuutus menee sieltä, missä on eniten kysyntää ja mitä ihmiset ostaa. En kummiskaan näe ongelmana sitä, että lapsi syö esim makkaraa jos lautaselta löytyy enemmän sitä parempi sisältöisempää, kasviksia ja muuta missä arvot kohdillaan.
  Vaikka meillä on onni, että appiukko on lihamestari ja hänen kauttaan saadaan laadukkaat lihat ja oikeat jauhelihat (mitä ei saa kaupan hyllyltä) löytyy myös meidän ruokalistoilta nakkeja jne koska ei koko aikaa voi syödä pelkkää kalkkunaa jne. 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Oi, onni teillä että saatte tuoretta ja hyvää lihaa appiukon kautta :)! En miekään nää ongelmaksi makkaraa silloin tällöin,harvoin, pahimpia on just tuollaiset piilosokeri jutut.. :/

 10. Nimetön

  Oon usein kuullut perusteltavan, että ei ole varaa syödä terveellisesti. On jopa kadehdittu, miten meillä on varaa.. Olenkin usein vastannut, että se on vain vaivan verran kalliimpaa ja ellei jopa edullisempaa kuin einesten osto.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Erittäin hyvä kommentti ja pointti! 🙂

 11. Lintunen

  Olen ihmetellyt jo pidempään kun kaikki ruokakauppojen mainoslehtiset ovat täynnä valmisruokia ja muuta epäterveellistä. Tuntuu epätodelliselta että niitä ostettaisiin niin paljon että kaikki lehtiset kannattaa niitä mainostaa. Itse ostan kunnon ruokaa ja teen itse ruoan perusraaka-aineista. Ei meillä ole varaa syödä eineksiä! Einekset ovat ihan älyttömän kalliita. Teen vauvallekin kaikki ruoat itse, silloin saa parempaa ja paljon edullisemmin. Piltit, vauvan puurot ja muut valmis systeemit maksavat todella paljon.

  Vaivaa ja aikaa täytyy panostaa, mutta rahaa säästyy ihan valtavasti. Ja ruoka on terveellistä, hyvää ja monipuolista. Ihmisillä vain on jokin ihme käsitys että terveellinen ruoka tarkoittaa yhtä kuin vihersalaatti tomaatilla ja kurkulla (joka onkin kallista erityisesti talvella).

  Nyt olen kauhistellut näitä mainoksia että kiireen keskelle valmisruokaa. Ei ei ja ei näin! Tehdään itse alusta asti niin tiedetään mitä syödään, koko perhe saa yhdessä tekemistä ja lapsetkin oppivat tekemään ruokaa ja tietämään mistä se tulee. Ruoanlaitto ja yhteiset ruokailut ovat tärkeitä!

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Olen huomannut saman! Missä terveellisten tuotteiden/normaalien tuotteiden mainostus? Tai no, kyllähän sellaisia dietti-juttuja mainostetaan ahkerasti pari kertaa vuodessa, mutta laihdutustuotteetkaan ei periaatteessa kovin terveellisiä ole, eikä lapsille nyt ainakaan mitään diettijuttuja edes tarvitse.

   Niimpä. Terveellisyys ja monipuolisuus on muutakin kuin rehuja. Yhdessä kokkaaminen ja syöminen on myös tärkeää ehdottomasti, eihän siinä ole järkeä, että lapsi oppii että ”ruokaa ei tarvitse itse edes valmistaa, otampa tästä vain paketin ja lämmitän sen”. Uusavutonta jos turvautuu aina vaan valmiiseen

 12. Jenni

  Mä olen ihmetellyt samaa terveellisyyden puutetta jokaisessa sisäleikkupuistossa/huvipuistossa ja yleensäkin ravintoloiden lastenlistoilla. Aina vaan tarjotaan nakkeja ja ranskalaisia. Ymmärrän toki, että nämä menevät parhaimmin kaupan, mutta vaihtoehtojakaan ei ole. Jos listalla olisi vain terveellisiä vaihtoehtoja, näytettäisiin laosille hyvää esimerkkiä ja varmasti maistuisi. Kovin moni tuskin nyrpistelisi nenäänsä ja toisivat esim huvipuistoon omat epäterveelliset eväät, mutta toisinpäin näin käy usein. He, jotka eivät halua syöttää lapsilleen energiaköyhää pikaruokaa tuo omat eväät mukanaan ja karttaa niitä huonoja. En ole koskaan kuullut kenenkään sanovan, että ”toin omat eineslihapullat ja sokeripillimehut koska huvipuiston ruuat ovat liian terveellisiä”. Pahoittelen jos teksti meni sekavaksi, flunssahöttöisen pään tajunnanvirtaa 😛

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Olen huomannut saman, ihan käsittämätöntä! Pari viikkoa sitten yhessä ruokapaikassa oli lasten menussa normaaleja ruokia, niin kehuin henkilökunnalle hyvää listaa -niitä näkee harvassa :).

   Paranemisia, miullakin flunssa päällä :c

 13. Iipu

  Päivittäistavaroiden myynti on bisnestä siinä missä kaikki muukin kauppa. S-ryhmä ei (tai en ainakaan usko) varmastikaan kannusta ketään varta vasten syömään epäterveellisesti vaan tekee kauppaa niin, että voitot/hyöty on suurinta. Eikä kaupatkaan pysty sisäänostohinnoistaan pudottamaan kuin tietyn verran ennen tappiolle menemistä. Onko tämä pudotusvara esim hedelmissä ja vihanneksissa pienempi, sitä en osaa varmaksi sanoa. Ja lopuksi kysehän on aikalailla kysynnästä ja tarjonnasta, eikä siitä että kukaan kannustaisi ketään syömään epäterveellisesti.

  Pistin tässä nyt vähän tikkua ristiin vaikka olen myöskin sitä mieltä että epäterveellisen ruoan, saastuttavien toimien tms. pitäisi olla kalliimpaa. Mutta tämä kun ei oikeastaan ole täysin näiden s- tai k-ketjujen yms. päätettävissä. 🙁

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kysyntä ja tarjonta tottakai, mutta en silti voi käsittää miksi oikein ”kannustaa” syömään epäterveellisyyttä :/. Ketkä lie isot herrat noita päättää..pöljiä

 14. Ninni

  Mie oon itekin alkuanu kiinnittää tähän samaan huomiota enemmän ja enemmän. Oon myös alkanu selkeesti valita tarkemmin mitä meidän perheessä syödään. Repsahduksia tulee kyllä välillä vieläkin, mutta parempaan päin ollaan onneks koko ajan menossa ;D Sie oot ollu yksi innoittava tekijä, joten kiitos!! Nyt meillä suunnitellaan viikon ruuat ennakkoon ja tehdään useemman päivän sapuskat kerralla niin ei tule kiusausta käydä mitään noutoruokaakaan 😉

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Oi ihana kuulla Ninni että oon ollu innoittaja <3. Tulipa kiva mieli :)! Ja ruuan suunnittelu säästää myös kukkaroa kun ei tule niin paljon heräteostoksia :)!

 15. Nappi

  Niimpä! Meillä ei syyä eineksiä. Haluan tietää ite mitä paan suuhun ja ennen kaikkea mitä tylleröinen syö. Okei, jogurttia syyään silloin tällöin. Lapsi ottaa esimerkin vanhemmista. Jos vanhemmat syö kasviksia yms niin kyllä se naperoki syö. Kyllä perus kotiruoka on näppärä ja nopea valmistaa. Muutamalla perusohjeella saa mooonta eri variaatiota. Viitsimisestä se on nykyään kiinni. 😀 Niin ja nämä huoltsikat, leikkipuistot yms…. ärsyynnyn heti kun nään lastenruokalista, nauravat nakit ja ranskalaiset+ 2 viipaletta kurkkua ja tomaatti palanen ?! Whaaaat??? Miksei vois olla vaikka ”vihreän monterin lihapullat”> peruna-kesäkurpitsa-parsakaali hötös, pieni annos salaattia ja lihapullat?

  Hmm. Tänään käytiin just vähän mässyämässä pizzabuffassa. Ressiä pukkas mitä toi napero syö. Noh, salaattipöytä oli hyvä, pottua ja lihapullia löyty. Oikein super hyvin maistu vaikka äiti ja isi veti vieressä pizzaa ja salaattia. Ei annettu edes maistiaisia. Ruokajuomana naperolla vesi, extrana pillillä juominen. Kaikki oli tyytyväisiä 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Meillää on jogusta sitä kreikkalaista tai turkkilaista maustamatonta, ihana koostumus varsinkin turkkilaisessa ja siinä on rasvaakin kivasti :). Eetu on niin pieni, että tarvitsee myös niitä.
   Viitsiminen on kaiken aa ja oo ja suunnitelmallisuus. Kerran viikossa mietitään viikon meny ja sen mukaan käydään isosti kaupassa :).

   Yleisten paikkojen lasten ruoka-annokset on ihan järkkyjä. Meillä ollaan tehty silleen, että Eetu on syöny miun ja miehen annoksista eli saanu siten ihan normaalia ruokaa :). Buffassa on hyvä kun mahdollisuus myös salaattiin, sekä muuhun ku pitsaan, peukku teille :)!

 16. Meillä

  On monesti huvipuistossa omat eväät,ihan sen takia että isolle perheelle siellä niin kallis syödä?Ja kyllä on pillimehuja ja viimeksi juuri esim.valmis lihapulla/nakkivartaita?Me ollaan sitten varmaan ainut perhe joka näitä halpuutus tuotteita syö..kyllä meillä tehdään ruokaa itsekkin ja tuoreisiin vihanneksiin/hedelmiin menee pitkä penni viikossa,mutta kaapista löytyy aina nakkipaketti ja sokeri jogurtitkin..kaikkea kohtuudella niin pysyy tasapaino☺️

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Ette varmasti ole ainoita ketkä niitä syö :). Hyvä kuitenkin että teillä tehdään myös itse ja hedelmiä löytyy, ei muutamaan einekseen kuole, sillon jos pääpaino on niissä, on jotain pielessä :).

 17. Sarkku K

  Samaa mieltä sun kans! Ja eihän se lopulta ole edes halpaa, jos suurin osa tuotteesta on sokeria, vehnää tai lisäaineita. Ostakaa pussi jauhoja ja sokeria ja sekoittakaa keskenään veden kanssa niin sama homma! Ravintoaineita nolla eli sama kuin heittäis rahat vessanpöntöstä alas. 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Niimpä ja ei maistu kovin hyvältä jauho-vesisössö 😀

 18. Harmillista

  Samaa mieltä! Ootteko muuten koskaan Eetulle syöttäneet purkkiruokia? Mitä mieltä olet niistä?

  • Tiina / Fit Fat Mama

   itseasiassa kyllä olen,sose aikana varmaan 60% oli kaupan valmiita. En koe niitä pahoina, koska ravintosisällyksethän niissä on hyvin selkeitä, eikä ole mitään höpölöpöjä seassa kuten eineksissä 🙂

 19. Eines siellä ja E-koodi täällä…(sisältää reseptejä)! – Frutti Di Mutsi

  […] miten omituisen peliliikkeen S-ryhmä teki. Myös FitFatMama otti kantaa tähän asiaan omassa Kirjoituksessaan.”Halpuutus” koski tuotteita mitä lapsiperheet Prismoista ostaa eniten; Nakkeja, […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.