Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

MIELIPIDE POIKIEN JA TYTTÖJEN LEIKEISTÄ

Sanoa täräytän sen suoraan; mielestäni poikien tai tyttöjen leikkejä ei ole. Vaan LASTEN leikkejä.Kummastelen suuresti miten jotkut ajattelevat kuinka nukke tai keittiöleikit kuuluu vain tytöille.

”Leikki on lasten työtä” kuuluu sanonta ja se on juuri niin. Lapset oppii asioita leikkien ja tekojen kautta ja ajatus esimerkiksi siitä, ettei poikalapsi saisi leikkiä nukella on typerä. Ajattelen sen niin, että lapsi voi miettiä, ettei miesten tarvitse vaikka hoitaa lapsia. Lähteekö alunperin  ajatukset ja oudoksunnatkin ”miesten” ja ”naisten” töistä jo lapsuudesta? Mikäli mies on päiväkodissa töissä, sitä voidaan kummastella ja myös toistepäin; jos nainen on vaikka rekkakuski, se ihmetyttää monia. Tosin sitä en ymmärrä miksi tyttölapsen autoilla leikkimistä ei ihmetellä, mutta poikien nukkeleikeistä pyöritellään silmiä.

Miksi myös lasten maailma on jumahtanut näin pirun mustavalkoiseksi? Lapset on tulevaisuus ja itse en todellakaan halua kasvattaa lastani myrkyttämällä hänen mieltään ja kieltää joitain olevinaan liian tyttömäisiä leikkejä.

Olimme kirpputorilla jossa nostin käteeni Barbin. Katsoin sitä ihaillen ja ihmetellen halpaa hintaa. ”Mie haluun ton” tokaisi poika-lapseni. Ostimme siis barbin ja nimesimme sen Lilli-Lotaksi. Leikimme mm. että Lilli-Lotta ajaa Eetun autolla ja kruisaillaan ympäri asuntoa.

Eetu rakastaa autoja, mopoja, kaivinkoneita ja kaikkea huriskoja. Hän myös tykkää kannella käsilaukkujani ja kokeilla korkkareita. En kiellä häneltä mitään ”tyttömäisiä” leikkejä. Ja miksi pitäisi?

Päiväkodissa oli kerran hemmottelupäivä ja hoitotäti kysyi hieman varovaisesti saako Eetulle halutessaan laittaa kynsilakkaa. Saa tottakai! vastasin sekuntiakaan miettimättä.

Olen myös kuullut sellaisen typeryyden sanottavan kuin, ”teet lasta homoa jos se leikkii liikaa tyttöjen leikkejä”. Siis what the fuck?

Ei ole tyttöjen tai poikien leikkejä. On LASTEN leikkejä.

lapsienleikkeja

Mitä mieltä itse olet tästä vanhoillisesta jaottelusta? Leikkiikö teidän poikalapset myös ”tyttömäisiä” leikkejä?

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA

Kommentit (17)

 1. Mammamiia

  Ei oo tyttöjen tai poikien leikkejä. Jokainen leikkikööt ja tehkööt niitä asioita, jotka kiinnostaa! 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Nimenomaan :)!

 2. Hertta

  Loistava kirjoitus! Täysin samaa mieltä 😄 Itse olen vasta 19-vuotias joten minulla ei luonnollisesti ole vielä omia lapsia mutta työskentelen lastenvahtina. Tietysti tavallisempaa on että tytöt haluavat leikkiä prinsessaa tai kampaajaa mutta on mulle myös poika halunnut tehdä hienon kampauksen eikä mun mielestä siinä ole mitään väärää! 😄 Ärsyttää juuri tuollainen ajattelutapa tyttöjen ja poikien leikeistä tai sitten tyttöjen ja poikien väreistä. 🙈

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiitos Hertta :)! Oi vähän ihana, että pikkumies on halunnut tehdä siulle kampauksen, pitääkin Eetulta kysyä haluaisko kokeilla tehdä miulle letin, vaikka ihan ei tosin 3veellä onnistu vielä heh :D.

 3. Malla

  Moi!
  Meillä on kohta kaksivuotias poika, joka rakastaa leikkiä autoilla, mutta niin hän rakastaa myös nukkeaan sekä keittiöleikkejä. Meillä ei siis todellakaan ole ohjattu poikaa leikkimään tietynlaisilla leluilla vaan kun olemme huomanneet, että poika tykkäsi leikkiä serkun nukella, ostimme hänelle oman ja autoista hän on luonnostaan ollut kiinnostunut, ilman että olisimme häntä ohjanneet niillä leikkimään.

  Pukeutumisessa suosin myös monenvärisiä vaatteita en siis vain ns.”poikien värejä”, vaan meillä käytetään paljon myös esimerkiksi punaista ja keltaista.

  Mielestäni ei pitäisi olla niin selkeää jaottelua tyttöjen ja poikien juttujen välillä ja kyllähän siihen suuntaan toivottavasti ollaankin menossa. Toivon todella, että keväällä poikani mennessä päiväkotiin hän saa vapaasti edelleen leikkiä nukeilla halutessaan ilman, että kukaan hänelle sanoo, että ”noi on tyttöjen leikkejä”.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Moikka, keittiöleikit on myös minimiehen mieleen :). Päikkärissä ja kylässä missä on leikkikeittiö leikkii onessaan ja tykkää kyllä välillä ihan oikeessakin ruuanlaitossa auttaa 🙂

   Meilläkin on vaatteissa mm. keltaista ja punaista, kirkkaat sellaiset ja käy Eetulle hirmu hyvin.

   Toivottovasti lapsesi saa rauhassa leikkiä päikkärissä sitten hänelle mieluisia leikkejä. Meidän mini leikkii hoidossa eniten autoilla, mutta jossain vaiheessa oli nukke ja just se leikkikeittiö vaihe =)

 4. maiju

  Meidän poika leikkii kans monenlaisia leikkejä; autoilla, junaradalla, nukkekodilla, leikkikeittiöllä jne. En jotenkin osaa edes aatella, että joku on tyttöjen leikki tai poikien leikki. Meidän pojalla oli muuten kans kynsilakkaa kerran päiväkodista tullessa. Meiltä ei kukaan kyselly asiasta mitään eikä maininnu jälkeenpäin. Minusta on kiva, että päiväkodeissakaan ei juututa vanhoihin kaavoihin.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Nimenomaan, monenlaiset leikit kuuluu myös pojalle :)!

 5. Leena

  Tää aihe oikein inspiroi minuu! Päiväkodissa itse työskentelevänä ei voi ku yhtyä tuohon ”ON OLEMASSA LASTEN LEIKKEJÄ”.
  Oon työurani aikana kuullut ja nähnyt niin monta vanhempaa ja työntekijää, jotka kategorisoi leikkejä sukupuoliroolien mukaan. Joka kerta, kun aiheesta kuulen niin sisällä läikkyy.
  ”Ai teillä on tällaiset tyttöjen väriset ulkoliivit (vaaleanpunaiset). Eihän nyt meidän pojalle tällaisia..”, ”Ai olette ohjanneet sen leikkimään noita naisten töitä..(kotileikki).” Tai ”Kuka sille on tuon mekon ja laukun antanut? Ai siis ajeluttaa nukkea rattaissa. Onko se normaalia kehitystä?” Tai tytöistä: ”suosin ennemmin näitä punasävyisiä vaatteita, ei meidän tyttö mikään jässikkä poika ole.”, ”Ai on leikkinyt TAAS vaan poikien leikeissä! Ettekö voisi ohjata sitä enemmän toisten tyttöjen pariin.”

  Mutta tähän ei voi ku todeta, että se miten me aikuiset asioihin kuten leikkin ja ”sukupuoliväreihin” suhtaudutaan, kuinka niistä puhumme ja eleillämme kantojamme osoitamme niin ne samat mielipiteet me heijastetaan ja täten myös siirretään lapsiin. En nyt tarkota, et pitäisi olla ”sukupuoleton” (kuten ex-onnellisten Wu 😀 ) vaan sitä että annettaisiin lapsille mahdollisuus touhuta ja kokeilla erilaisia leikkejä, vaatteita ja värejä. Ne ennakkoluulot ja asenteet on meidän aikuisten luomia, ei lasten! 🙂

  Ps. Oon ollu melkein kolme vuotta jo lukija, mutta nyt vasta ekaa kertaa kommenttipuolella. Ihanan realistinen, hyvällä tavalla arkisen glamourinen ja pienistä asioista onnellinen blogi siula! 💞

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Ai kamala mitä kommentteja päiväkoti ympäristössä pyörii 😮 :/. Ihmekään jos pojat edes halua tuollaisten kommenttien jälkeen leikkiä ”tyttömäisiä” leikkejä jos aikuisten suusta kuulee tollasia typeryyksiä.

   Heh ex-onnelliset on muuten tosi hyvä sarja ja tuo Wu case aika jännä, siinäkin näkee että sukupuolen täysi kieltäminen varmasti hämmästyttää kovasti.

   Kiitos Leena ammattilaisen näkökannasta tuohon poikien vs tyttöjen leikit ja ihana kun tulit kommentoimaan, tosi kiva miten kuvailit blogiani <3.

 6. la

  Meillä on poika ja tyttö, yhdessä leikkivät sekä nukeilla ja autoilla, poika sai myös lahjaksi keittiön ja sillä leikkivät molemmat yhtä mielellään. Molemmat saavat leikkiä millä leluilla haluavat, vaikka selvästi poikaa kiinnostaa enemmän autot ja tyttöä nuket. Myös kynsiä on pojalta lakattu niin tahtoessaan 😊

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiva että pääsevät yhdessä leikkimään keittiöleikkiä :)! Ja hyvä että perheessä on kumpaakin sukupuolta, saa helposti leikittyä ”kummankin puolen” leluilla 🙂

 7. Minna

  Meillä pojan kanssa leikitään poikien leikkejä ja tytön kanssa tyttöjen. Kasvatan lapset sukupuolensa mukaisesti.

  Oman ideologiani mukaista tämä ei ole, mutta uskon tämän olevan lapsille parasta. Lapsen etu menee oman ideologian ohi. Maailma on julma erilaisia ihmisiä kohtaan.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Se on totta, että maailma on julma :/. Miekin kasvatan ns. pojan poikana, mutta silti yksilönä -eli jos haluaa ”tyttömäisiä” leikkejä, niin ehdottomasti siitä vaan 🙂

 8. Anna

  Hyvä kirjoitus ja hyviä ajatuksia, joihin samaistun täysin On vain lasten leikkejä, ja jokainen saa tehdä ja touhuta niitä leikkejä mistä itse pitää. Mielestäni jokaisen lapsen tulisi saada kasvaa sellaiseksi kuin itse on, omaksi persoonakseen, ilman sukupuoli-kategorisointia. Se on nykyaikaa.
  Haluan kuitenkin tuoda esille kahden pojan äitinä (6 v. ja 4v.) että monet pojat ovat jo sisäsyntyisesti ”pojat on poikia” muotissa, ilman ulkopuolista ohjausta poikamaisuuteen tai poikien juttuihin. Meidän pojat ovat saaneet tehdä ja valita leikkinsä itse. Emme ole koskaan puhuneet poiken tai tyttöjen jutuista. Pojat ovat olleet pitkään kotihoidossa, eli myöskään tarha ei ole vaikuttava tekijä heidän leikkeihinsä. Jo 1 vuotiaana nuket lensi nurkkaan, ja vain autot, junat yms ”poikamainen” kiinnosti. Pinkki, punainen, lila jne ”tyttöjen värit” ovat kauheintä mitä tietävät, ratsastus, baletti jne ovat yökyök koska ovat tyttöjen harrastuksia jne..jne..esimerkkejä riittää, ja näin on ollu käytännössä aina. (joo vauvana ei tietenkään, mutta ihan taaperosta lähtien kyllä) Useille tulee jo sisäsyntyisesti monet mielenkinnon kohteet jotka kategorisoidaan sukupuolen mukaan.. Kenelle sitten mitäkin, jokainen on omanlaisensa. Eli itse vähän karsastan ajatusta että ”miksi pojat aina ohjataan leikkimään autoilla, ja tytöt nukeille” jne.. ei poikia ja tyttöjä aina siihen opeteta tai ohjata. He myös tekevät sen itse ilman ohjailua. Poikien käsiin on vain jo dna:ssa ohjelmoitu ne miehekkäät lelut ja rajummat leikit. Ja ei tietenkään kaikille, mutta monille 🙂 Täyttä sukupuolineutraaliutta ei ole olemassa, eikä mielestäni tarvitsekaan 🙂

  • SeNe

   Anna, valitettavasti yhteiskunnassamme vallitsevat normit ovat usein tiedostamattomia. Tässä tapauksessa kun puhutaan sukupuolinormeista, ovat ne suurimmaksi osaksi meidän tiedostamattomia asioita, joten ohjaamme usein lapsia ihan tiedostamattamme. Tämä taas on todella inhimillistä, koska meihinkin on vaikutettu tiedostamattamme. Normit ovat sidoksissa aina ympäröivään kulttuuriin, enkä tarkoita tässä nyt vain eri maiden välistä kulttuuria, vaan ihan perheen sisäistä, uskontokohtaista ym. kulttuuria. Aivotutkimustenkin mukaan poikien ja tyttöjen välistä eroa ei ole, eli väitteesi dna:ssa olisi ohjailtu pojille miehekkäät lelut tai rajummat leikit ei pidä paikkaansa. Eikä asiaa ole pelkästään aivojen kannalta tutkittu, vaan tutkimustuloksia aiheeseen liittyen löytyy myös muista näkökulmista.

   Vauvasta lähtien saa kuulla, että jos esimerkiksi tytön on pukenut VIHREÄÄN tullaan usein sanomaan että söpö POIKA? siis tuntemattomat! Tähän olen itse viime aikoina törmännyt tosi paljon. Meillä isi ja äiti pukeutuu mustaan, miksei tyttövauvakin voisi?

   Normit sinänsä ei ole paha asia, mutta ne on hyvä tiedostaa. Enemmänkin lapsen temperamenttiin ja luonteeseen liittyvät tekijät häntä ohjailee ja hyvä niin! Pääasia on, ettei lapsi koskaan kuvittele ettei saisi tehdä jotakin, koska on tiettyä sukupuolta. Sen sijaan jos hän haluaa olla poikamainen poika/tyttömäinen tyttö, niin olkoon! Tuetaan lastemme identiteettiä ja rakastetaan heitä, näin me saadaan tulevaisuudessa älyttömän fiksuja ja yhdenvertaisuutta edistäviä aikuisia <3

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Miekin olen välttänyt puhumasta Eetulle ”tyttöjen ja poikien jutuista” ja hän on itse valinnut kiinnostuksen kohteitansa aika monipuolisesti :).

   Kiitos Anna monipuolisesta kommentista, mielenkiintoista oli kuulla myös tuo näkökulma kun lapset on olleet pitkään kotihoidossa. Meillä Eetu meni 1v4kk hoitoon ja en huomannut hoidon aloittamisen vaikuttaneen leikkeihin, mutta joillain mahdollisesti voi niin olla

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.