Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

Lapsiperheen kaaos on ok

Somessa näkyy paljon kauniita kotikuvia, joista itse otan välillä paineita. Myös jos käyn jonkun luona kylässä, jossa on ihanan siistiä ja järjestelmällistä, koen aina pienen piston sydämessäni. Kun tulen kyläpaikasta kotiin, rupean vimmastusti siivoamaan ja lupaan itselleni, että ”jatkossa meilläkin näyttää tuolta”, ”jatkossa raivaan heti sotkut pois”, ”jatkossa en päästä sellaista kaaosta aikaiseksi”.

Olin kaverin luona kylässä jonka luona on usein hyvällä lailla lapsiperheen näköistä. Siellä en koe ahdistusta tai en rupea vertailemaan, että ”miksi meillä on niin sotkuista”. Kun tulin kotiin, otin kameran ja näppäilin muutaman kuvan miltä meillä just sillä hetkellä näytti.

Vauva nukkui rattaissa ulkona ja sen sijaan, että olisin heti ruvennut raivona siivoamaan, koska niin ”pitäisi tehdä, koska on karmea sotku”, niin otin koneen ja rupesin kirjoittamaan tätä.

Monesti mietin, että äitiysloma on yhtä pelkkää siivoamista päivästä toiseen. Keittiö varsinkin pitää siivota monta kertaa päivässä. Joskus itkin illalla kun oikeasti ärsytti, ahdisti ja harmitti niin paljon, kun oli tunne että jatkuvasti pitää olla siivoamassa ja raivaamassa paikkoja.

En halua, että äitiysloman päällimäisinä juttuina mieleeni jäi se, kun joku kysyy mitä tein, niin vastaukseni on ”siivosin”. Niin ja kyllähän se vauvakin kasvoi ja oppi taitoja siinä ajassa.

Vaikka olen parantanut omia toimintatapojani siivoamisen ja järjestyksen suhteen, niin pitää vaan opetella enemmän antamaan itselleen armoa, että lapsiperheen kaaos on ok. Haluanko, että lapset muistaa lapsuudestaan mäkättävän Äidin joka pakottaa raivaamaan, siivoamaan jatkuvasti, vai Äidin joka antaa hemmetin ison pahvilaatikon olla monta päivää huoneessa, koska lapsi nauttii leikkiä laatikon sisällä? Meidän minimies levittää leikkejään joka puolelle ja vaikka miten monesti ajattelen, että nyt tähän tulee stoppi, nyt kaikki tavarat säilyy hänen omassa huoneessaan -se on mahdotonta. Antaa lapsen leikkiä.

Raivaamisen suhteen saan välillä draivin, että komennan lapsen raivaamaan kaikki omat sotkunsa ennen nukkumaanmenoa, mutta välillä taas en. Nyt iso pahvilaatikko on ollut monta päivää Eetun huoneessa, vaikka tarkoitus oli antaa sen olla siellä päivän. Moni olisi ehkä raivannut pahvilaatikon heti kierrätykseen, mutta on niin kiva nähdä miten lapsi käyttää mielikuvitustaan yhdestä eto pahvilaatikosta. Minimies leikki varmaan pari tuntia yhden päivän aikana pelkällä pahvilaatikolla. Välillä se oli maja kun laitettiin katoksi vilttejä, välillä se oli vene, välillä ritarin linna.

Nyt nousen koneelta ja pikaraivaan sen verran kun ennätän ennen kuin vauva herää. Tai sitten istahdan vaan sohvalle ja räplään puhelinta hetken. Koska huvittaa. Taidan valita näistä jälkimmäisen.

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA

Kommentit (16)

 1. Nimetön

  Oon kans miettiny että ei valtio maksa äitiysrahaa sen takia että olisin kotona siivoomassa sen 9kk vaan hoidan lasta sen 9kk.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Niinpä!

 2. Emmi / MUSTAVALKOISTA

  Mie en todellakaan jaksa siivota koko ajan, enkä aio äitiyslomallakaan siivota 😀 Meillä usein iltaisin järjestellään kotia hieman kuntoon, muttei todellakaan niin, että kaikki olisi tiptop. Usein kun tulee vieraita niin raivailen enempiä pois tieltä, mutta en vartavasten ala luuttuamaan lattioita 😀

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Hehe en miekää todellakaa luuttua aina vieraita varten, moppaamisessa pitäisi kyllä aktivoitua muutenkin :D. Tällä viikolla jopa höyrymoppailin kun sisko tulee pääsiäiseksi niin ei ihan tukehu pölypalloihin :D.

 3. Nimetön

  Mä ilahdun aina jos käyn jonkun luona, eikä siellä olekaan kaikki tiptop vimosen päälle siistiä 😆 aina niin huono ihminen -olo kun itsellä kotona on niitä elämisen merkkejä ja tuntuu, että muilla on niin siistiä että. Siis ku mulla on muutaki tekemistä ku siivota ja puunata ja hinkata 😀

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Joo miulla sama fiilis jos käyn jossain missä ei ole vimosen päälle överi clean :)! Tulee jotenkin sellanen kodikas fiilis tavallaan jos ei ole ihan kaikki tiptop

 4. Maikki

  Mä en taas käsitä miten ihmiset saa kodin näyttämään tuolta 😂 …lipaston laatikot auki, vaatekasoja lattialla yms. Meillä on kaksi pientä lasta ja olen kotona lasten kanssa. Mulla hajoaisi pää jos joutuisin elämään kauhean sotkun seassa. Lasten lelut kulkeutuvat toki pois leikkihuoneesta ja se on ymmärrettävää ja kestän sen. Mut meillä aikuiset siivoaa omat jälkensä-likapyykki suoraan pyykkikoriin, astiat koneeseen käytön jälkeen,kaappien ovet suljetaan yms. Meillä siivotaan kerran viikossa isosti( matot ulos,imurointi,pölyjen ja lattioiden pyyhintä) ja innokkaat otetaan mukaan siivoukseen. Tarvittaessa pika imuroidaan keittiö,eteinen.
  Ehdin nauttia runsaasti lasten seurasta ja leikkiä/ulkoilla heidän kanssaan vaikka meillä on siisti koti 😉

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Liiankin helposti saa näyttää tolta :D! Mie oon pienestä pitäen ollu sotkuinen ja tavaroiden laittaminen paikalleen äzäp ei ole ollut mikään selkiö, niin pommi johtuu myös suurelta osalta miusta lapsen lisäksi :D. Mutta lapsikin on kyllä yks tuholainen, tänäänkin varmaan miljoona kertaa toi omia tavaroitaan olkkariin ja keittiöön kun JUST olin saanut homman siedettäväks -.-
   Peukku teidän viikkosiivoukselle, tulipas taas nolo olo,mm. nim. matot ulos varmaan pari kertaa vuodessa 😀

 5. miltsu

  mua kyllä ottaa päähän kun koko ajan saa olla rätti tai imuri kourassa. tuntuu et menee kohtuuttoman paljon aikaa päivässä kotitöihin ja ne kaikki on vauvalta pois. ehtisin hoitaa ne päikkäriaikaan helposti mutta meillä niitä ei nukuta ilman että oon vieressä. oon lopen kyllästyny siivoo,pese pyykkiä,tekemään ruokaa.. mutta en niitä miehellekään viitti nakittaa ku hän on päivät töissä ja se vähä aika illasta minkä hän on kotona, haluun että hän saa vietttää sen lapsen kanssa. huoh.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Joo ja mie en ainakaan halua kuluttaa mahdollista vapaa-aikaa kun vauva nukkuu niin siivoamiseen, no way…mieluummin puuhastelen ihan Miinan ollessa hereillä :).
   Samoja ajatuksia tuosta, että ei viittis miehelle nakittaa niin paljoa, mutta toisaaltaan en haluaisi tehdä kaikkea. Miten löytää balanssi hommaan…siinäpä pulma

 6. Ellipsi

  En ole lukenut aiemmin blogiasi, vaikka täällä fitfashionilla paljon blogeja lueskelenkin, mutta nyt olit kirjoittanut jotenkin niin aidosti, itseäkin pohdituttavasta aiheesta, että luin postauksesi ja nyt ihan kommentoinkin. Mä olen paljon taas taistellut itseni kanssa siitä, että ei tarvitse olla aina niin siistiä. Saan kauheita paineita siitä, kun joku paikka ”retajaa” mukamas ja just säntään siivoamaan kun vauva on unilla – mutta EN halua tätä. Haluaisin osata nauttia ja ottaa rennosti, mutta välillä sisäinen suorittaja jää päälle enkä osaa sitä. En todellakaan muiden luona kiinnitä siistiyteen huomiota (ellei torakat yms. juoksentele pitkin poikin), mutta kotona asia on liiankin keskiössä. Olen jopa pakottanut miehen sanomaan mulle, että rakas meillä on riittävän siistiä, että saisin vain oltua. Mies ei vaadi minulta mitään kodin puunausta, ihan itse sen teen. Yritän välillä ajatella tätä sananpartta: Parempi täysi kaaos, kuin puhdas helvetti. Mitä siis yritän sanoa? Tärkeintä, että itsellä on hyvä olla – ei pidä siivota kenenkään ulkopuolisen vuoksi, vaan omista tarpeista käsin. Ja puhut ihan totta siinä, että mitä siitä kotona ollusta ajasta haluaa muistaa; siivoamisen vai lapsen kanssa touhuamisen?! Pahin pelkoni on, että muistan siivoamisen..

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Moi Ellipsi, kiva kun tulit lukemaan ja kommentoimaan -teretuloa jatkossakin :)!
   Miekään en halua vaan siivota todellakaan sillon kun vauva nukkuu. Välillä olen tehnyt ihan tiedostaen niin, että ensin relaan ja teen vaikka ihan sitä, että istun sohvalle koomaamaan puhelin kädessä, katson salkkareita tai jotain muuta. Sitten kun olen relannut, voin raivailla. Nykyisin kun Miina on hyvällä tuulella hereillä, niin ihan hyvin onnistuu astiakone/pyykinpesu hommelit vaikka hänen hereillä ollessaan. Suorittajaluonne olen itsekin ollut vuosikausia, kunnes pari vuotta sitten paloin loppuun, niin sen jälkeen vasta rupesin enemmän opettelemaan ei-mitään-tekemistä :).

   Joo meilläkin mies sanoo monesti, että ”ole vaan” älä höyryä”. Mutta helpommin sanottu kuin tehty jos oikeesti ahdistaa ja raivostuttaa pommikämppä. Kun kotona viettää nyt vauvavuotena niin paljon aikaa, niin olisi ihanaa kun saisi hengailla siistissä kodissa…toivottovasti saisi hommaan balanssia :)!

 7. Henna

  Olen joskus miettinyt, että miten muistan lapsuudenkotini siisteystason, kun olin esimerkiksi alle kouluikäinen.
  En tiedättekö muista. En siis osaa sanoa, oliko meillä tavaroita kasaantunut sinne tänne tai vilisikö pölypallot nurkissa. Tai missä kunnossa oli keittiö tai vessa.

  Mieleeni on kuitenkin jäänyt vanhempieni stressi ja kiukku esimerkiksi joulusiivouksien ja vastaavien osalta. Tätä en haluaisi omille lapsilleni näyttää ja opettaa.

  Pyrin meillä kotona pitämään tietyn siisteystason, joka tarkoittaa sitä, että yllätysvieraankin kehtaa pyytää peremmälle ilman, että lattia olisi tavaroiden peitossa. Meillä saattaa näkyä roskia lattioilla, puhtaat pyykit odottavat viikkaamista Ikea-kasseissa, keittiö ei todellakaan ole aina tiptop jne.

  Olen käynyt OIKEASTI likaisissa ja TODELLA sotkuisissa kodeissa ja niihin verrattuna monen muun kotona on hyvinkin siistiä, niistä tavarakasoista ja keittiön kaaoksesta huolimatta.

  Pitäisi vain osata höllätä ♡

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Miekään en muista kunnolla oliko meillä miten siistiä…ainakin oma huone oli sotkuinen jo silloin :D.

   Joulusiivouksesta en onneksi ite ole ikinä ottanut stressiä :). Mie taas inhoaisin jos ovikello soisi vaan bim ja yllärivieras tulisi kun sata varma,että just sillon olisi hirvee sotku..pikasiivoukset on miulla kyllä sitten välillä liiankin tehokkaita, just jos joku soittaa vaikka että 30minsan päästä on tulossa.

   Joo miekin muistan yhden kodin jossa oikeesti oli niin likaista ja sotkuista, että en hetkeen kotona silloin valittanut, että onpa meillä sotkuista 😀

 8. Jaani

  Kiitos näistä lohduttavista kuvista! Itsestäkin tuntuu, että elämä on yhtä siivoamista, tiskaamista, pyykinpesua. Kun toisesta päästä on siistiä, toisesta päästä on taas täysi kaaos. Koen kamalia omantunnontuskia, kun ystävien luona on aina niin siistiä. Ihana tietää, ettei me ollakkaan maailman ainoa perhe, jossa on kaikki levällään. 😂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Ole hyvä, joo ette ole todellakaan ainoita :D. Miulla sama, että monesti tulee sellainen omantunnontuska että voi hittolainen, miks en ite pysty tuohon

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.