Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

Lapsen yksityisyys Blogissa

Viime aikoina olen pohtinut enemmän lapseni osuutta blogissa. Se, että tuhannet silmäparit töllistelevät omaa pikkuistani ja se, että nettimaailma osaa olla todella julma paikka, on laittanut itseäni enemmän varpailleen asian suhteen.

Aloitin bloggaamisen kun Eetu oli 3kk. Silloin kerroin hänen peruskuulumisiaan useammin, sekä laitoin postauksiin minimiehen mittoja. Vauva on kuitenkin ”vain” vauva, jolla ei vielä pienenä nyyttinä ole muodostunut selkeästi omaa persoonaa ja kasvonpiirteetkin ovat monella ihan erilaiset kuin Taaperoiässä.

IMG_3716

Sen jälkeen kun Eetu täytti vuoden, poistin paljon vanhoja postauksia jossa oli mielestäni liikaa yksityiskohtia minimiehen elämästä, esimerkiksi mitat. Tunnettu sanonta ”Äiti on äidille susi” pitää monesti paikkansa, ja tuntuu epämiellyttävältä miettiä, että joku Mamma lukisi Eetun mittaustuloksia ja tekisi vertailuja oman pikku-pilttinsä kasvuun. Jokainen lapsi on kuitenkin yksilö.

Ennen jokaista julkaistua kuvaa mietin  ”nolostuisiko Eetu tälläisestä kuvasta isona”, ”nolostuisinko itse jos tälläinen kuva julkastaisiin minusta lapsena”. En myöskään ikinä laita kuvatulvaa, muutama kuva riittää ja kasvot suoraan kohti kameraa kuvia olen vähentänyt. Olen keskustellut asiasta myös useaan otteeseen mieheni kanssa ja olemme asiasta samaa mieltä. Tottakai kummankin mielipide on yhtä tärkeä. Mikäli puoliskoni olisi ilmoittanut, ettei minimiehestä saa laittaa kasvokuvia, sitten en olisi laittanut.

Jotkut bloggaajat eivät kerro lastensa oikeita nimiä ja se on ihan fine, mutta itse en ole koskaan edes harkinnut nimien salailua. Eetu Benjam Casperi on lapsemme nimi ja sitä se tulee aina olemaan, mitäs sitä salailemaan. Hyvää nimeä.

IMG_3712

Kirjoituksien suhteen olen pitänyt samaa linjaa ”nolostuisiko Eetu jos lukisi isona tälläistä tekstiä”. Vaikka kerroin vauvavuoden aikana esimerkiksi miten seinät meinasi välillä kaatua päälle ja  Taaperon erinäisistä oikuista, mutta niissä ei ole mitään noloa. Lähes jokainen lapsi on tehnyt luultavammin samaa ja lisäksi on ihanaa kun te, lukijat kerrotte että hei -meillä on ihan samaa. Siitä tulee tosi kiva fiilis. Vertaistuki teiltä oli joissakin postauksissa todella ihanaa <3!

Julkiseen tietoon ei pitäisi mielestäni koskaan kuulua lapsen yksityiselämän henkilökohtaisimpia juttuja, kuten erilaisten eritteiden tuotosten kuvailu (ai kauhee kun Pikku-Petterin paska muuten oli löysää ja haisi ihan kaameelle yäks!), paljas pinta (ei edes ylävartalo, itse rajaan aina kuvat niin, ettei paljas yläkroppa näy kokonaisuudessaan) tai muuten sellaiset, joita lapsi joutuisi kammoksumaan isona.

IMG_3734

Blogin lisäksi on olemassa myös muita kanavia, kuten Instagram ja facebook, joita kaikkia päivittelen. Myös siellä käytän julkaisujen suhteen järkeä päässä. Sen minkä laittaa nettiin, voi mahdollisesti jäädä sinne ikuisesti. Ihmettelen välillä suuresti kun jotkut kertovat facebookissaan lapsensa sellaisia asioita, jotka pitäisi kaiken järjen mukaan pitää somesta kaukana tai julkaisevat ties mitä kuvia pikkupilteistään, mutta vanhempia ja ajatusmaailmoja on erilaisia mitä tähänkin asiaan tulee.

On mielestäni ihan luonnollista, että lasta käsittelevät asiat ovat vähentyneet pikkuhiljaa. Mitä isommaksi Eetu kasvaa, sen enemmän yksityiskohtaiset kuvaukset häntä kohtaan vähenevät.

Jatkossakin tulen tietenkin kertomaan Eetun kuulumisia, mutta mietin yhä enemmän mitä ja miten. Kaikkea en todellakaan halua kertoa ja parhaat jutut mielellään pitääkin ihan perhepiirissä.

IMG_3711

Jokainen bloggaaja, jokainen instaaja ja jokainen feisbuukkaaja tekee oman lapsensa kohdalla kuten parhaaksi näkee ja tässä oli hieman omia ajatuksia aiheesta.

Mitä mieltä sinä olet? Millaista linjaa pidät lapsen asioiden julkaisemista julkisesti?

SEURAA MAMAA Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

Kommentit (23)

 1. Taru

  Mä tänään kommentoin yhtä toista blogia aiheesta näin:

  ”Me olemme päättäneet niin, että lapsemme naama ei näy blogissa tai somekanavissa. Blogissa tai julkisessa nettikeskustelussa en myöskään käytä lapsemme nimeä. Vastauksia on niin monta kuin on vanhempaakin. Ne kaikki ovat ihan yhtä oikeita heille. Omassa pohdinnassani olen törmännyt näihin mielestäni hyviin, ehkä osittain liiankin uhkaileviin blogiteksteihin:

  http://www.pelastakaalapset.fi/blogi/?x145122=w2242504

  http://unionimedia.fi/lapsen-oikeudet-mediasshttp://unionimedia.fi/lapsen-oikeudet-mediassa

  http://totuuskuutio.fi/innokkaat-aitibloggaajat-ja-some-vanhemmat-tarvelevat-lastensa-digitaalisen-jalanjaljen/

  Jos tiedostaa lapsen somejalanjälkeen liittyvät riskit ja on valmis ottamaan niistä täyden vastuun, ei kuvien laittamiselle ole mitään estettä. Meillä yksi ehdoton tekijä naaman ja nimen poisjättämiselle on miehen työ. Muiden toimiahan ei oikeastaan voi hallita ja kuvaan lapsestaan voi netissä törmätä koska vaan ja missä yhteydessä vaan. Mutta se ei musta ole riittävä syy jakaa niitä kuvia itse.

  Ja lopuksi: Teet miten teet, se on jonkun mielestä aina väärin :)”

  Tällä vuosituhannella syntyneet lapset ovat se ensimmäinen sukupolvi, jonka toikkarointia ja touhuja on voinut seurata somesta. Ei siis mitenkään voida tietää, mitä valmis somejalanjälki lapselle tulevaisuudessa tuo. Ei voi sanoa, että ”mua ei ainakaan haittaisi”, kun siitä ei ole omaa kokemusta.

  • Taru

   Höh – tulipa koko teksti tolleen tökerösti yhteen, vaikka kovasti yritin jäsennellä sitä 🙁

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Ammatti tietenkin vaikuttaa siihen, voiko perheenjäsenistä kertoa julkisesti. Meillä ei kummallakaan ole sellainen työ, johon asia vaikuttaisi :). Totta -se minkä laittaa nettiin, voi jäädä iäksi. Senkin takia katson jokaisen kuvan tarkasti, ettei niissä ole mitään nolouksia yms.

   Ja totta tuokin, tekee miten tekee, niin aina se on jonkun mielestä väärin :D. Erilaisia perheitä ja erilaisia toimintatapoja asiaan liittyen :). Katsoin noita linkkaamisia osotteita ja niissä pitkälti puhuttiin lapsen nolaamisesta yms, mutta itse katson ja kiinnitän huomiota nimenomaan siihen ettei Eetun tarvitse tulevaisuudessa häpeillä mitään, vaikka sattuisikin löytämään vanhoja juttuja itsestään

  • Taru

   Mutta minkä kukakin sitten kokee nolona? Yksi mun äitituttu laittoi aikoinaan kuvan Facebookiin esiteini-ikäisestä lapsestaan kylvyssä vauvan kylpyammeessa. Lapsi kuulemma itse halusi. Noloa vai vitsikästä? Löytyykö siitä itseironiaa vaikka pahimmassa teini-iässä?

   Jostain perus pönötyskuvasta nyt kukaan lapsista tuskin vanhempanakaan nolostuu. Tai mistä sitä tietää.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Tietysti eri ihmiset kokee eri asiat noloina, mutta ajattelen julkaisujen kohdalla maalaisjärjellä :).

  • Taru

   Ja on noissa blogeissa vahvasti myös se nolousaspekti, mutta itse mä poimin sieltä erityisesti sen yksityisyydensuojan ja oikeuden luoda oma somejalanjälki itse 🙂

 2. Emmi – Yhteenkasvettu

  Ihan vauvakuvia laitoin viime vuonna pojasta kunnon kasvokuvina, mutta 3kk ikäisestä eteenpäin oon laitellut enimmäkseen sivuprofiilikuvia. Oon tätä pohtinut paljon ja jotenkin se on tuntunut parhaimmalta vaihtoehdolta. Nimi on meilläkin kyllä blogissa ihan sellaisenaan 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Just näin, pitää tehä silleen miten itestään tuntuu hyvältä 🙂

 3. Paprika

  Oon aika samoilla linjoilla, mutta kuvat on kyllä ihan kasvokuviakin. Mietin kuitenkin nykyään aika tarkaan mitä Aislasta kirjoitan. 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Se on hyvä miettii just sitä tekstipolitiikkaakin :).

 4. Elina

  Veisileimat kuviin, vaikka kasvojenki päälle. Eipä ainakaan kukaan käytä kuvia vääriin tarkoituksiin! Ja hyvä se on joku raja olla!

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Tietenkin on hyvä olla rajoja, sitähän tässä postauksessa mietinkin että ole itsekin alkanut miettimään yhä enemmän kuva-asioita :). Vesileimoista en pidä ollenkaan omassa blogissani joten niitä en käytä. Jos rupeaa ahdistamaan,mieluummiin vaan sellasia kuvia jossa ei näy kasvot

 5. Helmis

  Minun mielestäni teidän linjanne on oikein hyvä, ei sun blogi keskity mun mielestäni Eetuun, vaan suhun! 🙂

  Meillä oli aikoinaan ennen mammablogivillitystä ongelmia sen kanssa, kun miehen lasten äiti päivitti Faceen tietoja meistä, eli kuinka niin huonosti ollaan lasten elämässä mukana. Hänellä on oikeus tuntea niin, mutta itse haluaisin perheriidat pitää somen ulkopuolella. Monenlaista siis.

  Jatka samaan malliin! 😉

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiitos Helmis :). Oon pyrkinykin siihen, että tää on miun blogi, eikä keskittyny liikaa lapseen :).

   Höh voi ei, tosi töykeetä käytöstä tollanen anopiltasi ://

   Kiitti kommentista ja mukavaa viikkoa =)

 6. Sarkku K

  Hyviä periaatteita, ite oon paljon samoilla linjoilla. Mittojen ym. vertailu ei itteäni hsittaa, kun sehän on tavallaan kans sitä ”vertaistukea”, ainaki itteäni kiinnostaa suunnilleen samanikäisistä se, mitä on odotettavissa. Mutta tuossa nimiasiassa oon aika jyrkkä, en halua että googlettamalla lapsen nimen (tai siihen mitään liitännäistä, google kun suoltaa välillä mitä vaan) lävähtää kaikkien silmille koko lapsen elämänkerta (kun niitähän ei välttämättä pois saa)

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiitti Sarkku :). No blogin puolella en oo Eetun sukunimeä sanonu niin tuskin googlesta löytyy… pitääki tarkistaa huvikseen

 7. KeSä

  Kerrankin hyvä kirjoitus sinulta ja varsin fiksua pohdintaa! 🙂 tosin eihän kaikissa tapauksissa voi ihan täysin verrata julkista blogia faceen-osalla siellä saattaa olla vaan tärkeimmät kamut, joille kuvat on näytillä ikään kuin kuulumisina. Toisille riittää se, toiset taas haluavat suuremman yleisön. Aina on kuitenkin mahdollisuus, että kuva livahtaa netistä vääriin käsiin. Mutta lähtökohtaisesti olen siis täysin samaa mieltä kanssasi tästä! Hyvä että oot miettinyt tämän asian huolella 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiitos paljon, mukava kuulla että tykkäsit vaikka et oo yleensä pitänyt teksteistäni :)! Tämä aihe on mietityttänyt minuu paljon viimeaikoina joten tuli tosi hyvä mieli kun sellanen joka ei yleensä tykkää, kertoi pitävän tästä :). Kivaa viikonjatkoa!

 8. jääräpää

  Todella viisasta tarinaa. Lapsen maine voi tosiaan kärsiä pahasti,jos julkaisee kuvia eikä käytä yhtään ajatusta millaisia. Itse en ole aktiivisesti kertomassa asioistani facebookissa,mutta olipahan minultakin profiilikuvaan tarttunut poika syliin. Kiitos vielä herättävästä kirjoituksesta.Muutenkin on hyvä miettiä,että ei ole noloja asioita paikassa jossa ne ovat vaarassa päätyä ulkopuolisten haltuun.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiitos paljon, mukavaa että kirjoitukseni herätti ajatuksia :)! Muidenkin pitäisi miettiä enemmän mitä julkaisee jälkikasvustaan, toivottovasti järki kasvaisi joidenkin ”julkaisen mitä vaan lapsistani”- vanhempien päähän.

 9. Niinpä

  Et sä kyllä instasta päätellen tai muutenkaan ole ihan täysin näiden (järkevien) sanojesi takana pysynyt – ainakaa mitä tulee siihen laitatko lapsestasi kuvatulvaa ja kasvokuvia 😀

 10. Niinpä

  Ai niin että SÄ tosiaan välttelet tietoisesti liiallista kuvatulvaa ja kasvokuvia lapsestasi 😀 Hmm…

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Verrattuna moneen bloggaajan tai instaajaan,mie laitan todella vähä Eetusta kuvia :). Seison kyllä sanojeni takana.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.