Lapsen yksityisyys Blogissa

Viime aikoina olen pohtinut enemmän lapseni osuutta blogissa. Se, että tuhannet silmäparit töllistelevät omaa pikkuistani ja se, että nettimaailma osaa olla todella julma paikka, on laittanut itseäni enemmän varpailleen asian suhteen.

Aloitin bloggaamisen kun Eetu oli 3kk. Silloin kerroin hänen peruskuulumisiaan useammin, sekä laitoin postauksiin minimiehen mittoja. Vauva on kuitenkin ”vain” vauva, jolla ei vielä pienenä nyyttinä ole muodostunut selkeästi omaa persoonaa ja kasvonpiirteetkin ovat monella ihan erilaiset kuin Taaperoiässä.

IMG_3716

Sen jälkeen kun Eetu täytti vuoden, poistin paljon vanhoja postauksia jossa oli mielestäni liikaa yksityiskohtia minimiehen elämästä, esimerkiksi mitat. Tunnettu sanonta ”Äiti on äidille susi” pitää monesti paikkansa, ja tuntuu epämiellyttävältä miettiä, että joku Mamma lukisi Eetun mittaustuloksia ja tekisi vertailuja oman pikku-pilttinsä kasvuun. Jokainen lapsi on kuitenkin yksilö.

Ennen jokaista julkaistua kuvaa mietin  ”nolostuisiko Eetu tälläisestä kuvasta isona”, ”nolostuisinko itse jos tälläinen kuva julkastaisiin minusta lapsena”. En myöskään ikinä laita kuvatulvaa, muutama kuva riittää ja kasvot suoraan kohti kameraa kuvia olen vähentänyt. Olen keskustellut asiasta myös useaan otteeseen mieheni kanssa ja olemme asiasta samaa mieltä. Tottakai kummankin mielipide on yhtä tärkeä. Mikäli puoliskoni olisi ilmoittanut, ettei minimiehestä saa laittaa kasvokuvia, sitten en olisi laittanut.

Jotkut bloggaajat eivät kerro lastensa oikeita nimiä ja se on ihan fine, mutta itse en ole koskaan edes harkinnut nimien salailua. Eetu Benjam Casperi on lapsemme nimi ja sitä se tulee aina olemaan, mitäs sitä salailemaan. Hyvää nimeä.

IMG_3712

Kirjoituksien suhteen olen pitänyt samaa linjaa ”nolostuisiko Eetu jos lukisi isona tälläistä tekstiä”. Vaikka kerroin vauvavuoden aikana esimerkiksi miten seinät meinasi välillä kaatua päälle ja  Taaperon erinäisistä oikuista, mutta niissä ei ole mitään noloa. Lähes jokainen lapsi on tehnyt luultavammin samaa ja lisäksi on ihanaa kun te, lukijat kerrotte että hei -meillä on ihan samaa. Siitä tulee tosi kiva fiilis. Vertaistuki teiltä oli joissakin postauksissa todella ihanaa <3!

Julkiseen tietoon ei pitäisi mielestäni koskaan kuulua lapsen yksityiselämän henkilökohtaisimpia juttuja, kuten erilaisten eritteiden tuotosten kuvailu (ai kauhee kun Pikku-Petterin paska muuten oli löysää ja haisi ihan kaameelle yäks!), paljas pinta (ei edes ylävartalo, itse rajaan aina kuvat niin, ettei paljas yläkroppa näy kokonaisuudessaan) tai muuten sellaiset, joita lapsi joutuisi kammoksumaan isona.

IMG_3734

Blogin lisäksi on olemassa myös muita kanavia, kuten Instagram ja facebook, joita kaikkia päivittelen. Myös siellä käytän julkaisujen suhteen järkeä päässä. Sen minkä laittaa nettiin, voi mahdollisesti jäädä sinne ikuisesti. Ihmettelen välillä suuresti kun jotkut kertovat facebookissaan lapsensa sellaisia asioita, jotka pitäisi kaiken järjen mukaan pitää somesta kaukana tai julkaisevat ties mitä kuvia pikkupilteistään, mutta vanhempia ja ajatusmaailmoja on erilaisia mitä tähänkin asiaan tulee.

On mielestäni ihan luonnollista, että lasta käsittelevät asiat ovat vähentyneet pikkuhiljaa. Mitä isommaksi Eetu kasvaa, sen enemmän yksityiskohtaiset kuvaukset häntä kohtaan vähenevät.

Jatkossakin tulen tietenkin kertomaan Eetun kuulumisia, mutta mietin yhä enemmän mitä ja miten. Kaikkea en todellakaan halua kertoa ja parhaat jutut mielellään pitääkin ihan perhepiirissä.

IMG_3711

Jokainen bloggaaja, jokainen instaaja ja jokainen feisbuukkaaja tekee oman lapsensa kohdalla kuten parhaaksi näkee ja tässä oli hieman omia ajatuksia aiheesta.

 

Mitä mieltä sinä olet? Millaista linjaa pidät lapsen asioiden julkaisemista julkisesti?

 

SEURAA MAMAA Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

Kommentit (23)
 1. Mä tänään kommentoin yhtä toista blogia aiheesta näin:

  ”Me olemme päättäneet niin, että lapsemme naama ei näy blogissa tai somekanavissa. Blogissa tai julkisessa nettikeskustelussa en myöskään käytä lapsemme nimeä. Vastauksia on niin monta kuin on vanhempaakin. Ne kaikki ovat ihan yhtä oikeita heille. Omassa pohdinnassani olen törmännyt näihin mielestäni hyviin, ehkä osittain liiankin uhkaileviin blogiteksteihin:

  http://www.pelastakaalapset.fi/blogi/?x145122=w2242504

  http://unionimedia.fi/lapsen-oikeudet-mediasshttp://unionimedia.fi/lapsen-oikeudet-mediassa

  http://totuuskuutio.fi/innokkaat-aitibloggaajat-ja-some-vanhemmat-tarvelevat-lastensa-digitaalisen-jalanjaljen/

  Jos tiedostaa lapsen somejalanjälkeen liittyvät riskit ja on valmis ottamaan niistä täyden vastuun, ei kuvien laittamiselle ole mitään estettä. Meillä yksi ehdoton tekijä naaman ja nimen poisjättämiselle on miehen työ. Muiden toimiahan ei oikeastaan voi hallita ja kuvaan lapsestaan voi netissä törmätä koska vaan ja missä yhteydessä vaan. Mutta se ei musta ole riittävä syy jakaa niitä kuvia itse.

  Ja lopuksi: Teet miten teet, se on jonkun mielestä aina väärin :)”

  Tällä vuosituhannella syntyneet lapset ovat se ensimmäinen sukupolvi, jonka toikkarointia ja touhuja on voinut seurata somesta. Ei siis mitenkään voida tietää, mitä valmis somejalanjälki lapselle tulevaisuudessa tuo. Ei voi sanoa, että ”mua ei ainakaan haittaisi”, kun siitä ei ole omaa kokemusta.

  1. Höh – tulipa koko teksti tolleen tökerösti yhteen, vaikka kovasti yritin jäsennellä sitä 🙁

  2. Tiina / Fit Fat Mama
   9.6.2015, 21:27

   Ammatti tietenkin vaikuttaa siihen, voiko perheenjäsenistä kertoa julkisesti. Meillä ei kummallakaan ole sellainen työ, johon asia vaikuttaisi :). Totta -se minkä laittaa nettiin, voi jäädä iäksi. Senkin takia katson jokaisen kuvan tarkasti, ettei niissä ole mitään nolouksia yms.

   Ja totta tuokin, tekee miten tekee, niin aina se on jonkun mielestä väärin :D. Erilaisia perheitä ja erilaisia toimintatapoja asiaan liittyen :). Katsoin noita linkkaamisia osotteita ja niissä pitkälti puhuttiin lapsen nolaamisesta yms, mutta itse katson ja kiinnitän huomiota nimenomaan siihen ettei Eetun tarvitse tulevaisuudessa häpeillä mitään, vaikka sattuisikin löytämään vanhoja juttuja itsestään

   1. Mutta minkä kukakin sitten kokee nolona? Yksi mun äitituttu laittoi aikoinaan kuvan Facebookiin esiteini-ikäisestä lapsestaan kylvyssä vauvan kylpyammeessa. Lapsi kuulemma itse halusi. Noloa vai vitsikästä? Löytyykö siitä itseironiaa vaikka pahimmassa teini-iässä?

    Jostain perus pönötyskuvasta nyt kukaan lapsista tuskin vanhempanakaan nolostuu. Tai mistä sitä tietää.

    1. Tiina / Fit Fat Mama
     9.6.2015, 21:51

     Tietysti eri ihmiset kokee eri asiat noloina, mutta ajattelen julkaisujen kohdalla maalaisjärjellä :).

   2. Ja on noissa blogeissa vahvasti myös se nolousaspekti, mutta itse mä poimin sieltä erityisesti sen yksityisyydensuojan ja oikeuden luoda oma somejalanjälki itse 🙂

 2. Emmi - Yhteenkasvettu
  9.6.2015, 23:52

  Ihan vauvakuvia laitoin viime vuonna pojasta kunnon kasvokuvina, mutta 3kk ikäisestä eteenpäin oon laitellut enimmäkseen sivuprofiilikuvia. Oon tätä pohtinut paljon ja jotenkin se on tuntunut parhaimmalta vaihtoehdolta. Nimi on meilläkin kyllä blogissa ihan sellaisenaan 🙂

  1. Tiina / Fit Fat Mama
   10.6.2015, 20:42

   Just näin, pitää tehä silleen miten itestään tuntuu hyvältä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *